Quantcast
Channel: BUITENWIET – CNNBS.nl
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Dieven voor grotere toppen

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #50  Daar is die weer mensen, de lijst die jullie helemaal zelf hebben samengesteld, simpelweg door te lezen: de 50 meest gelezen RollingStoned artikelen van 2015! We trappen af met een kweektechniek die voor grotere toppen zorgt. Want grotere toppen, die wilden jullie ook in 2015 dolgraag kweken, en daar hebben jullie natuurlijk groot gelijk in. Dieven is een kweektechniek waarmee het kan, door de kleine topjes onderaan wietplanten ongeveer in de tweede week van de bloei weg te snoeien, zal er meer energie naar de hoofdtoppen gaan en zullen die beter ontwikkelen, oftewel: groter worden! 

TOP502015-50

Je tijd, energie en licht niet aan kleine topjes onderin je wietplant verspillen, maar des te meer werk steken in de hoger gelegen toppen met meer potentie. Dat is de essentie van dieven of zoals ze het in het Engels noemen, lollypoppen. Zo gaat het in zijn  werk.

Wietplanten maken in de bloeifase op ieder takje toppen aan, alleen zullen de onderste toppen nooit zo groot en mooi ontwikkelen als de bovenste. Dit komt doordat de onderste delen van de plant ten eerste minder licht, en ten tweede minder auxine krijgen. Auxine is een hormoon dat zich in de bovenste plantdelen concentreert. Sommige topjes zijn daardoor gewoonweg de moeite niet waard en kosten je alleen maar meer knipwerk. Door ze tijdig weg te halen, kan de plant haar energie op de toppen concentreren die wel potentie hebben om flink te groeien, die daardoor beter zullen ontwikkelen, comprende?

Lollypoppen

In het Engels noemen ze deze techniek ook wel lollypoppen, omdat extreem gediefde planten erdoor op een lolly gaat lijken. Een bossige bovenkant met een kaal stammetje, als een lolly op een stokje. Kijk maar eens naar de volgende foto.

lollipopping2

Lolly’s van wietplanten, een bossige bovenkant met een kale stam, als lolly’s op een stokje…

Hoe werkt het?

Dieven en lollypoppen is dus helemaal hetzelfde, en het werkt als volgt. Wanneer je wietplanten een week of twee in de bloeifase zitten en de groei eruit is, maak je een inschatting van welke topjes je gaat wegsnoeien. De nodige kweekervaring is een pre, want sommige takjes die laag op de stam groeien, kunnen wel degelijk tot noemenswaardige toppen uitgroeien, mits ze hoog genoeg komen om het nodige licht op te vangen. Maar in de regel snoei je de zijtakken tot ongeveer een derde deel van de hoogte van de plant weg.

20150115_125823 20150115_130204

Een kleine plant voor (links) en na het dieven. Zie je waar de kleine scheuten zijn weggehaald? Deze zouden maar magere topjes, en een hoop knipwerk opleveren

Dieven is geen nieuwe techniek en wordt ook bij andere gewassen toegepast. Tomatenkwekers dieven hun planten bijvoorbeeld ook om een mooie hoofdtak te krijgen die ze langs een stok kunnen binden en die mooie grote vruchten draagt. Een bewezen effectieve techniek dus haal die kleine energie- en lichtdieven onderaan je plant maar beter weg 😉

20150115_132255

Dit soort topjes zullen nooit erg groot worden… Dief ze!

The post Dieven voor grotere toppen appeared first on RollingStoned.nl.


Pas op voor toprot!

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #34   Toprot, je zit er niet op te wachten, en in september – toen we deze post maakten – waren buitenkwekers helemaal op hun hoedde voor deze grijze sloper. Want als wiettoppen eenmaal beginnen te verrotten dan is er vaak geen houden meer aan. Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de regen met bakken uit de hemel komt. Gelukkig ben je niet helemaal machteloos en zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Pas dus – nogmaals – op voor toprot!

TOP502015-34

De laatste fase van het buitenwietseizoen kun je gerust ook wel het begin van het toprotseizoen noemen. Het regenachtige en natte weer in combinatie met bloeiende toppen is een bewezen recept voor toprot. Toprot kan je toppen snel onbruikbaar maken. Extra opletten dus en indien nodig meteen ingrijpen!

Top- of budrot is een grijze schimmel die in het midden van wiettoppen ontstaat wanneer zich daar vocht ophoopt. Als je toprot niet snel genoeg opmerkt, kan het je oogst in zeer korte tijd doen veranderen in een grauwe onrookbare smurrie. Zowel binnen als buiten kun je er last van krijgen, maar in deze tijd van het jaar zijn de risico’s op toprot buiten extra groot.

inspectie

Toprot brigade

Wanneer wietplanten aardige toppen hebben ontwikkeld krijgt ook toprot een kans. Je doet er goed aan om de toppen zeker nu, dagelijks aan een speciale toprot-inspectie te onderwerpen. Kijk daarvoor aandachtig naar de bladeren die uit de toppen groeien. Verkleuren deze naar een grauwe kleur dan heb je wellicht een probleem met toprot. Trek zachtjes aan deze blaadjes om te kijken of ze aangetast zijn. Bladeren van een gezonde top zullen niet zomaar loslaten maar aangetast blad trek je zonder kracht uit de top. Is dat het geval buig de top dan open om te zien hoe het er in de top aan toegaat, toprot ontstaat namelijk vanuit het binnenste van de top en is daarom lastig aan de buitenkant op te merken.

trotVoorkomen

Buiten is voorkomen van budrot wat lastiger dan binnen aangezien je de luchtvochtigheid en de temperatuur buiten nu eenmaal niet in eigen hand hebt. Probeer de planten in ieder geval zo droog mogelijk te houden, bijvoorbeeld door ze onder een afdak te plaatsen. Wanneer het heeft geregend kun je het overtollige regenwater van je toppen afschudden. Een plekje in de wind waar vocht snel kan verdampen verkleint ook de kans op toprot. Als je de mogelijkheid hebt om je planten ‘s nachts binnen te zetten is dit een heel goed idee om kou en vocht te vermijden.

Binnen krijgt budrot ook meer grip wanneer het vochtig is en wanneer dat vocht niet goed weg kan. Zorg voor voldoende afzuiging en ventilatie in het bladerdek. Wanneer wietplanten heel dichtbegroeid zijn kun je overwegen om wat blad weg te knippen zodat er voldoende lucht doorheen kan blazen.

Schadebeperking

Wanner je toprot hebt gevonden dan zit er niets anders op dan de besmette takken en toppen weg te snoeien. Steriliseer je schaar hierbij bij iedere knip met wat schoonmaakalcohol om besmetting van andere plantendelen via de schaar te voorkomen. Daarna moet je alle afgeknipte toppen behandelen met azijn. Met een kwast smeer je de azijn het gemakkelijkst op de afgeknipte takken en delen van de toppen. De azijn is zo zuur dat de schimmelsporen het niet overleven, maar de rest van de plant loopt er geen schade door op.

vuilnis

Alle toppen waar toprot inzit moet je weggooien

Alle toppen waar toprot inzit moet je weggooien want het roken van de beschimmelde toppen kan zeer schadelijk zijn. Helaas pindakaas, maar je hebt niets meer aan deze beschimmelde toppen. Om te voorkomen dat je teveel wiet weg moet gooien ben je misschien genoodzaakt om je (buiten)wiet wat te vroeg te oogsten, maar dat is altijd nog beter dan dat je met verrotte toppen blijft zitten en je helemaal geen oogst hebt. Je kunt ook proberen om je wiet in delen te oogsten. Haal de meest rijpe toppen naar binnen en knip ook wat blad weg zodat de wind beter door de overgebleven toppen kan blazen. Controleer veel en vaak want toprot kan gemakkelijk terugkomen.

The post Pas op voor toprot! appeared first on RollingStoned.nl.

Top-10 MONSTER wietplanten!!

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #33  Plaatjes kijken, ook jullie blijken er wel pap van te lusten. En helemaal als er tien verschrikkelijk gigantisch grote wietplanten worden geserveerd, zoals in dit zomer topic geschiedde. De kwekers zijn er natuurlijk supertrots op en poseren met vette glimlach bij hun dames, die soms wel meer dan twee keer zo groot zijn als hun schepper. Uiteraard gaat het in dit geval om buitenplanten, immers onder het zonnetje en de blote hemel zit er helemaal geen plafond aan de groeispurt van deze cannabistoppers!

TOP502015-33

Groot, groter, MONSTERLIJK! In die laatste categorie vallen deze 10 buitenwiet giganten. Cannabisplanten die nauwelijks op de foto passen, zo groot en vol met vette toppen. Smullen dus en een dikke pluim voor de kwekers die deze superdames hebben grootgebracht :-)

1.

1

2.

2

3.

3

4.

4

5.

5

6.

7

7.

6

8.

8

9.

9

10.

10

 

The post Top-10 MONSTER wietplanten!! appeared first on RollingStoned.nl.

Buiten keiharde toppen kweken

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #26   Het is wellicht een post die meer voor de zomer geschikt is. Maar ja, we schreven hem dan ook in de zomer van 2015. Want ook buitenkwekers nemen tegenwoordig geen genoegen meer met luchtige en ondermaatse topjes, en waarom zouden ze ook? Je kunt buiten namelijk ook keiharde golfballen van wiettoppen kweken! Misschien moet je bij het lezen van deze post daarom maar even wat aantekeningen bewaren voor komend jaar, want voor je het weet is het namelijk weer zover en kunnen de buitensoortjes weer de grond in. Buiten keiharde toppen kweken doe je zo! 

TOP502015-26

Het is lente en dat betekent dat het buitenkweekseizoen weer voor de deur staat. Als je dit jaar nou eens echt knalharde toppen wil kweken die minstens net zo goed is als de coffeeshopwiet die je de hele winter hebt gerookt, wacht dan niet tot het natte herfstweer roet in het eten gooit.

Onder de zon groeien planten nog altijd het beste, dat komt omdat zonlicht nou eenmaal vele malen sterker is dan het kunstmatige licht van een lamp. Zelfs op bewolkte dagen. De enige reden dat buitenwiet-toppen vaak minder potent en minder dik zijn dan hun binnen gekweekte tegenhangers is dat je in het klimaat hier meestal niet aan goed afbloeien toekomt. Buitenwiet wordt vaak te vroeg geoogst omdat het natte herfstweer toprot veroorzaakt en dat is jammer. Maar met een slimme strategie kun je ook je buitenwiet goed af laten rijpen.

Om ervoor te zorgen dat je wiet goed en wel is afgerijpt voor het natte herfstweer begint, kun je een aantal dingen doen. Je kunt om te beginnen autoflower wietsoorten kweken, dit is wellicht nog de makkelijkste weg naar goed afgerijpte buitenwiet. Maar ook gewone soorten zijn al midden in de zomer af te bloeien door ze te verduisteren. En als je over een kweekruimte binnen beschikt kun je er tenslotte ook voor kiezen om je buitenplanten gewoon binnen af te bloeien.

Autoflowers onder de zon

Autoflower wietsoorten zijn ideaal voor de buitenkweek in ons koude klimaat, simpelweg omdat ze na een vaste cyclus van een week of 11, 12 klaar zijn voor de oogst. Ongeacht het dagelijkse aantal lichturen. Als je het slim aanpakt kun je met de meeste autoflower soorten zelfs twee keer oogsten in 1 zomer. Autoflower wietsoorten hebben lange tijd een slechte naam gehad qua opbrengsten, maar dat is allang niet meer zo. De eerste generaties autoflowers bleven inderdaad maar erg klein, maar inmiddels zijn er genoeg soorten op de markt die wel een meter hoog kunnen worden en ook ontzettend veel dikke toppen dragen. Als je een goede soort kiest en hem goed behandeld dan zit je met autoflowers echt gebakken!

autobuiten2 autobuiten1

Autoflowers kunnen prachtige oogsten opleveren in de zomer!

Er zijn een paar dingen die je met autoflowers anders moet doen dan met ‘gewone’ wietsoorten. Dit komt omdat een autoflower is voorgeprogrammeerd om in korte tijd explosief te groeien en te bloeien. De autoflower heeft dus geen tijd voor herstel en stilstand. Laat je autoflower daarom meteen starten in een grote pot en ga haar niet verpotten. Haal ook geen trucjes uit zoals toppen, fimmen, supercroppen of scroggen. Dit zijn allemaal goede kweektechnieken, maar niet voor autoflowers omdat ze simpelweg geen tijd hebben om ervan te herstellen. Wees ook zuinig met de voeding.

Verduisteren

Om je niet-autoflower buitenwiet goed af te laten rijpen, kun je er ook voor kiezen om de planten dagelijks te verduisteren. Zo heb je zelf in de hand wanneer de bloei begint. De meeste wietsoorten hebben wel zo’n twee maanden nodig om af te bloeien, als je dus aan het begin van juli begint met verduisteren kunnen je planten aan het begin van september echt helemaal klaar zijn.

21 Juni is de langste dag van de zomer, vanaf die dag worden de dagen langzaam korter en zal je wiet buiten langzaam in bloei gaan. Om dat proces een handje te helpen kun je je wietplanten vanaf die datum elke dag verduisteren. Je moet ervoor zorgen dat ze niet meer dan 12 uur licht krijgen per dag. Als je een schuur of garage hebt die je kunt verduisteren is het gemakkelijk. Zet je planten gewoon elke dag om dezelfde tijd binnen en haal ze er ‘s ochtends weer uit.

doede

Screenshot uit Nederwiet, de moevie. Je ziet hoe biologisch wietkweker Doede de Jong zijn planten dagelijks verduistert en ‘s ochtends weer licht geeft door het folie weg te halen 

Verduisteren moet je wel elke dag doen, anders zou de plant weer terug in de groeifase kunnen gaan. Het is dus zaak om vol te houden tot de dagen buiten niet langer dan 12 uur duren, en dat is hier pas tegen het einde van september. Nog een voordeel van het verduisteren is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het licht van eventuele lampen van buiten of straatlantaarns. Als je geen schuur, garage of andere donkere ruimte hebt om je planten in te zetten, kun je ook verduisteren door de planten dagelijks in te pakken met zwart wit folie of een ander lichtdichte folie. Dit is wel wat lastiger want je moet dan een soort van constructie om je planten heen maken.

buitenwiet

1 Van deze drie toppen is buiten gekweekt, zie jij welke? Wij ook niet.

Een gemakkelijke manier is om een grote plastic zak te nemen waar de hele plant in past en die natuurlijk lichtdicht is. Maak de zak aan de onderkant open en zet je pot erin. Wanneer je de zak aan de onderkant met een elastiek of touwtje om de pot bind, kun je hem elke dag optrekken en boven dichtmaken met een paperclip of iets dergelijks. Omdat het snel te vochtig kan worden in zo’n zak is het aan te raden om hem weer van de plant af te halen zodra het donker genoeg is. Je kunt ook een waslijntje boven je planten spannen en hierover een stuk lichtdicht folie hangen. Met knijpers maak je de folie dan aan de zijkanten dicht. Het moet goed lichtdicht zijn. Met wat kleerhangers aan de waslijn kun je het folie van de planten afhouden. Ook voor deze methode geld dat je het folie het best weer kunt verwijderen zodra het donker is.

Binnen afbloeien

Binnen afbloeien is ook een optie, alleen maak je hierbij natuurlijk geen gebruik van het zonlicht in de afrijpfase. Hiervoor haal je je wietplanten eigenlijk gewoon naar binnen op het moment dat het weer te slecht wordt en je buiten risico op toprot begint te lopen. Je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat de planten buiten niet te groot worden om nog in je binnen kweekruimte te passen.

binnenbloeien

Door je buitenplanten binnen af te bloeien kun je ze echt goed laten afrijpen zonder dat je last hebt van nat herfstweer

Beperk het formaat van je wietplanten hiervoor door een pot te kiezen die niet al te groot is. Dus geen speciekuipen en uiteraard ook niet in de volle grond zetten. Kweektechnieken als supercroppen en toppen en fimmen kunnen ook van pas komen en eventueel kun je tenslotte ook het een en ander van je planten snoeien als ze te groot zijn geworden in het buitenzonnetje.

The post Buiten keiharde toppen kweken appeared first on RollingStoned.nl.

Haal het meest uit je Autoflowers: 10 tips

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #18   Het wordt hoe langer hoe spannender in onze lijst met meest gelezen berichten van 2015, we zitten nu officieel in de tientallen! Op nummer 18 een artikel over een vreemde eend onder de wietplanten, namelijk autoflowers. Deze wietsoorten bleven lange tijd erg klein en leverden geen geweldige oogsten op, maar tegenwoordig doen ze helemaal niet meer onder voor de ‘gewone’ wietsoorten. Als je de juiste autoflower soort kiest en die op de goede manier vertroetelt kun je met groot gemak wiet kweken én ook nog eens superoogsten draaien. Met deze 10 tips haal je het meest uit deze bijzondere wietplanten.

TOP502015-18

Autoflowers zijn supercoole wietplanten die genoegen nemen met elk lichtschema dat je ze geeft. Ze zijn soms al 10 weken na het zaaien klaar voor een oogst die elk jaar beter wordt want autoflowers zijn constant in ontwikkeling en worden steeds beter! Zo haal je er het meeste uit, qua smaak en opbrengst.

Buiten doen autoflowers het helemaal goed, je kunt midden in de zomer afbloeien wanneer de zon op haar heetst is. Geen geklooi met verduisteren dus. Maar omdat een autoflower wel wat anders groeit en bloeit als wietplanten die bloeien op basis van het aantal licht-uren moet je je kweek er ook wel iets op aanpassen.

Je kunt een autoflower midden in de zomer afbloeien wanneer de zon op haar heetst is. Geen geklooi met verduisteren dus

De sleutel tot een geweldige autoflower oogst is formaat. Omdat een autoflower plant een beperkte levenscyclus heeft en de levensdagen vanaf het moment van ontkiemen tot de oogst al vastliggen in de genen, is de groeifase voor een autoflower uitermate belangrijk. Autoflowers zijn dan ook geprogrammeerd om in een sneltreinvaart explosief te groeien.

21 day old afghan roots

Verpot autoflowers niet, dit kost tijd die een autoflower niet heeft

1. NIET overpotten en NIET toppen. Autoflowers zijn niet zo gek op overpotten. Ze hebben simpelweg wel wat beters te doen met hun kostbare tijd dan te herstellen van een transplantatie. Doe je autoflower het maar niet aan, en top haar om dezelfde reden ook maar niet. Laat je autoflowers tot aan de oogst in dezelfde pot staan.

2. Kies een GROTE pot. Geef je autoflower de ruimte om te kunnen groeien, zelfs een klein blijvende soort heeft ruimte nodig om een mooie kluit wortels te kunnen ontwikkelen. Ga niet voor minder dan een 11 liter pot.

3. Neem een LUCHTIG medium. Wortels ondervinden minder weerstand en groeien daardoor veel sneller als het medium lekker luchtig is. Kokos is ideaal, maar aangezien kokos snel opdroogt is het slim om hier een flinke hoeveelheid perliet aan toe te voegen. In een mix van 50% kokos en 50% perliet kan een autoflower snel uit de voeten. In een DWC systeem zoals een bubble bucket kan een autoflower helemaal snel groeien!

teveel water2

Geef zeker bij autoflowers niet te veel water

4. Voorkom dat je te veel water geeft! Dit is extra belangrijk voor autoflowers, want te veel water remt de groei die een autoflower juist zo hard nodig heeft.

5. Geef in het begin nog GEEN voeding. Om een snelle wortelgroei te stimuleren geef je pas voeding als de plant 4 nodes ontwikkeld heeft. Als je met voeden begint, begin dan met een lage dosering en voer dit geleidelijk op.

6. Geef pas bloeivoeding zodra de autoflower stopt met groeien. Om het maximale uit de groeifase te halen moet je doorgaan met het geven van groeivoeding tot de plant ook echt stopt met groeien. De autoflower zal dan al begonnen zijn met de bloei, want die start al na zo’n 21 dagen. De groei van een autoflower met een cyclus van zo’n 10 weken zal er na ongeveer 6 weken pas uit zijn, geef tot die tijd een groeivoeding.

autoflowers

Autoflowers doen het goed in een sea of green opstelling

7. Ga voor goede autoflower genetica. Koop bij een gerenommeerd zadenbedrijf, en kijk wat sommige soorten bij andere kwekers deden. Kies een soort die heeft laten zien dat ze goed kan opbrengen, of kies natuurlijk juist een kleinere soort zoals Lowrider als je in een heel kleine ruimte kweekt. Je kunt met autoflowers tegenwoordig alle kanten op, er zijn sativa’s, hazesoorten, indica’s en zelfs autoflower CBD soorten.

8. Ga voor een sea of green. Als je veel wil oogsten per oppervlakte, dan loont het zeker met autoflowers de moeite om je planten in een sea of green opstelling te zetten. De gedoogregels laten in Nederland niet meer dan 5 planten toe, maar autoflowers lenen zich dus wel perfect om met zijn vijven in een kleine tent gezet te worden. 5 Oogsten per jaar is makkelijk te doen.

9. Doe rustig aan met voeding. Voor autoflowers geldt zeker dat minder, meer is. Probeer op maat te voeden en niet op voorraad.

10. Start met beperkt licht. Een TL of T-Neon lamp is prima om een autoflower mee te laten opgroeien. Kies een lamp in het groeispectrum qua kleur (6500 Kelvin). Voer het aantal lumen op naarmate de plant groeit. Leds zijn perfect, deze zijn qua kleur goed in te stellen op de groei en bloei en verbruiken niet te veel stroom.

Tot slot nog een supermooie autoflower kweek om naar te kijken, veel plezier met je autoflowers!

 

The post Haal het meest uit je Autoflowers: 10 tips appeared first on RollingStoned.nl.

Max 5 planten? Zo oogst je het meest!

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #8   Gedoogregels zijn er om optimaal te benutten en er alles uit te halen wat erin zin, of niet dan? En die vijf gedoogde planten kweek je natuurlijk het beste in de zomer, dus posten wij in de zomer van 2015 deze tips waarmee je zoveel mogelijk wiet kunt oogsten van niet meer dan vijf wietplanten. We houden ons natuurlijk netjes aan de regels maar doen wel alles wat mag om onze buitenplanten zo groot mogelijk te laten worden. Tipje van de sluier? Het heeft te maken met een goede planning en de juiste voorbereiding, zaken waar je nu al kunt aan kunt werken dus om ook in de zomer van 2016 vijf monsterwietplanten te kweken!

TOP502015-8

Wie zich graag aan het gedoogbeleid en de 5 planten regel wil houden maar daar toch het maximale vanaf wil halen doet er goed aan om even verder te lezen. Want ook met 5 planten kun je een voorraadje oogsten waar je de hele winter van kunt roken.

Het gedoogbeleid staat 5 wietplanten toe. Dat wil zeggen dat wanneer de politie deze planten ontdekt je dan niet bestraft zal worden. Mits je de planten aan de dienders afstaat dan, want die straf kun je helaas niet ontlopen door je aan het gedoogbeleid te houden. Maar vijf planten zijn genoeg voor eigen gebruik, ook wanneer je een grammetje meer rookt per dag.

Omdat we ons echt aan de gedoogregels willen houden, hebben we het in dit artikel puur over het maximaliseren van de oogst van vijf buitenplanten en gebruiken we de zon als onze lichtbron. Handig, want dat maakt onze teelt gemakkelijk, goedkoop en bijna helemaal legaal. Zit je er klaar voor?

graafGraaf

Om zoveel mogelijk wiet te kunnen oogsten moeten we ervoor zorgen dat de planten eerst zo groot mogelijk worden, we mogen er immers maar 5 van oom agent. Dat doen we door de planten onder de grond lekker veel ruimte te geven. Een plant heeft onder het aardoppervlak namelijk ongeveer evenveel volume als boven de grond.

Kies voor een maximale oogst dus zo groot mogelijke containers om in te kweken of plant de dames in de volle grond wanneer je over een tuin beschikt. Gebruik hierbij een goede vruchtbare potgrond of maak een eigen mengsel zoals Subcool’s Super Soil. Wanneer je in de volle grond gaat kweken dan loont het de moeite om grote gaten in de grond te graven en de aarde los te maken. Extra meststoffen zoals kippenmestkorrels, bloed- of beendermeel en compost door de aarde heen mengen is een geweldig idee en zorgt ervoor dat het je planten aan niets ontbreekt. Hoe meer ruimte je je plant geeft, hoe groter ze zal worden.

Wanneer je een keuze hebt, kies dan een plaats met zoveel mogelijk zonuren. Dus niet onder een boom of aan de schaduwzijde van je tuin, maar het liefst vol in de zon!

Plan

Een goede planning is ook essentieel. Om zo groot mogelijk te worden hebben jouw planten naast ruimte namelijk ook behoorlijk wat tijd nodig. Eerst moeten ze flink groot worden en daarna hebben ze ook nog zo’n 8 tot 9 weken nodig om te bloeien.  Kies voor een maximale opbrengst buiten trouwens een indica dominante wietsoort. Deze leveren veel oogst op en zijn in een afzienbare tijd af te bloeien.

vegetatief

Om in de groeifase zo groot mogelijk te kunnen worden begin je zo vroeg mogelijk met het zaaien (ontkiemen) van het zaad. Hoe eerder namelijk, hoe meer tijd om te groeien dus ontkiem je zaad lekker vroeg, vanaf maart kun je dat ongeveer doen. Let er wel op dat het pas na ijsheiligen (rond 13 mei) warm genoeg is om de planten dag en nacht buiten te laten staan dus zorg voor een plekje waar je planten binnen kunnen staan, eventueel met een TL- of spaarlamp erboven tot het zover is.

Verduister

Om goed af te rijpen hebben je wietplanten ook tijd nodig. Nou kun je ze hun gang laten gaan en wachten tot ze vanzelf in bloei gaan, maar in de praktijk betekend dat vaak dat je wietplanten pas halverwege augustus beginnen met bloeien. Tegen de tijd dat ze klaar zijn voor de oogst is het al eind oktober en zo nat, koud en regenachtig dat toprot de oogst bederft, of je de boel prematuur moet oogsten.

Gelukkig is er een trucje dat ervoor zorgt dat je wietplant al eerder begint, en dus ook eerder klaar is met de bloeifase, en dat is verduisteren. Om te beginnen met bloeien moet je wietplant namelijk 14 uur of minder licht per dag krijgen. Door haar dus dagelijks af te dekken met een lichtdichte folie kun je de bloei forceren.

wiet2

Verduisteren moet je wel elke dag blijven doen tot ongeveer halverwege augustus. Dan duren de dagen namelijk nog maar zo’n 14 uur en zal de wietplant doorgaan met de bloei ondanks dat je stopt met verduisteren. Stop je er eerder in het jaar mee dan zullen wietplanten stoppen met bloeien en weer terugschieten in de groeifase. Verduisteren kan door potplanten in een donkere ruimte te zetten of door een lichtdichte folie over planten heen te spannen. Laat de folie niet langer dan nodig om de plant zitten want de verhoogde luchtvochtigheid onder het folie kan ook zorgen voor problemen met schimmels. Eind juni is een mooi moment om met verduisteren te beginnen.

Succes met je monsterplanten!

The post Max 5 planten? Zo oogst je het meest! appeared first on RollingStoned.nl.

Buiten wiet kweken zonder moeite

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #2   Stelletje luie lezers hebben wij, bijna het allermeest gelezen artikel op RollingStoned dit jaar gaat namelijk over wiet kweken zonder moeite. Lekker in je hangmat chillen terwijl de natuur al het werk doet, dat is dus wel een spekkie naar jullie bekkie. Je moet nog even geduld hebben voordat je wietplanten weer zonder moeite buiten kunt laten groeien, maar zo lang duurt het niet meer want de dagen zijn alweer aan het lengen. Tot het zover is kun je hier vast lezen hoe je straks zo min mogelijk inspanning hoeft te leveren voor je gratis wierie. Ja man, relax!

TOP502015-2

Steeds sterkere wietsoorten en ook autoflowers maken het leven van de buitenwietkweker wel heel gemakkelijk. Voor echte goede buitenwiet moest je vroeger niet in ons koude kikkerlandje zijn, maar sommige moderne wietsoorten zijn tegenwoordig goed in Nederland en België af te bloeien, en de natuur doet het meeste werk!

Buiten wiet kweken is makkelijker dan binnen, het kost je geen extra stroom en wanneer je niet meer dan vijf planten tegelijk kweekt zijn er ook geen risico’s op vervolging. Wat let je dus?

Een wietplant kan buiten gemakkelijk boven de drie meter hoog worden en wel een paar honderd gram wiet opleveren. In het noordelijk halfrond waar wij wonen loopt het buitenwietseizoen ongeveer van april, mei tot en met oktober. In het zuidelijk halfrond beginnen ze juist in oktober en wordt er rond maart, april geoogst. Buite kweken is makkelijk, een zonnig plekje waar je planten rustig kunnen groeien is eigenlijk alles wat je nodig hebt.

grote plant

Meestal worden een paar zaadjes eerst ontkiemd en een paar weken binnen gehouden tot ze groot genoeg zijn om naar buiten te kunnen. Daarna is het een kwestie van buiten zetten in een pot of in de volle grond en een beetje tegen slakken en andere dieren beschermen, eventueel met wat (kippen)gaas. Een niet-autoflower plant is doorgaans een maand of vijf later klaar voor de oogst. Echte buitenrassen zijn Frisian Dew, Frisian Duck, Hollands Hope of Passion #1 maar er zijn er nog veel meer die goed in de lage landen te kweken zijn. Autoflower wietsoorten zijn al veel sneller klaar voor de oogst, meestal al zo’n 3 maanden na het zaaien.

Aan de slag

Een goed locatie voor je planten is de sleutel tot je kweeksucces. Een beschutte en zonnige plek in de tuin, langs de waterkant of in het bos zijn een paar veelgebruikte plekken om wat wietplanten te laten groeien. Alle buitenwietsoorten kunnen ook in een plastic of glazen kas gekweekt worden, dit biedt de plant wat meer bescherming en onttrekt de planten aan het zicht.

grote plant 2

De beste resultaten krijg je wanneer je een goede aarde gebruikt. Sommige kwekers gebruiken hun eigen compost of verbeteren de kwaliteit van hun aarde met organische meststoffen. Guerrilla kwekers kweken hun planten in de vrije natuur en doen veel moeite om een of meerdere goede plekken te vinden waar hun planten niet gevonden kunnen worden door voorbijgangers of wilde dieren. Sommigen gaan daar erg ver in en snoeien een kweekruimte uit in een bos van brandnetels of stekelige planten zoals wilde bramen. Een goed geprepareede ruimte zoals dat kan voor jaren buitenkweekplezier zorgen omdat hij moeilijk te vinden, vruchtbaar en zonnig is.

Twee opties

Bij het kiezen van een wietsoort heb je eigenlijk twee hoofdopties; je kunt voor een autoflower, of een niet-autoflower plant gaan. De laatste soort bloeit op basis van de lengte van de dagen aan het einde van de zomer en de cyclus duurt daardoor zo’n vijf maanden. De meest populaire soorten van Dutch Passion hiervoor zijn Frisian Dew, Trance, Forest Dream en Frisian Duck. Frisian Duck is een unieke nieuwe soort met bladeren die aan elkaar vastzitten zodat de planten er niet als traditionele wietplanten uitzien en dus minder snel opgemerkt zullen worden.

duck5 duck6

Frisian Duck heeft een onopvallend uiterlijk door haar aparte bladeren

Gefeminiseerde autoflower variëteiten produceren wellicht niet zoveel oogst, maar zijn wel veel sneller klaar, al zo’n drie maanden na het kiemen van de zaden. Dit kan een groot voordeel ik ons koude klimaat zijn, want daardoor heb je geen last van schimmels door het natte herfstweer. Autoflowers worden ook niet zo groot, waardoor ze ook minder opvallen, je kunt ze gemakkelijk achter een balkonrand verbergen.

Of je nou voor reguliere of autoflower zaden gaat, we raden je aan om wel voor zaden te gaan die zichzelf bewezen hebben. Het heeft geen zin om maanden op een slechte kwaliteit oogst te wachten. Kies de beste zaden die je kunt veroorloven en ga voor een goede zadenbank. Zelfs de beste zaden kosten maar een paar euro per stuk, een bedrag dat niets is in vergelijking met de waarde van je oogst aan het einde van de zomer.

Tips voor succes

Wanneer je planten pas in de volle grond hebt gezet, zorg er dan voor dat ze genoeg water hebben zolang hun wortels nog niet uitgestrekt zijn. In de vrije natuur zul je misschien wel wat van de omliggende begroeiing moeten wegsnoeien zodat je planten genoeg licht op kunnen vangen. Als er een hittegolf is moet je wellicht wat vaker bewateren. Wanneer je je planten in de natuur bezoekt, zorg er dan voor dat je geen pad creëert wanneer je erheen loopt, dit zou je planten kunnen verraden.

Buiten wiet kweken is erg simpel zoals je ziet. De twee hoofdzaken waar je op moet letten zijn een goede locatie en de juiste wietzaden. Als je dat goed hebt ben je al half op weg naar een geweldige buitenoogst. Veel buitenkwekers hebben aan een paar planten genoeg wiet voor het hele jaar en vaak zeggen ze ook dat de smaak van hun buitenwiet beter is dan die van binnen gekweekte wiet.

Dit is een vertaald artikel dat eerder in het Engels verscheen op Dutch-Passion.nl. Ga voor meer uitstekende cannabisgerelateerde artikelen naar Dutch Passions blogpagina.

The post Buiten wiet kweken zonder moeite appeared first on RollingStoned.nl.

Maak een wormtoren voor wietplanten

$
0
0

Het buitenwietseizoen staat binnenkort weer voor de deur en onze vingers beginnen alweer een beetje te kriebelen. Kun je ook niet wachten om de tuin in te gaan, begin dan nu alvast met het maken van een of meerdere wormtorens om je wietplanten deze zomer van gratis voeding mee te voorzien!

Wormen zijn geweldige helpers voor planten. Ze kruipen de hele dag door de aarde en maken die daardoor lekker luchtig. Maar het grootste voordeel van de roze beestjes is natuurlijk dat ze geweldig goede meststoffen voor de planten produceren. Je kunt voorgemengde aarde met wormenmest kopen, maar met hetzelfde gemak maak je een wormtoren voor je wietplanten dit jaar!

wormtorens

Hoe maak je een wormtoren?

Een wormtoren is eigenlijk een soort mini-composthoop waaraan je wormen toevoegt die jouw tuin- en keukenafval in razendsnel tempo omvormen tot eersteklas wormenmest voor je planten. Als bonus maken ze de grond ook nog eens superluchtig en daar houden wietplanten van. Wat heb je nodig?

  • Een grote PVC pijp en iets om die mee af te dekken zoals een oude plantenpot
  • Een boormachine en een schep
  • Een paar oude kranten
  • Compost en wormen

Neem een stuk PVC pijp met een diameter van een centimeter of 20 en ongeveer een meter in lengte. De afmetingen zijn echter niet ontzettend belangrijk dus je kunt ook gemakkelijk naar alternatieven zoeken. Hoe breder en langer de buis is, hoe meer compost je uiteraard kunt verwerken. Boor met een flinke boor gaten in de onderste helft tot een derde van de buis zodat je wormen hier straks gemakkelijk door heen en weer kunnen kruipen en de aarde rond de wormtoren goed zullen bemesten.

gaten inde grond

Als je de gaten hebt geboord kun je de wormtoren gaan ingraven. Maak een gat waar de wormtoren moet komen, uiteraard zo dicht mogelijk bij je wietplanten. Het gat moet een centimeter of 10 dieper zijn dan het deel van de buis met de gaten zodat alle gaten goed onder de grond zitten. Zorg dat de buis goed vast zit, druk de aarde rond de buis goed aan maar hou de binnenkant van de buis nog leeg.

Nu ga je de buis vullen. Begin met een paar handjes snippers van oude kranten, dan wat tuin- of keukenafval en dan weer krantensnippers. Wissel het af zoals je met lasagne zou doen, laag voor laag. Voeg nu je wormen toe. Wormen kun je kopen voor een snelle start, maar je zult merken dat ze ook vanzelf op je wormtoren afkomen. Als je het goed aanvult met het juiste materiaal dan zullen de wormen zich voortplanten en heb je binnen de kortste keren een gezellige bevolking in de wormtoren.

wormen klaar

Tot slot vul je de rest van de buis met wat organisch afval en een kopje water en dek je de buis af met een deksel. Dit kan van alles zijn zoals een oude stoeptegel of een omgekeerde plantenpot.

Wat gaat erin?

Je kunt je wormentoren vullen met van alles en nog wat, maar wormen zijn niet met alles even blij. Sinaasappelschillen en ander afval van citrusvruchten kun je beter niet gebruiken want dat is te zuur. Ook mangoschillen zijn niet erg geliefd. De beestjes zijn echter bijzonder gek op koffieprut, gemaaid gras, papiersnippers en nog veel meer. Op de onderstaande afbeelding zie je wat je wel en wat je niet in je wormtoren kunt gebruiken.

worm-food-poster

Veel succes dit jaar, met een wormtoren voor iedere wietplant kan het buitenwietseizoen alleen maar een groot succes worden!

[Openingsbeeld: Scruggelgreen, Shutterstock.com]

The post Maak een wormtoren voor wietplanten appeared first on RollingStoned.nl.


3 Weken verduisteren = betere buitenwiet

$
0
0

Vanwege de beroerde weersomstandigheden waaronder wietplanten in de lage landen buiten moeten afbloeien is het feitelijk onmogelijk om een ‘puur natuur’ wietje te kweken. Vele rassen kunnen in ons klimaat immers niet tot volle bloei komen of gaan te snel rotten. Maar daar is gelukkig wat aan te doen, ook bij niet-autoflowers en lang bloeiende sativasoorten.

De lage temperatuur in de maand oktober speelt een belangrijke rol, want juist in de laatste maand van de bloei moeten de planten overdag veel water kunnen verdampen. In de koude oktoberlucht (en eind september) kunnen de toppen vaak onvoldoende water verdampen waardoor er zelfs als het niet regent rot kan ontstaan. Bovendien zorgen lage temperaturen samen met de korter wordende dagen en afnemende lichtintensiteit ervoor dat de planten zich te langzaam ontwikkelen. Ook beginnen de planten veel meer blaadjes in de toppen aan te maken . Enorm veel knipwerk en buds die niet goed afgebloeid zijn is het resultaat.

Verduisteren

Wat kunnen we doen om deze problemen tegen te gaan? Wel, bijvoorbeeld een heel vroeg bloeiende soort kiezen en hopen dat ze inderdaad zo vroeg afbloeien. Of je zorgt ervoor dat de wietplanten al in de zomermaanden afbloeien, maar hoe doe je dat? In de maanden juli en augustus is het klimaat veel geschikter voor het afbloeien van cannabis. Door de planten veel eerder de bloei in te laten gaan hebben ze geen last van al die kou. De manier waarop dat het handigst kan, is een methode die we ook wel verduisteren noemen. Hierdoor kunnen we ook binnensoortjes buiten volledig afbloeien.

Door te verduisteren kunnen we zelfs echte binnensoorten, buiten volledig afbloeien

verduisteren2

Deze kweker heeft van wat latten en wat zeil een handige overkapping gemaakt om zijn planten mee te verduisteren

Drie weken verduisteren

Er zijn slechts een dikke 3 weken nodig waarin je de nachten kunstmatig verlengt, daarna kun je de natuur zijn gang weer laten gaan. Het is dan wel zaak om in de eerste week van juli te beginnen met het verduisteren. Zorg er in die 3 weken voor dat je plant(en) elke avond om 7 uur in het donker komen te staan, dus zet ze binnen of trek er gewoon een paar vuilniszakken overheen. Belangrijk is dat je dit doet tot het buiten donker is en niet langer . Ze kunnen dus om een uur of 11 in de avond gewoon weer naar buiten of je kunt de zakken er weer afhalen. Probeer dit ruim 3 weken lang elke dag te doen. Pas wel op! Wanneer je de zakken heel de nacht over de planten zou laten zitten dan wordt het supervochtig rond de plant en kunnen ze niet goed meer ademen. Rond de vierde dag van augustus kun je er mee stoppen en de inmiddels in de bloei geschoten planten zullen gewoon blijven doorbloeien ook al is het buiten nog langer dan 12 uur licht. 10 donkere uren of zelfs nog minder zijn al voldoende om het bloeiproces op gang te brengen.

buitenwiet2

In augustus beginnen de meeste planten op de buitenlichtcyclus al bloeihormonen aan te maken, doorgaan met verduisteren tot september heeft dus weinig zin en is onnodig moeilijk doen.

 

Velen zullen denken, ‘met deze methode worden mijn planten minder groot omdat de groei periode korter is’. Dat klopt, maar het levert veel betere wiet op waarvan ook de kwantiteit niet onder zal doen voor een plant die niet verduisterd is. Het afbloeien in de zomermaanden zorgt voor wiet die lijkt op de wiet die binnen onder de lampen vandaan gehaald zijn, met minder blad, en meer bud.

buitenwiet3

 

Bijna alle verkrijgbare rassen zullen de maand oktober nog nodig hebben om af te bloeien, en sommigen zelfs de maand november. In deze maanden is het klimaat in Nederland bijna nooit geschikt voor de bloei van cannabis, dus vandaar deze methode. Als je de mogelijkheden en de tijd er voor hebt, probeer deze manier van kweken buiten dan eens. Je zult nog gek staan kijken hoe goed buitenwiet kan worden!

Nog even een paar algemene opmerkingen over het verduisteren. Probeer de planten zo donker mogelijk te zetten. Hoe je dat doet maakt niet uit als er maar zo weinig mogelijk licht bijkomt. Natuurlijk kun je ook nog veel eerder in het seizoen beginnen met verduisteren, maar dan zal je het langer moeten volhouden.

 

The post 3 Weken verduisteren = betere buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

Tips voor geslaagd buitenwietseizoen

$
0
0

Hoewel het buitenwietseizoen van 2016 nog moet beginnen geven we je nu alvast de nodige tips en wijzen we je op een aantal valkuilen in de buitenwiettuin. Van een goede voorbereiding is immers nooit iemand slechter geworden, en zeker niet als het om buitenwiet gaat.

De laatste loodjes zijn voor buitenwietkwekers in de lage landen verreweg het zwaarst en kunnen je oogst maken of breken, dus daarop leggen we de focus in dit artikel. Met name in de eindfase van de bloei moet je je koppie erbij houden. Regen en schimmels kunnen dan toeslaan, wietdieven liggen op de loer en zelfs na de oogst kan het nog fout gaan.

oogst

Augustus is zo’n beetje de oogstmaand voor de buitenwiet, gewijd aan Ceres, de Romeinse godin van de oogst. Wietkwekers halen hun toppen echter vrijwel altijd later binnen, in de maand september of soms zelfs nog in oktober. Tenzij overmatige regenval, eventueel gecombineerd met ziektes of schimmels ze dwingt om te vroeg aan de oogst te beginnen. Maar nu moet alles nog beginnen en gaan we er natuurlijk van uit dat 2016 een topzomer wordt met een heerlijke Indian Summer erachteraan.

Genetica, ontkiemen en groeien

De eerste maanden van het buitenwietseizoen zijn makkelijk. Kies voor een goede wietsoort die geschikt is voor een buitenleven in de lage landen. Ga voor vroegbloeiers met een hoge schimmelresistentie zoals Hollands Hoop, Early Skunk of een Frisian Dew bijvoorbeeld. Autoflowers zijn ook goed geschikt omdat die afbloeien wanneer de dagen nog lang en zonnig zijn. Ontkiemen doe je voor het beste eindresultaat aan het begin van de tweede week van mei zodat de jonge plantjes met ijsheiligen (11 t/m 14 mei) meteen naar buiten kunnen. Luie kwekers kunnen hun planten in de volle grond zetten, maar een paar mooie grote potten hebben ook een voordeel. Die kun je bij overmatige regenval namelijk naar binnen halen.

shutterstock_104772506 (1)

Kies een geschikte buitenwietsoort: schimmelbestendig en vroegbloeiend. Foto: eye-blink, Shutterstock.com

Nazomeren

Als je planten al een tijdje niet meer groeien en zich steeds meer vullen is de bloeifase begonnen. In de lage landen is dat bij niet-autoflowers rond de tweede week van augustus. In de toppen worden steeds meer witte haartjes zichtbaar. Schakel op dat moment over op bloeivoeding. Je planten hebben nu geen stikstof (N) meer nodig om te groeien, maar wel extra fosfor (P) en Kalium (K) voor optimale topvorming. Een goede bloeivoeding is buiten voldoende, maar je kunt de dames ook verwennen met een booster of PK13-14. Doe dit wel met mate want teveel voeding is altijd slechter dan te weinig, we herhalen het nog maar eens.

Het dagelijks onderhoud blijft in augustus en september beperkt tot het verwijderen van vergeelde en afgestorven bladeren, het controleren op beestjes en schimmels, en natuurlijk voldoende water geven. Bedenk wel dat je planten met het zwellen der toppen ook voor dieven steeds aantrekkelijker worden. Bekijk je tuintje of balkon eens als een wietdief: hoe moeilijk of makkelijk zijn je planten te bereiken? Er is niets frustrerender dan dat er een wietdief met de vrucht van jouw arbeid vandoor gaat.

budrot

Budrot is de ultieme nachtmerrie van de buitenkweker en slaat altijd razendsnel toe. Controleer grote toppen zeker in vochtige tijden regelmatig op het ontstaan van donkere plekjes. Soms lijkt het aangetaste deel verbrand of wordt het geel of wit. In elk geval breidt het zich snel uit, dus verwijder aangetaste delen meteen. Ook al kost je dat een halve hoofdtop. Laten zitten is dodelijk. Ook in al geoogste wiet kan nog budrot ontstaan; zorg altijd voor voldoende ventilatie en leg geoogste takken nooit lang op een stapel.

Natte voeten

In de eindfase van de bloei is het heel belangrijk om op te letten dat de grond niet te drassig wordt. Wortels die te lang in te natte grond staan gaan schimmelen, waardoor je planten steeds zwakker worden en daarmee steeds ontvankelijker voor plagen en budrot. Ook tijdens de bloei hebben de wortels behoefte aan zuurstof, dus probeer de aarde luchtig te houden. Dat wordt steeds een lastigere opgave, want herfst betekent in de lage landen nu eenmaal veel regen. Het is daarom een goed idee om het seizoen te beginnen met een luchtig aardemengsel waarin water goed kan draineren. Kokos is hier bij uitstek geschikt voor, je kunt het ook met aarde vermengen. Schud je toppen na een regenbui heen en weer om ze sneller te laten drogen en schimmelvorming te voorkomen. Dek de aarde eventueel met plastic af tegen overmatige regenval.

Veel kwekers strippen hun planten steeds verder in afwachting van de oogst. Het is in elk geval nuttig om de grote schutbladeren te verwijderen die veel zonlicht blokkeren. En elk blad dat je nu verwijdert, hoef je na de oogst niet meer weg te halen, bovendien helpt het om de plant luchtig te houden wat weer goed is in de strijd tegen toprot. Houd tijdig op met het toevoegen van voeding aan het gietwater: minimaal drie weken voor de oogst.

Lampen of verduisteren

Als je planten zich langzaam ontwikkelen tijdens de bloeifase, is een overkapping van doorzichtig plastic een goede optie. Een beetje nachtvorst overleven je planten wel, dus kunnen ze in een droge tent zeker tot eind oktober buiten blijven staan. Wapen de constructie zo goed mogelijk tegen de wind, want die kan in de herfst hard waaien. Blijf controleren of er niet toch schimmels ontstaan in de toppen. Als je de beschikking hebt over één of meerdere binnenkweeklampen kun je de natuur nog beter te slim af zijn. Verplaats je (pot)planten naar binnen als het weer buiten te gortig wordt en kweek ze daar nog twee tot vier weken af onder een binnenzonnetje. Je moet dan wel goed uitkijken voor eventuele beestjes die je met je plant mee naar binnen haalt.

buitenwiet3

Augustus en september zijn de beste maanden om je planten te fotograferen: wat is er nou mooier dan een enorme top in volle bloei? Het zonlicht geeft de mooiste resultaten: vooral ‘s morgens vroeg of de laatste twee uur voor de zon onder gaat. Hou de zon zoveel mogelijk in je rug als je foto’s maakt en let goed op de achtergrond: niet te rommelig en vooral niet groen. Een strakblauwe hemel is altijd goed. 

Een andere manier om de natuur te slim af te zijn is door drie weken te verduisteren. Een voordeel is dat je hierbij nog steeds volledig buitenwiet aan het kweken bent en dus niet bang hoeft te zijn voor strafvervolging bij een eventuele ontdekking. Buiten verduisteren is niet moeilijk, je moet het alleen iedere dag doen voor een periode van drie weken. Begin op de laatste dag van juni met de planten twee volle dagen in het donker te zetten. Daarna zet je ze drie weken lang iedere dag rond een uur of acht ‘s avonds in het donker. Na drie weken kun je stoppen met verduisteren, de planten zullen ook zonder in de bloei blijven staan. Inmiddels is het immers ook al eind augustus. Wil je meer weten over verduisteren, lees dit artikel er dan nog eens op na.

 

The post Tips voor geslaagd buitenwietseizoen appeared first on RollingStoned.nl.

Kweken in kas: buitenwiet binnen

$
0
0

Als je nog geen kas in de tuin hebt staan, is dit misschien het perfecte moment om er eentje aan te schaffen of zelf te maken. Een kas neemt namelijk een heleboel aantrekkelijke voordelen voor buitenkwekers, ook als je niet meer dan vijf wietplanten wil kweken. Kas-tips voor cannaisseurs die van een onsje meer houden!

Een kas zorgt ervoor dat je wietplanten buiten beschermd zijn tegen nazomerstormen en hevige regenval. Daardoor kun je ze lekker lang laten afrijpen en uit laten groeien tot een paar heuse monsterplanten die binnen nooit in een tentje zouden passen. Puur natuurwiet, maar toch van binnenwietkwaliteit dus, en geen gedoe met lampen, afzuigers en andere elektrische apparaten. Je kunt natuurlijk een kant en klare kas kopen bij een tuincentrum, maar wie een beetje handig is maakt er gewoon zelf een van hout en kasfolie. Wil je echt wat speciaals denk dan ook eens aan een koepelkas.

Tunnelkas

Een kas kun je zelf vrij gemakkelijk bouwen van hout, folie en bogen van PVC. Nu is het ideale moment om aan de bouw te beginnen.

Voordelen van een kas

Een kas beschermt je planten tegen het weerbarstige weer en het voor en najaar. Zo kunnen de jonge zaailingen sneller naar buiten en genieten van het warme zomerweer dat volgt. Wanneer de planten aan de bloeifase beginnen beschermt de kas ze tegen het natte winderige najaarsweer die oogsten soms kunnen ruïneren. In de kas is de temperatuur aangenaam en de luchtvochtigheid wat hoger waardoor de groei sneller en uitbundiger zal verlopen.

Tips voor de beste kaswiet

Kas-tip 1: Maak je kas onopvallend voor buren en voorbijgangers. Je kunt dit doen door wat hekken te plaatsen of tuinnetten te gebruiken en een aantal goed geplaatste tuinplanten naast en of in de kas te planten. Sommige kwekers beschilderen hun kassen met een lichtdoorlatende witte verf welke ook te hete temperaturen in het midden van de zomer voorkomt. Een andere optie is om onopvallende wietplanten zoals Frisian Duck te kweken, deze soort heeft bladeren die er niet uitzien als typische wietbladeren en zijn bijna niet als wietplanten te herkennen.

Kas-tip 2: Bereid de grond voor. Dit betekent dat je de aarde in je kas moet vervangen met een mooie potgrond van de tuinwinkel. Misschien wil je er ook wat meststoffen aan toevoegen zoals kippenmestkorrels of organische vleermuizenmest of beender- of bloedmeel. In droge gebieden voegen kwekers soms water absorberende korrels toe. Een goede aarde stimuleert wietplanten om geweldige potente wiettoppen aan te maken.

Kas-tip 3: Maak je kas aan het begin van het seizoen grondig schoon. Was het glas of het plastic en verwijder plantenresten. De meest succesvolle hobbykwekers kunnen genoeg wiet voor een heel jaar kweken in een klein kasje voor particulieren. Hou je kas goed schoon zodat je planten zoveel mogelijk licht krijgen.

shutterstock_203422519 shutterstock_203422441

Een kas hoeft echt niet duur of gigantisch groot te zijn, met wat PVC en folie maak je er gewoon zelf een. Zelfs voor één enkele plant zoals je ziet. Foto: mikeledray, Schutterstock.com

Kas-tip 4: Denk erover na of je je wietplanten direct in de grond, of in potten in de kas plaatst. De meeste kaskwekers kiezen voor het eerste omdat de planten dan uit kunnen groeien tot gigantische struiken. Dit soort planten kunnen soms wel een kilo wiet opleveren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je planten in potten te kweken. Hierdoor kun je ze verplaatsen om ze op warme dagen bijvoorbeeld buiten de kas te zetten. Het nadeel met potten is dat je altijd op moet letten of de planten wel genoeg water en voeding hebben. Planten die gewoon in de grond staan, hebben daarentegen nauwelijks aandacht nodig, je kunt gemakkelijk op vakantie gaan zonder dat je planten het merken. Cannabis is een makkelijke plant die vanzelf ook zal groeien maar veel kwekers halen het meeste uit hun wietplanten door ze bij te voeden met meststoffen. De extra voeding en mineralen zorgt voor geweldige oogsten!

Kas-tip 5: Bescherm je planten tegen slakken. Gebruik slakkenkorrels of vang de slijmerige beesten in een bakje met wat bier. De slakken vinden dit zo lekker dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Een barrière van koper rond de stam van je plant houdt slakken ook op afstand.

shutterstock_76181590

Bescherm je planten tegen slijmerige slakken door ze te vangen in een potje bier, slakken zijn hier zo dol op dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Foto: AlexKZ, Shutterstock.com

Kas-tip 6: Maak gebruik van de voordelen van autoflower wietplanten. Ervaren kwekers zetten dit soort snelle wietplanten in hun kas om meerdere keren per seizoen te kunnen oogsten. Autoflowers kunnen al 11 weken na het ontkiemen klaar zijn om te oogsten, op deze manier kunnen sommige kwekers wel twee keer in een seizoen oogsten in hun kas. Veel kwekers zetten ook een paar autoflowers naast hun gewone planten om midden in de zomer alvast een deel van hun wiet te kunnen oogsten. De meeste gewone wietplanten zijn bij ons rond oktober klaar.

Kas-tip 7: Kies de beste zaden die je kunt krijgen en koop ze bij een betrouwbaar zadenbedrijf. Zelfs de beste zaden kosten maar een paar euro per stuk. Soorten als Skunk, Frisian Dew, Passion #1, Purple en meer hebben bewezen goede buitenwietsoorten te zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede soorten voor buiten, maar dit zijn in ieder geval een paar voorbeelden van wietsoorten die het buiten en in een kas, goed doen.

kaswiet1

 

The post Kweken in kas: buitenwiet binnen appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwiet correspondenten 2016 gezocht!

$
0
0

De lente staat weer aan de deur te rammelen, en net zoals in de voorgaande jaren willen we ook dit jaar weer een aantal mooie buitenkweekprojecten volgen. Daarvoor zijn we nu vast op zoek naar een aantal nieuwe buitenwiet correspondenten. Heb je plannen voor een mooi wiettuintje dit jaar, dan zijn we misschien wel op zoek naar jou.

Heb je vorig jaar met plezier de ontwikkelingen in de tuinen van onze buitenwiet correspondenten gevolgd en zin gekregen om dit jaar zelf aan de slag te gaan? Of denk je de toppen van Steve, Thomas, Dave en Jesse deze zomer te kunnen overtreffen? Misschien heb je wel hele bijzondere plannen in een kas of wil je dit jaar eens proberen om je buitenwiet op hydro te kweken? Wij zijn nieuwsgierig naar je plannen en zullen het met liefde volgen op RollingStoned.

buitenwiet2

De buitenwiet van onze allereerste buitenwiet correspondent: een prachtige bloeiende Frisian Dew

Waarom?

Nou, in de eerste plaats omdat het leuk is, therapeutisch werkt en omdat je graag over je buitenwietplanten vertelt. Omdat je ervan geniet als we een nieuwe update van je op RollingStoned hebben gezet en je de reacties van lezers hoort. En tenslotte omdat je gewoon trots bent op je planten en je groene vingers. We zullen je met raad en daad bijstaan en je met liefde van zaden voorzien.

Ben je een ervaren rot of begin je dit jaar voor het eerst, maakt helemaal niet uit. Een beginnersverslag is ook erg leuk en leerzaam! Stuur ons gewoon even een mailtje met je plannen en je ervaring of wat plaatjes van voorgaande jaren, en we nemen contact met je op. We zijn net zoals jij grote cannabisliefhebbers dus aarzel niet om mee te doen. De buitenwiet correspondenten die je voorgingen zijn er ook beter van geworden, kijk maar eens naar deze mooie planten van vorig jaar.

Auto Frisian Dew Durban Poison Kali Mist Frisian Dew

Ben je in voor een RollingStoned avontuur als buitenwiet correspondent? Stuur ons een mail met daarin je plannen en eventueel een fotootje van je mooiste buitenwietplant. Wij nemen dan contact met je op en wie weet zijn jouw buitenwietverslagen dan binnenkort hier op RollingStoned te lezen! Een bericht sturen kan via ons contactformulier, dat hier te vinden is. Tot snel!

RollingStoned

The post Buitenwiet correspondenten 2016 gezocht! appeared first on RollingStoned.nl.

Het buitenwietseizoen is begonnen!

$
0
0

Het is voor de meeste buitenwietkwekers nog wat te vroeg, maar onze eerste buitenwiet correspondent is al wel begonnen. En daarmee trapt Dr. Dreten – zoals hij zichzelf graag noemt – het buitenwietseizoen hier op RollingStoned af. En aan zijn planten van vorig jaar te zien gaat het een schitterende zomer worden!

Net als vorig jaar deden we afgelopen week weer een oproep voor nieuwe buitenwiet correspondenten. Uit de mailtjes hebben we vier veelbelovende buitenwiet correspondenten gezocht. Aan Dr. Dreten uit Vlaanderen – de eerste buitenwiet correspondent – de eer om het seizoen te openen met een heerlijk verslag. Hij is al vanaf januari bezig en zijn verduisterde buitenwietplanten van vorig jaar beloven heel veel goeds voor de zomer van 2016! De andere buitenwiet correspondenten zullen we in de loop van de komende weken één voor één aan je voorstellen. Dr. Dreten: take it away!

P8022705 (Custom) P8022709 (Custom)

Twee prachtig afgebloeide toppen van vorig jaar

Aangenaam

Ik ben Dr. Dreten, aangenaam. Ik voel me enorm vereerd om mijn passie en kweekavonturen met jullie te mogen delen. Het is nu het vijfde jaar dat ik buiten kweek en hoop dat het weer een goed jaar wordt. Ik kweek altijd biologisch, omdat het voor mij de gemakkelijkste en meest natuurlijke manier is. Als Belg probeer ik onafhankelijk te zijn van Nederlandse growshops en praktisch alle grondstoffen komen dan ook uit gewone tuincentra. Ik gebruik mijn aarde telkens opnieuw doordat ik ze opwaardeer met voedingsstoffen. Flessenvoeding geef ik niet, normaal gesproken bevat de grond voldoende stoffen voor de hele cyclus. Ik ben ook een groot voorstander van verduisteren, door de planten zelf in het donker te zetten kan ik ze laten bloeien als de zon krachtig is, of meerdere oogsten per seizoen halen. Dit is wat ik deze zomer zal proberen te doen.

P8282964 (Custom)

Spliff’s Fast Bud Outdoor, ook al zo mooi afgerijpt

Binnenstebuiten kweken

Hoewel ik aan ‘buitenkweken’ doe, zet ik het toch tussen aanhalingstekens, omdat ik voor de beste resultaten ook gebruik maak van kunstlicht. Vroeg beginnen betekent noodzakelijkerwijs voorgroeien onder spaarlampen, want buiten is het helaas nog te koud. Wanneer eenmaal verduisterde toppen de laatste drie bloeiweken in gaan is het aan te raden om ook een HPS kweeklamp achter de hand te houden. De toppen zijn dan immers zo volgroeid dat ze best niet meer in de regen staan. Als het weerbericht nattigheid voorspelt hou je ze gewoon een dag binnen onder de lamp. Dit is kort samengevat mijn manier van werken, nu over naar de praktijk!

P3143078 (Custom)

Binnen kunnen de dames rustig opgroeien zolang het buiten nog te koud voor ze is

Na een winter lang plannen, info lezen en aankopen doen begon het al vroeg te kriebelen. Een tweetal jaar geleden heb ik met gipsplaten een geïsoleerde kast gemaakt waarin een achttal spaarlampen hangen. Deze kast komt goed van pas om vroeg te kunnen starten. Het plan is om elke 3 tot 4 weken een ronde te starten. De dames zullen ongeveer 11 weken mogen groeien, om ze daarna handmatig te verduisteren door ze in een donkere garage te zetten.

Himalaya Mountain & Phatt Fruity

Reeds op 4 januari zaaide ik de eerste plantjes. Omdat de eerste ronde bij mij altijd een testronde is (om te kijken of alles op punt staat en het kweken terug in de vingers te krijgen) koos ik hiervoor niet al te dure soorten. Ik had nog een paar gratis zaden liggen en besloot om te starten met de meest kou- en schimmelbestendige soorten. Het werd een Himalaya Mountain van Wietzaadjes en Phatt Fruity van Barney’s Farm. Deze laatste soort kende echter een slechte start, de eerste 2 zaden kiemden niet. Daarop besloot ik de resterende 3 tegelijk te kiemen. Dit lukte, maar allemaal hadden ze of misvormd blad of te weinig blad. Hierdoor kwam de fotosynthese en dus ook de ontwikkeling een heel stuk achter op de Himalaya Mountain.

P3143074 (Custom)

Himalaya Mountain voor het eerst een paar uurtjes in de zon…

Na een week in een klein kiempotje werden de zaailingen verpot naar een 1 liter Airpot. Ik gebruik deze potten sinds vorig seizoen voor de opkweek en ben er heel tevreden over. De stammen worden merkbaar sneller dik en de wortels vertakken zich meer. Een nadeel is wel dat water geven wat lastiger is door de vele gaten in de potten.

P8022706 (Custom)

Mooi paars is niet lelijk. Wel superlekker ;-)

Kieresiet

Na een maand in de 1-literpot werden ze wederom verpot naar een 3-liter Airpot. Daar kregen ze twee weken geleden wel symptomen van magnesiumgebrek (vergelen van oudere bladeren tussen de nerven). Om dit probleem snel op te lossen heb ik een fles gevuld met warm water en daar een koffielepel kieseriet in gedaan. Kieresiet is een magnesium meststof dat verkrijgbaar is bij de meeste tuincentrums. Na 12 uur trekken heb ik dit onverdund aan de planten gegeven, na 3 dagen begon je verbetering te zien. Ik heb toen ook direct extra kalk en kieseriet toegevoegd aan de opgewaardeerde aarde die later in het seizoen gebruikt zal worden.

Vorig jaar kenden we een warme maart en april. Dit jaar is het voorlopig wat minder zonnig, de dames zijn op 11 maart voor het eerst buiten geweest. Elke dag dat de zon schijnt mogen ze overdag in de serre of volle zon, de andere uren staan ze dan onder een lamp.

Hoogtebeperking

Dit jaar is het de bedoeling om geen te grote, opvallende planten te kweken. Hiervoor zal ik gebruikmaken van verschillende cannabisbonsaitechnieken. Het komt erop neer dat we de plant in toom houden met verschillende snoei- en bindtechnieken. In plaats van 1 dominante hoofdtop gaan we voor meerdere evenwaardige toppen, gevoed door een efficiënt voedingstransport via de stam. Wie interesse heeft moet zeker eens mainlining en fluxing googelen.

P3143073 (Custom)

Himalaya Mountain samen met de Phatt Fruities in hun luchtige Airpots

Ondertussen ben ik ook de trotse vader van enkele nieuwe groene meisjes: Erdbeer, Blue Widow, Swiss Nepali, Silver Bubble, Moby Dick en een Girl Scout Cookie. Hierover meer in de volgende update over een week of twee. Het eerste dat ik nu zal doen is verpotten naar grotere volumes, want het stikstoftekort begint zich al aan te dienen. Ciao, en aan iedereen veel succes dit jaar met hopelijk veel zon, warmte en mooie buitenwiet!

Dr. Dreten

The post Het buitenwietseizoen is begonnen! appeared first on RollingStoned.nl.

De buitenwiet-correspondenten Kush & Purple

$
0
0

Ze delen hun kweekkennis deze zomer graag met ons en hebben een hoop wietsoorten waar ze verschillende kweektechnieken op gaan loslaten. Wat dacht je van een buiten-scrog of grote kaskweek? We hebben het over de tweede buitenwiet-correspondenten van 2016: Chronic Cronic & Kennabis Powers AKA Dr. Kush en Dr. Purple.

We zullen even een selectie moeten maken want de hoeveelheid foto’s van de voorgaande buitenkweekjaren die Dr. Kush en Dr. Purple ons stuurden is enorm! Mooie wietplanten stuk voor stuk en vernuftige scrog-constructies en uiteraard ook de nodige rijpe toppen. Afijn, genoeg introductie voor nu, hier zijn Dr. Kush en Dr. Purple met hun eerste buitenkweekverslag op RollingStoned.

20140711_185306

Een meesterlijk scrogrek in Tuinesië

Hallo RollingStoners, Wij zijn Dr. Kush en Dr. Purple en we wonen en kweken buiten in het zuiden des lands. We hebben besloten om dit jaar met een kasconstructie te gaan werken. Vorig jaar hebben we ook een wall of green gedaan maar dit is niet erg handig in onze kas. We hebben enorm veel verschillende zaden en soorten dus we zullen de meest interessante soorten eruit moeten pikken om te gaan kweken.

20140317_230609 (Custom) 2013-10-05 22.52.56 (Custom)

Buiten kweken doen we al zo’n 10 jaar en daarbij hebben we zowel goede als slechte resultaten gehaald. Voor dit jaar hebben we in ieder geval een goede vibe en natuurlijk komt de ervaring van voorgaande jaren daarbij van pas. Omdat we ontzettend gemotiveerd raakten van de verslagen van de buitenwiet-correspondenten van vorig jaar, hebben we besloten om dit jaar zelf verslagen voor RollingStoned te gaan maken.

20151010_133151

Wat een kas, een zomer en 20 groene vingers al niet met een wietplant kunnen doen…

In deze eerste update zullen we jullie vooral foto’s van voorgaande jaren laten zien. De zaden voor dit jaar zitten immers nog in de dop. Zo krijgen jullie ook een goed idee van wat we dit jaar moeten kunnen bereiken in onze kas. De vruchten van onze noeste buitenkweekarbeid zorgen voor het hele jaar rookplezier. We hopen dat jullie onze verslagen met plezier lezen en genieten van de reis die we met jullie willen maken door Tuinesië.

20151010_133155 20151010_133158 20151010_133221

2lktwjk

11 Bladvingers! Deze plant heeft het naar haar zin gehad bij Dr. Kush & Dr. Purple

To do lijst van Dr. Kush & Dr. Purple

  • Super Sour OG van Emerald Triangle
  • CHEESUS van Big Buddah Seeds
  • Black Afghani Kush van Medicann Seeds
  • Berry Bomb van Bomb Seeds
  • Purple Kush van wietzaadjes.nl
  • Pineapple Chunk van wietzaadjes.nl
  • Blue Mammoth Auto van Barney’s Farm
  • Blue Invader Auto van Zambezia
  • Haze 2.0 Auto van Dinafem
PICT1521 (Custom) PICT1436 (Custom)

Monsterlijk grote struiken in de tuin van de twee kwekende cannabisconnaisseurs

Gezien de prettige ervaringen de afgelopen jaren, kiezen we ook dit jaar weer voor een deel kaskweek en een deel buiten. Daarnaast gaan we ook experimenteren met SCROG en bouwen we een ventilatieschacht in de kas. Hierdoor zal de opbrengst in onze beleving alleen nog maar toennemen. Daarnaast hebben we een top fotografe in ons midden dus het enige wat jij nog zal missen is de heerlijke buitenwietgeur.

SL740774 (Custom)

De zoete vruchten van twee buitenwiet-correspondenten

Naast de eerdergenoemde soorten uit onze to do lijst, hebben we ook diverse autoflowers en een berg stuifmeel van een Early Girl, welke stamt uit het jaar 2007. Ondertussen gebruiken wij dat stuifmeel al 4 generaties als heuse dekhengst voor ons harem. Groet van de agrarische connaisseurs, en tot over een week of twee.

K & P

The post De buitenwiet-correspondenten Kush & Purple appeared first on RollingStoned.nl.

Woensdag buitenwietdag! – Dr. Dreten

$
0
0

Hebben jullie het al door? Woensdag is buitenwietdag hier op RollingStoned. Twee weken geleden opende Dr. Dreten eigenhandig het buitenwietseizoen, dus hoe zou het nu gaan? Wel, hij verpotte zijn dames en geeft daarbij een hoop goede kweektips. Ook is hij nu al begonnen met het verduisteren van een viertal wietplanten!

Hallo iedereen!

Oplettende lezers weten dat ik al vanaf januari voorgroei onder spaarlampen. Op warme zonnige dagen mogen de planten dan vast wennen aan het klimaat buiten, alleen dat is nog niet vaak voorgekomen dit jaar. Bij een buitenkweek zijn we afhankelijk van het weer en dat is in tegenstelling tot vorig jaar rond het begin van april nog niet super geweest.

P3183079 (Custom)

Gelukkig staat de zon sinds 21 maart terug aan onze kant van de aarde. Haar kracht is nu vergelijkbaar met deze van eind september, de periode waarin buitenplanten volop bloeien. De zon zal nu steeds meer in kracht toenemen, tot 21 juni, om erna weer af te zwakken. Op een mooie dag geeft de zon in de middaguren al een dikke 800 Watt per vierkante meter, en rond de 50.000 lux. Ook de UV-straling wordt elke week meer, dit is allemaal positief, want een krachtige lichtbron maakt dikke toppen, en van UV-licht worden deze potenter. Dit is allemaal in realtime te volgen op de site van het Vlaamse weerstation Meteomoes.

Voorzichtig naar buiten

De planten gaan nu overdag naar buiten in de tunnelserre welke de storm van het voorbije paasweekend gelukkig heelhuids doorstaan heeft. In de serre is het een vijftal graden warmer dan buiten, nog geen optimaal klimaat maar toch zijn de planten gegroeid. Enkele dagen na het vorige verslag zijn de Himalaya Mountain en de 3 Phatt Fruity’s verpot naar hun definitieve bestemming. De Himalaya Mountain zit nu in een 20-literpot, de Fruity’s elk in hun 15-literpot. Dit omdat ik van die laatste soort minder verwacht. Hoewel ze er niet slecht uitzien zijn ze gewoon nooit snel gegroeid. Behalve af en toe de bovenste groeischeut er half uit knijpen (toppen), heb ik er om die reden geen speciale technieken op los gelaten. Door de kleinere potten zullen ze in de bloei ook niet al te hoog worden verwacht ik.

Kooi voor cannabis

De Himalaya Mountain heeft rond zijn pot een handige kooi gekregen. Deze is gemaakt van een stuk omheiningsgaas. Het is nu het derde jaar dat ik deze ‘fuiken’ gebruik, hoofddoel was om gemakkelijk takken naar beneden te trekken en vast te binden. De kooi bewijst echter goed zijn nut als extra steun, tijdens felle wind, en voor de bloemtoppen. Ik raad wel aan om draad te gebruiken met brede mazen, zodat je handen er nog door kunnen bij het verzorgen van de plant. De draad is met snelbinders bevestigd aan de bovenste rand van de pot, en onderaan aan de rand van de onderzetter. De diameter van de pot en onderschotel zijn ongeveer even groot, dit maakt dat alles één stevig, rond geheel vormt.

P3183085 (Custom) P3183077 (Custom)

Eigenlijk bestaat de Himalaya maar uit een korte hoofdstam van een centimeter of vijf, met daarop 2 opeenvolgende nodes die elk hun 2 zijtakken hebben. Deze 4 zijtakken worden telkens wanneer ze de hoogte in groeien horizontaal getrokken, hierdoor raakt de plant in de war en steekt ze energie in de onderliggende scheuten. Het resultaat is dus dat elke zijtak horizontaal loopt, en dat de zijscheuten hierop recht omhoog groeien. Al deze zijscheuten zijn ongeveer even hoog, en voor de plant dus even belangrijk. Dit maakt dat ze straks haar energie niet zal focussen op één enkele hoofdtop, maar op meerdere, iets kleinere maar gelijkwaardige toppen.

Zwart-wit jasje

Ik laat mijn planten afbloeien in ronde, zwarte plastic potten. Deze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar, maar hebben als nadeel dat de wortels kunnen verbranden door de hitte van de zon. Je kan dit snel en eenvoudig oplossen door er een jasje van zwart-wit folie rond te doen. Met de witte kant naar buiten gericht blijft de worteltemperatuur onder controle. Het resultaat is niet altijd netjes en nogal opvallend. Daarom heb ik er deze winter voor gekozen om enkele potten te bespuiten met een pvc-primer, om ze erna te lakken in minder opvallende kleuren (lichtgroen en terracotta). Dit is een experiment, ik hoop dat de verf goed blijft hangen.

Recept voor wietwortels

Onderin deze definitieve pot leg ik een vorstdoek dat twee keer groter is dan de diameter van de container. Dit vlies is goedkoop, en laat lucht en water door. Bovenop het doek leg ik 1 tot 2 centimeter hydrokorrels voor de drainage. Vervolgens plooi ik het vlies dubbel, zodat de korrels ertussen zitten. Na de oogst kunnen we de korrels snel en eenvoudig hergebruiken. Als alternatief kan je als zak voor de korrels ook een oude pantykous gebruiken.
Bovenop de korrels komt een laagje van 1 centimeter aarde, daarop sprenkel ik niet te veel organische meststofkorrels (beendermeel N, bloedmeel P en tuinkali K). Deze zijn in het begin nog niet beschikbaar voor de plant, maar zullen later dienen als appeltje voor de dorst. Tegen dat de wortels tot onderin de pot gegroeid zijn is deze mest al grotendeels gecomposteerd en zal de plant niet snel meer ‘verbranden’ door het omzettingsproces.

Meststof-staafjes & mulch

Vervolgens wordt de pot opgevuld met goed voorbemeste organische aarde. Als de plant stevig in de aarde staat maak ik dicht tegen de potrand met een pin een diep gat in het medium. Deze wordt opgevuld met een mix van meststofkorrels (NPK) en lavameel (sporenelementen). Zo maak je als het ware je eigen meststof-staafjes. Deze staafjes kunnen de eerste weken wel tot verbranding leiden, daarom is het belangrijk om ze bij de rand te plaatsen. Zo krijgen de wortels de kans om deze plaatsen te mijden zolang ze er geen behoefte aan hebben.

Bodemleven is actiever op plaatsen waar meer zuurstof is, dus de bovenste laag in je grond. Bescherm je die zone goed, dan komt dit de plant en bodemleven ten goede

Als laatste stap wordt de aarde afgedekt met een bodembedekker. Hier kan je alleen maar goed mee doen. Deze mulch-laag beschermt de aarde tegen zonlicht en uitdroging. Het bodemleven, dat zorgt voor de voedingsstoffen van de plant, profiteert hiervan. Bodemleven is actiever op plaatsen waar meer zuurstof is, dus de bovenste laag in je grond. Bescherm je die zone goed, dan komt dit de plant en bodemleven ten goede. Omdat een bodembedekker gedeeltelijk verteert in enkele maanden, is het aan te raden om mestkorrels bovenop de aarde te strooien. Zo zullen de bacteriën en schimmels tijdens het verteren geen voedingsstoffen van je plant ‘stelen’.

Persoonlijk dek ik mijn aarde eerst af met cacaodoppen. Als je deze nat maakt gaan ze aan elkaar klitten, uiteindelijk schimmelen ze ook eventjes maar dit is niet schadelijk. Mensen met honden gebruiken beter geen cacaodoppen want deze zijn giftig voor de viervoeters. Na 10 tot 14 dagen dek ik de cacaodoppen af met een grovere bedekker, namelijk kokosschors.

P3193090 (Custom)

De plantjes staan allemaal in identieke aarde, toch reageren sommige soorten er anders op. De ene soort is gevoeliger dan de andere, en heeft minder behoefte aan voeding. Op de foto’s is te zien dat de Himalaya Mountain enkele vergeelde bladranden heeft. Dit wijst erop dat de plant een bouwstof te kort komt. Dit is waarschijnlijk niet omdat het element niet in de aarde zit maar wel omdat het (tijdelijk) niet beschikbaar is voor de plant. De grond is immers tijdens de wintermaanden opgewaardeerd met allerhande voedingsstoffen en sporenelementen. Het is volgens mij lang te koud geweest, zodat het bodemleven in slaapmodus bleef. Dit maakt dat de aarde nog niet optimaal is, en dat er door de warmte nu pas allerhande processen op gang komen.

Oogsten in mei

De eerste ronde beschouw ik als een testronde, misschien zal ik hier en daar moeten bijsturen. Plantjes die in de groei moeten blijven, komen na een dagje in de serre, binnen verder zonnen onder de HPS. Sinds vorige week vrijdag ben ik ook begonnen met het verduisteren van 4 planten. Ik ben nog nooit zó vroeg in de lente hiermee begonnen, en het resultaat is afhankelijk van de zon, en deze valt niet te voorspellen… We kunnen alleen maar hopen op mooi weer, en dan hebben we hopelijk al reeds eind mei vers gras om te verdampen 😉 Tot over 2 weken!

Dr. Dreten

The post Woensdag buitenwietdag! – Dr. Dreten appeared first on RollingStoned.nl.


Verslag van een Friese eendenpoot

$
0
0

Je ruikt hem wel maar je ziet hem niet. Dit rijmpje gaat uiteraard niet over zwarte piet maar over die andere vreemde eend in de bijt: de Frisian Duck. Deze wietsoort heeft aan elkaar gegroeide bladvingers waardoor je hem niet snel als wiet herkent. Vorig jaar kwam de soort uit, en dus kunnen we je nu een van de eerste kweekverslagen laten zien.

Frisian Duck is een wietsoort met een natuurlijke mutatie aan haar bladeren, welke haar een onopvallend uiterlijk geeft. Je zou er straal voorbij lopen zonder je te realiseren dat het om een wietplant gaat.  Vorig jaar kwam deze verdekte cannabissoort officieel op de zadenmarkt onder de vlag van Dutch Passion en nu zijn de eerste buitenkweekverslagen met de bijzondere soort beschikbaar. Zoals deze van The Joker. Als binnenkweker wilde hij ook wel eens buiten aan de gang, maar dan wel zonder dat zijn buren dat op zouden merken. Hij zaaide de Frisian Ducks in mei en oogstte ze in oktober.

duck j3

Door de bladmutatie lijken de bladeren van Frisian Duck op de zwemvliezen van een eend. De eigenschap komt handig uit wanneer wietplanten onopgemerkt moeten blijven zoals bij guerrillakweekjes of gewoon op een dakterras met omliggende tuinen. Dutch Passion heeft deze eigenschap in hun succesvolle buitenwietsoort Frisian Dew weten te stabiliseren met als resultaat de Frisian Duck. Vooral in de groeifase lijken deze planten meer op netels of munt dan op wietplanten. De geur is ook minder sterk als veel andere wietsoorten, wat ook weer superhandig blijkt om onder de radar te blijven.

Je kunt Frisian Duck overigens ook gewoon binnen kweken net als iedere andere fotoperiode wietsoort, maar de meeste mensen kiezen deze soort juist voor buiten, waar de natuurlijke camouflage betekent dat ze ongestoord kan groeien en bloeien. Zo ook voor The Joker, hij plantte zijn Frisian Ducks in air pots met aarde. Air pots hebben allemaal gaten aan de buitenkant waardoor wortels die de rand van de pot bereikt hebben door de lucht gesnoeid worden. Hierdoor ontstaat een veel betere kluit met wortels. The Joker gebruikte een organische aardesoort en liet de planten de hele zomer op zijn dakterras staan. De zomer van 2015 was een van de vochtigste zomers van de laatste jaren dus de omstandigheden waren niet ideaal.

duck j5 duck j7

De vreemd gevormde bladeren waren de hele kweekcyclus aanwezig en er was dan ook geen reden om te denken dat de buren iets in de gaten zouden krijgen. ‘Zelfs mijn vrouw geloofde niet dat het cannabis was, en zij heeft me jaren binnen zien kweken.  Om eerlijk te zijn heb ik zelf ook nooit eerder een wietplant gezien met deze mutaties dus ik wist zelf ook niet dat een wietplant er ook zo uit kon zien!’

SONY DSC

‘Ik zou als binnenkweker niet het risico nemen om gewone wietplanten buiten op mijn balkon te kweken, maar Frisian Duck was een wietplant die te mooi klonk om waar te zijn. Ik geloofde het pas toen ik het met eigen ogen zag. De Frisian Duck planten werden ongeveer een meter hoog en kregen in augustus de eerste paarse toppen. I september begonnen ze op te zwellen.’

‘De toppen kregen een donkerpaarse kleur, wat ze een uiterlijk gaf van een soort sierbloemen in plaats van wietplanten. Zelfs in de laatste fase van de bloei viel het mee met de geur van de dames. Om ze goed te kunnen ruiken moest je er echt met je neus vlak boven hangen. Ik weet zeker dat de buren geen idee hadden van wat voor een plant het was. Het is de ideale soort voor iedereen die open en bloot in de tuin of op zijn balkon wil kweken. De wiet is ook erg lekker en potent, heerlijk om mee te ontspannen na een dag hard werken. Ik wordt er in ieder geval net zo stoned van als van andere wietsoorten. Ik ga de Frisian Duck zeker vaker buiten kweken en zal ook een paar zaden in het wild planten om te zien of iemand ze herkent.’

SONY DSC

‘De Duck leek het goed naar haar zin te hebben op mijn dakterras op het zuiden. Ze overleefde de regen en ik heb helemaal geen last van schimmel of wat dan ook gehad. De oogst was 240 gram droge en prachtige paarse toppen.’

De aarde kwam gewoon uit het lokale tuincentrum en The Joker heeft ook geen moeite genomen om speciale voeding in huis te halen. Hij gebruikte gewoon algemene plantenvoeding die hij ook voor zijn tomaten gebruikte. ‘Het enige wat ik een ander zou aanraden is om de Frisian Duck direct in de grond te zetten. Door de potten werden ze bij mij niet zo hoog als ze zouden kunnen worden.’

The post Verslag van een Friese eendenpoot appeared first on RollingStoned.nl.

Dr.Kush & Purple bouwen kas

$
0
0

Een goede voorbereiding zorgt voor nog betere resultaten wanneer het om buitenwiet gaat. Vandaar dat Dr. Kush en Dr. Purple de afgelopen week hebben besteed aan het bouwen van een stevige tuinkas. De eerste plantjes die erin zullen komen zijn ook al ontkiemd, het wordt een mooie zomer zo te zien!

Dr. Kush & Purple kassenbouw

Hallo buitenwietfans, zoals we al eerder lieten doorschemeren, maken we dit jaar gebruik van een stevige kas constructie. Hierbij maken we gebruik van panlatten, planken van de eik, gewapend zeil en een aantal stevige balken. Voor degenen die ook zo’n kas willen bouwen, hieronder de exacte ingrediënten.

  • Eikenhouten planken, 2 x 3 meter en 2 x 1 meter 50 cm hoge planken voor de lange zijde
  • Eikenhouten planken, 2 x 1,50 meter voor de korte zijde van de kas
  • Panlatten van een bekende doe-het-zelf winkel, 10 stuks van 2 meter voor een tientje
  • Gewapend kaszeil 25 x 4 meter voor € 150,- (genoeg voor de komende 15 jaar)
  • 4 balken van 240 centimeter
  • 4 balken van 210 centimeter
  • Een nietmachine (tacker)

De constructie

We hebben om te beginnen de eiken planken van 3 meter bevestigd aan de eiken planken van 1 meter. Hierdoor ontstond er als het ware een plank van 4 meter. We hebben daarbij de de planken van 1,50 vervolgens bevestigd tussen de 2 planken van 4 meter. Zo maakten we de rechthoekige basis van onze kas van 4 x 1,50 meter.

IMG_7868 (Custom)

Vervolgens hebben we het geraamte gebouwd. We hebben de balken van 240 centimeter aan de achterkant bevestigd en de balken van 210 cm aan de voorkant. Hierdoor ontstond er een frame als van een tuinhuisje. Omdat we nog een aantal andere plekjes tot onze beschikking hebben, kiezen we ervoor om maar een halve kas constructie te maken. Dit doen we omdat de zon voornamelijk over een helft van de kas schijnt.

Het dak hebben we gemaakt met de panlatten. Deze hebben we ook gebruikt om de constructie te verstevigen. Omdat we eerder met een koepeldak wilden werken hebben we besloten om het zeil in een later stadia aan te spannen met pvc. Ook kunnen we er nog een koepel op zetten wanneer de planten toch hoger worden dan het dak van 2 meter 40.

IMG_0441 (Custom)

De kas begint al aardig vorm te krijgen

De eerste wietplanten

Er zit een goede structuur in onze persoonlijke zadenbank. Toch zijn er enkele dames niet door de controle gekomen en in ons bakje in de vergetelheid geraakt. We hebben sterk het vermoeden dat het ofwel Early Girls ofwel autoflowers zijn. Of een combinatie van die twee, wie zal het zeggen? We zullen het de komende maanden vanzelf zien want dit zijn de onbekende zaden die we een week of twee geleden hebben laten kiemen. Ook is er spontaan een verstekeling opgedoken. Hopelijk is het een vrouwtje en blijft ze tot september bij Dr. Kush wonen tussen de bramen en de papaver.

IMG_7859 (Custom)

De eerste mysterieuze wietplantjes van het seizoen voor Dr. Kush en Dr. Purple

IMG_0463 (Custom)

Een spontaan wietplantje in de tuin van Dr. Kush, hopelijk is het een dame

We bewaren verder bewust het nodige geduld. We bereiden al onze projecten goed voor en zullen volgende week beginnen met het zaaien van de eerste bekende soorten. In het begin zal de kas voornamelijk als broedkamer en slaapplaats tijdens de donkere periodes dienen. Daarbij zullen we het hok deze week volledig dicht maken. De kunst van het geduld zal hopelijk zijn vruchten afwerpen. Daarbij zijn we deze week in het bezit van Frisian Duck, Desfrán en Automazar van Dutch Passion gekomen. We zullen de eerste planten in ons volgende verslag aan jullie voorstellen en het gaan hebben over de keuze van aarde, potten en meststoffen.

IMG_0457 (Custom)

Klaar voor een zinderende zomer!

Waarom een kas?

Waarom kiezen wij nou eigenlijk voor een kas dit jaar? Het kostte ons geld en flink wat tijd en dat besteden we uiteraard niet voor niets en heeft voornamelijk te maken met de temperatuur in jet Nederlandse klimaat. Om het uit te leggen hebben we dit stukje tekst gevonden waarin het volgens ons perfect wordt verteld. De tekst is geschreven door het inmiddels gebannede lid van jointjedraaien.nl xtreme, we nemen het voor de gelegenheid even letterlijk over. Veel leesplezier en tot volgende keer!

Dr. Kush & Dr. Purple

 

De invloed van zonlicht en warmte bij de plantengroei

Fotosynthese is een biochemisch proces waarbij hogere plantensoorten een deel van het licht als energiebron aanwenden om koolstofdioxide om te zetten in glucose. Er zijn 2 hoofdtypen bij de hogere plantensoorten te onderscheiden, te weten C3-planten en C4-planten. Alle hogere planten, dus ook de C4-planten hebben het C3-systeem: hierbij wordt kooldioxide uiteindelijk met 3koolstofatomen omgezet in glucose, waarbij licht als energiebron dient. Er bestaan voor zover thans bekend ongeveer 1900 planten die 4 koolstofatomen kunnen vastleggen; de zogenaamde C4-planten. De optimale temperatuur voor C3-planten ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij deze planten treedt lichtverzadiging op bij half tot vol zonlicht. Bij C4-planten ligt de optimale temperatuur tussen de 25 en 35 graden en treedt er geen lichtverzadiging op bij vol zonlicht. Cannabis -zowel de sativa’s en de indica’s- behoort tot de plantengroep met het C4 systeem

Beschouwing

Op grond van bovenstaande feiten en omstandigheden zal ik uiteenzetten wat naar mijn oordeel de oorzaak is dat buitenwiet onder gelijkblijvende omstandigheden het moet afleggen tegen kaswiet. In ons Nederlandse klimaat hebben we gemiddeld 77 dagen met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Het aantal zomerse dagen met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden bedraagt gemiddeld 22 dagen en het aantal tropische dagen met een temperatuur boven de 30 graden bedraagt slechts 3. Op grond van deze gegevens concludeer ik dat buitenwiet slechts 25 dagen op C4 niveau kan groeien en 77 dagen op C3 niveau. De geringe groei tussen de 15 en 20 graden laat ik even buiten beschouwing. Kort gezegd: het Nederlandse zeeklimaat kan niet wedijveren met de tropische en subtropische omstandigheden waarin de cannabisplant optimaal groeit. De cannibis planten die door selectie wel in ons zeeklimaat gedijen blijken vaak een laag thc-gehalte te hebben.

Alternatief

In een eenvoudige foliekas is de temperatuur significant hoger dan de buitentemperatuur, laten we uitgaan van 5 graden (in de praktijk is het meer). De 77 dagen van groei op C3 niveau worden dus in de kas getransformeerd in groeidagen op C4 niveau, immers de temperatuur in de kas is 5 graden hoger. Het aantal dagen waarop de plant gebruik kan maken van zijn C4 systeem wordt dus verviervoudigd. Daarbij komt nog een ander aspect bij aan de orde: op koude dagen, met een buitentemperatuur tussen de 15 en 20 graden is het in de kas toch 5 graden warmer. De stilstand in groei bij de buitenteelt wordt op deze dagen in de kas omgezet in groei op C3 niveau.

Conclusies

1 Op grond van het vorenstaande meen ik aannemelijk te hebben gemaakt dat het kweken van cannabis in een kas de natuurlijke groei omstandigheden dichter benaderd dan het kweken van buitenwiet.
2 Tuinbezitters kunnen met een geringe investering -een paar tuinpalen, een paar meter kasfolie en wat bevestigingsmateriaal- met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid jaarlijks wiet van goede kwaliteit oogsten.
3 Kaskwekers hebben een ruimere keuze in soorten: veel binnenwiet groeit uitstekend in de kas en is in kwaliteit beslist niet minder dan lampenwiet.

Xtreme

The post Dr.Kush & Purple bouwen kas appeared first on RollingStoned.nl.

Scrog je buitenwiet en oogst meer!

$
0
0

Scroggen is een geweldige kweektechniek die in de binnenteelt ontstaan is om meer efficiënter te kweken en meer wiet te kunnen oogsten per plant. Ook buitenwietplanten lenen zich goed voor de opbrengstverhogende kweektechniek. Scrog buiten en oogst méér van je vijf gedoogde wietplanten!

Het is eigenlijk vreemd dat scroggen nog geen standaard is onder buitenwietkwekers want juist wanneer je maar vijf planten mag kweken biedt de kweektechniek een manier om meer wiet te oogsten met een beperkt aantal planten. De lange groeifase die wietplanten buiten doormaken geeft je ontzettend veel tijd om een groot scrogrek vol te laten groeien voordat de bloeifase begint. Daarnaast zorgt het scroggen ervoor dat wietplanten laag blijven waardoor ze ook minder in het oog springen.

Voordelen van buiten scroggen

  • Meer toppen = meer wiet
  • Lage planten = onopvallend
  • Lage planten = gemakkelijker te verduisteren
  • Lange groeifase = veel tijd om te scroggen
tuingaas-0

tuingaas leent zich perfect voor scroggen

Scroggen

Scrog staat voor SCreen Of Green, want dat is wat je creëert, een groot rek vol groene toppen. Het draait bij het scroggen allemaal om de lichtval op de planten zo optimaal mogelijk te maken, zodat lager gelegen toppen zich net zo goed kunnen ontwikkelen als toppen bovenin de plant. Dit bereik je zoals gezegd dus door het plaatsen van een net of rek waar je de takken aan vastbindt zodat ze niet verticaal, maar horizontaal groeien. Het rek moet ongeveer een halve meter boven de plant zitten. Neem een rek met gaten van ongeveer 5 x 5 cm. Bij tuincentra verkopen ze van dat groene gaas dat vaak voor tuinhekjes gebruik wordt wat je prima kunt gebruiken als scrogrek. Aan een paar stokken in de grond kun je zo’n gaas gemakkelijk bevestigen.

Zodra de planten een hoogte van ongeveer 25 cm hebben bereikt, knip je de bovenste topjes eruit, wat ervoor zorgt dat de plant meer zijtakken gaat maken.  Op het moment dat de planten het scrogrek hebben bereikt begin je met het vastbinden. Bind de takken losjes vast zodat je ze niet beschadigt, elke beschadiging kost de plant namelijk energie om te herstellen en dat remt de groei af. Steeds wanneer een tak een centimeter of tien de hoogte in gegroeid is, bind je die aan het rek vast waardoor de takken horizontaal groeien in plaats van verticaal.

scrogged

Een gescrogte Kali Mist plant van buitenwiet-correspondent Steve

Wanneer je begint met het opbinden van de eerste takken, ga je ook aan de onderkant van de plant wat snoeien. Haal alle kleine zijtakjes aan de onderkant van de plant weg zodat ze hier geen energie meer aan verspilt. De plant kan nu al haar energie steken in de betere toppen, en omdat elke top nu in het volle licht staat, zul je bijna dubbel zoveel grote buds van de plant afhalen!

Scrog ze!

The post Scrog je buitenwiet en oogst meer! appeared first on RollingStoned.nl.

Dr. Dreten kweekt een gezond bodemleven

$
0
0

Een uitgebreide update deze week van Dr. Dreten, strijder aan het buitenwietfront. Zijn eerste planten tonen dankzij het verduisteren al bloeiverschijnselen en het bodemleven komt door de warmere temperaturen op gang. Over het bodemleven gesproken, daar geeft Dr. Dreten je deze keer een aantal geweldige tips over!

Hallo cannabisliefhebbers!

P4063066 (Custom)

Blue Widow klaar om naar definitieve pot te gaan

Aan het buitenwietfront hebben de soldaten het redelijk goed werk verricht de afgelopen twee weken. Dit is vooral te danken aan de tunnelkas, zonder deze investering zou het voorlopig nog een flop zijn. De planten hebben dit weekend wel al enkele malen in de middaguren zonder beschutting buiten gestaan. Dit is nodig om stevige stammen te krijgen, de wind beweegt ze heen en weer, en om dit te kunnen doorstaan investeert de plant in het maken van een sterke stam.

Vroegbloeiers

Als ik naar de foto’s kijk van het eerste verslag van een maand geleden, dan zijn ze behoorlijk gegroeid. De eerste planten worden nu al 17 dagen verduisterd en vertonen al duidelijk tekenen van bloei. Ze zijn in de hoogte gegroeid en de knoppenstructuur wordt goed zichtbaar. Dankzij de warmere temperaturen is het leven in de aarde op gang gekomen, hierdoor vertoont de nieuwe groei geen tekorten meer.

Dankzij de warmere temperaturen is het leven in de aarde op gang gekomen, hierdoor vertoont de nieuwe groei geen tekorten meer

Over een paar dagen begin ik nog een paar planten te verduisteren, zo worden de oogstkansen gespreid. Alle planten hebben in hun definitieve pot, ofwel een steunnet gekregen, ofwel een bamboestok. Dit is belangrijk, want een ongeluk met gebroken takken zit in een klein hoekje.
Planten die in de groei moeten blijven, krijgen voor en na het serrebezoek licht van een HPS kweeklamp. Hierdoor zijn sommige planten wat gestrekt, dit is jammer want een lange sapstroom kost de plant meer energie. Gelukkig zijn de IJsheiligen over een maand het land uit, en wordt het warm genoeg om alles buiten te laten groeien.

P4033050 (Custom)

Phatt Fruity na 10 dagen verduisteren nog in scrog gebonden om gelijke hoogte te creëren

Op het vlak van verzorging kruipt het meeste tijd in het neerbinden van scheuten, veel drinken doen ze nog niet. Zondag kregen de dames ook een stofbad met lavameel. Deze bevat veel silicium, een goeie bescherming tegen insecten en schimmels. De cellen van de plant worden harder waardoor ze aanvallen beter kunnen doorstaan.

P6172653 (Custom)

Een groot en goed vertakt wortelstelsel dankzij een 20-liter Air-Pot

Biologisch kweken

Meer valt er voorlopig nog niet te melden, daarom wil ik voor de geïnteresseerden uitweiden over mijn vorige kweekervaringen en de kracht van biologisch kweken. Elke kweker heeft zijn eigen methodes en manieren van werken. Bij mij vormen gezonde planten, met een goed ontwikkelt wortelstelsel, en daarnaast gezonde aarde, met voldoende organische voedingsstoffen, de basis.

Om een groot wortelvolume te krijgen gebruik ik nu voor het tweede jaar zogenaamde Air-Pots. Dat zijn potten die aan de buitenkant geperforeerd zijn om een betere wortelkluit te verkrijgen. Toen ik vorig jaar na de eerste buitenoogst in juni de kluit uit de pot trok was ik enorm verbaasd en positief verrast door de omvang van het wortelstelsel. Uit de 20-literpot kwam een enorm vertakte kluit van wel 80 centimeter lang (zie de foto hiernaast).

In een normale pot groeien de wortels langs de randen recht naar beneden, waarna ze op de bodem rondcirkelen. Air-Pots bevatten enorm veel gaten in hun zijwanden, wortels die naar de rand groeien worden daar door contact met zuurstof gesnoeid. De wortelpunt sterft af, en als reactie daarop maakt de wortel vóór het afgestorven punt nieuwe vertakkingen. Hiermee krijg je een fijn vertakt stelsel dat veel efficiënter voeding kan opnemen. Op de foto hieronder zien we 3 kluiten, 2 ervan zijn gegroeid in normale potten (5 weken groei + 9 weken bloei), de ander is opgekweekt in airpots (11 weken groei + 9 weken bloei).

P6172655 (Custom)

Drie wortelkluiten, twee uit een gewone pot en één uit een Air-Pot

Eens de zaadjes gekiemd zijn komen ze in een klein, normaal kweekpotje van 6 op 6 cm, daar blijven ze een dag of 10. Als ik merk dat de zaailingen gezond zijn en aanslaan gaan ze voor een maand naar een Air-Pot van 1 liter. Daarna groeien ze nog een maand in een Air-Pot van 3 of 6 liter. Tenslotte worden ze losgelaten in hun definitieve pot, dit is een normale pot van 10 tot 30 liter. In deze pot mogen ze nog een dag of 10 uitgroeien, waarna ze in bloei gezet worden. Bij elke verplanting worden er wortelschimmels (mychorriza) rond de kluit gestrooid. Ik ben van plan om later in dit seizoen eens af te bloeien in een Air-Pot van 22 liter en een Smart Pot van 25 liter. Smart Pots zijn gemaakt van textiel en hebben een vergelijkbare werking als de Air-Pots.

Aardig recept

Wat de aarde betreft ben ik toevallig en geleidelijk aan tot mijn huidige recept gekomen. Het begon allemaal na die eerste kweek op een stadskoer (kleine stadstuin, red.). Ik kon mijn gebruikte aarde maar moeilijk kwijt en besloot om ze het jaar nadien, op te waarderen en te hergebruiken. Omdat ik niet over een auto beschikte diende dat te gebeuren met lokale ingrediënten van gewone tuincentra. Ik kocht bloedmeel voor de stikstof (N), beendermeel als fosforbron (P), patentkali (K), zeewierkalk (calcium + magnesium), kieseriet (magnesium) en tenslotte lavameel om te voorzien in sporenelementen.

P8282960 (Custom) P8192893 (Custom)

Een actief bodemleven maakt gezonde toppen

De planten bleken het goed te doen in deze mix: ze zagen er goed uit en bleken minder vatbaar voor plagen en ziektes. Het grotere geheel ben ik pas gaan inzien na het lezen van 2 boeken, die ik iedereen aanraad. Het eerste is Teaming with microbes door Lewis en Lowenfels (de Nederlandstalige versie heet Het bodemvoedselweb). Het is een complete gids om te tuinieren, enkel en alleen via het bodemleven. Het tweede boek dat ik kan aanbevelen is True Living Organics van The Rev. Dit is een handboek om binnen op levende aarde wiet te kweken. De uiteenzetting hieronder is gebaseerd op deze boeken.

Bodemleven

Planten groeien al miljoenen jaren op onze planeet zonder tussenkomst van de mens. De natuur weet perfect voor zichzelf te zorgen en alles is via complexe webben met elkaar verbonden (ecosystemen en kringlopen). Alle dieren en planten die uiteindelijk sterven worden door kleine organismen (bacteriën, schimmels en insecten) verteerd tot minuscule deeltjes. Dit geldt ook voor andere afvalstoffen zoals mest. Deze deeltjes dringen na verloop van tijd door tot dieper onder de grond, waar de afbraakprocessen nog verder gaan. Uiteindelijk eindigt een groot deel als voedsel voor bomen en planten.

P4123063 (Custom)

Phatt Fruity en Himalaya Mountain in de serre, zijaanzicht

Het geheel van organismen, die deze voedselketen in stand houdt, noemen we het bodemleven. Van klein naar groot bestaat het bodemleven uit volgende levensvormen: bacteriën, schimmels, algen, protozoa, nematoden, insecten, reptielen, zoogdieren en vogels. Omdat de meeste van deze organismen microscopisch klein zijn, is het moeilijk voor te stellen waar ze toe in staat zijn. Deze kleine helpers kunnen zo veel werk verrichten omdat ze met gigantisch veel zijn. Eén theelepel levende aarde bevat al miljoenen bacteriën, enkele meters schimmels en duizenden protozoa. In enkele liters grond spreken we dus over miljarden levensvormen…

Van klein naar groot bestaat het bodemleven uit volgende levensvormen: bacteriën, schimmels, algen, protozoa, nematoden, insecten, reptielen, zoogdieren en vogels

P8192891 (Custom)Ondanks dat planten er op het eerste zicht statisch uitzien, mogen we ze niet onderschatten. Planten zullen altijd proberen om controle te krijgen over hun omgeving. Bovengronds strijden ze om het zonlicht. Maar ook ondergronds speelt er zich van alles af, wortels zullen op zoek gaan naar plaatsen waar er voldoende water en voedsel is. Ze maken hiervoor gebruik van het bodemleven. Als een plant bepaalde stoffen nodig heeft, zal ze langs haar wortels carbohydraten (waaronder suikers) en proteïnen afscheiden om bepaalde organismen aan te trekken die haar dat nodige element (bv. fosfor of nitraat) kunnen geven. Er ontstaat dus een samenwerking tussen de plant en de bodem. Hierbij is het belangrijk te onthouden dat planten dus een groot deel van hun energie, geproduceerd d.m.v. fotosynthese, uitscheiden langs de wortels. De plaats waar al deze actie gebeurt bevindt zich in een zone van slechts enkele millimeters rond de wortel, de rhizosfeer. Het bodemleven voedt de plant, en de plant voedt het bodemleven, zo gaat het al sinds het ontstaan van deze levensvormen.

Leven in een potje

Om deze natuurlijke gang van zaken in een kleine kweekpot na te bootsen is er op voorhand veel opzoekingswerk nodig. Ook het voorbereiden van de grond vraagt tijd, maar eens dat achter de rug is neemt de bodem een groot deel van het werk van je over. Als kweker dien je enkel nog water te geven, al het ander werk wordt door het bodemleven gedaan. Water aanzuren hoeft vaak niet, kraanwater hier in mijn omgeving heeft een pH-waarde van 8.

Ik werk al 4 jaar met een levende organische aarde. Deze aarde kan men verrijken met dierlijke en/of plantaardige stoffen en gesteentemelen. Voorbeelden zijn bloed- en beendermeel, guano’s, luzernemeel, sojameel, zeewier, bentoniet en lavameel. Deze stoffen zijn niet direct opneembaar voor de plant, maar dienen door organismen in de grond vrijgemaakt te worden. Verder weet de plant het best wanneer hij wat nodig heeft. Als ze om te groeien meer stikstof (N) nodig heeft, dan zal ze via de wortels bodemleven aansturen dat haar stikstof kan bezorgen. Als kweker heb je dus geen zorgen over de omschakeling tussen een voeding voor de groei- en de bloeifase. We kunnen ervan uitgaan dat plant en bodem alles zullen regelen, zolang jij de grondstoffen in voldoende mate toegevoegd hebt.

slak

Wat zout met slakken doet, doen zouten uit kunstmest ook met je bodemleven.

Kunstmest

Dit is het grote verschil met kunstmest. Kunstmest is voor de plant direct opneembaar, er is dus amper een wisselwerking met de bodem. Bovendien bestaat de meeste kunstmest uit minerale zouten die het bodemleven doden. De meesten onder jullie weten wat zout doet met een naaktslak? Wel hetzelfde gebeurd met het actief bodemleven. Deze organismen leven in slijmerige substanties, het beschermt hen en transporteert voedsel. Op het moment dat er kunstmest toegevoegd wordt onttrekt dat al het vocht uit de organismen, waarna ze sterven.

Natuurlijk zijn er ook bij een actief bodemleven slechte bacteriën. We kunnen bacteriën opdelen in 2 groepen, de soort die leeft met zuurstof (aeroob) en de soorten die zonder zuurstof kunnen leven (anaeroob). De eerste groep zijn de good guys, het zijn vooral deze soorten die we dienen te stimuleren. Zij geven de aarde haar typische gezonde boslucht. Anaerobe processen geven stank, denk aan ammoniak of putjeslucht. Als je aarde begint te stinken dan dien je ze gewoon regelmatig te keren, zodat er veel contact is met zuurstof. Na enkele dagen zal de stank verdwijnen en zullen de aerobe microben terug de bovenhand krijgen.

Kweekregels voor cannabis

Om af te sluiten wil ik nog het volgende meegeven. In Teaming with microbes geven de auteurs 19 regels om te tuinieren met hulp van het bodemleven. Enkele van deze regels zijn van toepassing op cannabis, hier komen ze:

  • Sommige planten verkiezen aarde gedomineerd door schimmels, andere planten grond met vooral bacteriën.
  • De meeste éénjarigen zoals cannabis, groenten en grassen verkiezen stikstof in nitraatvorm en aarde gedomineerd door bacteriën (dit is logisch want schimmelnetwerken uitbouwen vraagt tijd).
  • Compost kan gebruikt worden om het bodemleven te activeren en te onderhouden.
  • Suikers helpen bacteriën vermenigvuldigen, zeewier, humine- en fulvinezuur en lavameel doen schimmels groeien.
  • Met compost en organische stoffen kunnen we thee brouwen om aan de planten te geven.
  • Kunstmest vernietigd de kleinste organismen van het bodemvoedselweb.
  • De meeste groenten, éénjarigen en grassen vormen samenwerking met schimmels van het type ENDOmychorriza. Strooi deze endomychorriza rond de wortel bij het zaaien en verplanten

Zo dat was een flinke boterham waar jullie vast wel 2 weken op kunnen kauwen. De volgende keer kan ik jullie hopelijk al wat foto’s van topjes laten zien, en zal ik ook uitleggen over de praktische kant van het verduisteren… Voor nu, veel succes aan alle (buiten)kwekers, en tot over twee weken!

Dr. Dreten

The post Dr. Dreten kweekt een gezond bodemleven appeared first on RollingStoned.nl.

Tis lente! Tijd om wietzaden te zaaien

$
0
0

Nog een klein maandje en dan kunnen de eerste wietplantjes naar buiten. En aangezien we van de rechter gewoon nog steeds 5 wietplanten mogen kweken ongeacht het formaat, kunnen we daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Zo begin je een gezond wiettuintje (met 5 joekels van planten!).

Na ijsheiligen (halverwege mei) is de kans op nachtvorst verkeken en kunnen wietplanten veilig naar buiten. Een week of twee voordat het zover is kun je al beginnen met het ontkiemen van wietzaden achter het raam. Maar voordat je überhaupt iets kunt zaaien, moet je wel eerst iets te zaaien hebben.

Purple-Haze

Purple, een klassieke buitenwietsoort

Wietzaad kopen

Verreweg de meeste buitenwietkwekers starten hun planten uit zaad. Wietzaad is makkelijk verkrijgbaar, alleen moet je wel even opletten dat je wietzaden kiest die goed geschikt zijn voor een zomer in de lage landen. Belangrijk is dat je een soort kiest die snel in bloei gaat en niet te lang nodig heeft om oogstrijp te worden, een korte bloeifase dus. Autoflower wietsoorten zijn goed geschikt, want deze beginnen al heel vroeg in het seizoen aan hun bloeiperiode en kunnen daardoor al in juli klaar zijn voor de oogst. Wanneer je niet voor zo’n autoflower wietsoort gaat, dan moet je ook letten op de schimmelbestendigheid. Het najaar brengt in de lage landen namelijk veel vocht mee, en dat werkt schimmels in de hand. Let er ook op dat je gefeminiseerde zaden koopt, anders kweek je ook mannelijke planten, en daar groeien helaas geen toppen aan.

Ontkiemen

Ontkiemen is makkelijk, en kan op veel verschillende manieren. Zolang je zaadje maar vochtig is en het niet te koud is zal het gemakkelijk uitkomen. De gripzakjes methode is volledig fool proof: Stop je zaden tussen een dubbelgevouwen natgemaakt (even onder de kraan en zacht uitknijpen) vel keukenpapier en stop dat in een plastic gripzakje. Hang het zakje met daarin de zaden in het keukenpapier op aan een plakbandje aan de binnenkant van een kast. Na twee dagen kun je voorzichtig kijken of er al een zaadje ontkiemd is. Kijk elke dag even en plant de uitgekomen zaden zo snel mogelijk in een klein potje met aarde. Voorzichtig en met het witte worteltje naar beneden!

tangie zaden klaar om te ontkiemen in zak

Verpotten

Zet het potje vervolgens op een lekkere zonnige en warme plaats zoals de vensterbank, hou de grond vochtig maar overdrijf het niet met water. Voedingsstoffen zijn nog overbodig. Na een week of twee heeft het jonge plantje als het goed gegaan is al twee setjes met gekartelde bladeren, en kun je haar verpotten en buiten zetten. Verpotten gaat makkelijker als de kluit een beetje droog is, dus geef even een dag of twee geen water voor het verpotten. Door de pot om te draaien met je ene hand kun je haar voorzichtig op je andere hand laten glijden. Als de kluit moeilijk loslaat, helpt het om een beetje in het potje te knijpen.

Wil je echt joekels van planten kweken, dan kun je de planten het beste direct in de volle grond zetten. Dit is ook verreweg het gemakkelijkst want dan hoef je je nauwelijks over je planten te bekommeren. Water en voeding heeft ze genoeg in de volle grond, de natuur doet het meeste werk. Helaas heeft niet iedereen een tuin, in dat geval kies je voor een gezellige pot. Uiteraard dienen er gaten voor afwatering onderin de pot te zitten. Hoe groter je pot, hoe groter de plant kan worden en hoe makkelijker het water en voeding geven wordt. Een pot van een liter of 12 is een mooi maatje waarin je plant zo’n meter hoog zal kunnen worden.

Silver Haze overpotten

Voeden en bewateren

Met een goede potgrond en een grote maat pot, hoef je voorlopig nog niet veel bij te voeden maar kun je volstaan met water geven. Kraanwater is prima, je kweekt buiten en op aarde dus maak je niet al te druk over pH waardes en zo. Belangrijker is dat je je plant de juiste hoeveelheid water geeft. Te veel of te weinig is funest. Geef ongeveer water voor twee dagen en laat de bovenlaag tussendoor steeds uitdrogen. Als het zwaar regent kun je je wietplant onder een afdak zetten of de pot afdekken met een stuk plastic om te voorkomen dat de aarde te nat wordt.

Qua voeding heeft je wietplant in de groeifase behoefte aan een stikstofrijke voeding, in de bloeifase heeft ze meer behoefte aan fosfor en kalium. Gelukkig zijn er diverse kant en klare meststoffen te koop voor de groei en de bloeifase, daarin zit alles in de juiste verhoudingen. Kies bij voorkeur voor een biologische voeding en begin pas met voeden wanneer je merkt dat je plant lichter van kleur begint te worden. Wietplanten in de volle grond hoeven zelden bijgemest te worden.

Succes deze zomer!

[Openingsfoto: bondgrunge, Shutterstock.com]

The post Tis lente! Tijd om wietzaden te zaaien appeared first on RollingStoned.nl.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live