Quantcast
Channel: BUITENWIET – CNNBS.nl
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Wietzaad ontkiemd? Dan begint het pas echt, de groeifase

$
0
0

Het kan nog steeds hoor, maar de meeste buitenwiet kwekers zullen hun wietzaden ondertussen ontkiemd hebben. En dan begint het wiet kweken eigenlijk pas echt, de jonge zaailingen zijn in het begin nog klein en teer, dus het is zaak om ze zo snel mogelijk groot en sterk te krijgen. Want zoals het gezegde luidt: een goed begin is een dubbel zo grote oogst.

Wanneer je wietzaden rond ijsheiligen hebt ontkiemd en dat zonder al teveel problemen is verlopen, hebben de jonge wietplanten nu als het goed is al zo’n twee setjes met gekartelde blaadjes. Eerst heb je de niet gekartelde lobblaadjes uit de zaden zien komen, waarna de eerste éénvingerige gekartelde wietblaadjes verschenen. Vervolgens de drievingerige wietbladeren en misschien groeien er zelfs al de eerste vijfvingerige blaadjes aan je jonge wietplant. In ieder geval zouden wij niet raar opkijken als je buitenwietplantjes er nu ongeveer als volgt uitzien.

shutterstock_104196161

Na de eerste twee weken zullen je wietplanten er ongeveer zo bij staan. Foto: SerialCoder, Shutterstock.com

Het bouwplan van iedere wietplant is min of meer hetzelfde. Sommige soorten gaan van nature wat sneller de hoogte in en anderen blijven wat compacter, maar in principe groeien ze allemaal hetzelfde. Vanuit het zaadje komen de kleine ronde lobblaadjes, dan twee éénvingerige kartelblaadjes, dan twee drievingerige blaadjes, vervolgens vijfvingerige blaadjes en als je het goed doet komen er dan ook zevenvingerige of zelfs negenvingerige wietbladeren. Tegelijkertijd zul je ook al de nodige zijtakken zien verschijnen.

Voldoende licht

Aan het begin van de buitenwietcyclus, zo rond mei, begin juni, is het nog niet altijd even warm en zonnig buiten. Dit kan ervoor zorgen dat zaailingen wat minder licht kunnen opvangen dan goed voor ze zou zijn. Als gevolg hiervan gaat een zaailing zich strekken naar het licht toe. Let dan op want je zaailing kan zich hierdoor zover uitrekken dat ze haar eigen gewicht niet meer kan dragen en een lange spriet wordt die bij een zuchtje wind omvalt. Als dit het geval is, zorg dan gewoon voor wat extra licht. Dit kun je bereiken door haar een zonnigere plaats in je tuin te geven, of door haar binnen onder kunstlicht te zetten. Een paar spaarlampen in het koele blauwe lichtspectrum of een t-neon balkje zijn een goede lichtbron voor dit doel. Je kunt dit soort lampen lekker dicht op je planten hangen, tussen de 5 en 10 centimeter bijvoorbeeld.

Je zaailing kan zich door lichtgebrek zover uitrekken dat ze haar eigen gewicht niet meer kan dragen en een lange spriet wordt die bij een zuchtje wind omvalt

Sterke stammen

Wanneer je je zaailingen inderdaad binnen onder kunstlicht zet, vangen ze natuurlijk geen wind. Wind is nodig om CO2 uit de lucht aan te voeren, maar zorgt ook voor het sterker worden van de stammen. Een wietplant zal zich namelijk wapenen tegen de wind door haar stam sterker en dikker te maken. En hoe dikker (en korter) de stammen, hoe gemakkelijker de sapstroom verloopt. Dikke stevige stammen zorgen er uiteindelijk voor dat er meer energie naar de toppen gaat en dat die dus zwaarder zullen worden. Zodra het dus mooi en zonnig genoeg is, zet je jonge planten dan meteen buiten waar de wind vat op ze heeft.

Verpotten

Voor een goed ontwikkeld wortelstelsel zet je wietplanten niet meteen in een enorme pot. De wortels van wietplanten hebben namelijk de neiging om zo snel mogelijk naar de rand van de pot te groeien en het stuk tussen de rand en de stam min of meer onbenut te laten. Hiervoor zijn de zogenaamde air- en smartpotten bedacht, maar een aantal keer verpotten heeft een vergelijkbaar effect. Plant je zaadje dus in een klein potje en verpot haar wanneer de pot vol gegroeid is over naar een maatje groter. Herhaal dit twee of drie keer voor een mooi vertakt wortelstelsel. Kweek je in de volle grond, dan kun je dit verhaal vergeten en hoef je niet steeds te verpotten. Het voordeel van volle grond planten is dat je er bijna geen omkijken naar hebt en dat ze heel groot kunnen worden. Het nadeel is dat ze niet te verplaatsen meer zijn, je kunt ze dus niet even binnen zetten om te verduisteren, of als de woningbouw ineens langs mocht komen…

verpotten

Door een paar keer te verpotten geef je je wietplant een beter wortelstelsel

Regen

Het kan in de lage landen behoorlijk regenen. Nou is dat voor een plant in de volle grond niet zo’n groot probleem, maar wel voor planten in potten. De aarde wordt door langdurige regenwal verzadigd en kan geen lucht meer vasthouden. Dit kan voor verstikking van de wortels zorgen en werkt schimmelproblemen in de hand. Je kunt dit oplossen door de planten bij zware regenbuien binnen te zetten, of onder een afdak te zetten. Heb je geen afdak of een schuur om ze tijdelijk in te zetten, dan is een stuk plastic over de pot spannen een gemakkelijke oplossing. Zorg er dan wel voor dat het plastic geen kom vormt en het water alsnog in de aarde loopt, maar maak eerst een berg van aarde rond de stam zodat het regenwater er niet in, maar af loopt.

Voeding

Maak je over voeding niet zo druk. Vooral in het begin halen wietplanten meer dan genoeg voeding uit de grond. Een volle grond plant hoef je helemaal bijna niet bij te voeden en potplanten eigenlijk pas wanneer je ziet dat de bladeren lichter van kleur worden. Elke keer dat je verpot, voorzie je de plant ook weer van een nieuwe voorraad aarde en dus voeding. Ga je toch bijvoeden, gebruik in de groeifase dan een stikstofrijke meststof zoals bloedmeel uit het tuincentrum of (liefst biologische) groeivoeding van een growshop.

The post Wietzaad ontkiemd? Dan begint het pas echt, de groeifase appeared first on RollingStoned.nl.


Combinatieteelt: zet deze planten naast je buitenwiet

$
0
0

Voor de buitenkweker is er geen plant zo groen als grass, wiet dus. Toch loont het de moeite om niet alleen wietplanten in je tuin te zetten. Andere plantensoorten naast je wietplanten kunnen de aandacht van ongedierte van je wietplanten afleiden en de geur tijdens de bloei maskeren. Er zijn overigens ook plantensoorten die je juist beter uit de buurt van wietplanten kunt houden.

In de natuur staan planten maar zelden netjes per soort bij elkaar. Zaadjes van allerlei plantensoorten verspreiden zich via de wind of liften mee in de vacht van dieren en komen zo gezellig door elkaar heen te staan. Dit is niet alleen goed voor de verscheidenheid aan plantensoorten, maar ook voor de planten zelf. Sommige plantensoorten trekken ongedierte aan en lokken ze dus weg van andere planten. Andere planten hebben weer zo’n sterke geur dat ongedierte ver uit de buurt blijft. De samenwerking is echter niet voor iedere combinatie even gunstig, dus er zijn ook soorten die je beter niet naast wietplanten kan zetten.

Afrikaantje en dille

Cannabis is niet het enige ‘stinkende’ plantje. Het Afrikaantje kan er ook wat van en wordt daarom ook wel het stinkertje genoemd. Het zijn vrolijk gekleurde bloemetjes die je goed in de buurt van je wietplanten kunt zetten. Let wel op want het stinkertje kan ook spint aantrekken, om dit effect tegen te gaan zul je het Afrikaantje niet alleen, maar samen met dille in je tuin moeten planten.

afrikaantjes dille

Plant Afrikaantjes (links) samen met dille in je tuin. Afrikaantjes geuren sterk en maskeren de cannabisgeur terwijl dille de spintmijten afschrikt die zich aan de Afrikaantjes tegoed willen doen.

Aromatische ongedierteverjagers

Sterk geurende kruiden zoals knoflook en bieslook, lavendel, rozemarijn, ajuin (uienplant), munt en citroenmelisse zijn oninteressant voor veel beestjes. Ongedierte moet er niets van hebben, en dat maakt deze kruiden ontzettend geschikt om heel dicht op cannabisplanten te kweken.

lavendel uien

Lavendel en uien zijn voorbeelden van sterk aromatische planten die mooi en lekker zijn, en ook nog eens ongedierte afschrikken

Heb je ieder jaar last van bladluizen, zorg dan als het even kan dat er geen mierennest in de buurt van je cannabisplanten zit. Mieren dragen de luizen namelijk omhoog de planten in omdat bladluizen een zoet stofje afscheiden waar de mieren dol op zijn. Jawel, ook beestjes leven in samenwerking met elkaar. Om bladluizen en wolluizen verder af te schrikken kun je bijvoorbeeld koriander, ui, munt, anijs en look in de buurt van je wietplanten neerzetten. Om slakken op afstand te houden kun je kervel gebruiken, tripsen blijven weg dankzij de look en de ajuin.

Ongedierte afleiden

De eerder genoemde kruiden en plantensoorten zijn vooral goed in het verjagen van insecten, maar er zijn ook plantensoorten die beestjes juist lokken. Deze plant je dus niet in de buurt van je wietplanten, maar een eindje uit de buurt zodat insecten van je wietplanten weggelokt worden. Je moet deze lokplanten echter wel goed in de gaten houden en op tijd weer verwijderen. Wanneer ze namelijk onder de beestjes zitten, kunnen zulke planten namelijk ook een soort thuisbasis voor de insecten worden. Voorbeelden van lokplanten zijn aubergines, aardappelplanten en tabaksplanten.

aardappelplant Aubergine ScorpioSuttons

Aardappelplanten (links) en aubergineplanten zijn lokplanten voor ongedierte, zet ze een eindje bij wietplanten vandaan en verwijder ze tijdig zodat ze niet als thuisbasis voor ongedierte gaan dienen

Planten voor meststoffen

Er zijn tenslotte ook nog planten voor de luie buitenkweker die meststoffen voor wietplanten kunnen verzorgen! Klinkt het te mooi om waar te zijn? Het is echt wel waar want planten als rode en witte klaver nemen stikstof uit de lucht op en zetten die om in voor de wietplant opneembare vorm. Zet klaver naast je wietplanten en je hebt een gratis bron van stikstof voor je dames.

rode-klaver witte-klaver

Rode en witte klaver heeft het vermogen om een wietplant van extra stikstof (plantvoeding) te voorzien.

Zo zie je maar weer, in de natuur is alles in evenwicht. Door de juiste planten met elkaar te combineren kun je je wietplanten beschermen tegen ongedierte. En veel van die andere planten en kruiden smaken ook nog eens heerlijk, zeker wanneer je ze na de oogst nog eens met je wietplanten combineert (maar dan in je maaltijd).

Met dank aan Dominique van Gruisen, auteur van het kweekboek Eigen Teelt

The post Combinatieteelt: zet deze planten naast je buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwiet: Kush & Purple herenigd in Tuinesië

$
0
0

De buitenwiet in Tuinesië brengt vrienden weer bij elkaar. Dr. Kush is namelijk terug van zijn wereldreis en heeft meteen zijn handen vol aan het werk dat er daar op hem lag te wachten. Samen met Dr. Purple heeft het wiet kwekende tweetal een aantal planten verpot en in het zonnetje gezet. Als het weer nou alleen nog even meewerkt…

Hallo rollende stoners, ook deze week nemen we jullie weer mee op reis naar de heuvels van de lage landen. Dr. Kush is gelukkig ook weer terug van zijn wereldreis. Nog voor hij een voet op Hollandse bodem zette, lagen er al de nodige klussen voor hem klaar. Zoals jullie verderop zullen zien hebben de dames een enorme groeispurt gemaakt. De vroege meiden hebben zich laten gaan in de warme temperaturen. Wat merkwaardig en ook fijn is, is dat er zich opvallend weinig heren onder de wietplanten bevinden.

Om de temperatuur in de kas in orde te houden, hebben we de zijflappen van de kas opengeklapt. We hebben daarnaast de ietwat vergeelde dames naar buiten gebracht om ze met een hartig hapje mest te laten genieten van het zonnetje, zie hier de groepsfoto’s van de dames…

IMG_0575 IMG_0574

Daarnaast hebben de early girls grote kans dat ze op verschillende plekken, bij bekenden, verder mogen vertoeven. Vooralsnog zullen dat waarschijnlijk de dames met voornamelijk indica eigenschappen worden. De Friese eend (Frisian Duck) is nog steeds onherkenbaar als wietplant, menig cannabisliefhebber zou er straal aan voorbij lopen.

IMG_8773 IMG_8774

De Frisian Duck lijkt totaal niet op wiet (links). Rechts zie je een van de verpotte logees.

De logees zijn weer naar huis, dit keer zullen ze aldaar in hun serre worden geplaatst. We hebben besloten om ze nu al in de volle pot te zetten omdat ze hun oude schoenen begonnen te ontgroeien. Wat ons betreft had het weer nog wel een graadje of tien hoger gemogen. Kush is nog op zoek naar een smart pot en een airpot om zo de verschillen toch visueel te maken.

IMG_0577

Daarnaast willen we nog even stil staan bij de Autobrooklyn Sunrise, deze dames zijn in hun kleine potjes in bloei gegaan. Wij gaan ons voorbereiding op de luchtafvoer en ventilatie, voor nu laten we jullie achter met de door de warmte, genetica en kaskweek ietwat langgerekte meiden. Wat past daar nou beter bij dan een extra lange dubmix van The Congo’s, genaamd Fisherman, lekker voor bij je toeter en voor in je hangmat.

 

The post Buitenwiet: Kush & Purple herenigd in Tuinesië appeared first on RollingStoned.nl.

Eerste buitenwiet van 2016 geoogst!

$
0
0

Woensdag buitenwiet: Dr. Dreten kampt met het onstuimige weer, maar heeft mooi wel zijn eerste vier wietplanten kunnen oogsten! Buitenkweker Steve heeft zijn handjes flink laten wapperen en bij al zijn wietplanten scrogrekken aangebracht.

Dr. Dreten’s eerste oogst

Een verse update vanuit het gure buitenwietfront deze week. Ik heb natuurlijk recente foto’s gemaakt maar ik had net zo goed de foto’s van vorige week kunnen posten. De zon was de laatste twee weken namelijk de grote afwezige, dus er is weinig nieuwe groei en bloei bij de troepen. De enigsten die blij waren met het weer waren volgens mij het gras en de slakken.

Rotte tomaat

Door het slechte weer en veel wind, moest de tunnelkas enkele dagen gesloten blijven. Dit, in combinatie met de hoge luchtvochtigheid buiten, heeft wat problemen gegeven. Gelukkig nog niet bij de wietplanten maar wel bij enkele tomatenplanten (die ook stilstaan qua ontwikkeling) vond ik beschimmeld blad. Deze werden voorzichtig verwijderd en die planten worden nu continu in de gaten gehouden. Indien ik de schimmel niet onder controle krijg zal ik deze tomatenplanten moeten vernietigen, omdat de kans op besmetting alleen maar groter wordt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V.l.n.r. Silver Bubble, Girl Scout Cookies en Moby Dick

Helaas hebben ook slakken de weg naar de serre gevonden. Op een ochtend was er merkbaar slakkenvraat en slijm te zien op enkele wietplanten. Ze hadden bovenin aan de nieuwe groeischeuten zitten knabbelen. Voorlopig valt de schade mee, maar leuk is het niet. Ik top liever zelf m’n planten in plaats van dit aan hen over te laten…

Lavameel

Om de planten extra bescherming te geven werd alles dat geen zichtbare bloei vertoonde nog eens goed bestoven met lavameel. Lavameel versterkt de bladeren, wijzigt hun pH en droogt kruipende insecten uit. Hierdoor zijn ze weerbaarder tegen schimmels en insecten! Slakken kruipen niet graag over scherpe randjes, je kan rond de plant een barrière maken van cacaodoppen, lavakorrels of stukjes eierschaal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Links Cole Train en rechts Strawberry Banana, het poeder op blad is lavameel

Eerste oogst van het jaar

Vrijdag 3 juni was het exact 10 weken geleden dat ik een Himalaya Mountain en 3 Phatt Fruity’s begon te verduisteren. Ik wilde deze planten absoluut niet meer in de kas hebben, vanwege vrees op rot. Hierop volgde het besluit om ze vanaf donderdag al in de donkere droogtent te zetten. Deze bevat een afzuiger met koolstoffilter voor de geur. Ze bleven er 5 dagen staan, donkere dagen voor de oogst bevorderen mogelijk nog de aanmaak van extra harskliertjes. Meestal sla ik deze stap over, maar nu leek het me een goeie keuze omdat de planten zo nog wat extra dagen kunnen staan. Om te vergelijken voor en na, heb ik de planten er vrijdag vlug nog eens uitgehaald om te fotograferen. Vlak voor de oogst gisteren (dinsdag) mochten ze een laatste keer genieten van de zomerzon en poseren voor de foto’s. Persoonlijk merk ik weinig verschil, als er extra trichomen zijn dan is dat vooral op het blad…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Phatt Fruity vlak voor de vier donkere dagen

Het was dit jaar de eerste maal dat ik al eind maart begon met verduisteren, op het moment waarop de meeste andere kwekers hun zaden nog moeten zaaien. Al bij al ben ik tevreden over het resultaat. De kwaliteit is beter dan wiet geoogst in oktober en ik heb sowieso voorlopig een nieuwe voorraad. Aangezien het weer in de lente alle kanten op kan, denk ik niet om in de toekomst nog zo vroeg af te bloeien. Vroeg beginnen zorgt bij matig weer niet voor tijdswinst. Vorig jaar begon ik 15 april met verduisteren en had 14 juni al de eerste oogst. Nu begon ik nog 3 weken vroeger (23/03) en de oogst is slechts 1 week vroeger…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Phatt Fruity na vier dagen duisternis, als je goed kijkt zie je wat pollen in de top

Uitslagen

Als we punten moet geven bij de soorten op groei en bloei dan krijgt de Himalaya Mountain een 7/10 voor groei en 6/10 voor bloei. De Phatt Fruity’s krijgen een 5/10 voor groei en 7/10 voor bloei. De HM groeide goed door, maar de toppen dikken niet echt aan. De PF’s hadden een slecht kiempercentage en leken na 11 weken groei nog maar 6 weken oud. In de bloei deden ze het gelukkig beter, de toppen zijn mooi aangedikt en sinds vorige week zijn er veel nieuwe bloeihaartjes bijgekomen. Eerlijkheidshalve dient vermeldt te worden dat de Phatt Fruity’s gratis bij een bestelling zaten, dit kan betekenen dat de houdbaarheidsdatum van de zaden aan het verstrijken was.

De PF’s hebben een zoete geur, terwijl de HM ietsje chemisch (brandstofachtig) ruikt. Beide strains zijn bedekt met een mooie laag kristallen. Deze zijn op het moment van oogsten grotendeels melkachtig van kleur. Een klein deel is nog doorzichtig of al amberkleurig. Ik kan niet wachten om al te proeven! Ik neem echter voldoende tijd om te drogen, 2 tot 3 weken, en nog enkele weken om te curen. De planten zijn onderaan de stam geknipt en hangen zo omgekeerd in het donker. Schoonmaken doen we als ze droog zijn. Haast en spoed is zelden goed als het om kweken gaat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Overzicht van de Phatt Fruity’s en Himalaya Mountain op de dag van de oogst

Onder het motto less is more is de aarde waarop de nieuwere planten staan aangepast. Eerst en vooral is de zelf bemeste aarde verdund met gewone bio potgrond. Ten tweede zijn de zelfgemaakte meststof-staafjes waarover ik het in een van de eerste verslagen had van het menu geschrapt. Vorige jaren kweekte ik in 30 tot 50 liter potten en daar bewezen de staafjes hun nut. Dit jaar zijn het slechts 15 en 20 liter potten. Het probleem met de staafjes is dat de wortels ze nu bereiken alvorens de mest gecomposteerd is. Dat in combinatie met straffe aarde leidde tot verbranding van de planten in de eerste 3 rondes. Het is vooral de tweede ronde die er veel last, en dus stress, van heeft.

De Strawberry Banana en de Cole Train staan in hun eindpot op het nieuwe recept. Op de foto kan je zien dat ze mooi groen staan, zonder verkleurd blad. De strawberry heeft helaas een ongelukje gehad, ik ben wat lomp geweest en heb een hoofdtop afgebroken. Zo zijn er dus nog maar 7 in plaats van 8.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Links een Phatt Fruity top en rechts een lekkere Himalaya Mountain bud

Hete wortels

Ten slotte nog advies, gebruik geen zwarte potten! Op de foto van een net aangekochte vijgenboom kan je zien dat het gisteren bijna 40 graden was bij de wortels. Dit is zeer ongezond voor je aarde en planten. Je kunt je zwarte potten aan de buitenkant wit schilderen of bekleden met wat witte folie. De zon heeft zich een paar dagen laten zien maar vanaf het weekend liggen de weerpapieren er opnieuw nat bij. In de volgende update zullen we zien wat daarvan de gevolgen zullen zijn… Keep ‘m green!

Dr. Dreten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zwarte potten worden heet!

Steve scrogt buiten wiet

Hoi stoners, Steve hier vanuit het niet zo zonnige zuiden. Het weer hier in Zuid Limburg is de afgelopen twee weken dramatisch geweest; regen, bewolking en mist hadden we in overvloed maar de zon die heb ik twee weken niet gezien. As we speak staat er voor vandaag wel wat zon gepland maar ik zie er nog maar bar weinig van jammer genoeg.

20160607_160911 20160607_161444

Maar goed, genoeg gezeurd, mijn dames hebben door het gebrek aan zonlicht niet echt veel internodes meer aangemaakt en zijn zich wat gaan strekken door het gebrek aan zonlicht. Aangezien ze toch gescrogt zullen gaan worden is dit naar mijn mening niet een al te groot probleem. In de eerste weken van de bloei zal ik toch ook nog ijverig gaan dieven. Het valt me op dat mijn White Russian nog maar vrij kleine bladeren heeft, ik denk dat dit alles te maken heeft met de lage temperatuur en het gebrek aan zonlicht.

Scroggen

Ik heb deze week bij alle drie de planten scrogrekken aangebracht. Ik was in eerste instantie een beetje bang dat ik door het slechte weer achter zou lopen op schema maar nadat ik mijn verslagen van vorig jaar even heb geraadpleegd ben ik erachter gekomen dat dit gelukkig wel meevalt. Toen heb ik namelijk pas na de 16de van juni mijn scrogrek bevestigd.

20160607_161421

Om de scrogrekken, wat gewoon stukken tuingaas zijn, te bevestigen heb ik bij iedere plant vier stokken in de grond gestoken. Hieraan zitten de stukken gaas met speciale clips vast. Deze stokken komen uit het tuincentrum, maar een paar bamboestokken kun je ook prima gebruiken om een dergelijke constructie te maken. Tie-wraps zijn ideaal om de stokken mee aan het rek te bevestigen en kun je tijdens het opbinden van de takken ook goed gebruiken. Zet ze dan alleen niet te strak want je wil de sapstroom natuurlijk niet afknijpen.

Laten we hopen dat de komende twee weken beter worden, voor mij in ieder geval wel want ik ga volgende week lekker even een paar dagen naar het zonnige Tenerife. Uiteraard staat een bezoekje aan een Cannabis Social Club ook op de planning. Groene groet!

Steve

The post Eerste buitenwiet van 2016 geoogst! appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwiet in Tuinesië

$
0
0

In Tuinesië is er een hoop gebeurd de afgelopen twee weken. Teveel om in een intro op te noemen eigenlijk, maar we zullen een poging wagen. De dames zijn verpot en daardoor flink gegroeid, een aantal Early Girls moeten verhuizen en er zijn helaas ook twee dames verdronken door een ondergelopen kelder. Verder gaat er wellicht een plant voor de helft gescrogt worden en wordt er toepasselijk afgesloten met Bushman. We hebben zeker wat gemist dus je zult toch echt zelf moeten lezen…

Hallo RollingStoners, er zijn weer een hoop nieuwe ontwikkelingen gaande in Tuinesië, dus laten we snel van start gaan. Omdat de dames een behoorlijke groei hebben doorgemaakt in hun nieuwe potten, hebben we besloten om wat meer ruimte vrij te maken in de kas. De dag na ons vorige verslag, hebben we de rest van de planten ook verpot.

Verdronken…

Tijdens Pinkpop afgelopen weekend werd er een enorme lading regen verwacht. Dr. Purple heeft het op Pinkpop droog gehouden, maar een paar kilometer verderop overstroomden de achterbuurten van Park City. Hierdoor is onze Kelder volledig ondergelopen en zijn twee bijzondere dames helaas verdronken. De baby Frisian en Amnesia Haze (5e generatie Nederwiet) hebben het niet overleefd (R.I.P.). Helaas pindakaas. Het word dan ook tijd om een paar nieuwe dames uit te zetten. Hierover in het volgende verslag meer…

20160613_185613

Frisian Duck nog altijd under cover in Tuinesië

Helaas is de Frisian Duck ongewild getopt. Bij het verpotten is er iets gebeurd waardoor de dame slap ging hangen en haar kroon brak. De bovenkant kon niet meer gered worden, dus de plant mag zich nu volledig focussen op de ontwikkeling van de resterende takken.

To scrog, or not to scrog? That’s the question!

We hadden van de week een meningsverschil dat misschien wel een leuk experiment opleveren zal. Dr. Kush wil dit jaar toch voor een scrog gaan, maar in Dr. Purple’s beleving levert dit te weinig op. We zullen er waarschijnlijk nog de nodige woorden aan vuil maken onderling, en wie(t) weet wordt de ene helft wel, en de andere helft wel niet gescrogt? Op deze manier zien we vanzelf of het scroggen zin heeft gehad, en zo komt een meningsverschil bij ons tot een goed compromis en een interessant experiment bovendien.

20160611_143459 20160613_185653

De autoflowers bloeien al, en hebben een aardige hoogte bereikt

Early Girls, tempertuur en autoflowers

De Early’s (Early Girl, red.) vertonen mooie kleurveranderingen en worden na een wortelstimulator gehad te hebben, met de dag donkerder. Het geslacht van alle planten is zo goed als volledig bepaald en gelukkig hebben we meer dames dan heren in Tuinesië dit jaar. Eén dame zal worden ingezet in een guerrilla kweek, twee paartjes (mannelijke en vrouwelijke Early Girl) gaan voor bevruchting naar een ander adres om volgend jaar weer verder mee te kunnen kweken. De overige dames gaan ook na andere adressen.

20160611_144602 20160611_144550

De temperatuur in de kas wordt goed onder controle gehouden met behulp van een ventilator. Door het openen en sluiten van de deur kan de temperatuur nog verder beïnvloed worden. Gemiddeld is het in de kas nu tussen de 15 en 30 graden Celsius. De luchtflappen staan eigenlijk altijd open om zoveel mogelijk verse CO2-rijke lucht binnen te laten.

De vier dames die wel bij ons zullen blijven, vertonen mooie indica eigenschappen. Eén daarvan gaat iets meer richting sativa. Het zijn gewoon verschillende fenotypen, zusjes van elkaar, maar geen klonen. En die verschillen nog wel eens. De autoflowers staan allemaal in de bloei, Blue Invader gaat het hardst, daarna volgt de AutoBrooklyn Sunrise, met stip gevolgd door de Haze 2.0. De bodem van de kas is verder afgewerkt met een laatste pallet. Ook hangt er een afzuiger met een koolstoffilter. Deze draait nog niet, aangezien de geur nog onder controle is op dit moment. We zullen er in het volgende verslag meer over vertellen.

Scroggen, voeden & nieuwe huisgenoten

In de planning zit het maken van een scrogrek. Als deze klaar is kunnen we de plant erop gaan vastbinden. De tomaten en peper planten gaan trouwens ook hard, voor wie geïnteresseerd is. We kunnen zeggen dat we zeer blij zijn met ons onderkomen, maar ja, we hebben er dan ook hard aan gewerkt. Aangezien het weer de laatste tijd niet mee zat, komt de kas ons nu heel goed uit. Zo’n kas levert je dus toch een heleboel op, zeker als het weer even niet meewerkt.

20160613_190300

20160613_190358

20160613_190321

Zoveel soorten, zoveel verschillende bladvingers…

De planten slaan goed aan in de zelf samengestelde grond. Voeding geven is op dit moment totaal overbodig, ze floreren. Maar ook al floreren ze nu, ze krijgen nog een extra maaltijd als de tijd wat verder gevorderd is. Als toevoeging is er een Purple Kush in de grond gegaan, deze zal als kleine zus worden toegevoegd aan de andere vier kasbewoners. Ook zullen we nog een paar exotics bijplanten, een Frisian, een nieuwe Haze en een Purple Haze.

Zoals altijd sluiten we wederom af met een mooi wietliedje. Dit keer is dat de geweldige hit van de band Midnite, deze kiezen we omdat middernacht bij ons, eerder zal plaatsvinden dan bij de meesten van jullie 😉 Daarover in het volgende verslag ook meer, nu eerst Bushman als afsluiter. Tot over twee weken!

Dr. Kush & Dr. Purple

The post Buitenwiet in Tuinesië appeared first on RollingStoned.nl.

Politie-inval bij Dr. Dreten (gvd!)

$
0
0

Geen vrolijk buitenwiet kweekverslag van onze correspondent in het veld Dr. Dreten deze keer, maar een emotioneel en eerlijk verslag over een politie-inval. Een makkelijke inval voor de Belgische flikken, die simpelweg één voor één, een adressenbestandje van een ‘foute’ Belgische online growshop aflopen. Zoals zo vaak is de kleine hobbykweker zoals Dr. Dreten zelf de dupe, en blijven de echte boeven buiten schot.

Graag was ik dit artikel zoals zo vaak dit seizoen, begonnen met wat geklaag over het weer. Dat het nog niet veel soeps geweest is, veel regen en weinig zon. De eerste zes maanden van 2016 zijn in Ukkel de natste sinds het begin van de metingen ever! Maar dat maakt nu toch allemaal niet veel meer uit, want jammer genoeg moet ik jullie melden dat er hier ten huize niet meer gekweekt kan worden. De reden hiervoor is een huiszoeking van de politie vorige week.

Wat is er gebeurd?

Vorig jaar kocht ik voor de zomer online verlichting (VSA en kap) bij een Belgische shop. Deze diende, zoals in het verslag over verduisteren staat, om de buitenkweek te ondersteunen. Hij zorgde voor licht bij te nat weer, of als er visite kwam die niet tuk was op onze planten.

Helaas! De eigenaars van deze shop bleken dom genoeg om in dezelfde straat, in een pand op hun naam, een kwekerij te houden. Het is op zich al riskant om in België een growshop open te houden, dus controle door politie en parket zou niet als een verrassing mogen komen. Eenmaal de bewuste kwekerij opgerold was had de politie de bevoegdheid om ook in het klantenbestand van de winkel te kijken. En dat zijn ze dus grondig aan het doen! Wat gesurf op verschillende fora leert ons dat de politie al sinds maart huiszoekingen uitvoert bij klanten van deze growshop. Niemand wordt gespaard, zelfs personen die enkel bestrijdingsmiddelen kochten kregen bezoek.

Niemand wordt gespaard, zelfs personen die enkel bestrijdingsmiddelen kochten kregen bezoek

Ik was hierover jammer genoeg niet op de hoogte en ben dus de pineut. Die bewuste middag was ik niet thuis. Mevrouw was wel thuis en deed dus open toen de bel ging. Het gezochte materiaal werd niet aangetroffen maar de plantjes in de serre werden vernietigd en in beslag genomen als bewijsmateriaal.

Geschrokken en kwaad

Ik moet bekennen dat ik lelijk geschrokken ben van deze actie, en toch wat bang voor de mogelijke gevolgen. Bovendien ben ik kwaad op het Belgisch beleid. De grootste slachtoffers van hun uitgebreid onderzoek zijn de hobbyisten en thuiswerkers. Broodkwekers en criminele organisaties zullen nooit online aankopen doen bij een kleinhandel, en blijven dus weeral buiten schot! Je zou in deze tijden toch denken dat politievolk en budget beter besteed worden aan zwaardere feiten? Natuurlijk is dit een gemakkelijke klus voor justitie, ze hebben een adressenlijst met potentiële kweeklocaties. Als ze het goed aanpakken kunnen ze met deze actie geld cashen, en bovenal aantonen dat de war on drugs in België nog voldoende vruchten afwerpt…

Jammer genoeg is de betrapte zelfvoorzienende gebruiker nu voor de rest van zijn leven een crimineel, met mogelijks de teelt van drugs op zijn strafblad. Dat ze met hun onderzoek mensen terug de zwarte markt of over de grens met Nederland duwen kan hun blijkbaar worst wezen.

Bewuste keuze – ✅

Ik heb bewust gekozen om cannabis te gebruiken. Niet omdat mijn leven anders saai is of om stoer te doen, maar wel om de positieve effecten die niet-gebruikers niet kennen. Films, muziek, kunst, lekker eten en seks zijn nog mooier of leuker als je high bent. Je bekijkt jezelf en je omgeving, en eigenlijk de hele wereld, even vanuit een ander perspectief wat soms tot nieuwe inzichten leidt. En dan heb ik het nog niet eens over het verdrijven van pijntjes (koortslip, hoofdpijn, krampen, rugpijn, …) Problemen door cannabis heb ik nooit gehad, behalve contact met politie wegens gebruik. Ik heb gestudeerd, een hoog diploma, vast werk, mijn gezin en ben zodanig gezond dat ik niet eens een huisarts heb. Ik ben geen roker en verdamp of eet mijn wiet altijd. Hiermee zijn gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik miniem. Om zeker te zijn van kwaliteit (biologisch en onbespoten) voorzag ik mezelf. Met de oogst van een mooie zomer kan de gemiddelde blower zeker het jaar doorkomen.

Laten we eerlijk zijn, moest een drugs illegaal zijn omdat het ongezond is voor de bevolking, dan waren tabak en alcohol zeker verboden

Cannabis heeft me al altijd enorm geïnteresseerd. Niet alleen het gebruik, medicinaal of recreatief, maar ook alle andere toepassingen. Deze mooie plant kan ons helpen om veel problemen waarmee we nu kampen aan te pakken. Er kan goedkoop brandstof, afbreekbaar plastic, isolatie, papier en zo veel meer van geproduceerd worden. Daarnaast zijn er een heleboel aandoeningen waartegen ze helpt, zonder de bijwerkingen van reguliere medicatie.

De keizer zonder kleren

Mensen die meer te weten willen komen over waarom wiet illegaal is kan ik het boek The emperor wears no clothes van Jack Herer aanraden. Cannabis en hennep werden al duizenden jaren verbouwd door mensen en hebben hun nut voor onze vooruitgang, meer dan bewezen. Zonder hennep waren er geen touwen en zeilen geweest om met de boot op ontdekkingsreis te gaan. Geen kleren van canvas om ons warm te houden. Het werd ook in veel (bijna alle!) medicijnen gebruikt. De reden dat het 80 jaar geleden via een Amerikaanse lastercampagne in de illegaliteit kwam, is omdat de plant een grote bedreiging vormde voor belangrijke economieën. Met name de alcohol, olie, katoen, papier en farmaceutische industrie. Laten we eerlijk zijn, moest een drugs illegaal zijn omdat het ongezond is voor de bevolking, dan waren tabak en alcohol zeker verboden.

We kunnen alleen maar hopen dat de Amerikaanse legalisatiegolf van laatste jaren tot bij ons geraakt. Ondertussen zou iedereen zo goed als kan moeten kweken voor eigen gebruik, bij deze veel succes en plezier gewenst met deze onderneming.

Dr. Dreten

 

RollingStoned houdt uiteraard een warm contact met Dr. Dreten in stand en zal hem helpen waar mogelijk. Wij wensen hem sterkte met het verlies van niet alleen de planten, maar ook een stukje ontnomen vrijheid. Als dank voor Dr. Dretens uitstekende bijdragen, maar ook gewoon omdat zijn foto’s er schitterend uitzien, plaatsen we hieronder nog eens een selectie van zijn mooie verduisterde wietplanten. Klik op de plaatjes voor een vergroting. Mailtjes om Dr. Dreten een hart onder de riem te steken mogen hierheen.

P8022745 (Custom) P8022709 (Custom) P8022706 (Custom) P8022705 (Custom) P8192891 (Custom) P8282960 (Custom) P8192893 (Custom) P8282964 (Custom) OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA P4183054 P4273133 P4183052 P4033050 (Custom) P4063066 (Custom) P4113057 (Custom)

Openingsbeeld: Janna Golovacheva, Shutterstock.com

The post Politie-inval bij Dr. Dreten (gvd!) appeared first on RollingStoned.nl.

25 legale wietplanten zijn te groot!

$
0
0

Met al die regen zou je toch bijna vergeten dat het buitenwietseizoen nog steeds in volle gang is. Vandaar deze video van Mendo Dope om een voorbeeld aan te nemen. Deze 25 wietplanten zijn 100% echt en 100% legaal. Toch moesten ze weg, er volgde geen straf en er was ook geen boete. De reden? De planten waren simpelweg té groot…

The post 25 legale wietplanten zijn te groot! appeared first on RollingStoned.nl.

Bondage, storm en trichoderma aan het buitenwietfront

$
0
0

Zet je leesbril maar even op want de vrolijke buitenkwekers Kush en Purple hebben hun vingers weer blauw getikt op deze buitenwiet-woensdag. Ze trainen hun wietplanten, trotseren hagelstenen als golfballen zo groot, aktiveren het bodemleven met AkTRIvator, vergelijken hun autoflowers en tippen je zoals altijd weer met een prachtig wietmuziekje… 

Hallo beste buitenwietvrienden, gedurende de afgelopen weken is er weer veel gebeurd in de beboste habitat van de Friese eend in Tuinesië. De Frisian Duck waar we het natuurlijk over hebben doet waar ze zelf zin in heeft. De dames krijgen deze week een AkTRIvatie met gunstige schimmels, de kas bewijst zijn nut en een aantal dames worden verhuist. De scheuten die overbodig zijn worden gestekt, én we bereiden ons voor op de uiteindelijke techniek waarmee we de dames zullen trainen.

Eerst even dit…

Wij waren kapot van het nieuws over onze collega buitenwiet-correspondent Dr. Dreten. Het naarste wat een hobbyist kan gebeuren is hem overkomen en richten ons daarom even tot jou Dreten; we salueren voor de lessen die we van je geleerd hebben. Als we iets kunnen betekenen voor je dan doen we dat graag, ook als je niet stil kunt zitten na het zien van onze foto’s zijn je tips nog altijd welkom! We wensen je dan ook heel veel sterkte toe met de nasleep van de laffe inval bij jou thuis.

De kas

We bijten de spits deze week af met een ode aan de kas. Wat een ellende heb je ons nu al bespaard! Het weer van de afgelopen weken heb je glansrijk overwonnen. Zonder jou waren de dames bij lange na niet zo getraind. Een goed begin is het halve werk! We hebben de dames kou (-0,3 graden Celsius) en hitte (53,1 graden celsius!) laten doorstaan om ze voor te bereiden op de uitersten die ze mogelijk zouden ervaren in de kas. Deze extremen in temperatuur zullen ze de komende tijd hopelijk niet meer meemaken.

Rivieren traden buiten hun oevers, complete wijken stonden blank. De kelder van Purple stond tot 50 cm gevuld met smerig rioolwater… Maar de kas bleef in volle glorie staan en trotseerde het noodweer!

Noodweer in Tuinesië

Echter bleek er nog een flinke verassing op de loer te liggen, of liever gezegd: een dikke adder onder het grass. Vanaf het zuiden werd er na een avondje oliejoints roken, klassieke muziek luisteren en de dames observeren, ineens een ontzettend vreemde lucht aangezogen… Dit resulteerde in hagelstenen ter grote van pingpongballen, een stroboscoop-achtige donderstorm en een compleet zwarte lucht om 21:45 – wat toch vrij uniek is in deze tijd van het jaar. Rivieren traden buiten hun oevers, complete wijken stonden blank. De kelder van Purple stond tot 50 cm gevuld met smerig rioolwater… Maar de kas bleef in volle glorie staan en trotseerde het noodweer! In combinatie met het vakwerk dat werd geleverd bij het aanleggen van de afwatering van de tuin weten we nu dat we voor het weer niets te vrezen hebben.

IMG_9028 IMG_9040

…een ontzettend vreemde lucht werd aangezogen en resulteerde in hagelstenen ter grote van pingpongballen, een stroboscoop-achtige donderstorm en een compleet zwarte lucht om 21:45

Stekkies & Early Girls

De planten worden de komende weken getrimd, we gaan daarbij kijken hoeveel stekken we van de planten af kunnen halen en kunnen deze wellicht in een volgende ronde of in het wild kweken. De rest geven we waarschijnlijk weg, gewoon omdat liefde gedeeld moet worden…

De Early Girls zijn bijzonder goed ontwikkeld. We hebben zoals jullie zien, verschillende trainingstechnieken ingezet om te kijken hoe deze dames daarop reageren. Wat opvalt is dat de Early’s die een week voor de hitte zijn geplant hun zusters hebben ingehaald qua lengte. Dat is die lange dunne stengel ja… Deze dames hebben in de kas gestaan toen Dr. Kush op wereldreis was. Ze werden aan hoge temperaturen blootgesteld hierdoor zijn ze hun energie in de lengte gaan stoppen in plaats van in een stabiele body.

image_00003 image_00001

image_00008

De Early Girls in de kas (boven) en erbuiten voor een gezellige groepsfoto

Een van de Early Girls is inmiddels verhuisd naar een andere locatie waar ze in een mega-kuip is neergezet. Dit was de grootste van de early’s, ze is vlak voor de storm verpot. Toen we klaar waren beseften we dat we de dame net zo goed in de volle grond hadden kunnen zetten, maar het blijft een leuk experiment! We hopen dan ook dat ze haar familie eer aan zal doen en net zoals de vorige generaties zal uitgroeien tot een prachtige kolossale bush.

Experimenteren met wiet

Tijdens de vele momenten waarbij we niet meer konden doen dan observeren met een gare grijns op onze smoelen, hebben we de nodige filosofie op de vegetatie losgelaten. Wat ons het meest opviel is de reactie op verschillende bondage technieken. De bladeren zoeken nog steeds het zonlicht op met hun bladvingers. De lengte van de planten en het aantal bladeren blijkt in onze vergelijking exact hetzelfde, alleen is de afgebonden dame een stuk donkerder van kleur en vertoont ze tekenen van verstikking door het visdraad. Nogmaals: dit was vooral om de verschillen te meten. Deze dames gaan de volle grond in en zullen laten zien wat de verschillende technieken met hen hebben gedaan en hoe ze zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Blue Invader (auto) AutoBrooklyn Sunrise (auto)

De autoflowers

Omdat we het niet konden laten, hadden we een ronde autoflowers gezaaid. Hier lieten we de natuur zijn gang gaan zoals jullie op de bijgevoegde fotos kunnen zien. Een van de dames werd in het begin van haar leven per ongeluk getopt, en dit verschil is duidelijk zoals jullie zien.

De Auto BrooklynSunrise heeft een heerlijke sativa/fruit melange, een lekker fruitig geurtje dat nostalgische gevoelens bij me oproept. Het neigt naar mango/kokos/kiwi. Qua toppen is deze dame goed gevuld, we zijn dan ook benieuwd naar de opbrengst van beide exemplaren. De vroege top actie heeft qua opbrengst helaas niet veel positiefs gedaan. Wellicht zal ze ons nog verbluffen met haar smaak en zelfs de opbrengst… Dit soortje ruikt alsof je het in de ochtend kunt roken tijdens een lekker potje yoga, om je dag pas echt goed te beginnen!

image_00010

Drie autoflowers, links en recht de niet en wel getopte Auto BrooklynSunrise met in het midden de Blue Invader

De Blue Invader is een waar kerstboompje, de geur is moeilijk te herkennen maar het lijkt op dit moment het meest op een mengelmoes tussen Kush en Blue Dream. Mét een flinke scheut citroenbier overgoten. De opbrengst lijkt op dit moment wat meer te zijn dan die van de AutoBrooklyn maar we moeten niet vergeten dat deze wellicht eerder afbloeit dan haar buurvrouw.

De haze 2.0 ligt wat achter op schema… het is een sativa dominante hybride dus wellicht dat ze over 4 weekjes wat meer op de AutoBrooklyn begint te lijken. De geur is niet echt aanwezig, als er al iets is waar te nemen dan is het te licht van geur om haar autoflower vriendinnen te overtreffen. We zullen de opbrengsten nauwkeurig bijhouden. Over deze en de andere auto’s en wellicht een volgende ronde meer….

image_00015

Deze haze 2.0 komt wat langzamer op gang dan haar indica dominante autoflower vriendinnen

De gekozen methode…

In plaats van het gebruiken van een scrogrek, gaan we de niet-autoflowers dit jaar omlaag binden, we zien dat de dames op deze manier meer licht vangen. Van voorgaande jaren weten we inmiddels ook dat door de dames vervolgens te meerdere malen te toppen, dit een prettig rendement zal opleveren. Mr Miyagi stijl dus! We merken dat door de takken te spreiden de zijtakken meer de hoogte in gaan. Ook worden de toppen lekker vol en blijft de plant uiteindelijk lager. In onze setting zou een scrog simpelweg teveel verlies opleveren. Langzaam maar zeker ontstaat er al meer ruimte in de kas. Hierdoor zullen de dames die erin blijven uiteindelijk alle ruimte tot hun beschikking krijgen. We zien elke paar dagen een enorm verschil. De temperatuur ligt gemiddeld een graad of 7 hoger, dus elk straaltje zon wat tussen de regenbuien door op het dak valt zorgt voor groei. Deze planten hebben we dit keer niet uitgebreid beschreven, maar komen in ons volgende verslag aan bod. Wel hebben we er een aantal foto’s bijgedaan om jullie de extreme groei (in slechts (2 weekjes!) te laten zien.

image_00017

Hier de prachtige Frisian Duck met haar takken voor het eerst naar beneden gebonden

Douchen en eten…

Omdat de dames door hun leven in de kas nog nooit beregend waren, hebben we ze eens met een plantensproeier laten douchen. We hebben een druppeltje Metrop groeivoeding bij het sproeiwater gedaan om ze een extra boost te geven (de autos kregen alleen schoon water omdat die al flink aan het bloeien zijn). De dames hebben verder nog genoeg aan de voeding uit de grond. We laten ze nog een weekje rusten en gaan dan voorzichtig bijvoeden. We zijn tevreden met de voeding van Metrop dus geen reden om te switchen. Het is een biologische organische pasta die de plant een extra boost geeft, zonder dat er iets van terug te proeven valt tijdens oogstfeesten. Maar we zijn natuurlijk altijd nieuwsgierig naar tips over een booster die in ons straatje past, dus laat je horen als je wat weet.

Canna’s AkTRIvator

Om de planten een handje te helpen met het uitbreiden en beschermen van hun wortelstelsel, hebben we twee potjes AkTRIvator van Canna gebruikt. AkTRIvator bevat Trichoderma, een nuttige schimmel die in symbiose met de wortels leeft en deze daarom beschermt tegen andere (kwalijke) schimmels en als een uitbereiding van het wortelstelsel werkt. Ook handig om te weten is dat je Canna AkTRIvator maar één keer hoeft toe te voegen, de schimmel breid zich daarna zelf gewoon uit. Het zorgt ervoor dat wortels beter en meer toegang hebben tot opneembare voeding. Wij hebben de granulaat variant gebruikt, waarvan een dubbele lading bij de Early Girl in de megakuip terecht is gekomen (het is immers een mega kuip).

De stevigheid van de stengels is toegenomen en we zijn dan ook benieuwd hoe de dames omhoog gaan schieten als we eenmaal bij gaan voeden!

De rest van de planten hebben een normale dosis gekregen. Wat mooi is, is dat we sinds de AkTRIvator een verbetering in kleur en vorm van de bladeren zien. Het lijkt wel alsof ze met de dag een paar centimeters extra groeien. Wij kunnen niet meer doen dan hiervan genieten en de verschillen met onze ervaring van vorig jaar vergelijken. We kunnen vooralsnog spreken van een succesvol middel! De stevigheid van de stengels is toegenomen en we zijn dan ook benieuwd hoe de dames omhoog gaan schieten als we eenmaal bij gaan voeden!

image_00038

Aktrivator heeft het leven in de kas goed gedaan!

Voor nu mogen de dames even lekker opdrogen om zich voor te bereiden op de voeding die ze binnenkort zullen verorberen. Een van de grootste verschillen is tevens op te merken in de Early’s die wel AkTRIvator hebben gehad. Deze maken meer bladeren aan en worden steeds donkerder van kleur.

Balkonie

De Curasaus staat op het balkon bij Purple en heeft ook alle voedingsstoffen gekregen maar blijft opvallend klein. Deze dame zal met haar perzik/aardbei geurtje wellicht het veld moeten ruimen voor een kruising met de gigantische Mazaar uit 2009 waardoor er op den duur weer een nieuwe kruising uit 2 verschillende continenten (Caribische Eilanden en Europa) gemaakt kan worden. Helaas is de geplante Purple Kush binnen een paar dagen verdwenen, het vermoeden bestaat dat ze is opgegeten door pissebedden. De tweede zaailing is inmiddels ook boven water en aarde gekomen en zal dan als vijfde bewoner de kas betrekken.

image_00039 image_00036

Nu de AkTRIvator het bodemleven verrijkt heeft (rechts) hebben Kush en Purple een nieuwe bestemming voor de pot gevonden, recycleren kun je leren!

We hopen dat jullie weer genoten hebben van onze tweewekelijks relaas over Tuinesië en sluiten zoals altijd weer af met een lekker muziekje om de sfeer te beschrijven. We hebben de eerste bescheiden topjes al binnen dus kiezen we voor Collie Buddz met finaly the herbs come around. Wij rollen ondertussen een dikke, tot over twee weken!

The post Bondage, storm en trichoderma aan het buitenwietfront appeared first on RollingStoned.nl.


Roest, biddy bloei en Spaanse buitenwiet

$
0
0

Buitenkweker Steve is terug aan het buitenwietfront. Op Tenerife genoot hij van een welverdiende vakantie en Spaanse buitenwiet maar ondertussen roestten zijn Biddy Early’s in het natte Nederland zowat weg. Als dat maar goedkomt…

Hallo beste medestoners, het is alweer bijna een maand geleden sinds mijn laatste update en ik kan wel zeggen dat er een hoop is gebeurd in de tussentijd. Zelf ben ik lekker even een paar dagen naar het zonnige Tenerife geweest om de batterij op te laden. Op het programma stond ook een bezoek aan een Cannabis Social Club want er moest natuurlijk wel wat te roken zijn onder de Spaanse zon, maar hierover later meer…

In mijn laatste update hebben jullie kunnen zien dat mijn dames als netjes hun weg door de scrogrekken aan het vinden waren. Toch was niet alles koek en ei de afgelopen maand, ik lag lekker te genieten op het strand tot ik vanuit het thuisfront de onderstaande foto’s kreeg doorgestuurd. Mijn dames leken een soort van roest op hun bladeren te hebben! Na een snelle zoektocht op internet kwam ik tot de conclusie dat dit wel een soort van schimmel moest zijn, die normaal gesproken veel bij sierplanten voorkomt en zich vooral bij vochtig weer en koude nachten razendsnel ontwikkeld. En vochtig weer en koude nachten hebben we in Nederland genoeg gehad de afgelopen tijd.

IMG-20160616-WA0000 IMG-20160620-WA0008

Roestende bladeren aan Steve’s Biddy Early’s… (weest gerust, het is goed gekomen…)

Rosacur tegen roest

Je zult begrijpen dat ik onaangenaam verrast werd door de foto’s. Alleen omdat ik 3500 kilometer van mijn dames verwijderd was kon ik niet direct ingrijpen. Ik was ook een beetje huiverig om mijn babysitter maar lukraak iets te laten proberen in de hoop dat het zou helpen, dus de dames zouden even moeten wachten tot ik zelf weer thuis was. Het had immers ook zo kunnen zijn dat mijn babysit de pH of EC waardes niet helemaal goed had afgemeten.

Omdat ik 3500 kilometer van mijn dames verwijderd was kon ik niet direct ingrijpen

IMG-20160616-WA0027

Na de geinfecteerde bladeren verwijderd te hebben en te behandelen met Rosacur, kwamen de dames er weer bovenop…

Eenmaal thuis gekomen schrok ik me kapot! De Biddy Early’s hadden een flinke klap gehad. Hun mooie groene bladerdek was hierdoor veranderd in een geel met bruine vlekkenzee. Ik ben dus razendsnel naar het lokale tuincentrum gereden en heb hier een doosje ‘Rosacur’ van Bayer gehaald. Op de verpakking werd aangeraden om alle geïnfecteerde bladeren te verwijderen en dan eenmaal grondig te sproeien. Dat heb ik gedaan en gelukkig; het lijkt geholpen te hebben want ik heb de roest daarna niet meer terug gezien. Wel hebben mijn Biddy Early’s hier de nodige stress van gehad. Het duurde zeker een week voordat ik weer iets van groei kon opmerken maar helaas is de helaas is hun haardos dus flink uitgedund.

Biddy Bloei!

Maar er is gelukkig ook goed nieuws: de Biddy’s verrasten me afgelopen week met de eerste bloeihaartjes dus ze doen hun naam zeker eer aan.

De bloei komt eigenlijk ook wel goed uit want ik had me voorgenomen om mijn planten rond de eerste week van september te kunnen snoeien. Om deze reden ben ik ook gister begonnen met het verduisteren van mijn White Russian, dit doe ik door er een oude barbecue-hoes overheen te trekken tot het buiten donker is. Op deze manier creëer ik een 12/12 lichtcyclus zodat deze planten weldra ook zullen beginnen aan hun bloeiperiode.

Qua voeding en pH verandert er niet heel veel voor ze, ik hou de voedingswaarde (EC-waarde) van het water rond de 1,5 en de pH-waarde rond de 5,5. En nu willen jullie natuurlijk ook wel zien hoe de dames er nu bij staan, wel ze zijn goed hersteld en zien weer fris groen. Als de bloei straks goed doorzet kan ik straks een hoop mooie buds verwachten denk ik. Vooral de White Russian is een echte Diva geworden, maar zij had dan ook het minste last van de roestplekken.

20160704_124046

20160704_124244

20160704_124145

V.b.n.b.: Biddy Early #1, White Russian, Biddy Early #2

CSC El Sexto Sentido

Tot zover de laatste informatie over de buitenwiet, ik wil jullie nog even vertellen over mijn bezoek aan de Cannabis Social Club in Tenerife. Wellicht ga je zelf ook wel naar Spanje op vakantie dit jaar, een bezoek aan een van de cannabis social clubs kan ik je in dat geval zeker aanraden. Het was vanuit mijn hotel een kleine 30 kilometer rijden om er te komen maar aangezien we toch al een auto gehuurd hadden ging dit prima.

Ik had me van tevoren aangemeld bij de desbetreffende social club (Google is je beste vriend) en na enig zoeken bevond ik me voor een normaal uitziend rijtjeshuis. Het enige wat verraadde dat hier een social club was gehuisvest was een klein bordje op de gevel en een deurbel met camera. Na het aanbellen kon ik naar binnen en werd ik opgewacht door een vriendelijke Spanjaard die mij welkom heette. De beste man sprak jammer genoeg niet al te best Engels, hij maakte me duidelijk dat ik even moest wachten terwijl hij iemand haalde die de Engelse taal beter machtig was. Vervolgens verscheen een Italiaanse dame die mij uitlegde dat je 20 euro aan lidmaatschap geld moest betalen en dat alle wiet er daarna voor €8 p gram over de toonbank ging.

Met het lidmaatschap op zak werden de potten met wiet tevoorschijn getoverd. Het betrof allemaal buiten/kaswiet maar omdat Tenerife een geweldig klimaat heeft, leek mij dit geen probleem

20160615_182321 20160622_171343

Critical & Golden Haze

Ik vroeg of ik wat foto’s mocht schieten maar hier waren ze zeer huiverig voor, de jongedame vertelde dat ze opereren in een grijs gebied, komt dat even bekend voor 🙂 Het werkt als volgt: de social club mag planten kweken voor het aantal leden dat ze hebben, echter is het verboden om de wiet naar de social club te transporteren. Ze raadden me dan ook aan om alles goed weg te stoppen. Met het lidmaatschap op zak werden de potten met wiet tevoorschijn getoverd. Het betrof allemaal buiten/kaswiet maar omdat Tenerife een geweldig klimaat heeft, leek mij dit geen probleem. De dame adviseerde me om de Amnesia en de Critical te proberen maar aangezien ik hier in Nederland al genoeg Amnesia heb geproefd besloot ik om 2 gram Critical en 2 gram Golden Haze mee te nemen.

Eenmaal terug in het hotel had ik de tijd om alles eens goed te bekijken. De Critical bestond uit mooie harde compacte topjes maar de Golden Haze was erg fluffy. Dus een les voor de volgende keer: luister naar het advies van je budtender. Niet getreurd hoor, ik werd er nog steeds goed stoned van, dus mocht je op zoek zijn naar een vakantiebestemming waar je toch gewoon je grammetje kan halen dan is Tenerife zeker een aanrader. Tot over twee weken, groene groet!

Steef

The post Roest, biddy bloei en Spaanse buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

Slakkenprobleem? Zo kom je er vanaf

$
0
0

Het is de afgelopen tijd niet erg lekker weer geweest. We hebben veel regen gehad en de zon heeft zich nog niet heel veel laten zien. Ideale omstandigheden voor slakken, dus er is een grote kans dat je buitenwietplanten door de slakken zijn aangevreten. Mocht dit het geval zijn… zo kom je van slakken af.

Slakken en vooral naaktslakken zijn irritant, maar ook flinke levensgenieters. Ze zijn gek op bier én wiet. En het is daarbij niet zo dat ze de toppen met rust laten en alleen voor de bladeren gaan. Binnen zul je er niet zoveel last van hebben, maar buitenwietplanten kunnen behoorlijk aangevreten worden.

Je merkt dat je last hebt van wietsnoepende slakken wanneer je grote gaten in de bladeren vindt of aangevreten bladranden ziet. Lopen er glimmende slijmsporen over de bladeren of op de aarde, dan is dat ook een teken van deze ongewenste bezoekers. Slakken zijn bijzonder gek op jonge frisse blaadjes maar eten ook toppen dus in de bloeifase wil je ze al helemaal niet op je wietplanten tegenkomen.

Schermafbeelding 2016-07-06 om 15.51.48

Een bijna helemaal opgegeten blad. Voor een jonge wietplant is dit een enorme schade

Sneaky slakken

Slakken zijn echte sneaky bastards want ze houden zich overdag schuil onder bakjes en blaadjes om ’s avonds in het schemer toe te slaan wanneer jij lekker van een welverdiend jointje zit te genieten. Heb je dus een slakkenprobleem dat is het een zeer goed idee om je strijd te beginnen met een grote schoonmaak van je tuin. Hark losse bladeren op en gooi ze weg en zorg ervoor dat slakken geen schuilplaatsen hebben. Maai als je gras hebt, dat lekker kort want slaggen zitten ook graag tussen het hoge gras.

kopertape

Kopertape houdt slakken op afstand

Slakken bestrijden

Slakken hebben – zoalsje wellicht weet – geen benen en kunnen dus niet even ergens overheen stappen. Hierdoor kun je slakken het beste weren door een barrière voor ze te maken waar de slakken simpelweg niet langs kunnen. Slakken houden niet van koper, dus daar kun je een barrière van maken. In tuincentra kun je er speciaal kopertape voor kopen dat je rond de potten van je planten kunt plakken. Vaseline op de rand van je potten smeren zou slakken ook tegenhouden. Slakken houden er voorts ook niet van om over een scherpe ondergrond te kruipen dus een barrière van gebroken eierschalen, zaagsel, koffiedik en grind maken ook een goede grens tot waar de slakken wel en niet mogen komen.

Verdrinken in bier

Slakken zijn gek op bier, dat vinden ze nog lekkerder dan wiet. Ze vinden bier zelfs zó lekker dat ze bereid zijn om zichzelf erin te verdrinken (nee, slakken zijn niet erg slim). Er zijn speciale bakken te koop met een dakje erboven die je vult met een laag bier, maar een leeg potje of bakje van de chinees werkt ook prima. De zuiplappen zijn er zo verzot op dat ze zichzelf erin verdrinken. Hou het bakje goed in de gaten want als je veel slakken in de tuin hebt, zul je het snel en vaak moeten legen.

Openingsfoto: igorad1, Shutterstock.com

The post Slakkenprobleem? Zo kom je er vanaf appeared first on RollingStoned.nl.

Laat toprot oprotten!

$
0
0

Tot nog toe hebben we op zijn zachtst gezegd een ontzettende kutzomer met veel regen en weinig zon. Er is zoveel regen gevallen en er hangt zoveel vocht in de lucht, dat het zelfs met autoflowers oppassen geblazen is, zeker wanneer ze al een paar dikke toppen hebben. 

Dikke bonkige toppen en regen gaan niet goed samen. Regenwater dat in een compacte top sijpelt komt daar dikwijls ingesloten te zitten en kan dan niet meer goed verdampen waardoor de top gaat rotten. Doorgaans is dit pas een probleem aan het einde van de zomer, wanneer wietplanten bloeien en nat herfst/nazomerweer voor veel regen zorgt, maar nu we in juli nog met veel regen te maken hebben moet je zelfs vrezen voor je bloeiende autoflower wietplanten.

toprot IMG-20160707-WA0023

Top- of budrot is een schimmel genaamd botrytis die toppen van binnenuit kan verpesten. Het is een verraderlijke schimmel omdat je het vaak pas opmerkt wanneer toppen al flink aangetast zijn. Je doet er daarom goed aan om je toppen op toprot te onderzoeken wanneer de omstandigheden toprot in de hand werken. En dat is momenteel zeker het geval wanneer je een paar bloeiende autoflowers buiten hebt staan.

Dagelijkse toprot check

Een dagelijkse inspectie op toprot kan voorkomen dat je hele toppen in de kliko moet gooien. Als je het probleem vroeg ontdekt, kun je maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de rot zich niet verder uitbreid of rottende plekken zelfs voorkomen. Kijk daarvoor aandachtig naar de toppen van je planten en let in het bijzonder op de blaadjes die daaruit groeien. Blaadjes die grauw van kleur worden zijn verdacht, trek er zachtjes aan om te zien of ze nog goed vastzitten. Laten ze zeer gemakkelijk los, dan heb je wellicht een rotte plek ontdekt. Buig de top op de betreffende plek voorzichtig open, als de top inderdaad aan het rotten is dan tref je daar een grauwe grijze plek aan. Ingedroogde toprot wordt bruin zoals je op de foto’s hierboven ziet, natte rottende plekken zien er zo uit:

toprot2

Gefeliciteerd (maar niet heus) je hebt een rotte plek gevonden…

 

Gevaarlijk

Het roken van beschimmelde wiettoppen is niet erg medicinaal meer te noemen. Sterker nog, het roken of verdampen van botrytis kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Er zijn kwekers die de rotte plekken verwijderen maar je hebt er ook die vinden dat je een wietplant met toprot meteen in de kliko moet gooien. Iets dat je toch met pijn in je hart zal doen, of helemaal niet over je hart kunt krijgen. Hoe je ook beslist, alle rotte plekken moeten weg en kun je zeker niet roken. We zullen je vertellen hoe je de schade kunt beperken, maar weet dat botrytis een schadelijke schimmel is die je nooit zou moeten roken.

Wil je liever helemaal geen risico nemen maar je wietplant toch ook niet weggooien dan kun je er wietolie van maken. Verwijder alle rotte plekken zoals we later in dit artikel uitleggen en vries de rest in bij minimaal -18 graden. Dan kun je er daarna wietolie van maken met alcohol als oplosmiddel. De vrieskou doodt de schimmel en de alcohol ook.

botrytis

Geen hoop meer voor deze top…

Voorkomen

Toprot voorkomen is erg lastig omdat je de weersomstandigheden buiten nu eenmaal niet in de hand hebt. Kwekers die over een kweeklamp en een schuur beschikken kunnen deze wellicht tijdens regenachtige dagen binnen onder kunstlicht zetten om botrytis te voorkomen. Een afdak of een kas kan ook helpen om ervoor te zorgen dat regenwater niet direct op de toppen kan vallen maar een hoge luchtvochtigheid kun je daarmee niet voorkomen. Heb je helemaal geen afdak dan kun je de toppen na regenbuien proberen droog te schudden, maar bij veel regen is dit eigenlijk een onbegonnen werk. Wind helpt ook om toppen droog te blazen na een regenbui, dus een winderige plek in de tuin kan ook helpen. Om koude nachten met veel dauwdruppels te voorkomen kun je je autoflowers ’s nachts ook beter binnenzetten.

Genezen

Heb je eenmaal toprot ontdekt dan is helemaal genezen bijna niet te doen. Je kunt de rotte plekken verwijderen en behandelen maar de kans is groot dat ze terugkomen, tenzij je de luchtvochtigheid omlaag weet te krijgen met behulp van een kweekruimte binnen. Wat je in ieder geval moet doen is de rotte plekken ruim verwijderen met een schone schaar. Neem een glas met schoonmaak alcohol en steriliseer daarmee je schaar na iedere knip om verspreiding te voorkomen.

Alcohol doodt de schimmel en zuur ook. Neem wat consumptiealcohol of azijn en een penseel en bestrijk daarmee alle plekken waar je hebt geknipt. De alcohol of de azijn doodt de schimmelsporen die nog aanwezig zijn zonder de rest van je wietplant aan te tasten.

Als je na deze operatie geen mogelijkheid hebt om de omstandigheden (regen, luchtvochtigheid en kou) te veranderen, en er is geen beter weer op komst, dan is de kans groot dat de toprot snel terugkomt. Het is in dat geval misschien het beste om de plant(en) meteen te oogsten. Een beetje te vroeg geoogste wiet is nog altijd beter dan een berg beschimmelde wiet!

The post Laat toprot oprotten! appeared first on RollingStoned.nl.

Steeds meer toppen in Tuinesië!

$
0
0

Het gaat lekker in Tuinesië, de kas bleek een geniale zet van de heren Kush en Purple want hierdoor zijn de planten niet verregend en kunnen ze nu van het lekkere weer profiteren. De autoflowers zijn nu op hun mooist en zelfs bijna klaar voor de oogst!

De afgelopen weken is er weer veel gebeurd in ons Tuinesische koninkrijk. Van een paddestoelentocht in Luxemburg tot   . Genoeg actie en spanning dus, we hebben weer veel foto’s geschoten, maar voor we echt van start gaan willen we nog het blijde nieuws vermelden dat we een Buddha Cheese zaadje hebben gevonden in een zak van coffeeshop Mississippi. Deze staat inmiddels te kiemen, we zijn benieuwd wat daarvan komt.

Early Girls

De eerste Early Girls gaan nog steeds goed, de dames zijn van woonplaats veranderd. Ze wonen nu bij een heuse sjamaan… Eén van de Early Girls is verder overgebracht naar een andere locatie. Deze dame is vier weken geleden in een iets groter potje gezet. Hierdoor torent de dame nu zelfs boven een schutting uit, ons doel was dan ook om deze dame flink op te blazen, en zoals jullie zien lukt dit aardig goed!

groteEG1 groteEG2

Een grote pot zorgt voor een grote Early Girl zoals hier in deze cementkuip

De AkTRIvator doet zijn werk goed, we zien dat de wortelstelsel toenemen in formaat. Daarnaast zien we een veel gezonder blad terug sinds we de deze nuttige schimmels hebben toegediend. We zijn de afgelopen tijd ook druk aan de slag gegaan met het opbinden van de dames, zoals jullie zien gaan ze nu ook supergoed! Wellicht komt hiervan deze week nog een extra verslagje waarin we verder inzoomen op de bondage-technieken.

bondage1

Early Girl voor en na bondage…

bondage2

Autoflowers

De autoflowers gaan heerlijk, ze genieten van de kas zolang ze nog hebben. Het zal voor deze planten niet meer zo lang duren voor ze geoogst kunnen worden en we zijn zodoende dus ook al 3 weken geleden gestopt met bijvoeden. De toppen zijn mooi gevuld en we denken er zelfs aan om ze deze week nog naar de kapper te sturen. Maar voor nu mogen ze nog even van het weer genieten…

20160704_141835 20160704_141839 20160704_141905 20160704_141919

In de kas is het zelfs bij slecht weer en regen boven de 20 graden. Dit resulteert in een continue groei. Wat ons ook bij de autoflowers opvalt is dat ze een behoorlijke dikke wortelstructuur in de kern van de pot lijken te hebben. Dit is bijzonder want voor zover we nu zien (we kunnen helaas niet door de aarde heen kijken) lijken de wortels terug te groeien naar de kern van de pot, dit kunnen we echter pas na de oogst bevestigen.

Haze 2.0

Begint nu echt tot uiting te komen… ze heeft een lange gerekte structuur en ligt van de autos het meest achter op schema.. de geur is fris en skunky en de dame zelf is vrij licht van kleur. Dit ligt volgens ons waarschijnlijk aan de indica invloed die door haar takken stroomt.

20160711_202743 20160704_141931

AutoBrooklyn Sunrise

Gaan hun gangetje, deze dames hebben de grootste voorsprong, en ook de lekkerste fruitige smaak. We kunnen dan ook niet wachten om hier de eerste hijssen van te nemen. Wat voor ons een prachtig gegeven is is dat we van deze soort hoge verwachtingen hadden en dat deze ten zeerste zijn bevestigd. De dames hebben een donkere kleur en een echte sativa vinger!

20160704_141914 20160704_141905

Blaue Invader

Deze plant geeft ook een heerlijke geur, we hadden haar bijna zo opgegeten, het is een mengelmoes van kush en citrusvruchten. We laten haar wat langer staan om te zien of ze ook daadwerkelijk blauw wordt. We verwachten dat deze dame met haar indica eigenschappen qua opbrengst het meest zal bieden. Wij zijn in ieder geval benieuwd!

20160711_182818 20160711_182824

Voor ons begint er meer vrije tijd te komen. We kunnen deze zomer dan ook lekker veel aandacht aan de dames schenken! Genoeg aandacht om het tekort van de afgelopen week te compenseren. Om af te sluiten willen we een nummer aandragen dat we tijdens onze reis hebben ontdekt. We hebben hier veelvuldig lachkicks over gehad en delen dan ook graag dit nummer met jullie, veel plezier met het maken van variaties op de o zo aanstekelijke tekst!!

Schoolboy Q – Bet i got sum weed

The post Steeds meer toppen in Tuinesië! appeared first on RollingStoned.nl.

Stop stamrot voor het te laat is

$
0
0

Het is nu dan misschien best wel lekker weer, maar de zomer heeft tot nog toe niet veel zon gebracht en wel heel veel regen en een vochtige lucht, ideale omstandigheden voor schimmels. Gelukkig stonden mijn wietplanten nog niet in bloei zul je zeggen, maar heb je weleens van stamrot gehoord? Check of je er last van hebt, als je er snel bij bent kun je stamrot goed verhelpen.

Pythium is een schimmel die wortel- en stamrot kan veroorzaken. De schimmel gedijt net zoals de meeste andere schimmels goed bij vochtige omstandigheden, en wanneer er dan ook nog eens sprake is van een slechte luchtcirculatie helemaal. Onder dit soort omstandigheden kunnen de schimmelsporen die eigenlijk altijd wel in de lucht zitten, een wietplant gemakkelijk aantasten. Wortelrot komt vaker voor, maar ook stamrot is een vervelende plantenkwaal.

Stamrot herkennen

Wanneer je voor het eerst leest over stamrot en een paar mooie buitenwietplanten hebt staan, doe je er goed aan om deze eens op stamrot te inspecteren. Je vindt de rotte plekken meestal in de nodes, aan de basis van vertakkingen maar ze komen ook op de internodes (stam tussen twee vertakkingen). Stamrot herken je aan de bruine plekken op de stam die zacht aanvoelen. Je kunt ze gemakkelijk wegkrabben. Wanneer je niets aan deze plekken doet, zullen ze de stam zover aantasten dat al het verdere leven voorbij de rotte plek zal afsterven omdat ze afgesloten zijn van de sapstroom.

13682611_10210307290667641_1017156699_o 13711513_10210307288987599_1227617550_o

Stamrot ziet eruit als bruine of beige plekken op de stam.

Stamrot voorkomen

Zoals zo vaak het geval is bij plantenziektes, is voorkomen ook in het geval van stamrot beter dan genezen. Stamrot wordt zoals gezegd vooral veroorzaakt door vocht in de lucht en regen en dat hou je buiten niet gemakkelijk tegen. Een afdak boven je wietplanten helpt om de planten bij regen droog te houden en een goede luchtcirculatie of een stevig briesje helpt om de takken droog te blazen. Kies dus een plaats voor je wietplant waar ze afgeschermd wordt van de regen en het liefst ook nog een beetje wind vangt. Grote temperatuurschommelingen werken schimmels zoals pythium ook in de hand, dus het kan een goed idee zijn om wietplanten ’s nachts binnen te zetten als je daar de ruimte voor hebt.

Stamrot stoppen

Wanneer je rotte plekken op de stam van een wietplant in een vroeg stadium hebt ontdekt, kun je daar nog goed wat tegen doen. Het is wel belangrijk dat je na de behandeling ook wat aan de omstandigheden doet, want anders is de kans groot dat de stamrot weer toeslaat.

kaarsvet

Om te beginnen dien je alle aangetaste plekken te verwijderen. Gebruik hiervoor een schoon mes en snijd of schraap de plekken weg. Let op dat je de schimmel hierbij niet verder verspreid. Werk dus met schoon gereedschap en zorg ervoor dat je de schimmel niet in contact brengt met gezonde delen van de plant. Hou er een glas met schoonmaak-alcohol bij om je mes na iedere snee of schraap te kunnen ontsmetten.

Wanneer je alle rotte stukken hebt verwijderd, moet je de wonden schoonmaken met waterstofperoxide of chloorwater. Om de wond daarna te dichten kun je ze insmeren met wat groene zeep of kaarsvet. Leg de plant hiervoor eventueel even op haar zij zodat je wat kaarsvet kunt smelten en goed op de wond kunt laten druppelen.

The post Stop stamrot voor het te laat is appeared first on RollingStoned.nl.

Steve forceert buiten een bloeifase

$
0
0

De buitenplanten van onze correspondent in het veld Steve, doen het weer helemaal goed en varen wel bij het mooie zomerweer. Toch is het gek dat de Biddy Early niet, en juist de White Russian wel al in bloei staat. Om de planten gelijk te trekken forceert Steve de bloei door de Biddy Early plant even in het donker te zetten, dan maar zo!

Hallo beste medestoners, het is alweer eind juli, gelukkig lijkt de zomer nu echt te zijn begonnen. De regen en donkere wolken die de afgelopen tijd over ons land trokken, zijn voorlopig in ieder geval verdwenen. Dat is natuurlijk alleen maar geweldig nieuws voor mijn dames in de tuin.

Biddy bloeihaartjes..?

Ik schreef in mijn vorige verslag dat de Biddy Early’s al de eerste bloeihaartjes vertoonden, en ik dacht zelf dat ik ze daardoor niet meer hoefde te verduisteren. Maar als ik nu naar het resultaat kijk had dat ik misschien toch beter wel kunnen doen, de Biddy’s hebben dan wel bloeihaartjes, maar van toppen kan ik echt nog niet spreken. De White Russian laat wel al de nodige mooie kleine topjes zien. Maar ja, die heb ik dan ook verduisterd.

20160715_162025 20160718_190814

Nog geen bloei aan de Biddy Early…

20160719_111837

Deze White Russian heeft al wel de nodige topjes, mooi!

Dus na enig overleg met de redactie van RollingStoned (altijd fijn om op terug te vallen) heb ik besloten om de Biddy Early’s even twee dagen in het donker te laten staan zodat ze voldoende bloeihormonen zullen aanmaken en daarna hopelijk vol gas ertegenaan gaan.

Sterke planten

Was ik de vorige keer nog bang dat ze het niet zouden overleven omdat hun bladerdek zo was uitgedund vanwege de ‘roestplekken’, kan ik nu alleen maar zeggen dat ik blij verrast ben wat voor een sterke plant cannabis wel niet is. De dames zijn wel 20 centimeter de lucht in geschoten en zien weer helemaal vol en gezond. Je zou bijna vergeten dat ze er drie weken geleden meer dood, dan levend uitzagen.

Ik hoop vooral dat het weer de komende 8 weken lekker warm en zonnig blijft. Dan zullen de resultaten van dit jaar in ieder geval niet tegenvallen. Qua voeding en pH verandert er ook dit verslag niet veel. De voeding zit tussen de 1.4 en 1.7 en de pH schommelt tussen de 5.5 en 6.0. Wel heb ik de dames even een keer gespoeld met gewoon kraanwater om zo eventuele voedingsresten die blijven hangen weg te spoelen. Dit in verband met de overgang van groei naar bloei.

20160719_111813

De White Russian staat er mooi bij en bloeit ook al lekker vroeg dankzij het betere verduisterwerk!

Het spoelen heb ik gedaan door de tuinslang aan te zetten en de kokosgrond zo te verzadigen dat het water onder uit mijn Airpots liep. Let op, want dit kun je niet zomaar even met aarde doen. Kokos houdt veel minder vocht vast dan aarde. Op aarde zou je in de problemen kunnen komen met wortelrot of een stagnerende groei, al zal dat met de temperatuur van vandaag in ieder geval wel meevallen. Tot over twee weken, light it up!

Steve

The post Steve forceert buiten een bloeifase appeared first on RollingStoned.nl.

Autoflower-toppen & bondage in Tuinesië

$
0
0

De afgelopen weken zijn buitenwiet-correspondenten Kush en Purple keihard aan het aan het bonsai-en geslagen. Meters touw en plakband werden ingezet om nieuwe vertakkingen te creëren. Verder worden de autoflowers nu dagelijks dikker en voller. Over naar het immer groene Tuinesië.

Autoflowers

Hallo buitenwiet-liefhebbers, alles groeit en bloeit hier weelderig. De autoflowers worden met de dag voller en rijker en ruiken indringend. We buigen en binden regelmatig wat af, maar proberen de planten zo min mogelijk te stressen. Zoals we van tevoren al wisten gaan de sativa auto’s later in bloei, ze rekken zich daarbij ook wat meer uit. We gaan zien wat het verschil in rendement zal zijn tegenover de indica auto’s. De sativa gaat dan wel later in de bloei maar is langer bezig met het maken van toppen, en dat is dus ook weer een pluspunt. Verschil moet er zijn!

image

AutoBrooklyn Sunrise

AutoBrooklyn Sunrise

De AutoBrooklyn sunrise is vliegensvlug, deze autoflower bloeit af in 12 weken (van zaad tot oogst). Als de condities dan nog optimaal zijn maken ze vrolijk nieuwe budjes aan. Het grootste deel van de toppen is rijp, terwijl er op en om de topjes nog steeds nieuwe bloei ontstaat. Hierdoor behoudt de plant zijn frisse geur. ABS planten zijn compact en leveren in hun korte bloei toch nog een behoorlijk pak kleverige toppen af. De paarse tinten zijn bijzonder gezien het feit dat soorten met een paarse kleur meestal voor een euforische stone lijken te zorgen. We zijn dus extra nieuwsgierig naar haar effect, het zou een goede soort zijn voor een wake and bake in de ochtend.

image-1

AutoBrooklyn Sunrise

We gaan deze ABS-dame langzaamaan naar het duister verplaatsen. Een aantal dagen zal ze nog wat extra hars aanmaken en dan hangen we haar takken aan het rek. Uiteraard volgt ook nog de beloofde fotoshoot.

Blue Invader

Deze variant blijft nog eventjes staan, zij zal zich de komende weken bezig houden met het aandikken en het rijpen om tot een nog grotere en sterker geurende opbrengst te komen. Dit wordt er zo een waar je ogen van dicht vallen.

image-6 image-5

Boven: deze De Blue Invader ziet er nu al heerlijk uit, maar mag nog een tijdje afrijpen. Onder zien we dat de Haze 2.0 ook een smakelijk hapje is geworden!

image-8 image-7

Fotoperiode soorten

Ook de fotoperiode wietplanten gaan goed, wat hebben we tot nu toe gezien? Wel, ze hebben allemaal hun eigen specifieke karakter dat met name in de kas goed te merken is. Duidelijk is dat ze in een vroeg stadium zijn getopt. Hierdoor werd er meer energie in de zijtakken gestoken en zijn ze meer in de breedte ontwikkeld dan in de hoogte. Ze hebben hulp gekregen door de AkTRIvator van Canna maar ze zijn verder niet meer getopt. Daarnaast kregen ze grote potten om op vol vermogen te wortelen.

Zijscheuten van horizontaal gebogen takken schieten recht omhoog.

Zijscheuten van horizontaal gebogen takken schieten recht omhoog.

Bondage

Wat is er nu aan de hand? Nou, op dit moment zien we dat de bondage zijn vruchten afwerpt. Zijtakken lijken wel hoofdtakken te worden en het verbuigen van de armen tot onder een hoek van 90 graden neemt een wonderlijke verassing met zich mee… er komen geen bochtjes om de plant heen, maar alle scheuten jagen recht omhoog, zoals jullie op de foto hierboven kunnen zien. Door stoned gedrag zijn 3 van de hoofdtakken ingescheurd op de plek waar ze getopt zijn. Dit hebben we direct met plakband opgelost. De planten hebben natuurlijk wel even een klap gehad, maar ze zullen zich goed herstellen. Wellicht worden de gerepareerde oksels hierdoor juist wel extra stevig, wie(t) zal het zeggen?

De omlaag gebonden Sjezus

De omlaag gebonden Cheesus

Door stoned gedrag zijn 3 van de hoofdtakken ingescheurd op de plek waar ze getopt zijn. Dit hebben we direct met plakband opgelost 😉

Iedere keer als we ze afbinden lijken het weer kale mormels, maar op het moment dat je een paar dagen later kijkt zie je weer waar je het voor doet. Zoveel touw als er nu naar de onderkanten is gespannen, zal er minstens benodigd zijn om de toppen straks omhoog te houden. Als we de autoflowers als voorbeeld mogen nemen tenminste…

De Super sour OG

Deze dame schijnt met zijn sativa karakteristieken haar thuishonk te hebben gevonden. We kennen allemaal het NYC diesel geurtje wel, we ruiken kunnen de geur al proeven als we naar haar kijken. Deze topatlete is al flink bezig met zich voor te bereiden op de bloeifase. Bij deze dame merken we dat we later merkten we dat we later moesten beginnen met af te binden. Goed ook maar want de scheuten gaan behoorlijk snel. De takken van deze dame zijn helaas wat minder dik. Dus ze zal in de laatste fase ondersteuning door middel van het dak krijgen.

Een uit de kluiten gegroeide Super Sour OG

Een uit de kluiten gegroeide Super Sour OG

Cheesus!

Dit is de donkerste dame uit de kas, hier zien we de echte cheese genen terug. Bij het afbinden merken we dat ze tijd nodig heeft om haar weg terug te vinden. Deze tijd krijgt ze dan ook. We merken dat deze dame een verduistering nu wel langzamerhand prettig zou vinden. De plant is vol, maar omdat ze de tijd en ruimte heeft gekregen heeft ze ook wat meer ruimte tussen de nodes, daarnaast zijn ook de takken behoorlijk stevig. Dit alles zorgt ervoor dat ze het gewicht van de verwachte toppen goed aan moet kunnen. Wat anders is aan deze dame is dat we van de hoofdtak die we hebben getopt naar 2 hoofdtakken, we de achterste omhoog hebben geleid. Het doel hiervan leggen we later uit.

Black Afghani Kush

Deze dame is zoveel indica dat we er bijna een traantje van blijdschap door laten. Ze heeft ook een heerlijke bladstructuur (brede bladvingers) en is helaas ook gescheurd op het punt waar we getopt hebben. Geen probleem, een beetje tape en de plant herstelt zich weer.

BAK1image BAK2image

De Black Afghani Kush is een indica in hart en nieren (als ze die zou hebben tenminste)

Frisian Duck

Onze Friese eend blijft verbazen. Het zou ons dan weer niks verbazen als dit een ultieme verassing gaat worden… yeah i said it! Ze heeft na het afbinden ontzettend veel zijtakken aangemaakt. Misschien reageert ze wat sneller dan de andere soorten maar ze is bezig met een ware megaflush aan topjes. Het kan natuurlijk nog alle kanten op maar we worden wel elke keer verast door het aanzicht van deze vreemde eend die er zo bijzonder uitziet met zijn rare blad.

image-12 image-11

Wat een aparte wietplant is die Frisian Duck toch, zou dit dé verrassing uit Tuinesië gaan worden?

Wat is next?

De komende weken willen we verder blijven afbinden. Daarnaast zullen we dit weekend alvast inzoomen met een topfotograaf op de resultaten van de autoflowers. En we gaan op bezoek bij onze sjamaan om te zien wat twee weken natuur hebben gedaan met de Early Girls in zijn achtertuin. De afzuiging word langzaamaan klaargemaakt en er wordt gebarbecued terwijl we de dames douchen. En wellicht gooien we er nog een blad-scan tegenaan!

Zoals altijd sluiten we af met een fijne track, deze keer hoogstpersoonlijk uitgekozen door Dr. Kush: ZZ Top – Flying High

The post Autoflower-toppen & bondage in Tuinesië appeared first on RollingStoned.nl.


Stomme film, geweldige wietplanten!

$
0
0

Buitenwiet kwekers van de lage landen zullen met jaloerse ogen kijken naar deze stomme film gemaakt door een drone. De drone vliegt over een supermooie buitentuin in Washington met een stel monsterlijk grote wietplanten. Daar word je toch even stil van…

The post Stomme film, geweldige wietplanten! appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwiet op zijn mooist

$
0
0

Het ziet er watertandend lekker uit daar bij buitenwiet-correspondent Steve! Zowel de White Russian als de Biddy Early staan goed te bloeien en vormen dichtbegroeide scrogrekken met niets dan suikerzoete toppen. En dan te bedenken in wat voor een slechte zomer deze planten gegroeid zijn!

We lopen zo langzamer hand alweer tegen het einde van het seizoen aan, tenminste aan mijn buitenplanten te zien. Maar goed, ik heb ze dan ook een handje geholpen door te verduisteren.

White Russian

Mijn White Russian plant bevindt zich op dit moment in week 6 van de bloei en zoals jullie aan de foto’s kunnen zien is het een prachtige dame geworden. Om haar nog een beetje extra te laten knallen heb ik vandaag een cocktailtje voorgeschoteld van bloeivoeding en PK 13-14. Hierna krijgt ze nog een weekje of twee voeding en dan alleen nog afgezuurd water omdat de toppen dan niet meer hoeven te groeien maar enkel te rijpen.

WR1

20160802_075120 20160802_075106

Op de website van Serious Seeds vermeldt men dat de White Russian er 56-63 dagen over doet voordat ze afgebloeid is. Hier gaat men er wel vanuit dat dit binnen gebeurt onder optimale omstandigheden. Zelf denk ik dat ze nog zeker de hele maand augustus, en misschien zelfs nog een weekje of twee van september nodig gaat hebben om af te bloeien. En nu maar hopen dat het weer niet te vochtig word en ik last krijg van budrot zoals vorig jaar bij mijn Kali Mist.

Biddy Early’s

Ook mijn twee Biddy Early’s zijn echt monsters van planten geworden, ik heb moeite om ze ’s avonds in de schuur te zetten, zo breed zijn de dames geworden. De reden dat ik de dames nog steeds iedere avond in mijn schuur zet is om het temperatuur verschil tussen de dag en nacht zo minimaal mogelijk te houden en om haar te beschermen tegen wietdieven en natte regenachtige nachten.

biddy1

20160802_075103 20160802_143130

De Biddy Early’s lopen ongeveer10 dagen achter op de White Russians dus deze zullen pas ongeveer half september geoogst worden. Ik kan nu al niet wachten, maar voorlopig moet het bij kijken, vertroetelen en ruiken blijven… Enjoy the budporn  😉

Steve

The post Buitenwiet op zijn mooist appeared first on RollingStoned.nl.

Marihuana Mania – Op de Cookies Fam’s farm!

$
0
0

Laat je rondleiden door Berner, derde generatie wietkweker uit Californië. Het water loopt je in de mond als we met deze ervaren teler een bezoek brengen aan de legendarische Cookie Fam’s cannabis farm. Het huis in Humboldt County inderdaad waar o.a. de klassieker Girl Scout Cookie is uitgevonden! Velden vol topwiet onder de zon tijdens de oogsttijd, een mens zou van minder gek kunnen worden…

The post Marihuana Mania – Op de Cookies Fam’s farm! appeared first on RollingStoned.nl.

Dr Kush & Dr Purple genieten van autoflower toppen

$
0
0

Na 4 dagen en 20 minuten duisternis voor de autoflowers was het tijd om de dames te drogen. K&P halen hun eerste oogst binnen. Met een pief op de lip werden de dames getrimd om opgehangen te worden. De duisternis heeft de dames verrijkt met een dikkere laag hars. Voor dat we inzoomen op de laatste foto’s van de outdoor-auto’s, nemen we jullie mee op een tochtje in de kas. Kortom vandaag veel fotos van de ervaringen uit Tuinesië.

FRIESE EEND – Vooruitblik in de kas

zijaanzicht voor we de eindproducten bekijken

We delen dan ook dit zijaanzicht met jullie. Het klimaat ligt een aantal graden hoger dan buiten, tenzij we natuurlijk de luikjes open zetten. ze ontwikkelen dan ook door in regenachtige dagen. De planten leken totnogtoe vrij schraal door het vele afbinden Maar nu de takken gebogen, gebonden, gefimmt en getopt zijn is er wel degelijk verschil waar te nemen.

vooruitblik zijaanzicht 2

De planten zijn gevormd zoals we ze wilde hebben. Ze nemen de gewenste posities aan en benutten hun gevormde vorm optimaal. Hier aan zien we dat een goede bonsai loont. We wachten nog even met de overdosis aan info naar je te smijten, die we vergaard hebben over de voor ons nieuwe manier van kweken. Voor nu laten we jullie achter met de plaatjes vol plezier.

De eerste oogst

De eerste dikke toppen werden zonder additieven geoogst, heerlijk zo een puur natuurlijk product als eerste oogst van het jaar. We hebben besloten om de dames om te kappen omdat ze almaar nieuwe bloei bleven aanmaken. Bij een enkeling was er een overrijp topje waar te nemen. We hebben dus op tijd in gegrepen.

bkeu invader met haze 2.0 op de achtergrond

Blue invader

De blue invader is de meest volle autoflower, we zien dat deze dame echte indica eigenschappen uitsraalt. We worden dan ook enthousiast van haar dikke toppen en rijke harslaag. Foto’s zeggen meer dan woorden dus bij deze:

blue invader

ABS

Autobrooklynn

De autobrooklynn sunrise dames hebben de lekkerste geur, zoveel is zeker, een zoete plakkerige harslaag om je vingers bij af te likken. Ook zien we 2 verschillende fenotypes naar voren komen bij de dames. Een interessant gegeven.

Brooklynn 2 autobrooklynn 2

Haze 2.0

Deze dame doet er extra lang over, ze heeft dan ook een haze invloed, ze is echter wel met de week voller aan het worden en de authentieke haze geur begint ook steeds meer tot zijn recht te komen.

haze2.0 HAZE 2.0 meditatie

Over 2 weken zullen we jullie dan ook om de oren slaan met nog meer foto’s. Danwel van onze eerste oogst, ook de opbrengst van de struikjes zal dan aan bod komen. Wat we jullie nog willen meegeven zijn een aantal foto’s van de sjamaan. Net als onze eigen planten zijn ook deze dames gefimmd, het is dan ook prachtig om de hoofdtoppen in vier te delen. Ook hier wordt er puur natuur gekweekt.

Ten slotte willen we jullie de kleinste autoflowers van allemaal voorstellen: de curasaus!

image

Dit was een heerlijke joint. Ach ja, we kunnen immers zeggen dat we een hele plant hebben gerookt in 1 joint 😉

Dan nog het nummer van de week: ‘Ganja Babe’ van Micheal Franti. Voor nu een groene groet en tot over 2 weken! Let op; de video zelf begint na dertig seconden op YouTube dus denk niet dat het alleen prima audio is 😉

The post Dr Kush & Dr Purple genieten van autoflower toppen appeared first on RollingStoned.nl.

White Russian en Biddy Early van Steve naderen finish

$
0
0

Een verse update van buitenwiet-correspondent Steve. Die ondanks de beroerde zomer toch met enige tevredenheid kijkt naar hetgeen zijn White Russian en Biddy Early dames presteren. De eindfase is aangebroken in zijn tuin, dus is het een kwestie van goed in de gaten blijven houden vooral…

White Russian

Het einde van dit seizoen is nabij, althans voor mijn White Russian dame. Haar toppen zijn keihard geworden en ze ruikt ongelooflijk lekker. Alleen, echt heel veel groter zijn haar toppen niet meer geworden. Dit heeft met name te maken met het verschrikkelijke weer van de afgelopen twee weken.

Het heeft hier bijna alleen maar geregend, en dat is iets waar je als buitenkweker nu eenmaal mee moet leren leven. Al heb je de beste zaadjes, en je voedings regime perfect, als het weer niet mee werkt heb je pech.

20160809_100416 20160815_094103

Maar ik mag nog niet klagen, tot nu toe staat mijn Russische schone er nog prima bij en kan ik nog nergens een spoor van budrot vinden. Ze heeft dan ook tijdens alle regen buien onder mijn overkapping gestaan.

Laatste voeding en ‘spoelen’

Vandaag heb ik haar de laatste keer voeding gegeven, en als ze dat op heeft zal ze alleen nog afgezuurd water krijgen met een PH van 5.5, op die manier spoel ik alle voedingsresten weg. Zo blijft er geen voeding meer achter in de toppen waardoor de rook heerlijk smooth wordt.

Verder blijf ik iedere dag goed speuren naar budrot, en hopen dat ze het nog even twee weken volhoudt. Dit doe ik door goed te kijken en aan de kleine blaadjes die in de toppen zitten te trekken, als deze blaadjes loslaten heb je bijna zeker last van budrot. Verder kijk ik naar het aantal haartjes dat al bruin is geworden.

20160812_154043

Ook kijk ik regelmatig met een juweliers loepje naar de trichonomen op de toppen, als deze  allemaal melkachtig zijn is het tijd om te knippen.

Biddy Early

Verder zijn mijn Biddy Early dames nu zo breed geworden dat ik ze ’s avonds niet meer de schuur in krijg. Dit is best jammer, want nu moeten mijn dames s’nachts in de kou staan. Maar naar mijn mening is dit nog altijd beter dan dat er dadelijk een mooie tak afbreekt.

Wel merk ik dat de toppen van de Biddy Early wat luchtiger zijn als die van de White Russian, misschien dat dit toch te maken heeft met de klap die ze gehad hebben van de roest schimmel, of door het gebrek aan temperatuur en zonlicht, wie zal het zeggen…

20160812_154049

Wel beginnen de takken van de Biddy Earlys al lichtjes door te hangen, ik hou dit nu nog een beetje in de gaten, als het te erg wordt zal ik de takken met touwtjes vastbinden aan het scrog rek om te voorkomen dat ze bezwijken onder hun eigen gewicht.

Laten we hopen dat het weer de komende tijd wat beter wordt. Tot over twee weken!

The post White Russian en Biddy Early van Steve naderen finish appeared first on RollingStoned.nl.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live