Quantcast
Channel: BUITENWIET – CNNBS.nl
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Scroggen: ook buiten vergroot het je opbrengst

$
0
0

Binnenkwekers passen een heel arsenaal aan kweektechnieken toe, om hun opbrengsten mee te vergroten. De zon gaat binnen immers niet voor niets op, maar kost keiharde pegels. Toch loont het de moeite om de beste kweektechniek van binnen, ook buiten toe te passen.

Niet alle kweektechnieken hebben buiten evenveel waarde als binnen. Het opzetten van een sea of green heeft buiten bijvoorbeeld niet zoveel zin aangezien wietplanten buiten eerst maandenlang groeien voor ze tot de bloeifase overgaan. Deze langdurige groeifase biedt echter wel uitstekende mogelijkheden voor het aanleggen van een grote scrog. Combineer het met dieven en je kweekt buiten enorm veel wiet, discreet en laag buiten het zicht van nieuwsgierige aagjes.

Scroggen

Scroggen is bij uitstek geschikt om meer dikke toppen van een gelijk formaat te kweken. Je past deze techniek met name toe in de groeifase van een wietplant. En aangezien wietplanten buiten wel van april tot halverwege augustus groeien, heb je daar ruimschoots de tijd voor.

De letters SCROG staan voor Screen Of Green, wat te vertalen is als een rek van groen. De eerste stap bij het aanleggen van een mooie scrog buiten is dan ook het aanbrengen van rek. Tuingaas is hier bij uitstek geschikt voor, je kunt het rek zo groot maken als je zelf wilt maar wietplanten in potten zullen maar een beperkt formaat kunnen bereiken. Wanneer je een wietplant echter in de volle grond laat groeien, kun je op deze manier een enorm grote oppervlakte laten begroeien.

Het scrogrek dien je horizontaal te plaatsen op zo’n 40 tot 60 centimeter boven de grond. Dat gaat gemakkelijk door een paar stevige stokken in de grond te slaan, en het rek daar vervolgens met tie-wraps aan vast te maken. Kweek je op potten, prik dan vier stokken tegen de rand van de pot aan, en maak hier met tie-wraps een rek aan vast dat ongeveer vier keer zo groot is als de oppervlakte van de pot zelf. Het is een goed idee om je scrogrek hierbij schuin richting het zuiden te richten voor nog meer licht.

Weven

Het scroggen zelf is eigenlijk niets meer dan het weven van de takken door het rek. Omdat wietplanten buiten zo lang blijven groeien, heb je daar ruimschoots de tijd voor. Begin met je wietplanten een paar keer te toppen of te fimmen. Hierdoor krijgt de plant wat meer vertakkingen en heb je een goede basisplant om het scroggen mee te beginnen.

Wanneer de plant eenmaal boven het rek uitstijgt, spreid je de takken mooi uit en weef je ze door het rek heen. Met tie-wraps of klemmetjes kun je ze op het rek vastpinnen. De gehele groeifase blijf je dit doen, tot je een zo rond augustus een mooi gevuld rek hebt dat er ongeveer zo uitziet als op de foto hieronder.

Zoals je ziet zorgt de scrogtechniek er bij de planten (2 stuks) hierboven voor dat ze netjes onder de hoge haag blijven. In dit geval liep de buurvrouw dagelijks aan de andere kant van de haag, zonder ooit in de gaten te hebben wat voor een enorme wietstruik er aan de andere kant groeide. Aan het einde van de bloeifase was dit het resultaat van slechts 2 wietplanten.

The post Scroggen: ook buiten vergroot het je opbrengst appeared first on CNNBS.nl.


Kijk, Nederlandse mediwiet in Canada

$
0
0

Nederland zou eens een voorbeeld moeten nemen aan Canada, als het om de teelt van medicinale cannabis gaat. De Canadese Greenskell heeft het in ieder geval goed voor mekaar, hij runt een legale buitenkwekerij die vol staat met …jawel, Hollandse genetica!

Tellen we dan toch nog een beetje mee in de internationale cannabiswereld? Zeker wel, neem maar eens een kijkje bij de Canadese Greenskell. Daar wordt legaal medicinale cannabis gekweekt met de zaden van een van de oudste Nederlandse zadenbedrijven: Dutch Passion. Greenskell kweekte in 2016 verschillende autoflowers en fotoperiode variëteiten van het Hollandse zadenbedrijf, en produceerde daarmee een paar van de dikste buitenwietplanten die we zagen.

AutoUltimate. Deze twee planten werden respectievelijk 92 en 102 dagen na kiemen geoogst. Ze leverden 123 en 245 gram droge wiet op. Compacte dikke toppen met een langdurig aanhoudend effect.

Greenskell pakt het vanaf het begin meteen professioneel aan en graaft voor iedere plant een groot stuk grond af om in te groeien. Organische meststoffen worden aan de grond toegevoegd en een hoog opgetrokken schutting beschermt de planten tegen buitenstaanders en wind.

Alle planten beginnen hun levens binnen onder led kweeklampen. Als ze groot genoeg zijn mogen ze naar buiten en komen ze in een aardemengsel dat verrijkt is met paardenmest. Tijdens de bloeifase werd daar later de flesvoeding van Advance Nutrients aan toegevoegd.

AutoBrooklyn Sunrise was al na 76 dagen klaar en leverde 112 gram op. Resistent tegen schimmels en plagen en een bijzonder blij en ontspannen high. Gemakkelijk te kweken soort met een krachtige smaak.

Buiten kreeg iedere plant een ruimte van 3 bij 3 meter. De grond werd voor iedere plant uitgegraven en omgeschept om zuurstof in de grond te brengen en de structuur te verbeteren. Een van de beste methodes om grote wietplanten te kweken is door de grond professioneel voor te bewerken. Naarmate de planten groeien worden ze getraind en de takken met kabels open gebogen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Hierdoor ontwikkelen de lagere takken zich beter en de uiteindelijke oogst vergroot.

Een greep uit de Dutch Passion soorten die door Greenskell werden gekweekt: AutoUltimate, AutoBrooklyn Sunrise, AutoDaiquiri Lime, AutoColorado Cookies en de fotoperiode soorten Think Fast, Frisian Duck, Durban Poison, Blueberry, Orange Hill Special, Frisian Dew and Passion #1.

De fotoperiode soort Think Fast is een van Greenskell’s favorieten. Ze groeide van 1 april tot 5 oktober en leverde 1,4 kilo wiet op! Veel hars en compacte harde buds.

Autoflowers

Autoflowers hebben twee grote voordelen voor iedereen die niet legaal buitenwiet kan kweken. Ten eerste blijven ze uit zichzelf lager dan een meter waardoor ze een stuk discreter en makkelijker te verbergen zijn. Ten tweede groeien en bloeien ze gewoon veel sneller dan fotoperiode wietplanten. Buiten kunnen ze binnen 80 tot 90 dagen klaar zijn waardoor je halverwege de zomer alvast wat te oogsten hebt. Kwekers van niet autoflowers maken zich vaak terecht zorgen over het natte herfstweer, met autoflowers heb je hier geen last van aangezien ze al ver voor de herfst geoogst kunnen worden.

Deze Blueberry stond van 1 april tot 12 oktober en leverde een enorme oogst van bijna 2 kilo op!

Fotoperiode wietsoorten hebben een langere levenscyclus, maar worden daardoor wel stukken groter. De Blueberry produceerde meer dan een kilo plakkerige potente Nederwiet. Ervaren buitenkwekers weten precies hoe lang hun zomers duren en kiezen soorten die daarop aansluiten. Zonder training kan een fotoperiode wietplant soms wel vier meter hoog worden en in optimale condities even zo breed.

Sommige kwekers kiezen alleen voor fotoperiode wietsoorten of autoflowers, maar Greenskell liet in deze kweek zien dat de twee soorten elkaar niet bijten en elkaar prima aanvullen. De autoflowers konden in augustus geoogst worden en de fotoperiode planten waren eind september, begin oktober klaar voor de oogst.

[Dit is een vertaalde en ingekorte versie van Dutch Passions verslag over de kweek van Greenskell. Meer foto’s en soorten van Greenskell vind je op Dutch-Passion.com]

The post Kijk, Nederlandse mediwiet in Canada appeared first on CNNBS.nl.

Buitenwiet 2017 – Wie kweekt de grootste?

$
0
0

Jawel, ook in de zomer van 2017 kijken we weer graag mee naar de ontwikkelingen aan het buitenwietfront. We zijn bijzonder benieuwd wie dit jaar de grootste monsterplant weet te kweken, en zijn daarom op zoek naar buitenwiet-correspondenten met grootse plannen. Iets voor jou?

Het volgen van wiettuinen in de open lucht is een vast jaarlijks terugkerend onderdeel van RollingStoned geworden. Ingestart door onze eerste buitenwiet-correspondent Dokter Groen die in 2014 een Passion #1 en een Frisian Dew plant samen in één grote scrog kweekte. Dit jaar zijn we in het bijzonder op zoek naar buitenwiet-correspondenten met grootse plannen. Wie kweekt de grootste monsterplant van 2017?

Jouw wietplanten op RollingStoned

Denk je de toppen van voorgaande buitenwiet-correspondenten te kunnen overtreffen? Heb je wel bijzondere plannen voor een gigantische plant in een kas of ga je voor een buitenwietplant op hydro? Alles mag, zolang het maar buiten gebeurd. We zijn in ieder geval erg nieuwsgierig naar je plannen en zullen het met liefde volgen op RollingStoned.

Wie kweekt de grootste?

Om het vak van buitenwiet-correspondent dit jaar een competitief tintje te geven, zijn we op zoek naar buitenwiet-correspondenten die een uitdaging niet uit de weg gaan. Als het even kan willen we er daarom een wedstrijd tussen buitenwiet-correspondenten van maken om te zien wie de grootste wietplant kan kweken. Dat mag in de hoogte of in de breedte zijn, zolang je plant maar monsterlijk groot is 😉 Wie aan het einde van het seizoen de grootste plant heeft gekweekt, mag zich het hele hele verdere jaar buitenwietkoning noemen.

Gratis zaad & eeuwige roem

Natuurlijk doe je het vooral voor de eer en de trots, maar buitenwiet-correspondenten mogen ook rekenen op gratis wietzaad voor hun tuinen. We zullen je daarnaast met raad en daad bijstaan en anders doen de RollingStoned lezers dat wel. Als buitenwiet-correspondent lever je gedurende het seizoen, één keer in de maand een verslag aan per mail, natuurlijk aangevuld met foto’s van je monsterlijk grote wietplanten. Wij lopen de tekst dan na en plaatsen het op RollingStoned. Laat ons weten hoe je die monsterplant wil gaan kweken.

Ben je in voor een RollingStoned avontuur als buitenwiet correspondent? Stuur ons dan een mail of laat ons je plannen hieronder in de comments weten. Een fotootje van je mooiste buitenwietplant vergroot natuurlijk je kansen, dat begrijp je. We nemen altijd contact met je op, dus wie weet zijn jouw buitenwietverslagen dan binnenkort wel hier op RollingStoned te lezen.

The post Buitenwiet 2017 – Wie kweekt de grootste? appeared first on CNNBS.nl.

Vijf-kilo-monsterplanten, zo kweek je ze

$
0
0

Komt dat even goed uit; een film die uitlegt hoe je buiten monsterplanten kweekt. Je kent ze wel, die dikke struiken die Amerikaanse buitenkwekers produceren. Aangezien we momenteel op zoek zijn naar de buitenwiet-correspondent die dit jaar de grootste plant weet te kweken, komt een film als deze als geroepen.

The post Vijf-kilo-monsterplanten, zo kweek je ze appeared first on CNNBS.nl.

Zo kweek je 5 reuzenplanten in je tuin

$
0
0

Gezegend zijn zij die beschikken over een grote zonnige tuin. Zij kunnen dit jaar namelijk een voorraad wiet kweken waar je U tegen zegt. Zonder de gedoogregels te overtreden met niet meer dan vijf wietplanten. Reuzenplanten welteverstaan die met een beetje geluk een kilo of meer wiet per stuk opleveren.

Zoals je misschien wel weet, zijn we momenteel op zoek naar buitenwiet-correspondenten die de grootste wietplanten kweken. Om de stemming er vast in te brengen helpen we die een beetje op weg. Met de tips uit dit artikel moet het lukken om deze zomer een paar reuzen van wietplanten te kweken die ieder wel een kilo of meer wiet kunnen opleveren.

Natuurlijk moet het weer ook een beetje meewerken, maar als de nazomer net zo zonnig is als vorig jaar, ligt een monsteroogst van een kilo of zes zeker binnen handbereik. En aangezien het om buitenplanten gaat en je er niet meer dan 5 kweekt, kan je de planten in het ergste geval alleen kwijtraken maar hoef je niet bang te zijn voor vervolging. Vijf monsterplanten kweken mag gewoon volgens de rechter, dus wat let je?

Genetica

Goed, vijf monsters van wietplanten is dus oké volgens de gedoogregels maar hoe kweek je ze? Om te beginnen is het belangrijk om te kiezen voor de juiste genetica. De juiste wietzaden dus. Om ons doel te bereiken moeten de planten lang groeien zodat ze een monsterformaat kunnen bereiken voordat ze tot de bloei overgaan. Dit kan alleen met fotoperiode wietsoorten, dus kies sowieso geen autoflower maar een wietsoort die op basis van de lengte van de dag in bloei gaat.

 

  • Kies geen autoflower, maar een fotoperiode wietsoort die bloeit op basis van daglengtes.
  • Ga voor gefeminiseerd zaad of vrouwelijke stekken, je mag maar 5 planten dus er is geen ruimte voor mannelijke wietplanten.
  • Een snel bloeiend ras voorkomt dat de wiet in de herfst moet afbloeien.
  • Het klimaat in de lage landen vraagt om een sterke soort die goed bestand is tegen schimmels.

Omdat je binnen het gedoogde aantal van vijf planten wil blijven, is er voor mannelijke wietplanten geen ruimte in de tuin. Om vijf vrouwelijke wietplanten over te houden zou je met niet gefeminiseerde wietzaden, minstens een stuk of tien planten moeten kweken, en dat mag dan weer niet van de rechter. Je hebt dus ofwel gefeminiseerde fotoperiode wietzaden nodig, of vijf stekken waarvan je weet dat ze vrouwelijk zijn.

Verder is het nagenoeg onmogelijk om een monsterlijk grote wietplant van twee bij twee bij twee meter te verduisteren. En aangezien je je monsterplanten natuurlijk ook niet aan toprot ten onder wil zien gaan, is het belangrijk om een soort te kiezen die klaar is voordat de natte herfst zijn intrede doet. Om in Nederland of België een monsterplant te kweken heb je verder een sterke soort nodig die goed tegen schimmels bestand is en niet na de eerste de beste regenbui vol met rotte toppen zit.

Valse start

Om je wietplanten zo groot mogelijk te laten worden, geef je ze een valse start. Door je wietzaden nu vast te laten ontkiemen, en binnen onder een paar spaarlampen, T-Neon of TL balken op te kweken, geef je ze een mooie voorsprong. Wanneer het buiten rond de 15-de van mei eindelijk warm genoeg is voor je wietplanten, hebben je planten er dan al twee maanden opzitten, en al een aardig formaat bereikt.

Geef je planten een voorsprong en kweek ze nu vast binnen op. Foto: shutterstock/Jan Havlicek

  • Zaai nu vast binnen je zaden.
  • Gebruik spaarlampen, T-neon of TL licht om de planten in de groeifase te houden.
  • Verpot op tijd naar een grotere pot.

Probeer je planten binnen van genoeg licht te voorzien en verpot ze steeds wanneer dit nodig is. Op die mannier kunnen ze rond IJsheiligen al een volwassen plant van een meter hoog zijn, en start je de zomer met een flinke voorsprong. Onthoud; hoe groter de pot, hoe groter de plant – mits er ook genoeg licht is.

Sluit een schakelklok aan op de lampen die je binnen gebruikt om je wietplanten op te kweken, en stel die zo in dat het licht 18 uur aan staat en 6 uur per etmaal uit staat. Op deze manier voorkom je te korte dagen en hou je de planten in de groeifase.

Geef ze de ruimte

Na IJsheiligen is er geen kans meer op nachtvorst aan de grond, en kunnen je wietplanten naar buiten. Ze hebben dan nog tot halverwege augustus de tijd om tot hun monsterformaat uit te groeien. Om ervoor te zorgen dat ze dat ook doen, is het belangrijk dat ze onder de grond niet gelimiteerd worden in hun ruimte. Wil je een monsterlijk grote wietplant, dan zul je haar dus niet in een pot moeten zetten, maar rechtstreeks in de grond moeten plaatsen.

Maar gewoon een gat graven en daar je wietplant in verpotten is niet genoeg. Wil je echt grote planten kweken, dan moet je de grond voorbewerken. Graaf dus een groot gat voor je wietplant, en schep de aarde goed om. Het is een goed idee om de aarde met potgrond of compost te vermengen en het zo wat vruchtbaarder te maken. Hoe groter het gat met omgeschepte aarde, hoe groter je plant kan worden.

  • Na IJsheiligen (halverwege mei) kunnen wietplanten buiten.
  • Graaf een groot gat en schep de aarde om.
  • Verrijk de aarde met organische vaste voedingsstoffen.
  • Nuttige schimmels helpen en beschermen de wortels van wietplanten.
  • Maak de aarde luchtig met kokosvezels.
  • Hoe groter het gat met verrijkte luchtige aarde, hoe groter de plant.

Meng eventueel wat organische meststoffen door de aarde in het gat zoals bloed en beendermeel, of gebruik vaste mestkorrels die geleidelijk hun voeding afgeven. Vertafort mestkorrels of Bio korrels van BAC zijn hier heel geschikt voor. Nuttige schimmels hebben ook hun nut bewezen, een middel als Canna’s AkTRIvator hoef je maar één keer toe te voegen vlak voor je planten de aarde ingaan. De schimmels helpen de wortels met de opname van water en voeding en beschermen ze tegen andere kwaadaardige schimmels.

Om de wortels gemakkelijk door de aarde heen te laten groeien, kun je het aardemengsel verder luchtiger maken door er kokosvezels doorheen te mengen. Je hebt veel nodig voor vijf monsterplanten, dus wellicht is het een goed idee om die als geperste blokken bij de Action te kopen. Laat deze blokken voor gebruik goed weken in water met een pH-waarde van rond de 6.

16 Toppen

Wanneer je een wietplant op de boven beschreven manier voorgroeit en rond mei in de volle grond plaatst, zal ze enorm groot worden. Ze groeit wel vijf maanden en heeft de ruimte onder de grond. Hierdoor zal ze enorm hoog worden wanneer je haar niet eerst een paar keer topt. Hierdoor zal ze zich meer in de breedte ontwikkelen, maar wees niet bang, ze zal meer dan hoog genoeg worden om voor monsterplant door te gaan.

Het meeste topwerk zal je moeten doen wanneer je planten nog binnen staan. Begin wanneer ze ongeveer vier tot vijf nodes hebben (vier setjes zijscheuten) en snoei haar terug tot de derde node. Vervolgens top je ze nog eens wanneer de uitlopers op hun beurt vier nieuwe zijscheuten hebben. Als die uitgelopen zijn heb je een plant met 16 uitlopers en een goede basis voor een mooie bossige monsterplant.

Natuurlijk zet je de plant niet op 12/12 zoals in het plaatje van Monty hierboven, maar laat je haar rustig verder groeien onder 18 uur licht en 6 uur donker. Wanneer ze buiten verder groeit zul je haar af en toe opnieuw moeten terugsnoeien om een mooie ronde vorm te geven. Het doel is een plant van twee meter breed en twee meter hoog, minstens.

Voeding en ondersteuning

Omdat je de aarde goed hebt verrijkt en de wortels ongelimiteerd kunnen groeien, hoef je je niet heel veel zorgen te maken over de bemesting. Wanneer de grond in je tuin voldoende organisch materiaal bevat, zullen je wietplanten altijd genoeg voeding tot hun beschikking hebben. Zolang de bladeren mooi groen blijven is er geen reden om bij te voeden. Mochten de bladeren echter lichter van kleur worden, dan kun je bijvoeden. Doe dit bij voorkeur met vaste organische meststoffen en gebruik flesvoeding alleen wanneer je snel een tekort moet aanvullen.

Naarmate de zomer vordert zul je zien dat je planten op deze manier enorm groot worden. Zeker wanneer ze op een goede zonnige plaats staan. Het zal vroeg of laat ongetwijfeld een paar keer hard gaan waaien, en hoge wietbomen vangen veel wind. Takken kunnen gemakkelijk afbreken tijdens een storm, dus is het belangrijk om je planten goed te ondersteunen.

  • Voeding is meestal niet nodig in de volle grond.
  • Bijvoeden kan het best met vaste organische bemesting.
  • Ondersteun monsterplanten met klimnetten tegen wind.

Een gewone wietplant kun je ondersteunen met wat bamboestokken, maar een monsterplant is daarvoor gewoon veel te groot. Klimnet is een betere manier om je monsterplanten tegen de wind mee te beschermen. Span het horizontaal boven je planten wanneer ze nog geen monsterformaat hebben en laat ze er doorheen groeien. Het klimnet kun je in tuincentrums kopen en heeft als bijkomend voordeel dat je de takken er mooi mee open kunt spreiden.

Wanneer de planten zo groot geworden zijn dat je het eerste klimnet niet meer te zien is, pak je ze rondom in met nog meer klimnet. Maak het klimnet vast aan een paar stevige palen in de grond zodat je monsterlijk grote planten goed beschermd worden tegen een storm.

Enthousiast geworden om zelf een paar reuzenplanten te kweken, en wil je hiervan wel verslag doen op RollingStoned? Laat het ons weten via het contactformulier dat je hier kunt vinden. We zullen je bijstaan met raad, daad en zaden, wie weet word jij dan wel de buitenwietkoning van 2017!

 

The post Zo kweek je 5 reuzenplanten in je tuin appeared first on CNNBS.nl.

Dit zijn de grootste bedreigingen voor wietplanten buiten

$
0
0

Buitenwiet kweken kan lastig zijn in de lage landen. Onze zomers duren maar kort en de herfst is vaak nat en koud. En dat is nog niet alles want ook ongedierte, wietdieven en klagende buren liggen op de loer. Wie de grootste bedreigingen voor zijn wietplanten kent, kan ze wellicht ook voorkomen. Hier komen ze.

Wie aan de zomer een lekkere voorraad buitenwiet wil overhouden, zal zich in ieder geval een klein beetje moeten voorbereiden. Natuurlijk bestaat er zoiets als beginnersgeluk, maar helaas komen beginnersfouten vaker voor. Een gedegen voorbereiding voorkomt een onnodig voortijdig einde aan je wietplanten buiten, dit zijn de grootste bedreigingen voor jouw volkstuintje.

Nachtvorst

Hoewel het op het moment van schrijven best lekker weer is, duurt het zeker nog anderhalve maand voordat de kans op nachtvorst voorbij is. IJsheiligen is traditioneel gezien het moment waarna de dreiging van nachtvorst voorbij is. Tot ijsheiligen kun je wietplanten wel vast binnen laten ontkiemen, maar dan zul je ook voor wat extra kunstlicht moeten zorgen om de planten binnen van genoeg lichte uren te voorzien. IJsheiligen is dit jaar van donderdag 11 mei tot en met zondag 14 mei.

Regen

Regen is in de zomers van de lage landen ook niet ongewoon. Zeker wanneer het een paar dagen achter elkaar regent kan dat een serieuze bedreiging voor wietplanten zijn. Zolang je wietplanten nog groeien is de dreiging echter minder dodelijk dan voor een wietplant in volle bloei.

In de groeifase is het vooral belangrijk om de grond niet te nat te laten regenen. Vooral wietplanten in potten kunnen verzuipen als de grond te nat wordt door de regen. Hou het weerbericht in de gaten, en span een zeiltje met een elastiek over de pot zodat de aarde niet te nat regent tijdens periodes van aanhoudende regen.

In de bloeifase is regen zogezegd een grotere dreiging. Regenwater dat in de toppen sijpelt, kan niet altijd goed verdampen en voor rottende toppen zorgen. Een afdak boven de planten kan dan helpen. Mocht je geen mogelijkheid hebben om zo’n afdak te maken, plaats wietplanten dan tijdens regenbuien binnen als het even kan. Kan ook dat niet omdat je wietplanten in de volle grond staan of simpelweg te groot zijn, probeer de toppen dan na iedere regenbui zoveel mogelijk droog te schudden.

Wind

Wanneer wietplanten zo rond juli en augustus een flink formaat hebben bereikt, wordt ook wind een bedreiging. Hoewel een briesje perfect is voor wietplanten, kunnen zware takken gemakkelijk afbreken tijdens een zomerstorm.

Een bescheiden wietplant in een pot kun je beschermen door hem voor een storm in de luwte te plaatsen en met bamboestokken te verstevigen. Heb je echter een joekel in de volle grond staan, dan kun je beter klimnetten gebruiken. Span een stuk klimnet boven je plant en laat de toppen er doorheen groeien. Is je wietplant nog groter dan pak je hem simpelweg in met het klimnet.

Ongedierte

Hoewel ongedierte buiten niet snel tot een plaag zal uitgroeien, kunnen wietplanten er behoorlijk last van hebben. Jonge wietplanten vallen vaak ten prooi aan slakken, terwijl bloeiende autoflowers in juni, juli dikwijls onder de bladluizen komen te zitten.

Bestrijden van ongedierte is buiten ook wat lastiger dan binnen. Natuurlijke vijanden kun je proberen in te zetten en ook besproeien met neemolie is een optie. Slakken bestrijd je het best door je tuin op te ruimen, gras te maaien en onkruid te wieden. Je kunt ze ook vangen met bier of weren met koper.

Luizen vind je vaak op autoflowers die midden in de zomer bloeien. Probeer het te voorkomen door mierennesten te bestrijden. Mieren en bladluizen gaan namelijk vaak samen. Mieren zuigen de zoete stoffen die bladluizen afscheiden namelijk graag op. Ze dragen de bladluizen er zelfs voor je wietplanten in. Luizen houden niet van koud en nat, dus je kunt ze wellicht met koud water van je planten af proberen te sproeien, vergeet ook niet de onderkant van de bladeren, want daar houden bladluizen zich graag op.

Lieveheersbeestjes vangen en uitzetten is altijd een goed idee tegen een keur aan ongedierte, ze lusten van alles en hebben een enorme eetlust.

Tekorten / overschotten

Een wietplant groeit buiten als een speer, ze worden in de open lucht een stuk groter als binnen. Veel buitenkwekers maken dan ook de fout een te kleine pot te gebruiken. In een te kleine pot zit maar weinig voeding in de grond, en zal je wietplant snel vergelen en uiteindelijk verhongeren.

Door een mooie grote pot te kiezen voor je buitenwiet, of nog beter, je wietplant rechtstreeks in de grond te zetten voorkom je dat probleem. Zie je dat de bladeren toch vergelen, geef ze dan wat extra voeding. Gebruik bij voorkeur vaste voedingsstoffen zoals mestkorrels of bloed- of beendermeel.

Teveel voeding kan natuurlijk ook, vandaar dat je buiten het beste vaste meststoffen kunt gebruiken. Deze geven hun voeding langzaam aan de aarde af en spoelen bij de eerste de beste regenbui niet weg. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden. Een wietplant die teveel voeding krijgt wordt in eerste instantie vaak onnatuurlijk donker van kleur en krijgt daarnaast vaak verbrande bladpunten.

Stuifmeel

Stuifmeel kan een vrouwelijke wietplant bevruchten, en daarmee de oogst flink verpesten. Een bevruchte wietplant steekt haar energie namelijk in haar zaad, en niet haar bloemen (toppen). Bronnen van stuifmeel zijn meestal een (eigen) mannelijke wietplant of een (eigen) hermafrodiete wietplant. Woon je in de buurt van een groot hennepveld, dan kun je bevruchting waarschijnlijk helemaal niet voorkomen.

Zorg dat je weet hoe je een mannelijke van een vrouwelijke wietplant kunt onderscheiden en hou bij de dames een scherp oogje in het zeil in verband met eventuele hermafrodieten.

Schimmels

Schimmels zijn altijd een bedreiging, maar voor buitenplanten voornamelijk aan het einde van de bloei wanneer de herfst voor de deur staat. In de openlucht bloeien wietplanten (niet-autoflowers) vanaf de helft van augustus, wanneer ook het weer op punt van omslaan staat. De nattige lucht en de kou zorgt dan snel voor schimmelende toppen.

Toprot is helaas nauwelijks door een afdak te voorkomen, je houdt daarmee weliswaar regendruppels tegen maar niet het vocht uit de lucht. De beste remedie tegen toprot is ofwel de bloeifase sneller in te laten gaan door middel van verduisteren, ofwel je wiet eerder te oogsten als dat nodig is.

Meeldauw is ook een geduchte vijand van wietplanten. Het ziet eruit als wit poeder op de bladeren. Heb je er last van dan kun je proberen het te bestrijden met een spray van een dl. magere melk, negen dl. water en een half theelepeltje zuiveringszout.

Hou toppen altijd goed in de gaten, trek zachtjes aan de blaadjes die eruit steken. Laten ze gemakkelijk los, buig je top dan open om te kijken of hij vanbinnen rot is. Toprot is bijna niet te bestrijden, oogsten is vaak je enige redding.

Mensen

Mensen? Ja, ook die vormen een grote bedreiging voor je buitenwiet, en dan met name die van het zeikerige vervelende soort, die met de blauwe pet en die met de neiging tot kleptomanie. Klagers, agenten en wietdieven dus.

Om dit soort mensen uit je tuin te weren kun je beter geen boobytraps aanleggen, das ook weer een beetje overdreven. Wat wel goed helpt is voor wietsoorten te kiezen die niet al te groot worden en in ieder geval onder de schutting van je tuin blijven. Er is sinds vorig jaar ook een wietsoort genaamd Frisian Duck te koop die niet op wiet lijkt, maar het wel is, de soort doet het ook nog eens uitstekend in het Hollandse klimaat.

[Openingsfoto: Monica Click, Shutterstock. Foto politie: Derrick Bergman, Gonzo Media]

The post Dit zijn de grootste bedreigingen voor wietplanten buiten appeared first on CNNBS.nl.

Doe het zelf: compost thee voor buitenwiet

$
0
0

Nog even en dan gaan we weer lekker met z’n allen onze handen vuil maken voor onze buitenwietplanten. Een manier waarop dat uitstekend kan, is door het maken van compost thee. Wietplanten zijn er gek op, het is puur biologisch en heeft snel effect. De compost thee zelf heb je ook zo gemaakt. 

Het maken van je eigen compost thee heeft veel voordelen. Het is goedkoop, het stimuleert het bodemleven en voedt wietplanten en beschermt ze tegen ziektes. Het brouwen van een lekker bakkie – of emmertje – compost thee is echt makkelijk. Meer dan een grote emmer, een luchtpomp en wat goede compost – uit de winkel of eigen tuin – heb je niet nodig.

Compost verrijkt de aarde enorm. Hobbykwekers en professionele tuinders mixen dikwijls hun eigen aarde, waarbij compost of organische compost-producten zoals wormenmest of humus vaak vaste ingrediënten zijn. Kant en klare aardemengsels bevatten gewoonlijk overigens ook een deel van dit soort compost-meststoffen.

Bladvoeding en bescherming tegen ongedierte

Compost thee bevat een grote hoeveelheid macro-meststoffen die via de huidmondjes op de bladeren (stomata) kunnen worden opgenomen. Dit maakt compost-thee ook een uitstekende bladvoeding. In de compost-thee zitten daarnaast ook allerlei micro-organismen die op de bladeren een beschermende coating vormt tegen ongedierte.

Stap 1. Om compost thee te maken, heb je een grote (20 liter) emmer en een luchtpomp nodig. In aquariumwinkels kun je zulke pompen kopen. Koop een grote aquarium pomp, bevestig aan de slang een bruissteen en plaats die onderin de emmer.

Stap 2. Vul de emmer met schoon kraanwater en voeg hier 500 gram goede compost aan toe. Zorg ervoor dat de emmer en de pomp met bruissteen schoon zijn voor je begint en maak ze na afloop altijd goed schoon. Spoel eventuele zeepresten goed af en laat de pomp eerst een uurtje in schoon water bubbelen om de laatste zeepresten weg te krijgen. Probeer de watertemperatuur gelijk te houden aan de temperatuur van de compost, te grote temperatuurverschillen kunnen de bacteriën uit de compost doden.

Eventueel kun je een paar eetlepels melasse (blackstrap zonder zwavel) aan de mix toevoegen. Dit bevat extra suikers en extra bacteriën. Heb je geen melasse, dan kun je zelfs vruchtensap gebruiken, de suikers voeden de bacteriën in de thee.

Hoewel de compost direct in het water kan, vinden veel tuinders het gemakkelijker om dit eerst in een kaasdoek te knopen. Op die maner kun je het gemakkelijk eruit halen als de compost thee klaar is, als een soort theezakje.

Stap 3. Zet de pomp aan en laat hem 24 tot 36 uur pompen. Wanneer het begint te schuimen en een bruine kleur krijgt is het klaar voor gebruik. Je kunt ook ruiken wanneer het klaar is. Het krijgt dan een frisse geur van aarde. Laat de compost thee niet langer bubbelen dan nodig is, daar gaat het bacteriologische leven van dood.

Compost thee gebruiken

Compost thee kun je niet lang bewaren. Op een gegeven moment is de voeding uit de thee op en beginnen de bacteriën elkaar op te eten. Gebruik je compost thee dus zo snel mogelijk. Je kunt het als gietwater gebruiken of als een bladvoeding sproeien. De compost thee zorgt op die manier voor een dagenlange bescherming tegen ongedierte.

Een ander voordeel van compost thee, is dat je je planten er niet mee kunt overvoeden, dus geef zoveel je wilt. Je kunt wietplanten natuurlijk nog steeds wel verdrinken met compost thee dus wees ook weer niet al te scheutig, maar dat geldt ook voor gewoon water.

The post Doe het zelf: compost thee voor buitenwiet appeared first on CNNBS.nl.

Professor Purple & Dr. Kush trappen het buitenwietseizoen af

$
0
0

Eigenlijk wilden ze gisteren – op 420 dus – het buitenwietseizoen al aftrappen, maar dat schoot er door onze naamsverandering naar CNNBS even bij in. Four twenty one dan maar, vooruit. Professor Purple en Dr. Kush brengen het allereerste buitenwietverslag van 2017 en hopen de grootste planten van het jaar te kweken!

Hallo cannabisten, alchemisten, cannabis-connaisseurs en andere fanatiekelingen. Tot u schrijft Professor Purple – jawel ik ben dit jaar gepromoveerd ;-). Net als vorig jaar zal ik samen met Dr. Kush (niet gepromoveerd haha) ook dit jaar weer verslag doen vanaf het buitenwietfront in Tuinesië. De voorraadpotten van vorig jaar zijn nog lang niet leeg maar in gedachten zijn we ze alweer aan het vullen met de heerlijke compacte buds die we dit jaar hopen te kweken.

Monsterplanten!

Dit jaar zullen we onze recepten voor bijvoorbeeld de samenstelling van de aarde of het aanmaken van een het voedingswater delen. We hebben inmiddels weer een kleine voorsprong op het reguliere seizoen dat pas halverwege mei begint. Zoals je wellicht weet hoopt CNNBS .nl dit jaar de allergrootste wietplanten te zien van de buitenwiet-correspondenten; wij zijn down!  Natuurlijk wel op een verstandige manier zodat het eindproduct lekker en schoon is, daar doen we het voor!

De aftrap

Al weken konden we niet echt stilzitten, de buitenwietkriebels gieren duidelijk door onze aderen. En dan te bedenken dat we de laatste Cheesus toppen pas rond kerst hebben geoogst. Tijdens de jaarwisseling waren we alweer plannen aan het smeden voor 2017. Onze kas is dit jaar dubbel zo groot en we hebben al onze spullen al ingeslagen.

Zoals jullie op de fotos zien zijn de zaden ruim op tijd ontkiemd. Handig hierbij was de Seedbox van Plagron – een propagator, pluggen om in te kiemen en een booster voor een snelle ontwikkeling van de jonge zaailing. De ontkiemde dames zijn inmiddels al flink aan het groeien. Ook hebben we gebruik gemaakt van de koffiefilter methode. We hebben alleen simpel wc papier gekozen en dit werkte ook vrij goed. De jonge plantjes kregen de eerste tijd alleen TL-licht, maar wanneer het zonnetje in Tuinesië schijnt mogen de dames alvast lekker naar buiten. De bloemetjes buitenzetten noemen ze dat.

Op deze manier kunnen de planten wennen aan het klimaat, het zonlicht waarop ze zullen moeten leven en de wind. De rest van de 18 uur licht die ze nodig hebben om in de groeifase te blijven, krijgen ze van wit TL-licht. Waar we in het begin nog meerdere strains bestuderen, zullen we ons uiteindelijk op de vijf mooiste planten focussen in onze verslagen.

Verpotten met heilzame micro-organismen

Een aantal planten zijn inmiddels alweer twee keer van pot verwisseld. Bij de eerste keer verpotten hebben we gewone aarde gebruikt en bij de tweede verhuizing hebben we de planten een klein beetje bat Guano, wat calcium en een aantal scheppen Mycorrhizae van Great White toegevoegd. Dat laatste bevat nuttige schimmels en heilzame micro-organismen voor een florisant bodemleven.

We kiezen hiervoor omdat we lekker vroeg zijn begonnen en op aarde kweken met voornamelijk organische toevoegingen. Dit organische middel is gericht op het creëren van een gigantische maar toch gezonde wortelkluit. Als de planten verpot worden is duidelijk te zien dat ze al een enorme voorsprong hebben.

We hebben de volledige lijn van Great White aangeschaft zodat we voor het hele jaar voorzien zijn van nuttige beestjes en schimmels om de aarde rijk, actief en vooral levend te houden, keep it natural.

Tips voor een goede start

  • Label je ladies en geef ze naamkaartjes. Vooral als je met verschillende wietsoorten werkt.
  • Werk gestructureerd, leg alle spullen die nodig hebt bij de hand.
  • Een propagator versnelt het kiem- en voorgroeiproces aanzienlijk.
  • Gebruik als startmedium gewone aarde of een aarde en kokos mengsel.
  • Verpot meerdere keren, hierdoor vormt zich een stevige wortelkluit en kun je de planten makkelijker verplaatsen als je ze bijvoorbeeld wilt bijlichten of veilig/droog wilt zetten.
  • Neem je de tijd, ga niet onnodig voeden in de eerste levensweken.
  • Wietplanten zijn gewoon levende wezens behandel ze met liefde!

Zaadplaat…

Een traditie die we ook dit jaar graag voortzetten is dat we onze verslagen afsluiten met een toepasselijke plaat over cannabis. De eerste is er een van de cannabisrappers en tevens kwekers van enorme wietplanten Mendo Dope. Voor het album Live from the garden werd de Mendo Dope kwekerij tot studio omgetoverd, een wietplant deed dienst als microfoonstandaard, hier is Phenohunter.

Zo dat was hem alweer, de aftrap van het buitenwietseizoen op CNNBS. De volgende keer onder meer de uitbreiding van de kas, de stand van zaden, tips voor het breeden van autoflowers en exclusieve soorten die geboren zullen worden. En dus ons recept voor een geweldig aardemengsel.

The post Professor Purple & Dr. Kush trappen het buitenwietseizoen af appeared first on CNNBS.nl.


Veel voorkomende problemen met zaailingen

$
0
0

Met nog twee weken voor ijsheiligen, zullen velen deze dagen hun zaden voor het buitenwietseizoen laten ontkiemen. Eenmaal ontkiemd begint het echte kweken en daarmee komen ook de eerste uitdagingen want een jonge zaailing is nog erg teer. Gelukkig zijn de meeste problemen met zaailingen gemakkelijk te voorkomen.

Direct na het ontkiemen, zijn wietplanten nog erg kwetsbaar. De eerste dagen bestaat een zaailing uit niet veel meer dan een steeltje met twee lobblaadjes. Een slak kan zo’n klein plantje in één nacht in zijn geheel opeten, maar dat is eerlijk gezegd niet eens het grootste gevaar voor zaailingen. Verreweg de meeste zaailingen gaan ten onder aan fouten van kwekers zelf.

Veel voorkomende problemen met zaailingen

De eerste weken uit het leven van zaailingen kunnen lastig zijn voor onervaren hobbykwekers. In het begin groeit een zaailing maar langzaam omdat het simpelweg nog niet veel bladeren heeft om licht mee om te zetten in suikers voor de groei. Een gebrek aan geduld ligt dan ook aan de basis van veel problemen met zaailingen. Om de zaailing sneller te laten groeien, geven kwekers dikwijls teveel water en voeding, of peuteren ze aan zaad-hoesjes met een voortijdige dood als gevolg. Letterlijk doodzonde!

Teveel water

Teveel water zorgt voor naar beneden krullende en vergeelde blaadjes. Gebruik een klein potje en bewater pas wanneer de bovenste laag aarde is uitgedroogd.

Dit is met zekerheid de oorzaak van de meeste problemen met zaailingen. Je geeft een jonge zaailing namelijk al heel snel teveel water. Het gevolg is dat het eerste worteltje direct verstikt en de blaadjes vergelen of  schimmelvlekken krijgen. Door het wateroverschot kan de jonge plant geen voeding opnemen en tekorten laten zien. Hoe groter de pot, hoe sneller je teveel water geeft. Plant je zaailing daarom eerst in een klein potje en geef spaarzaam water. Wacht tot de bovenste laag aarde is uitgedroogd voor je meer water geeft.

  • Gebruik kleine potjes voor zaailingen.
  • Geef pas water wanneer de bovenlaag uitgedroogd is.

Hoge luchtvochtigheid

Veel hobbykwekers ontkiemen hun zaailingen in een propagator. Dit is prima zolang de zaden nog niet uitgekomen zijn, maar wanneer ze eenmaal met hun eerste worteltje in de grond zitten niet meer. Anders dan stekjes die nog moeten wortelen hebben zaailingen vanaf het moment van ontkiemen namelijk meteen een mooi worteltje om water uit de grond mee op te zuigen. Zaailingen hebben geen hoge luchtvochtigheid nodig dus verwijder de kap van de propagator zodra de zaden uitgekomen zijn.

  • Verwijder de kap van je propagator zodra de zaden zijn uitgekomen.

Gebrek aan licht

Een gebrek aan licht zorgt ervoor dat zaailingen teveel strekken. Foto: Algirdas Gelazius, Shutterstock

Wanneer je wietzaden voor het raamkozijn laat ontkiemen, komen ze dikwijls wat licht tekort. Je merkt dat vrij snel omdat de zaailing dan in een rap tempo de hoogte in gaat, maar de blaadjes klein blijven. De zaailing gaat strekken op zoek naar meer licht. Als je dan niet snel voor meer licht zorgt kan de zaailing zo hoog worden dat ze omvalt. De groei omhoog verbruikt zoveel energie dat veel zaailingen het niet overleven. De oplossing? Voor meer licht zorgen; zet zaailingen op zonnige dagen buiten of licht ze bij met kunstlicht van bijvoorbeeld een spaarlamp.

  • Te weinig licht zorgt voor strekkende zaailingen en kleine blaadjes.
  • Zet zaailingen (op zonnige dagen) zo veel mogelijk buiten.
  • Gebruik binnen extra kunstlicht van spaarlampen, TL of t-neon lampen.
  • Geef direct na het ontkiemen voldoende licht.

Te heet of te koud

Kou kan voor gekreukelde blaadjes zorgen. Hitte kan bladeren verbranden.

Wanneer het te heet (boven de 29 graden) of te koud (onder de 15 graden) is, gaan zaailingen ook niet erg lekker. Bij te hoge temperaturen van bijvoorbeeld een HPS lamp kunnen blaadjes verschrompelen of zelfs beschadigen (verbranden). Is het te koud dan zullen zaailingen nauwelijks groeien en ook bijna geen water opnemen. Een wateroverschot gaat daarom vaak gepaard met te lage temperatuur. Zorg bij voorkeur voor een temperatuur tussen de 20 en 27 graden voor zaailingen.

  • Zorgt voor een temperatuur tussen de 20 en 27 graden voor zaailingen.

Geen voeding

Dit komt eigenlijk nooit voor bij zaailingen die in aarde staan, want daarin zit doorgaans al meer dan genoeg voeding voor een jonge zaailing. Kweek je echter op kokosvezel of zaai je je zaailingen in steenwolblokjes, dan zul je vanaf het begin ook wat voeding moeten geven. Kies voor zaailingen in dat geval een groeivoeding en geef niet meer dan een kwart van de aangeraden dosis (EC-waarde 0,8 tot 1,1). Als zaailingen geen voeding krijgen zullen ze van beneden naar boven vergelen.

  • Geef zaailingen in kokos of steenwol meteen een kleine dosis groeivoeding.
[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock]

The post Veel voorkomende problemen met zaailingen appeared first on CNNBS.nl.

Buitenwiet: Thom & Joris gaan voor monsterplanten

$
0
0

Na een succesvolle aftrap van het buitenwiet-seizoen van Dr. Kush en Professor Purple twee weken geleden, stellen we je voor aan een nieuw buitenwiet-duo op CNNBS: Thom en Joris. Ook zij zullen dit jaar een aantal monsterlijk grote wietplanten proberen te kweken. De zaden daarvoor zijn reeds ontkiemd.

Hallo CNNBS lezers, wij zijn Thom en Joris en zullen deze zomer verslag doen van onze guerrilla kweek in de vrije natuur. Het plan is om een aantal monsterlijk grote planten te kweken onder de radar van wandelaars, boswachters en andere bosbewoners die mogelijk een bedreiging voor onze ‘groente’ kunnen vormen.

Skere studenten

Hoe we buitenwiet-correspondenten zijn geworden vraag je? Wel, naar aanleiding van een artikel hier op CNNBS waarin gevraagd werd naar hobbykwekers die de grootste buitenwietplanten zouden kunnen kweken zijn we in de pen geklommen. Nou weten wij best dat de concurrentie waarschijnlijk meer ervaring heeft dan wij, maar als skere studenten wilden we die gratis wietzaden toch niet laten liggen.

Eerlijk toegeven, het zal onze eerste buitenkweek worden, maar we beginnen we niet helemaal zonder botanische voorkennis. Joris studeert namelijk tuin- en akkerbouw en ik ben een trouwe CNNBS lezer. Door onze krachten te bundelen denken we zeker een kans te maken om die grootste plant van het jaar te kweken. We weten dat er ook een hoop mis kan gaan door ongedierte of loslopende boswachters en dergelijke, maar ook daar valt een hoop van te leren.

Frisian Duck

Om onze guerrilla kweek zo onopvallend mogelijk te houden, hebben we gekozen voor de Frisian Duck. Een wietsoort die onopvallende, niet als wiet herkenbare bladeren heeft maar toch tot grote hoogtes kan uitgroeien. Na een paar emails mochten we de zaden in ontvangst nemen. Tien Frisian Duck zaden en als extraatje nog 3 Auto Ducks en een paar mooie Dutch Passion Stickers en naamkaartjes voor de planten.

Mochten de planten in de vrije natuur trouwens onverhoopt ontdekt of door dieren opgegeten worden, dan hebben we nog een backup op eigen terrein. Maar de guerrilla kweek is voor ons en hopelijk voor jullie ook natuurlijk erg spannend.

Ontkiemen

Inmiddels hebben we vast vijf van de tien Frisian Duck zaden laten ontkiemen. Hiervoor hebben we gewone potgrond genomen en die door een zeef gehaald. Vervolgens hebben we de zaden één centimeter diep in de grond gezaaid en goed nat gehouden. Acht dagen later waren de zaden tot kleine zaailingen uitgegroeid zoals je op de foto’s kunt zien. De rest van de zaden zullen binnenkort ook door Joris worden ontkiemd en dan kan het kweekfeest echt van start.

Tot de volgende keer! Thom en Joris

The post Buitenwiet: Thom & Joris gaan voor monsterplanten appeared first on CNNBS.nl.

Biologisch kweken en pH- en EC waardes

$
0
0

Je hebt het vast weleens gehoord; wanneer je biologisch wietplanten kweekt, hoef je niet langer de pH- (zuurtegraad) of de EC-waarde (voedingsconcentratie) te meten. Ook het spoelen met schoon water in de laatste weken is overbodig. Lekker makkelijk, dat wel, maar waarom hoeft dit bij de bioteelt eigenlijk niet en hoe zit het dan precies?

De meeste binnenkweker zijn gewend om de zuurtegraad en de concentratie aan mineralen van hun voedingswater te meten met EC- en een pH meter. Ook weten ze dat de aarde in de laatste weken goed doorgespoeld moet worden met schon water zonder voedingsstoffen, om de laatste mineralen weg te spoelen en de planten de kans te geven schoon water te drinken en de laatste mineralen die nog in de plant zitten op te maken.

Wie echter puur organisch kweekt en een actief bodemleven stimuleert, kan zijn meters de deur uit doen en het spoelen achterwege laten, maar hoe zit dat dan precies?

Ga voor organisch kweken en doe je meters de deur uit, het bodemleven reguleert zichzelf uitstekend.

pH-waarde

De zuurtegraad, welke de efficiëntie van bepaalde bacteriën in de aarde beïnvloed schommelt bij een biologische kweek continue. In aarde waarin genoeg micro-organismen en humus zit, wordt de pH-waarde automatisch aangepast door het bodemleven. Dat bodemleven kan dat ook nog eens een stuk beter dan een kweker met een pH-meter.

Voor biologische meststoffen geldt dat de meststoffen pas vrijkomen nadat organisch materiaal door het bodemleven is afgebroken. Dit organisch materiaal geleid geen elektrische stroom, er valt dus niets te meten. Let wel op wanneer je met sommige biologische voeding aan de gang gaat, en voeg geen andere minerale meststoffen toe. Deze kunnen namelijk het bodemleven verstoren.

Biologisch kweken maakt ook spoelen nutteloos. Het bodemleven houdt graag vast aan haar kostbare mineralen.

Spoelen overbodig

Ook het spoelen is aan het einde van de levenscyclus van biologisch gekweekte wietplanten overbodig. Door aan het einde van een bloeifase veel water zonder voeding te geven, worden mineralen weggespoeld en krijgt de wietplant de kans om zijn overschotten te verbruiken. Dit komt de smaak van de wiet ten goede.

Maar in een biologische kweek zit het net even anders. Het bodemleven kan daar voorkomt dat mineralen wegspoelen. De micro-organismen in de aarde zijn zo geëvolueerd, dat ze manieren hebben om te voorkomen dat de voedingsstoffen die ze zelf in de aarde hebben opgeslagen bij de eerste de beste regenbui wegspoelen. Het spoelen heeft dus geen zin bij een biologische kweek, maar is tevens ook overbodig aangezien een biologisch gekweekte plant nimmer teveel voeding binnenkrijgt.

The post Biologisch kweken en pH- en EC waardes appeared first on CNNBS.nl.

De allerbeste wiet kweek je gewoon buiten

$
0
0

Als je de harde plakkerige toppen van de coffeeshop gewend bent, kan je eigen oogst buiten weleens tegenvallen. Toch is de zon krachtig genoeg om heerlijke en ook dikke en harde toppen te kweken, en buiten zorgt het zonlicht ook nog eens voor de lekkerste volle smaak. Zo doe je het.

Toprot

Verreweg het grootste probleem voor buitenwiet in Nederland en België is het vochtige en regenachtige najaar. Wietplanten bloeien pas wanneer ze minder dan 14 uur licht krijgen, en dat is in de lage landen pas halverwege augustus het geval. Tel daar een bloeifase van 8 tot 10 weken bij op en je komt uit op een oogstdatum die rond eind september, begin oktober ligt. Tegen die tijd is het vaak koud en regenachtig weer en rotten wiettoppen onder je neus weg. Met een afdak kun je helaas niet voorkomen dat toprot of meeldauw vat op je wietplanten krijgt. De hoge luchtvochtigheid krijg je daarmee namelijk niet omlaag.

Het natte najaar zorgt ervoor dat buitenwiet vaak veel te vroeg geoogst moet worden.

Je proeft de zon

Buitenwiet kan je toch een heerlijke en vooral ook enorme voorraad wiet bezorgen. Wietplanten kunnen in de volle grond namelijk enorm groot worden en de zon is simpelweg de krachtigste kweeklamp die er bestaat. Doordat het licht van de zon zo compleet is, en wietplanten zich buiten moeten wapenen tegen wind en regen, heeft buitenwiet smaakstoffen die je bij wietplanten binnen niet tegenkomt. Liefhebbers zeggen dan ook dat je de zon in buitenwiet kunt proeven.

De oplossing voor toprot door een nat en koud najaar is niet een afdak of het droogschudden van je toppen na een regenbui, dat zijn slechts doekjes voor het bloeden

Twee manieren

De oplossing voor toprot door een nat en koud najaar is niet een afdak of het droogschudden van je toppen na een regenbui, dat zijn slechts doekjes voor het bloeden. Nee, om buiten harde en goed afgerijpte en gewoonweg heerlijke wiet te kweken, moet je ervoor zorgen dat je wietplanten eerder in het jaar aan hun bloeifase beginnen. Er zijn twee manieren om precies dat te bereiken; door zogenaamde autoflowers te kweken, of door je wietplanten tijdig te verduisteren.

Autoflower wietsoorten

Verreweg de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je buitenwiet eerder in het jaar afbloeit, en dus volledig kan afrijpen wanneer de zon nog volop schijnt, is door autoflower wietsoorten te kweken. Autoflower wietsoorten hebben namelijk geen korte dagen nodig om in bloei te komen. Ze hebben een vaste levenscyclus en beginnen na een aantal weken groeien, vanzelf te bloeien. Gemiddeld duurt het leven van een autoflower wietplant zo’n 12 weken zodat je in augustus kunt oogsten wanneer je in mei zaait.

Halverwege augustus zijn autoflowers die in mei zijn gezaaid, al klaar voor de oogst. Foto: Auto Duck (Dutch-Passion)

Het grote voordeel van autoflower wietplanten is dat je er weinig werk aan hebt, maar in vergelijking met het zelf verduisteren van een gewone fotoperiode wietsoort hebben ze ook wat nadelen. Omdat autoflowers zo’n korte groeifase doormaken, kunnen ze bijvoorbeeld lang niet zo groot worden als fotoperiode wietsoorten. Daarnaast hebben autoflowers meestal een iets minder gunstige blad-bud verhouding. Op en rond de toppen groeien wat meer bladeren wat betekent dat de gedroogde toppen iets meer blad bevatten dan niet-autoflowers.

Door de populariteit van de gemakkelijk te kweken wietplanten worden autoflowers tegenwoordig in groten getale gemaakt en wordt zowel de kwaliteit als de opbrengst steeds beter.

Ruderalis

Dit komt omdat autoflower wietsoorten gemaakt worden door niet-autoflowers met ruderalis wietplanten te kruisen. Ruderalis is net als sativa en indica een subras van cannabis die van nature uit zichzelf bloeit, maar minder THC en meer bladeren produceert. De eerste veredelde autoflower wietsoorten waren dan ook erg klein en aanzienlijk minder potent dan fotoperiode wietsoorten. Maar door de populariteit van de gemakkelijk te kweken wietplanten worden ze tegenwoordig in groten getale gemaakt en wordt zowel de kwaliteit als de opbrengst van autoflowers steeds beter.

  • Autoflowers zijn makkelijk te kweken
  • Autoflowers bloeien uit zichzelf
  • In mei zaaien is in augustus oogsten, een cyclus duurt gemiddeld zo’n 12 weken
  • Autoflowers worden niet zo groot, maar nieuwe soorten worden steeds potenter en leveren ook steeds meer op

Verduisteren

Wanneer je echt voor de allerbeste kwaliteit buitenwiet gaat, zul je je wietplanten op enig moment in de zomer dagelijks moeten verduisteren. Dit kost je wat doorzettingsvermogen kosten maar kan je wel de allerbeste wiet opleveren. Je profiteert dan van de natuurlijke kracht en het volle lichtspectrum van de zon, en kunt enorme toppen oogsten die ook nog eens volledig afgerijpt en kogelhard als de spruiten van Dirk van den Broek zijn.

Drie foto’s van oud buitenwiet-correspondent Dr. Dreten. De bovenste twee toppen zijn verduisterd, de onderste top is zonder verduisteren op een natuurlijke manier tot bloei gekomen. Merk het enorme verschil in formaat op!

Door te verduisteren zet je wietplanten volgens een schema in een donkere ruimte waardoor ze dus eerder met bloeien beginnen en dus ook eerder toppen ontwikkelen en uiteindelijk eerder klaar zijn om geoogst te worden. Hierdoor wordt de wiet aanzienlijk beter van kwaliteit en dat komt voornamelijk omdat de bloeifase midden in de zomer plaatsvind, wanneer de zon op zijn krachtigst is. Want ook buiten geldt het principe dat licht gewicht is. Verder zit er meer UV straling in het zonlicht midden in de zomer, waardoor er aanzienlijk meer trichomen gevormd worden.

Binnen zetten vs. zeil spannen

Je kunt verduisteren door je wietplanten elke dag in een donkere ruimte zoals een schuur te zetten, of door een lichtdicht zeil over de planten te trekken. De eerste methode is wat beter voor de planten, maar dan moeten je planten uiteraard wel in verplaatsbare potten staan. Binnen is het ook nog eens iets warmer ’s nachts waardoor het temperatuurverschil met overdag minder groot is. Als je over een schuur met stroom beschikt kun je ook nog een ventilator laten draaien ’s nachts. Heb je geen schuur, dan kun je van een lichtdicht zeil ook een soort tent maken om je wietplanten ’s avonds in te zetten. Je kunt de wietplanten de hele nacht in de donkere ruimte laten staan, maar moet ’s ochtends wel weer paraat staan om ze op tijd weer buiten te zetten.

Een verduister constructie op maat plaats je gemakkelijk over je wietplanten.

Je kunt ook verduisteren door lichtdicht plastic zakken of een stuk plastic zeil over de planten heen te trekken. Dit heeft wel een paar nadelen. Ten eerste kun je bij het verduisteren de toppen beschadigen maar onder het zeil kan het ook gaan broeien waardoor je toppen alsnog zouden kunnen schimmelen. Bij deze manier van verduisteren span je het zeil of een grote plastic zak ’s avonds over de planten, maar moet je het weer verwijderen wanneer het buiten donker is geworden, om schimmelproblemen te voorkomen.

  • Door te verduisteren krijg je een betere kwaliteit wiet
  • Door te verduisteren kun je buiten ook binnensoorten kweken
  • Door te verduisteren kun je meerdere keren per zomer oogsten
  • Door te verduisteren loop je minder kans dat je wietplanten gestolen worden
  • Verduisteren vraagt discipline, planning en doorzettingsvermogen

Wanneer verduisteren?

Wanneer je aan het verduisteren begint maakt in principe niets uit, zolang je er maar voor zorgt dat je wietplanten elke dag 12 uur in het donker staan. Mocht je een avondje laat thuiskomen, dan kun je de wietplanten ’s ochtends wat langer in het donker laten staan. De daglengte mag verschillen, maar de nachten moeten 12 uur ononderbroken donker zijn.

Scene uit Nederwiet de Moevie waarin Doede het verduistergordijn boven zijn planten opent.

Er zijn ook kwekers die eind juli slechts drie weken verduisteren en de bloei daarna aan de natuur overlaten. Hierdoor hoef je slechts drie weken beschikbaar te zijn om je planten te verduisteren. Vanaf halverwege augustus bloeien wietplanten buiten immers ook zonder verduisteren. De beste resultaten krijg je echter wanneer je eerder begint met verduisteren. Je moet het dan wel langer volhouden, maar de zon is in juni en juli ook een stuk krachtiger waardoor de wiet aanzienlijk beter van kwaliteit wordt.

The post De allerbeste wiet kweek je gewoon buiten appeared first on CNNBS.nl.

Buitenkweken op een higher level

$
0
0

Heb je je zaden voor je buitenwiet al ontkiemd? Mooi! Verpot ze dan eens niet in een lullig potje, maar zet ze dit jaar in een verhoogde bak met aarde. Vooral in regenachtige klimaten zoals het onze, zorgt de betere drainage voor geweldige resultaten, maar er zijn nog veel meer voordelen aan kweken op een higher level.

Er zijn ongetwijfeld veel hobbykwekers en volkstuiniers die aan tuinieren in verhoogde bedden doen. De methode is namelijk simpel toe te passen, effectief en kent vele voordelen. Maar voor we je uitleggen waarom je ook in een verhoogd bedje van aarde zou moeten kweken, zullen we je eerst eens vertellen wat zo’n verhoogd bed precies is.

Verhoogd bed

Een verhoogd bed is zoals de naam al aangeeft simpelweg een verhoging van aarde. Meestal omkaderd door hout of stenen blokken maar je kunt een verhoogd bed ook simpelweg maken door de bodem uit een grote bloempot te zagen. Een deel van de wortels van je planten groeien zo boven de grond, maar kunnen aan de onderkant ook gewoon de volle grond in. Hierdoor ontstaat een betere afwatering, en in het verhoogde bed profiteert de plant van voedingsrijke luchtige aarde.

Wat ook kan is een verhoogd bed in een pot creëren. Dit is de favoriete mannier van buitenkweken van onze eigen cannabisgoeroe Soma, en is in feite zeer eenvoudig te maken. Door de wortelkluit bij het verpotten telkens maar voor de helft in de nieuwe pot met aarde in te graven, krijgt je plant vanzelf een verhoogd bed met luchtwortels die daardoor van extra zuurstof worden voorzien.

Laat de wortelkluit voor een derde deel uitsteken bij het verpotten en voorkom verstikking van de plant door een te natte kluit. Bamboestokken zorgen voor extra versteviging zowel in de grond als voor zware toppen. Foto: Soma – somaseeds.nl

Voordelen van het kweken in een verhoogd bed

Het kweken in een verhoogd bed kent vele voordelen. Zoals gezegd blijft het daarbij niet bij een betere drainage en meer zuurstof voor de wortels. We sommen de voordelen voor je op waarna we wat tips zullen geven om zelf een verhoogd bed te maken. Zoals je hierboven al hebt gezien kun je zelfs wanneer je in potten op je balkon kweekt van de verhoogde bedden techniek profiteren.

  • Planten staan hoger en zijn daardoor beter beschermd tegen ongedierte. Wanneer je knoflook en uiten aan de rand van het verhoogde bed laat groeien, vormt dit een natuurlijke extra barrière tegen ongedierte.
  • Omdat planten hoger staan, ontlast je je rug door in een verhoogd bed te tuinieren.
  • Aarde in een verhoogd bed is luchtiger dan de samengedrukte volle grond. Wortels ondervinden minder weerstand, groeien sneller en krijgen meer zuurstof.
  • Vul de verhoogde bedden met voedingsrijke aarde met daarin voldoende organisch materiaal. Wanneer je onderin ook wat krantensnippers plaatst trekt dit wormen aan voor een natuurlijke bemesting.
  • Omdat de aarde in een verhoogd bed op een hoger niveau ligt, heeft het een natuurlijke betere drainage. Zeker met wietplanten (die niet graag te nat staan) in een vochtig klimaat als het onze id dit een groot voordeel.
  • Maak gaten in de omkadering van je verhoogde bed, of gebruik ademend textiel zoals worteldoek om je verhoogde bed mee te maken. Je hebt op die manier in feite grote smart pots gemaakt die de wortels luchtsnoeien zodat een veel efficiëntere wortelkluit ontstaat.
  • Omdat de planten op een verhoging staan groeit er minder snel onkruid naast.
  • Wietplanten hebben in een verhoogd bed geen last van de wortels van bestaande bomen en planten.
  • Als je in verhoogde bedden kweekt loop je minder risico op nachtvorst aan de grond. Hierdoor kun je wietplanten in een verhoogd bed eerder (ongeveer vanaf halverwege maart, afhankelijk van het weer) veilig buiten zetten.
  • Wietplanten die hoger staan vangen meer wind. Takken worden daar sterker en toppen dikker van.

Maak zelf een verhoogd bed

Het maken van een verhoogd plantenbed is zo eenvoudig als het maken van een omkadering en die vullen met aarde. Het valt aan te raden om de grond onder het verhoogde bed ook even goed om te scheppen. Verder kun je een verhoogd bed maken van van alles en nog wat. Van een cementkuip of emmer zonder bodem, tot houten planken, hooibalen, gebruikte autobanden en stenen tuinblokken, het kan allemaal. Daarom hieronder wat inspiratie in de vorm van foto’s van succesvolle verhoogde bedden. Doe er je voordeel mee!

The post Buitenkweken op een higher level appeared first on CNNBS.nl.

Het grote CNNBS buitenwiet alfabet

$
0
0

Buitenwiet kweken is een heerlijke hobby. De natuur doet het meeste werk en wietplanten kunnen buiten enorm groot worden. Blootstelling aan zon, regen, slakken en rupsen en wind maken wietplanten weerbaar, sterk en superlekker. Buiten wiet kweken is zo makkelijk als ABC.

Buitenwiet kweken is een heerlijke hobby die je zo simpel kunt houden, of zo moeilijk kunt maken als je zelf wil. In het eerste geval kun je gewoon wat wietzaden in de volle grond laten groeien en laat je de natuur het meeste werk doen. In het tweede geval kun je je eigen compost maken, zelf een kas bouwen of je wietplanten verduisteren. Voor iedere letter van het alfabet valt in ieder geval wel iets over buitenwiet te vertellen, en dat is precies wat we gaan doen. Hier komt het grote CNNBS buitenwiet alfabet.

A is van Aarde

Er gaat toch niets boven goede oude aarde voor buitenwietplanten. Het is het natuurlijkste medium waar moeder natuur zelf ook al honderden miljoenen jaren op kweekt. Aarde is ook een vergevingsgezind medium door haar bufferende werking dus voedingsfoutjes hebben niet meteen rampzalige gevolgen wanneer je met aarde kweekt. In de volle grond van je tuin heb je helemaal geen omkijken naar je wietplanten.

Kies voor je buitenplanten een goede voorbemeste aarde en je hebt de eerste weken geen omkijken naar het voeden. Een beetje perliet maakt je aarde lekker luchtig en wat lavameel, vleermuizenmestkorrels of beendermeel maken je aarde compleet.

Er gaat niets boven goede oude aarde voor buitenwiet. Foto: Eric Limon, shutterstock.

B is van Biologisch

Een wietplant buiten kweken is vanzelf al bijna biologisch. Gebruik geen minerale voeding voor je buitenkweek maar uitsluitend organische meststoffen en je kunt je makkelijk zo houden. Zorg voor een gezond bodemleven en voeg nuttige schimmels zoals trichoderma en goede bacteriën toe en je kweekt zo biologisch dat je aan het einde niet meer hoeft te spoelen.

C is van Compost

Compost is een geweldige en bovendien gratis bron van voedingsstoffen voor wietplanten. Het mooie van compost is dat je je wietplanten er bovendien niet mee kunt overvoeden dus geef zoveel je wilt. Als je geen tijd of ruimte hebt voor een composthoop kun je kant en klaar compost kopen en daar een lekkere compost-thee van trekken. Een wormtoren in je tuin is ook een geweldige manier om snel compost te maken, hoe je het doet lees je HIER, en HIER zijn nog eens een aantal organische materialen die je erin kunt stoppen.

D is van Drogen

Wanneer je buitenwiet aan het einde van de zomer klaar is voor de oogst, moet het nog even gedroogd worden. Doe dat langzaam, bij kamertemperatuur en in het donker. Een donkere schuur kan prima dienst doen als droogruimte maar ga het proces niet versnellen door er kachels te laten branden, in je oven te drogen of ventilators op je wiet te richten. Knippen kun je voor of na het drogen doen. Voor het drogen is het knippen wat makkelijker, maar als je de bladeren tijdens het drogen laat zitten droogt de wiet iets langzamer en dat komt de smaak weer ten goede.

Door langzamer te drogen met een deel van het blad er nog aan krijgt wiet een betere smaak.

E is van Eten

En dan niet het eten voor je wietplanten, maar eten voor jezelf. Een paar buitenwietplanten kunnen namelijk heel groot worden zodat je er heerlijke gezonde gerechten mee kunt maken. Maak bijvoorbeeld af en toe eens een lekker glas sap van een paar biologische bladeren van je planten, supergezond is dat. Aan het einde van de zomer heb je waarschijnlijk meer wiet dan je kunt roken, en dus genoeg om mee te koken. Maak wat wietboter van je wiet en je kunt het in van alles van pannenkoeken tot een simpele tosti tot een stoned meergangen diner verwerken.

F is van Fimmen (en toppen hoort ook daarbij)

Mocht je de pech hebben naast een paar nieuwsgierige anti-wiet-buren te wonen, of er woont een overijverige wijkagent in de buurt, dan wil je natuurlijk niet dat je buitenwiet boven de schutting uitsteekt. Wietplanten kunnen namelijk met gemak zo hoog worden. Door je wietplanten in de groeifase een of meerdere keren te fimmen of te toppen zal ze zich wat meer in de breedte ontwikkelen dan in de hoogte. Bij het toppen knip je simpelweg de bovenste groeipunt uit je plant waarna er in plaats van één top, twee zullen groeien. Bij fimmen knip je slechts twee derde deel van het topje weg en laat je een derde deel eraan. Dit zorgt voor nóg meer nieuwe takken en bezorgt de wietplant ook nog eens minder stress.

Fimmen en toppen zijn bewezen snoeitechnieken om een bredere wietplant met meerdere toppen te krijgen.

G is van Genetica

Als je goede buitenwiet wil kweken, móet je beginnen met goede genetica. Dus een goed zaadje of een goede stek. Zaken als de duur van de bloeifase, de smaak, je potentiële opbrengst en in de lage landen ook niet onbelangrijk, de mate van resistentie tegen schimmels, liggen allemaal vast in de genen van je wietzaad of stek. Kies een soort die geschikt is om in ons klimaat buiten te kweken, dan weet je zeker dat je wietplant ook op tijd klaar is voor de oogst en niet bij de eerste regenbui begint te schimmelen. Het is sowieso ook aan te raden om voor gefeminiseerde wietzaden te gaan, want dan weet je zeker dat je alleen maar vrouwelijke wietplanten kweekt.

Autoflower wietzaden zijn ook geweldig om buiten te kweken. Die bloeien namelijk helemaal vanzelf en kun je daardoor veel eerder oogsten. Omdat een autoflower al na een week of 12 klaar is heb je geen last van een vochtig najaar met al haar schimmels. Bovendien bloeit een autoflower in de zonnigste zomermaanden zodat wiettoppen lekker dik potent kunnen worden.

H is van Hasj

Wie zelf buiten wiet kweekt heeft genoeg om van een deel daarvan zijn eigen hasj te maken. Je kunt dat op verschillende manieren doen. De mooiste hasj maak je met behulp van ijs en water en de zogenaamde ice-o-lator zakken. Dat kan trouwens ook zonder ice-o-lator zakken op de Gumby-hasj methode. Een oude vertrouwde pantykous als zeef gebruiken werkt ook nog steeds. Wil je je zelfgemaakte hasj dabben, dan maak je daar met een simpele stijltang, gewoon de lekkerste rosin van.

I is van Indica

Indica’s zijn een van drie cannabis hoofdrassen. Indica’s komen oorspronkelijk uit gebieden als India, Nepal, Afghanistan en Pakistan, ze zijn te herkennen aan hun brede bladvingers en hun bossige korte vorm. De meeste geschikte wietsoorten om in de lage landen te kweken zijn voor een groot deel indica. Dit komt omdat de bloeifase van indica’s een stuk korter is dan van sativa’s. Indica toppen kunnen snel dik en compact worden en indica wietplanten zijn sterk en goed bestand tegen een zomerstorm.

Indica’s zijn doorgaans beter geschikt om in ons klimaat buiten te kweken dan sativa’s.

J is van Joint

De J is natuurlijk van Joint, want daarvan zul je er een hoop roken als je buitenwiet eenmaal geoogst en gedroogd is. Omdat je nu toch genoeg wiet hebt, zouden we je willen aanraden om alleen nog maar pure joints te roken en de tabak weg te laten. Niet alleen is een pure joint lekkerder en gezonder, het effect van een pure joint is ook veel beter. Tabak zorgt voor dat lome gevoel terwijl een pure joint je juist actief en high maakt. Hier zijn nog 6 andere goede redenen om alleen nog maar pure wiet te roken. Verdampen is natuurlijk nog beter.

K is van Kas

In een kas kun je geweldig buitenwiet kweken. Omdat de temperatuur in een kas aanzienlijk hoger ligt, kunnen je wietplanten weken eerder gezaaid worden. Aan het einde van de zomer beschermt de kas je wietplanten tegen regen en wind en bovendien vallen wietplanten in een kleine tuinkas veel minder op. Heb je geen kas, bouw er dan zelf een van wat kaszeil en een houten geraamte. Let aan het einde van de bloeifase wel op dat de luchtvochtigheid niet te ver oploopt en zet je planten daarom als het even kan buiten de kas.

L is van Lucht

Lucht is een van de belangrijke elementen waar een wietplant zijn voeding uit haalt in de vorm van CO2. Binnen bootsen wietkwekers de wind na met ventilators maar buiten gaat dit helemaal vanzelf. Een lekker briesje maakt wietplanten stevig, voorkomt schimmels en zorgt voor voldoende CO2 voor de fotosynthese. Maar de lucht kan ook voor schade zorgen wanneer het te hard waait. Bescherm je buitenwiet daarom met bamboestokken of netten tegen een eventuele zomerstorm.

In een kas is het goed kweken. Maak er desnoods zelf een van zeil en stokken.

M is van Micro-organismen

Buiten krioelt het van het leven en dat is maar goed ook want dat zorgt ervoor dat een enkele slak of bladluis niet meteen een plaag wordt. Maar met name het microscopische leven zoals nuttige bacteriën en schimmels onder de grond zijn van groot belang voor je wietplanten. Zij zetten organisch materiaal namelijk om in voor de plant opneembare en broodnodige stoffen. Koester deze micro-organismen en gebruik enkel organische en natuurlijke producten. Minerale flesvoeding kan micro-organismen namelijk doden. Voeg, voor extra goede resultaten nuttige bacteriën en schimmels toe.

N is van Nederland

Jawel, want dankzij het gedoogbeleid hoef je je als buitenkweker geen zorgen te maken dat je vanwege je wietplanten in de bak beland of een boete moet betalen. Zolang je maar niet meer dan vijf wietplanten kweekt en je bij een eventuele ontdekking door de politie, afstand van je wietplanten doet, wordt je daarvoor niet vervolgd. Ja, we weten het is belachelijk dat buitenwietplanten nog wel afgenomen kunnen worden, maar aan de andere kant mogen we in ieder geval meer dan in veel andere landen om ons heen. Wees blij, dan zijn je wietplanten dat ook!

O is van Ongedierte

Ongedierte hoort er buiten ook bij helaas. Gelukkig is er buiten ook een goed evenwicht waardoor een paar beestjes niet snel tot een plaag uit zullen groeien. Waar je wel mee op moet letten zijn slakken in combinatie met kleine wietplantjes en bladluizen op bloeiende autoflowers. Slakken kun je gemakkelijk vangen met wat bier. Een schone opgeruimde tuin zonder veel schaduwplekjes waar slakken zich kunnen verschuilen helpt om ze uit de tuin te weren. Bladluizen vindt je vaak bij mierennesten in de buurt, dus bestrijd mieren. Bladluizen zelf kun je voorzichtig van je planten spoelen met een koude waterstraal.

P is van Poepsoep

Mest van kippen, geiten, koeien en andere grazende dieren is een geweldige organische bron van meststoffen voor planten. Je moet ze alleen niet zo door de grond heen mengen maar er een lekker poepsoepje van koken, dat werkt perfect. Fiets dus even langs de lokale kinderboerderij, verzamel wat dierenpoep en kook er een fijne soep van met dit recept van Peter Lunk (das trouwens ook met een P).

Q is van Qwiso

Qwiso is een concentraat dat je zelf kunt maken met isopropyl alcohol. Qwiso staat voor Quick-Wash ISOpropyl, dus een snelle spoeling van je wiet met isopropyl alcohol. Als je dat goed en vooral erg koud en snel doet krijg je een heel lekker concentraat om te dabben.

R is van Ruderalis

Ruderalis is net als indica een van de hoofdrassen van cannabis. Van oorsprong komt deze wietfamilie uit koudere gebieden zoals Rusland waar het zomerseizoen zo kort duurt dat ruderalis wietplanten vanzelf tot bloei komen. Ze hebben hier dus geen korte dagen voor nodig. Door deze speciale wietplanten met moderne commerciële soorten te kruisen maken zadenbedrijven autoflowers. Autoflowers zijn geweldige buitenwietplanten omdat ze al midden in de zomer afbloeien. Hierdoor kun je de meest exotische soorten toch gewoon in ons klimaat kweken.

Met autoflowers heb je geen last van naar weer. Je kunt oogsten wanneer andere wietplanten nog moeten gaan bloeien.

S is van Stikstof (N)

En stikstof is dan weer het meest belangrijke mineraal in plantenvoeding. Stikstof zit overal in de lucht, is geurloos en maakt ongeveer driekwart van de atmosfeer van de aarde uit. Je vindt het in vrijwel iedere fles plantenvoeding. Stikstof wordt door je wietplant gebruikt voor snelle groei en om chlorofyl aan te maken. Het is dus vooral in de groeifase belangrijk dat je plant niets van dit belangrijke stofje tekort komt. Brandnetelthee is een uitstekende organische bron van stikstof die je gratis kunt maken.

T is van Trichomen

Je weet wel, die plakkerige minuscule harsdruppeltjes waar het buitenwiet kweken allemaal om te doen is. In deze harsdruppeltjes zitten de werkazame stoffen uit wiet waaronder dus de THC. Hoe meer trichomen er op je toppen zit, hoe sterker de wiet is. De trichomen geven ook aan of je wiet al rijp genoeg is om te oogsten. Wanneer je ze door een microscoop bekijkt zul je zien dat ze eerst transparant en helder zijn, dan melkachtig troebel worden en tenslotte bruin of amberkleurig worden. Je wiet is op zijn best wanneer de meeste trichomen wit en troebel zijn en je hier en daar ook amberkleurige trichomen ziet.

U is van Uien, knoflook, klaver en andere planten

Het is erg aan te raden om naast je wietplanten ook andere planten te kweken. Deze combinatieteelt is namelijk heel gunstig voor je wietplanten, mits je de juiste andere planten gebruikt. Uien en knoflook zijn sterk geurende planten waar ongedierte liever uit de buurt blijft, plant ze dus vlakbij je wietplanten. Klaver is ook een mooie, die haalt stikstof (zie letter S) uit de lucht en geeft6 dat via de aarde af aan andere planten. Er zijn nog veel meer interessante plantensoorten om in je tuin te zetten, lees dit stuk over combinatieteelt maar even.

V is van Verduisteren

Verduisteren is dé allerbeste manier om buiten wiet van topkwaliteit te kweken, maar het kost je wel wat discipline en volharding want je moet je wietplanten iedere dag op hetzelfde moment in het donker zetten. Door dit te doen creëer je korte dagen waardoor de wietplanten zullen bloeien. Zo kun je je wiet dus veel eerder laten bloeien, wanneer de dagen nog heet en zonnig zijn. Toppen worden er veel groter en potenter door. Hier kun je alles over verduisteren lezen.

Verduister wietplanten en je kweekt de allerbeste buitenwiet!

W is van Water

Water hebben wietplanten ook nodig, maar vooral in het begin geef je daarvan al snel teveel. Geef een wietplant die in een pot staat pas water wanneer de bovenste laag van de aarde sinds de vorige waterbeurt weer is uitgedroogd. Gebruik bij voorkeur ook een pot die past bij het formaat van je plant, dit maakt bewateren makkelijker. Wil je je nou helemaal bijna geen zorgen over de waterhuishouding van je wietplanten buiten maken, zet je wietplanten dan gewoon in de volle grond.

X is van XX

De twee geslachtsbepalende chromosomen van vrouwelijke wietplanten. Want alleen de vrouwelijke wietplanten produceren toppen. Wanneer je uit niet-gefeminiseerd zaad kweekt, zul je de mannelijke planten moeten leren herkennen en tijdig moeten verwijderen. Je kunt het zien aan de eerste bloeiverschijnselen in de oksels van de takken. Bij mannelijke planten vormen zich daar een soort balletjes op steeltjes en bij vrouwelijke wietplanten ontstaan op dezelfde plek druppelvormige zaadzakjes waar twee dunne witte haartjes uit groeien. Wil je je daar niet mee bezig houden, kweek dan alleen maar vrouwen uit gefeminiseerde wietzaden, er is keuze genoeg want de meeste wietzaden zijn tegenwoordig gefeminiseerd.

Y is van Yield

Bij gebrek aan Nederlandse buitenwiet-woorden met een Y, is yield, oftewel de opbrengst waar het om draait bij de letter Y. Wat kun je verwachten van een wietplant buiten? Wel dat varieert enorm. Een wietplant op een zonnige plaats in de volle grond kan soms wel een kilo wiet opleveren. Een autoflower levert tussen de 30 en 80 gram per plant op, en een gewone wietplant in een grote pot ongeveer 100 tot 150 gram. Door te verduisteren kun je je opbrengst aanzienlijk verhogen.

Zelfs op een bewolkte dag krijgt een buitenwietplant nog meer licht dan binnen onder een 600 Watt kweeklamp. Foto: Elisia Press, Shutterstock

Z is van Zonlicht

De zon is de krachtigste en beste kweeklamp die er bestaat. Alle andere kweeklampen doen niets anders dan het effect van de zon nabootsen. De zon bevat UV licht wat ook nog eens voor een goede trichoom-ontwikkeling zorgt. Zet je wietplanten zoveel mogelijk in het zonnetje maar maak je geen zorgen als het een keer bewolkt is. Zelfs op een bewolkte dag in de zomer krijgt een buitenplant nog meer licht dan een plant die binnen onder een 600 Watt lamp staat.

[openingsfoto: chrupka, Shutterstock]

The post Het grote CNNBS buitenwiet alfabet appeared first on CNNBS.nl.

Een XXL-kas en het ultieme aarderecept

$
0
0

Dr. Kush en Professor Purple zijn alweer maanden op weg in het buitenwietseizoen, de eerste oogst van het jaar is zelfs al in aantocht. Om straks genoeg ruimte voor hun monsterplanten te hebben, bouwden ze hun kas deze week flink uit. Daarnaast mengen ze de ultieme aarde, natuurlijk delen ze hun recept daarvoor graag met je. 

Fijnproevers, buitenspelers en andere cannabis-fanatiekelingen daar zijn we weer met het tweede verslag van ons tweede seizoen hier op CNNBS. De afgelopen vier weken stonden voor ons in het teken van het bereiden van recepten die we deze week graag met jullie delen. Het was niet alleen de rook die dit keer ons bewustzijn verruimde, elke zaterdag werd onder het motto motivated stoner ook een flink met wiet doordrenkt ontbijt verorberd, Jah Bless!

Daarnaast hebben we deze keer nog een kleine verassing waarvan we over een paar weken al zullen genieten. Maar nu eerst wat over de uitbouw van onze kas en het mengen van onze aarde. Uiteraard sluiten we zoals altijd, ook dit verslag weer af met een fijne cannabisplaat.

Greenhouse 2.0

Vorig seizoen grapten we al dat we eigenlijk een grotere kas wilden hebben. Maar diep van binnen wisten we eigenlijk allebei wel dat het geen grapjes waren. Dokter Kush en ikzelf (Professor Purple, red.) zijn dan ook in januari al de bouwmarkt ingedoken om greenhouse 2.0 te kunnen bouwen. Het oorspronkelijke idee was om 20 centimeter extra ruimte te creëren, zodat we als het ware een verhoging aan de achterkant zouden krijgen. Die 20 centimeter werd uiteindelijk 1,20 meter en zo werd de kas die voorheen 1,50 meter breed was, nu 2,70 meter breed. We hebben het zeil aan de achterkant losgemaakt, opgerold en vervolgens de achterkant aangebouwd. Het resultaat; meer bewegingsvrijheid voor de dames en een praktischer indeling. Later dit jaar zullen we de voorkant nog open maken. Waarvoor de extra ruimte precies nodig is, daar komen jullie later dit seizoen nog wel achter 😉

Aarde mengen met Plagron

Een gevarieerde voeding is belangrijk voor een mens. We genieten er ook van toch? Elke dag wat anders eten, er is voor ieder wat wils. Stel je nou eens voor dat je je hele leven elke dag een glas sap kreeg waardoor je niet meer hoefde te eten? Saaie shit zou dat zijn!

Nou, omdat onze dames de beste (ahum) shit verdienen ben ik op zoek gegaan naar de voedingslijn die het meest aan onze wensen voldoet. Dat was Plagron voor ons. Een breed assortiment, rijke en veelzijdige mediums, precies wat wij willen.

Om nou meteen van volledig organisch te spreken vinden wij nogal heldhaftig, maar het is wel ons streven om zo organisch mogelijk te kweken. We doen ons recept dan ook graag uit de doeken. In plaats van te kijken welk medium het beste werkt, hebben we er na veel overleg toch voor gekozen om een mengsel te maken van vier verschillende mediums. Dit om een uniform effect te kunnen zien. Daarnaast maken we in iedere pot gebruik van de zelfde toevoegingen. Het is belangrijk om naar je gevoel te luisteren, and so we did…

Recept voor 300 liter ‘pot’grond

  • 1 zak Plagron Promix 50 liter
  • 1,5 zakken Plagron Batmix 75 liter
  • 1 zak Plagron Allmix 50 liter
  • 1,5 zak Plagron RoyalMix 75 liter
  • 25 liter Coco (restant vorig jaar)

Additieven

  • 1.5 liter Plagron calcium kick
  • 1 leeg melkpak Plagron Batguano
  • 1 leeg melkpak Plagron Mega worm
  • 1 grote scoop Bloedmeel (2 handen vol)
  • 1 grote scoop beendermeel (2 handen vol)
  • 2 scoops lavameel (4 handen vol)

Uiteraard ging er nog het nodige aan Great White door het mengsel om het bodemleven te activeren. Daarbij hebben we het mengsel geruime tijd omgeroerd alvorens het in de 300 liter smartpot te gieten. Even verderop het eindresultaat…

Tips voor het mengen van aarde

  • Bereid alles goed voor, zorg dat je alles bij elkaar hebt liggen en bevochtig eventueel de kokos.
  • Draag een mondkapje of bijvoorbeeld je t-shirt voor je mond als je met poeders werkt.
  • Het is handig om vanaf een zeiltje te werken, zo beperk je rommel en kun je makkelijk mengen.
  • Zorg dat je alles op het zeiltje of je werkvlak gooit, meng het eerst grof met een schep en daarna eventueel met je handen. Neem hier gerust 10 of 20 minuten de tijd voor.
  • Vul je pot en voeg eventuele additieven toe bij het centrum van de kluit (niet te veel).

Auto Night Queen

We hadden al die tijd nog een verstekeling aan boord. Zo’n 2,5 maanden geleden zag onze Auto Night Queen van Dutch Passion het levenslicht. Deze dame is goed behandeld, ze heeft door de voorgroei een prachtig formaat aangenomen en we verwachten de eerste vruchten dan al ook snel te mogen plukken. Dit is toch wel de meest stevige autoflower die we in tijden hebben gezien en levert ons de eerste bescheiden oogst van het jaar op. Heerlijk!

420 plaat

En dan de bekende afsluiter, ga er lekker met een dikke joint voor zitten. Hij komt van Snoop Dogg of Snoop Lion zo je wilt. Wat hij ook maakt, het klinkt goed. De titel van het album verraadt het al; Neva Left is de ultieme 420 plaat. Voor nu wensen wij jullie nog een heerlijk zomers uiteinde van de maand mei toe, laat ze groeien en tot de volgende keer!

The post Een XXL-kas en het ultieme aarderecept appeared first on CNNBS.nl.


Wiet kweken voor dummies

$
0
0

Steeds meer mensen ontdekken de gezondheidsvoordelen van cannabis en willen dan ook graag zelf wiet kweken. Voor hen schreven we deze simpele basiscursus cannabis kweken. We houden het makkelijk en goedkoop en focussen op het gratis en risicoloos kweken van wiet in de buitenlucht.

Cannabis is gezond

We hebben het al vaker gezegd; cannabis is gezond. Mits die wiet natuurlijk niet vervuild is met pesticiden of herbiciden en je het op een gezonde manier tot je neemt. De enige manier om er 100% zeker van te zijn dat je wiet aan die eerste vereiste voldoet, is door zelf wiet te kweken.

Gelukkig is wiet kweken niet moeilijk en kunnen zelfs dummies het, zoals we je zullen laten zien. Bijkomstig voordeel van zelf wiet kweken is dat je cannabis dan nagenoeg helemaal gratis is, en je er niet voor naar de coffeeshop, arts of apotheker hoeft.

Wiet is gezond, mits het geen schadelijke pesticiden bevat en je het op de juiste manier tot je neemt. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Iedereen kan zijn eigen wiet kweken. Je hebt er echt niet per se een kweektent met dure en ingewikkelde apparatuur voor nodig. Een mooie zomer is genoeg. Zelfs mensen zonder tuin of balkon kunnen in het raamkozijn hun eigen wintervoorraadje wiet aanleggen.

Wiet kweken begint met zaad

Een persoonlijke hoeveelheid wiet kweken is tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger, en dat komt voornamelijk door de ontwikkeling van gefeminiseerde en automatisch bloeiende wietzaden.

Waar kwekers voorheen zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten moesten opkweken, de mannen tijdig moesten herkennen en verwijderen en dus al behoorlijk veel kennis van wiet kweken moesten hebben, kun je tegenwoordig gewoon met vrouwelijke wietzaden beginnen. Geen gedoe dus en no nonsense. Automatisch bloeiende wietzaden maken het wiet kweken buiten nóg makkelijker. Deze wietsoorten bloeien vanzelf en zijn daardoor al in augustus klaar om geoogst te worden, ver voordat toprot problemen de kop opsteken.

Wiet kweken voor dummies begint met een gefeminiseerd of autoflower wietzaadje. Foto: Martin Lukasek, Shutterstock

Er zijn tientallen Nederlandse en buitenlandse zadenbedrijven waar je uitstekende wietzaden kunt kopen om zelf buiten een paar wietplanten van te kweken. Als je het jezelf makkelijk wil maken, kies dan voor gefeminiseerde wietzaden die geschikt zijn om in ons klimaat buiten te kweken. In de omschrijving van het zaadje kun je lezen of dat het geval is.

Wil je nóg gemakkelijker wiet kweken, kies dan voor een zogenoemde autoflower, deze soorten groeien snel en gaan vanzelf na een paar weken al bloeien zodat je al rond augustus kunt oogsten. Zoek even tussen onze Bud Babes (cannabis soorten) naar een geschikte wietsoort, we hebben er al honderden beschreven.

Wietzaad ontkiemen

Wie van nature groene vingers heeft zal met gefeminiseerde of autoflower wietzaden buiten al prima wiet kweken. Dit artikel is echter voor dummies, dus leggen we je graag de 100 procent succesvolle ontkiem methode uit. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een wietplant een wiegendood sterft door verkeerd ontkiemen.

Wietzaden ontkiemen om in de zomer buiten te kweken kun je het beste doen vanaf halverwege mei tot halverwege juni, klik hier voor een uitgebreide buitenkweek-kalender.

Om wietzaden 100% succesvol te ontkiemen, heb je een koffiefilter nodig en een plastic gripzak, diepvieszakken zijn hier ideaal voor. Neem een koffiefilter en maak die nat onder de kraan. Laat het filterpapier even uitdruppelen en vouw de koffiefilter open. Doe de wietzaden hiertussen zodat ze tussen twee lagen filterpapier zitten, en doe het natte filter met de zaden erin, in je plastic gripzak. Hang het plastic zakje in het donker verticaal op aan de binnenkant van een kastje, en binnen twee tot drie dagen zullen je wietzaden ontkiemd zijn.

Tip: Hou het plastic zakje dagelijks even tegen het licht om zonder het te openen, te checken of ze al een worteltje hebben. Klik hier voor een uitgebreide handleiding met foto’s van deze manier van ontkiemen.

Wietzaden ontkiemen lukt altijd op de 100% succesvolle kiemmethode.

Zodra de wietzaden een worteltje hebben, plant je ze voorzichtig met dat worteltje naar beneden in de aarde. Begraaf het zaadje zelf hierbij niet, maar laat die voor de helft onder, en voor de andere helft boven de grond. Het worteltje groeit binnen een dag de grond in en de volgende dag zul je zien dat het zaadje opent en de eerste blaadjes eruit komen. Gefeliciteerd, je eerste zaailing is een feit!

Buiten wiet kweken

Binnen kun je het hele jaar door wiet kweken onder kunstlicht, maar daar heb je wel wat kennis en apparatuur voor nodig. Kennis en apparatuur die je als dummie natuurlijk niet hebt. Bovendien is binnen wiet kweken niet toegestaan, maar wordt het kweken van tot vijf wietplanten buiten wel gedoogd.

Vandaar dat we ons in deze handleiding voor dummies richten op het buiten wiet kweken. Mocht het nodig zijn, dan kun je op die manier altijd nog afstand van je wietplanten doen en hoef je nooit bang te zijn dat je gestraft wordt voor het wiet kweken.

Wiet kweken in de zomer kan buiten direct in de grond van je tuin, in een pot op een balkon of zelfs in een pot in het raamkozijn. De ruimte die je je wietplant bij de wortels geeft, is daarbij van grote invloed op het formaat van je wietplant en dus de hoeveelheid wiet die je uiteindelijk zal oogsten. Direct in de aarde in je tuin zal dan ook de grootste wietplanten opleveren. Een pot met een inhoud van een liter of 20 zorgt voor een wietplant van ongeveer één, tot anderhalve meter.

Zelfs op een bewolkte dag krijgt een buitenwietplant nog meer licht dan binnen onder een 600 Watt kweeklamp. Foto: Elisia Press, Shutterstock

Zet je wietplanten zoveel mogelijk in de zon en geef ze voldoende, maar niet teveel water. Het beste is om steeds met een volgende waterbeurt te wachten tot de toplaag van de aarde tot op een centimeter of vier opgedroogd is.

Maak je over meststoffen ook niet teveel zorgen; zeker een plant in de volle grond van je tuin zal niet snel iets tekort komen. Voed wietplanten in potten met beendermeel en bloedmeel uit het tuincentrum. Bloedmeel bevat veel stikstof, dus gebruik dat zolang je wietplanten nog niet bloeien. Beendermeel bevat veel fosfor wat goed is voor de bloei. Gebruik beendermeel dus in de bloeifase. Op de verpakking kun je lezen hoeveel en hoe je het dient te gebruiken.

Bloeien

Wietplanten uit gefeminiseerde wietzaden zullen gaan bloeien wanneer de dagen korter worden. Dat begint in de lage landen ongeveer rond augustus. Wietplanten uit autoflower wietzaden beginnen vanzélf na een aantal weken groeien aan hun bloeifase en zijn daardoor rond augustus al klaar om te oogsten!

Zodoende heb je met autoflower wietzaden geen last van het natte najaar, wat bij veel hobbykwekers voor rottende wiettoppen zorgt. Om deze reden raden we iedere ‘dummie’ van harte aan om met autoflower zaden buiten wiet te kweken.

Mocht je gezegend zijn met veel doorzettingsvermogen en tijd, dan kun je gefeminiseerde niet-autoflower wietzaden ook verduisteren. Je zet de planten dan dagelijks eerder in het donker waardoor je de bloei geforceerd eerder laat beginnen. Dit zorgt voor aanzienlijk betere resultaten, maar je moet zoals gezegd wel dagelijks de wietplanten verduisteren. Als je daar oren naar hebt, lees dan hier hoe je dat het beste kunt doen en wat er de voordelen van zijn.

Wiet oogsten

Wie zijn wietplanten tot aan het einde van de bloeifase in leven weet te houden, komt op enig moment aan oogsten toe. Zoals gezegd zijn autoflowers die je in mei zaait rond augustus klaar, en de meeste wietplanten uit gefeminiseerde wietzaden volgens de buitenkweek-kalender rond begin oktober.

Let bij het wiet kweken uit gefeminiseerde zaden goed op toprot in het najaar. Hier kun je lezen hoe je toprot kunt herkennen, en wat je dan te doen staat.

Het oogsten zelf begint met het knippen van je wiet. Werk per tak en knip die eerst onderaan de stam af. Vervolgens kun je met je handen de grote schutbladeren eraf trekken. Daarna neem je een scherpe puntige schaar ter hand, en knip je daarmee alle blaadjes die uit de toppen steken af. Deze blaadjes bevatten vaak nog veel werkzame stoffen dus je kunt ze prima verwerken in wietolie, wietboter of gerechten zoals wietthee of spacecake.

Door langzamer te drogen met een deel van het blad er nog aan krijgt wiet een betere smaak. Voor het drogen knippen is echter wel makkelijker.

Als je je wiettoppen eenmaal netjes van hun bladeren hebt ontdaan, laat je ze ondersteboven drogen aan een waslijntje in een donkere koele ruimte. Het drogen duurt een dag of tien en moet je niet versnellen. Je kunt controleren of je wiet droog genoeg is door een paar takken te buigen. Knakt de tak hierbij met een duidelijk hoorbare knak, dan is je wiet droog genoeg. Buigt het zonder te knakken of breken, dan moet het nog wat langer drogen.

Wiet curen

Als je buitenwiet eenmaal droog is, kun je het bewaren in glazen potten. Dit wordt ook wel curen genoemd en is een soort rijpen van de wiet. Hier wordt de wiet nog véél lekkerder van.

Let in het begin wel even op dat je wiet niet in de potten gaat schimmelen. Om dit te voorkomen open je de potten de eerste week tot twee weken, gewoon dagelijks een minuut of tien tot een kwartiertje. Eenmaal droog en gerijpt is je zelf gekweekte wiet klaar voor gebruik, maar daarover hoeven we zelfs dummies niets uit te leggen, of wel?

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]

The post Wiet kweken voor dummies appeared first on CNNBS.nl.

5 Snelle tips voor beginnende buitenkwekers

$
0
0

Je eerste buitenkweek kan een hele uitdaging zijn. Toch kan iedereen met succes buiten een wietplant kweken, en helemaal met de snelle beginnerstips van Scott van Weed Schooling. Scott is namelijk een expert op het gebied van buitenwiet, hij kweekt ieder jaar monsters van wietplanten.

The post 5 Snelle tips voor beginnende buitenkwekers appeared first on CNNBS.nl.

Guerrilla kweken met Thom & Joris

$
0
0

Thom en Joris, ken je ze nog? Het zijn twee van onze buitenwiet-correspondenten van dit jaar die zo groot mogelijke wietplanten proberen te kweken. Anders dan de rest van de buitenwietkwekers van dit jaar zullen zij dat in de vrije natuur doen; een guerrilla kweek dus. En de Frisian Duck is daar perfect geschikt voor.

Sinds ons verslag bijna een maand geleden, zijn de planten flink geroeid. Ze gingen van kleine dunne steeltjes met twee kleine blaadjes naar sterke planten die nu hun plekje buiten lijken te hebben gevonden. Maar we zullen eerst even het geheugen opfrissen; we ontkiemden dus ongeveer een maand geleden 5 Frisian Duck zaden.

Frisian Duck

Omdat we wel grote, maar liever geen opvallende wietplanten kweken, hebben we voor deze soort gekozen. De Frisian Duck heeft namelijk niet van die typische wietbladeren en lijkt daardoor eigenlijk nauwelijks op een wietplant.

De vijf zaailingen hebben tot 13 juni voor het raam gestaan. Vanaf dat moment leek het ons warm genoeg om ze ook overdag lekker van het zonnetje te laten genieten op het balkon. Voor de zekerheid zetten we ze ’s nachts nog wel binnen voor het raam.
Op een gegeven moment zagen we wat bruine verkleuringen op de onderste bladeren van de plantjes. Dit hebben we even aangekeken maar de bruine kleur verspreidde zich gelukkig niet verder over de planten. De planten bleven verder ook goed groeien dus we maken ons nu geen zorgen meer om de verkleuring.

Kasplantjes

Na een tijdje werden de planten te groot nog om op het balkon te houden te houden en was het tijd om ze te verhuizen. We hebben ze toen verplaatst naar ons eigen zonnige terrein. Hier hebben de planten meteen ook hun eigen pot gekregen. Daarin zijn ze op dit moment flink aan het groeien. Ze beginnen nu ook al een lekkere frisse wietgeur te krijgen. Wanneer de wortels onder uit deze potten groeien, zullen we ze in grote potten verpotten en komen deze vijf in de kas te staan.

Guerrilla kweek

Ondertussen zijn de overige Frisian Ducks, nog eens vijf stuks, ook al ontkiemd. De steeltjes van deze planten werden alleen erg lang, dus ook deze kregen een nieuw plekje buiten waar meer zon schijnt. Zover wij nu zien heeft dit gewerkt, deze planten zullen ergens in de natuur worden verstopt, zodra ze daar sterk genoeg voor zijn. We hebben al een mogelijke geschikte plek gevonden alleen zijn we hier nog niet geweest om het te checken. De plek is namelijk erg moeilijk bereikbaar, een goede verstop plaats dus voor een paar guerrilla wietplanten.

Over een maand zijn we er weer, dan waarschijnlijk met een verslag op locatie. Tot dan!

Thom en Joris

The post Guerrilla kweken met Thom & Joris appeared first on CNNBS.nl.

Mista Ganja kweekt buiten Grapefruit (en vier andere wietsoorten)

$
0
0

Mista Ganja kende je nog niet, maar ook hij is een van de CNNBS buitenwiet correspondenten die dit jaar voor de grootst mogelijke monster wietplanten gaat. Daar heeft hij trouwens ook al de nodige ervaring mee, want vorig jaar wist hij een 3,5 meter hoge wietplant te kweken!

Hallo hallo, mijn naam, of mijn pseudoniem dan toch is Mista Ganja. Vandaag neem ik jullie voor het eerst mee op avontuur met moeder natuur. Vorig jaar is het me gelukt om een wietplant van liefst 3,5 meter hoog en 1,5 meter breed te laten groeien. Dit jaar gaan we natuurlijk voor nog veel groter!

Cannabis, marihuana, wiet… wie kent het niet? Zoveel soorten, zoveel smaken, en we proberen er altijd wat lekkers van te maken. Binnen in een tent is het altijd lekker weer, maar wij buitenkwekers krijgen te maken met zon, wind, regen en veel wisselende temperaturen.

In de buitenlucht krijgen we met andere woorden te maken met de elementen. Die zich gaan bemoeien met ons groeien en bloeien. Soms aan de positieve kant, maar dikwijls ook aan de negatieve kant. Denk maar eens aan een gigantische regenbui die de THC bijna van je plant spoelt, of extreme hitte die de blaadjes doet verbranden zodat je plant weer moet herstellen.

Al met al is het dus best een uitdaging op zich, om buiten in de tuin wietplanten te laten groeien. Je hebt geen enkele invloed op het weer natuurlijk. Wat doet de zomer? Wordt die mooi en warm of nat en bagger. En daarnaast heb je altijd het puntje… hoe denken de buren hierover? Het is erg belangrijk dat je buren je mogen, anders kan je kweek weleens voortijdig worden afgebroken. Zelf heb ik gelukkig mazzel met mijn buren.

Ga voor goud!

Ik heb dit jaar (zoals ik altijd doe) besloten om op aarde te groeien, dit omdat ik daar persoonlijk de beste ervaring mee heb. De planten krijgen potten van 50, 75 en 30 liter aarde en dan gaan er twee voor goud in de volle grond. Deze dames zullen ongetwijfeld het grootste worden. Maar natuurlijk is het belangrijk om te weten wat je wel en niet met aarde moet doen omdat je altijd rekening moet houden met de schimmels en bacteriën die erin zitten.

Ik ben uiteraard begonnen met ontkiemen, dat deed ik in koffiefilters omdat dat eigenlijk altijd tot snel ontkiemsucces leidt. Heel kort uitgelegd maak je een koffiefilter nat, daartussen stop je je zaden en vervolgens stop je het natte filter met zaad en al in een plastic gripzak die je verticaal met een plakbandje ophangt. Twee tot drie dagen later zullen je zaden ontkiemd zijn.

‘Zure’ wietoorten

Dit jaar heb ik voor autoflower Aurora Borealis, Grapefruit, Rainbow Jones, Sour Diesel en White Widow x Amnesia gekozen. Ik heb voor deze soorten gekozen omdat ik zelf de zure wietjes altijd wel erg fijn vind om te roken. Maar ook bij het groeien merk ik dat de zure soortjes goed in de buitenlucht gedijen.

Eenmaal gekiemd zijn ze de mooie moestuin potjes ingegaan. Dit omdat deze biologisch afbreekbaar zijn en daarmee weer voeding wordt voor de plant. De plantjes zijn inmiddels al lekker bezig met groeien, ik hoop op een succesvolle oogst.

De zaden komen van Organic Earth en ik moet zeggen wat een beuker zaden zijn het! Zodra de wortel tevoorschijn komt gaat die direct in de vijfde versnelling! De Grapefruit is bijzonder mooi wanneer ze in bloei staat en zou met 9 à 10 weken toch wel een monster kunnen worden zo in de volle grond.

De planten krijgen ieder een eigen plek waar ze zich mogen gaan manifisteren tot boom met +/- 1000 liter aarde. Ik heb hier expres een perk voor gebouwd zodat de afwatering optimaal is, en er geen wortelrot zal gaan plaatsvinden.

Low stress training

Om de planten groot en sterk te krijgen moeten de dames natuurlijk wel wat kunnen hebben en aan gewicht kunnen dragen. Ik maak ze sterk door middel van zogenaamde low stress training. Ik draai de takjes heen en weer wat de wind nabootst. Om zich tegen het buigen te wapenen, gaat de plant haar takken sterker maken, wat later weer voor profijt zorgt.

Inmiddels zijn de planten ongeveer 30 centimeter hoog en hebben ze allemaal twee hoofdscheuten omdat ik ze getopt heb. Ik blijf de planten toppen tot ze ongeveer 50 centimeter hoog zijn, zodat ze een mooie structuur krijgen. Dit alles doe ik natuurlijk zodat ze zoveel mogelijk toppen kunnen dragen straks.

Tegenslagen

Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, ik heb ook al de nodige tegenslagen gehad. Zo zijn de Autoflower Aurora Borealis en de White Widow x Amnesia ten prooi gevallen aan een storm. Het windscherm van de buren nam de levens van de twee jongedames zonder pardon. Alle pogingen om de dames van de IC afdeling te krijgen waren zonder succes, maar we laten ons niet kennen en kiemen gewoon opnieuw! Dan zijn ze maar wat later, maar groeien zullen ze! Tot over vier weken.

Mista Ganja

The post Mista Ganja kweekt buiten Grapefruit (en vier andere wietsoorten) appeared first on CNNBS.nl.

Buitenwiet – In 2 minuten van 0,5 naar bijna 4 meter!

$
0
0

Iedere zomer zie je ze weer voorbij komen: jaloersmakende foto’s en video’s van de monsterplanten die tegenwoordig in alle vrijheid op het Amerikaanse continent groeien. Maar hoe komen die wietplanten toch zo groot? Dat zie je dus in deze buiten gefilmde timelapse video. Geweldig mooi om te zien, alleen een beetje jammer van die k*tvogel op het eind…

The post Buitenwiet – In 2 minuten van 0,5 naar bijna 4 meter! appeared first on CNNBS.nl.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live




Latest Images