Quantcast
Channel: BUITENWIET – CNNBS.nl
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Camouflage-arsenaal voor buitenkwekers

$
0
0

Wie buiten wiet gaat kweken wil uiteraard ook gewoon zo veel mogelijk opbrengst. De sleutel daartoe ligt bij buitenwiet vooral in het formaat van de dames, maar struiken van 2+ meter vallen uiteraard wel meer op. Gebruik dit arsenaal aan kweektechnieken om je planten zo onopvallend mogelijk groot te krijgen.

Een kas met planten die zo groot zijn dat ze aan de bovenkant eruit groeien of een wietplant die met zijn toppen ver boven de schutting uitsteekt valt natuurlijk ontzettend op. En aangezien klikkende buurtbewoners, wietdieven en surveillerende buurtagenten altijd op de loer liggen, kun je zulke blokvangers maar beter verbergen. Buitenwiet mag dan wel gedoogd worden, als ze opvallen ben je ze meestal sneller kwijt dan je lief is. Wat kun je als buitenwietkweker doen om grote wietplanten te camoufleren?

buitenwiet1

Door een pot te gebruiken kun je het formaat van een wietplant binnen de perken houden

Potplanten

Wie buiten voor het eerst aan de slag gaat, doet er goed aan om te weten hoe groot wietplanten kunnen worden. De ene soort wordt natuurlijk groter dan de andere soort, maar in de volle grond worden wietplanten soms enorm. Wil je dit voorkomen, dan kan dat gemakkelijk door ze in potten te zetten. Een wietplant wordt onder de grond namelijk net zo groot als boven de grond. Door potten te gebruiken begrens je de wortels, waardoor een wietplant ook boven de grond niet onbeperkt door zal groeien. Gebruik het volgende lijstje om ongeveer in te schatten welke pot het meest naar je wens is. Potten hebben verder nog een tweede voordeel en dat is dat je ze kunt verplaatsen. Zo kun je ze verbergen op momenten dat je (on)gewenst bezoek krijgt, of bijvoorbeeld naar binnen halen om te verduisteren en zo eerder te laten bloeien.

  • 20 centimeter = 5-liter pot
  • 40 centimeter = 10-liter pot
  • 60 centimeter = 15-liter pot
  • 80 centimeter = 20-liter pot
  • 1 meter = 25-liter pot
  • 1,2 meter = 30-liter pot

Toppen en fimmen

Een buitenwietplant groeit wel een paar maanden voordat de bloeifase rond augustus ongeveer ingaat. Tijd genoeg dus om haar in de breedte te laten groeien in plaats van in de hoogte. Zou je haar gewoon laten gaan, dan krijgt ze de structuur van een kerstboom, met één hoofdtop die als een opvallende piek boven de schutting en andere planten uittorent. Door haar tijdig en veelvuldig te toppen of te fimmen verdeelt ze haar groeikracht over meerdere toppen in plaats van één.

toppen

Het mes snijdt hierdoor aan twee kanten, je hebt meerdere hoofdtoppen en dus meer opbrengst, en je plant wordt breder in plaats van hoger. Handig dus wanneer je niet wil dat je plant boven de schutting uitkomt. Toppen en fimmen doe je simpelweg door de bovenste groei uit de plant te snoeien. Iedere keer dat je topt splitst een top zich van één in twee groeischeuten en wanneer je fimt kun je soms wel vier of meer groeischeuten verwachten. Hoe toppen en fimmen precies in zijn werk gaat, zie je hier. Scroggen is ook een techniek die buiten goed werkt om wietplanten laag te houden en tegelijkertijd meer op te laten brengen.

guerilla-farm-e1369832243839Andere vegetatie

We hebben het dikwijls gezien en gehoord. Vastgoedinspecteurs, wandelaars en buurtagenten die wietplanten buiten straal voorbij lopen, simpelweg omdat ze wegvallen tussen de andere, bestaande vegetatie in een tuin of de natuur. Maisvelden zijn daarom een geliefde verstopplaats voor guerrillakwekers, maar ook in je eigen tuin kun je wietplanten goed verbergen tussen het andere groen. Zet je wietplanten daarvoor niet in een rijtje bij elkaar, maar plaats ze strategisch kris kras tussen de andere struiken. Groeit er verder niets in je tuin dan kun je een rijtje maisplanten overwegen in te zaaien. Deze groeien in mum van tijd boven je wietplanten uit en beschermen ze ook nog eens tegen harde wind.

Kweekkas

Een glazen kweekkas haalt wietplanten ook uit het oog van voorbijgangers. Veel mensen hebben een kasje om in de zomer tomaten en paprikaplanten en dergelijke te telen dus dat valt op zich niet op. Je kunt de buitenkant van je kas met witvast ondoorzichtig maken zodat pottenkijkers niet naar binnen kunnen gluren. Het houdt de temperatuur in je kas ook nog eens acceptabel want het kan er tropisch warm in worden. Zorg er wel voor dat je planten in de kast niet zo groot worden dat ze er aan de buitenkant uitsteken, want dan vallen ze natuurlijk wel weer op. Een stevige kas zorgt bovendien voor de nodige bescherming tegen regen, kou en wind. Lees hier alles over het kweken van wiet in een kas.

kaswiet1

Onopvallende soorten

FD

Een Frisian Duck kan zo voor een brandnetel door, zou jij hem herkennen?

Tenslotte kun je er ook voor kiezen om een soort te kweken die van nature minder opvalt. Een dikke vette stinkende skunktop ruik je soms al van meters afstand, maar er zijn ook wietsoorten die minder sterk ruiken, zoals sommige haze soorten en purple soortjes. Maar de minst opvallende wietsoort is nog wel een Duckfoot of de Frisian Duck. Deze soort heeft namelijk een natuurlijke bladmutatie waardoor hij erg op een netel lijkt. De bladvingers van de soort zijn met elkaar vergroeid zodat ze niet die typische wietbladvorm hebben. Als je het niet weet, loop je zelfs als cannabisspecialist straal aan deze planten voorbij.

The post Camouflage-arsenaal voor buitenkwekers appeared first on RollingStoned.nl.


Peter Frampton in de kas van Kush & Purple…

$
0
0

Woensdag buitenwietdag! Dr. Kush & Purple bespreken de volledige afronding van de bouw van hun kas, het kweekmedium en de potten die ze gaan gebruiken en natuurlijk de verschillende wietsoorten die ze deze zomer zullen kweken. Bereid je voor want je is weer een uitgebreid staaltje buitenwiet-kweekinformatie!

Hallo buitenwietvrienden, het is weer zover; Kush & Purple (wij dus 😉 )zijn weer op bezoek op de leukste pothead website van de lage landen. We zullen jullie zo af en toe proberen te voorzien van het nodige kwijl-materiaal, maar voor nu eerst dit: rol een dikke joint, ga er lekker bij zitten op deze cannabis feestdag (420) en geniet!

Om te beginnen willen we het tuinteam van RollingStoned even bedanken. Dankzij hun zullen we stichting natuurmonumenten haar flora en fauna met tenminste 4 tot 5 rassen van Dutch Passion verrijken. Ook de zaadbank van de afgelopen jaren is inmiddels flink aangesterkt. We hebben ook nog een big-shopper, 2 encyclopedieën, de nodige stickers, heel wat verpakkingsmateriaal voor na de productie en de Friese eendenpoot Frisian Duck mogen ontvangen.

FOTO 2.1

Sponsormateriaal bekijken met 2.2 een Girl Scout Cookie

Wij kwaken alvast een lekkere snaak aan, want na het openen van het pakketje is Dr. Purple op avontuur geweest als therapeutische rookmachine in de smaken Kush en Lemon Haze bij de Opgezwolle tot nu Tour. Met op zijn kop de werkmijter van Dutch Passion.

Afronding kasbouw

FOTO3 FOTO 1

Hierboven zie je het vertrekpunt van de kas die we inmiddels hebben afgebouwd. De afgelopen weken hebben we er bloed zweet en tranen in gestoken, maar met veel liefde uiteraard. Het heeft niet allen de enige inspanning, maar ook vooral een groot deel van de groen voorraad van de zomer van vorig jaar gekost. Joints werden aan de lopende band gedraaid en geknakt, maar we boekten ook vooruitgang. Onze noeste arbeid leidde tot een zeer mooi resultaat, al zeggen we het zelf.

Heerlijk dat hobby-en! De good vibrations vloeiden letterlijk door de lucht en onze energie was al even positief. Van het zwoele Buddha’s Cheese aroma bleven wij lekker helder, waar we van de zware Amnesia Kush vaker dan eens de hamers, spijkers, aanstekers en vooral de draad kwijt raakten. Ondertussen schroefden we de houten constructie in elkaar. Het plaatsen van het speciale UV-licht doorlatende kasfolie was nog best een kwellende klus. Autistisch perfectionisme kwam in het spel en al snel was niks meer goed genoeg. Het spannen van het zeil leverde zowel frustraties als motivatie op in onze zoektocht naar kweekgeluk.

Arsenalen aan nietjes vlogen door de lucht. Blaren ontstonden, maar het geheel kreeg toch snel vorm en de rust keerde terug. Het resultaat is bevredigend. Een gesponsorde stapel pallets van een lokale pallet-boer was meer dan welkom voor een mooie opgehoogde bodem. Deze bodem zorg er natuurlijk voor dat onze vriendinnetjes droge voetjes houden en lekker kunnen afwateren. Ook zullen ze door de verhoging, minder last hebben van de koude stenen ondergrond.

FOTO 3 palletvloer

Links de deur van de kas, rechts de verhoogde palletvloer voor een goede afwatering en tegen koude voeten

Het zogenaamde afwatervlonder zat er al snel in en dichterbij kwam het einde van de kasbouw. Een deur zou de kas compleet maken, 2 scharniertjes, wat panlatten en schroeven waren voldoende een doorgang naar wat later het wietveld zal worden. Later voegen we nog anti-insectenhor voor een raampje in de deur toe. In de hoeken van het dak hebben we 2 flappen geplaatst, deze luchtflappen kunnen open en dicht zodat we in het begin een warme en aangename temperatuur kunnen behouden en later wat ruimte hebben voor ventilatie, vocht en warmte afvoer.

FOTO 4

De temperatuur in de kas. Buiten is het nog maar 15 graden

In de loop van de tijd zullen we ons ook gaan inzetten om het klimaat een beetje te beïnvloedden. We zijn natuurlijk op de hoogte van de risico’s die een kaskweek met zich meebrengt. Zo hebben we rekening te houden met het explosief groeien van de dames. ‘Met een beetje pech zijn hoge hakken er niks bij.’ Aldus Dr. Kush. Ook houden we rekening met een van onze grootse nachtmerries: ROT! Ophoping van vocht in een kas kan leiden tot nare situaties, en oververhitting is ook iets om in de gaten te houden, want ook al zijn het tropische planten, in een slecht geventileerde kas kan de temperatuur al snel te hoog oplopen. Het klein houden en vervroegd afbloeien zou geen slechte keuze zijn.

Veiligheid voorop

Andere aspecten zoals rippers, smurfen, buren en ratten spelen ook in ons achterhoofd. Tweehonderdtwintig (volt) op de kas zou mooi zijn maar misschien wat drastisch. De waakhond moet maar eens op cursus! Over de buurt-WhatsApp, de waakhond, het alarmsysteem, en de camerabewaking vertellen we binnenkort meer.

Geuroverlast gaan we proberen aan te pakken door maskeren en bestrijden, maar in een experimentele en analyserende fase is niks zeker dus dat pakken we gaandeweg aan wanneer het nodig is. Tips over de maskering van geur zijn natuurlijk altijd van harte welkom! Wij hebben vast een plantaardige herbman ingeschakeld om zijn theorie te toetsen aan de werkelijkheid. Als testcase stellen we de plant Peter Frampton aan jullie voor. Deze frambozenplant zal ons een voorlopig inzicht geven in de kwaliteiten van de kas.

FRAMPTON VOORTAAN IN DRIELUIK FRAMPTONS EERSTE NACHT OP HET HOK

De framboos Peter Frampton, vernoemd naar de Engelse artiest, verblijft als testcase in de kas.

Op het programma staat nog:

  • Ontwikkeling generaties 1 & 2 evalueren (met chickpics uiteraard)
  • Temperatuurbeheer
  • Luchtcirculatie
  • Passieve afzuiging
  • Geurbeperking
  • Verdediging en bewapening van ‘fort Domotica’ en alarmsysteem
  • 3e ronde dames uitzetten

Kweekmedium en potten

Deze week stond ook in het teken van het kweekmedium. Het experimenteren met verschillende potten kwam ter sprake. Een bezoek aan de lokale boerderijwinkel was daarbij niet te vermijden, aangekomen in het paradijs begon de zoektocht naar het zwarte goud. Het grote aanbod aan grond in combinatie met de Dutch Passion pet, zorgde voor veel onrust in het tuincentrum. De excursie naar de bloemenspecialist zorgde dan wel voor een fikse rekening, het resulteerde wel in een upgrade naar een mix van biologische moestuin aarde, verrijkt met lava en fossiele zeewier extract, universele potgrond, perliet en kokos. Met deze grondlaag moet het helemaal goed komen!

nr7

Biologische aarde voor de voldoende aanwezige bio-activiteit,  perliet voor een goede vocht huishouding, en kokos om het medium lekker luchtig te maken

Lava in de mix

Hoofdbestanddeel van lava is kiezelzuur, daarnaast bevat het onder meer: Calcium, Fosfor en Magnesium, evenals klei-mineralen. Dat zorgt voor betere ziekteresistentie en grotere bio-activiteit. De fosfor zal dan ook nog eens een extra bijdrage leveren tijdens de bloei van het plantenleven.

Een volgende belangrijke factor is het gehalte aan sporenelementen. Deze centrale atomen regelen de celvorming en het ontstaan van aminozuren. Voor plantaardig, dierlijk én menselijk leven zijn ze daarom onmisbaar! Lavameel werkt als een voedings-stofbinder en als een ionenwisselaar in het complexe systeem van uitwisseling van voedingsstoffen tussen bodem en plantenwortels. Men heeft geconstateerd dat producten die op met lavameel behandelde bodems worden geoogst;

  1. eerder rijp zijn.
  2. minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen.
  3. meer evenwicht hebben in de bodem.

Potpraat

We zullen gebruik gaan maken van cement aka speciekuipen, voorheen zwart maar waarschijnlijk dit keer ook wit om oververhitting van het wortelstelsel te voorkomen. De grootte van de potten worden nog in overweging genomen aangezien we rekening moeten houden met de afmetingen van de kas. Een reus die tegen het dak aan hengst is natuurlijk minder in de gelegenheid om vocht af te voeren wat kan lijden tot een van onze welbekende nachtmerries.

Wij staan altijd open voor wat nieuws, echter leert de ervaring een bepaalde vorm van zekerheid. De toenemende belangstelling voor smartpots, airpots en airprunning neemt toe, maar toch is het lastig om buiten het bekende gebied te treden. Daarbij hebben we dit jaar al een fikse verbetering in de basis (betere kas, betere aarde, selectievere zaadkeuze, et cetera) aan onszelf cadeau gedaan. Ook de kosten spelen een rol, want aangezien we kweken voor een jaar zonder zorgen en rookplezier, kweken we niet voor commerciële doeleinden. De volledige oogst zal dan ook zorgvuldig verorberd worden door de heren Kush en Purple zelf (wij dus!).

Het zelf maken van airpots kan ook. Aangezien het super eenvoudig is, en natuurlijk geldbesparend gaan wij ook zelf aan de slag met een boormachine en een pot. Het idee van een air- of smartpot bestaat uit het afsterven van wortel punten door het in aanraking komen met lucht. Dit zorgt ervoor dat de wortels gestimuleerd worden om meer vertakkingen aan te maken die weer meer gebruik gaan maken van de stoffen in het medium. Stoffen die anders verwaarloosd worden aangezien de wortels zich ophopen aan de randen en op de bodem van de pot.

Of dit vruchten gaat afwerpen? Daar zijn we zelf nog sceptisch over, maar niet geschoten is altijd mis. We kiezen ervoor om te experimenteren op de meest soortgelijke dames om de verschillen meetbaar en inzichtelijk te maken.

De eerste wietplanten

Ieder jaar verassen ze ons weer, en ze staan op de foto puur voor het experiment eens te snuffelen in de kas. Het aanzien van een vierde generatie Nedermeid is uitgebalanceerd en gewend aan kou. Wie weet zijn het wel vroege vogels… Ze brengen inzicht in het effect van de verschillende mogelijkheden en technieken. Ze zijn aan de vroege kant gestart zonder bijsturing. Ze gaan ook met lage temperaturen de kas in volle glorie ervaren. Laten we hopen dat de de zonnegoden ons goed gezind zullen zijn. We hebben bij enkele planten ook eens wat anders geprobeerd zoals jullie zien op de foto’s.

FOTO 12 FOTO CURASAUS

De eerste dames die gezaaid zijn als test, staan al ondergebracht in ons knusse onderkomen. Rekening houdend met de nog altijd dreigende nachttemperatuur, worden er wellicht op zeer korte termijn maatregelen getroffen. Mochten de weergoden ons niet gezind zijn. Natuurlijk is er maar beperkte ruimte en zullen we ons toch aan de 5 planten regel gaan houden, min of meer… Terwijl de kas beschutting biedt en al aardig  de temperatuur verzorgd voor de Early’s, staan de andere baby’s tot op 2 na allemaal 1 dag boven de grond. 4 Autoflowers waarvan één zich nog niet heeft laten zien, en 5 volwaardige kasknallers waarvan er eveneens eentje nog niet boven is.

13

De stand van wietzaken:

  • Blue Mammoth: opgekomen
  • Blue Invader: slaapt nog
  • Haze 2.0: opgekomen
  • Black Afghani Kush: opgekomen
  • Frisian Duck: opgekomen
  • CHEESUS: opgekomen
  • Super Sour O.G: opgekomen
  • Berrby Bomb: slaapt nog
  • Desfran: slaapt nog

Direct in kas:

  • Hollands hope: opgekomen
  • Autobrooklyn Sunrise: opgekomen
  • Early Girl 4th gen & airpot: opgekomen

Deze plantjes zullen nog een aantal weken binnen blijven, voordat ze ceremonieel zullen worden ingehuldigd binnen het uiteindelijke onderkomen. Ook zijn er de Hollands Hope en AutoBrooklyn Sunrise komen kijken en tijdig bijgezet bij de al wat meer gevorderde vroege meiden. Zij zijn direct in de kas gezet om eventuele nakomelingen voor te bereiden op de strenge nachten van april. Temperaturen die vanaf morgen in de nacht zelfs om en nabij het vriespunt komen te liggen.

Balkonië

Om nog even naar over te schakelen naar balkonië; de verstekeling heeft het ogenschijnlijk zwaar onder de minimale zonuren in de ochtend. Wij salueren dan ook voor de vorst die de komende dagen op komst is. De oude aarde bracht onder de tomaten ook nog wat verassingen mee…

4LUIK

Ook word er op dit moment nog onderzocht of er wellicht cactussoorten bij onze collectie zitten die een paar weekjes kas wel zien zitten. De komende weken hebben wij dan ook weer een drukke agenda, Dr. Kush gaat Def P achterna de komende weken. Daarbij zal Purple er voor zorgen dat er een leuke verrassing op hem staat te wachten als hij terug is uit de Himalaya. Wellicht komt er nog een uitbreiding van de zaden-database tot stand na het bezoek aan de andere kant van de wereld.

Tot slot willen we jullie aan het einde van iedere update een fijn plaatje aanraden dat de sfeer van ons proces kenschetst. Deze week beginnen we met Peter Frampton als eerbetoon aan de indica(tie) die zij ons de komende weken gaat geven. Komende week gaan we aan de slag met een bezoek aan een nieuwe ruimte waar we ondersteuning en passie zullen delen. Eerst genieten we van Peter Frampton met een dikke joint en een zwaai, tot over twee weken!

Dr. Kush & Dr. Purple

 

The post Peter Frampton in de kas van Kush & Purple… appeared first on RollingStoned.nl.

Video: Buiten wiet planten met Jorge Cervantes

$
0
0

Over een kleine maand is het buiten warm genoeg om er wiet te planten. Misschien heb je alvast wat zaden ontkiemd en staan de zaailingen al voor het raam te trappelen om geplant te worden. Cannabisgoeroe Jorge Cervantes laat zien hoe hij dat vorig jaar aanpakte. Buitenwiet voorpret noemen we dat, enjoy!

The post Video: Buiten wiet planten met Jorge Cervantes appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwiet: Dr. Dreten & Steve

$
0
0

Dit is het eerste dubbele buitenwietverslag van 2016, want naast Dr. Dreten en de heren Kush & Purple heeft Steve zich nu ook aan het buitenwietfront gemeld. Vaste lezers kennen hem al van die prachtige gescrogde Kali Mist van vorig jaar, kijken wat hij dit jaar voor ons in petto heeft… Dr. Dreten geeft tips voor een geslaagde start van het buitenwietseizoen.

Buiten scroggen met Steve

Hallo medestoners, met veel plezier ben ik begonnen aan een nieuw buitenwiet avontuur, maar ik zal me eerst even voorstellen voor degenen die nieuw zijn op RollingStoned. Mijn naam is Steve ik kweek in het zuiden van het land. Na een winter van afwezigheid zal ook ik dit jaar weer aan de slag gaan als buitenwiet-correspondent. Vorig jaar heb ik jullie laten zien hoe ik in het eerste gedeelte van de zomer met autoflowers aan de slag ging en daarna het seizoen met een Kali Mist SCROG afsloot.

kalimist

Steve’s Kali Mist van vorig jaar, een plaatje om te zien en een genot om te roken

Dit jaar geen autoflowers maar wel 3 planten in scrog, welke dat zijn vertel ik straks. Ik kweek dit jaar wederom op kokos, want dat heeft vorig jaar voor mij echt wel z’n vruchten afgeworpen. Verder bestaat mijn scrogrek uit wat simpele paaltjes en een stuk gaas voor planten uit het tuincentrum. Mijn dames zullen met de voetjes in een 30 liter Airpot staan, en als voeding zal ik gewoon simpele A + B kokosvoeding gebruiken van Canna met aan het eind wat PK 13 + 14. Ik hoop dat het mij gaat lukken om de Kali Mist van vorig jaar te overtreffen.

20160327_122138

Dit jaar heb ik via RollingStoned de volgende zaden van Serious Seeds bemachtigd: White Russian, Biddy Early, en Serious 6. Aan de kwaliteit van de zaden zal het in ieder geval niet liggen, laten we hopen op een zonnige zomer!

20160425_095953

Steve ontkiemt zijn zaden serieus in sproutpads

Voor het ontkiemen maak ik gebruik van een propagator en sproutpads, dit werkt perfect. Het enige wat je hoeft te doen is de sproutpads te laten inweken in wat water totdat ze opzwellen, daarna de zaadjes ongeveer een halve centimeter diep erin, dekseltje erop, de propagator op de vensterbank in het zonnetje en dan is het een kwestie van geduld hebben. Ik hoop dat ik jullie tijdens mijn volgende update al wat meer kan laten zien. Ik wens al mijn mede correspondenten, en iedereen die zelf ook aan de slag gaat deze zomer in ieder geval veel succes! Tot over twee weken.

Dr. Dreten: Mainlinen in de kou

Hallo buitenwiet liefhebbers, de meeste bomen hebben groene blaadjes gekregen en de melkkoeien staan terug op de wei. Jammer genoeg is de zon alleen niet meer van de partij. Tot en met zondag viel het goed mee, de zon scheen regelmatig tussen de wolken waardoor het in de serre aangenaam toeven was voor de planten. De laatste dagen is het echter andere koek, veel regen, veel wind en vooral te koud, het is in de tunnelkas amper 10 graden. Hierdoor zullen de planten de komende dagen niet meer veel groeien of ontwikkelen. Ik vermoed dat er bij de nu bloeiende soorten 1 of 2 weken extra zullen bijkomen. Het enige lichtpunt is dat de planten ‘s nachts in een warme garage staan. Hierdoor kunnen de wortelkluiten terug opwarmen, dit is belangrijk voor het bodemleven. Onder de 15 graden gaat deze namelijk in slaapstand, het is dus belangrijk om koudere temperaturen te vermijden.

P4183054

P4273133

De Himalaya Mountain en de Blue Widow doen het ondanks de kou toch best goed eigenlijk

De planten zien er wel oké uit. De grotere potten krijgen één keer per week water, de kleinere om de 3 dagen. De oudste planten staan nu 4,5 weken in bloei. Er zijn kleine topjes gevormd en ook de harsproductie komt op gang. Of het echt dikke toppen worden valt nog af te wachten. Zoals het er nu uitziet zal er ook redelijk wat blad tussen zitten. Op zonnige dagen mochten de planten onder de volle zon staan, al bij al was dit de laatste 2 weken slechts 3 dagen het geval. Omdat ze dus nog niet veel in de wind gestaan hebben vrees ik een beetje voor zwakkere stammen.

P4223070

Mainlinen

Ik heb besloten om een paar van de jongere planten te mainlinen. Dit is een techniek waarbij men de sapstroom gelijk verdeelt over de hele plant. Omdat ik kweek voor eigen gebruik is niet kwantiteit, maar kwaliteit van het grootste belang. Het moeten geen monsterplanten worden, maar eerder compacte struikjes. De methode gebruikt bij de eerste planten vraagt veel bindwerk, mainlining kost veel minder tijd.

Bij mainlinen gaat men gaat als volgt te werk: Laat een plantje groeien tot ze 5 of 6 nodes heeft en top terug tot de onderste drie overblijven. De eerste node, helemaal onderin, haal je weg. Als je geen stekken nodig hebt knip je de tweede er ook direct uit. Op die manier blijft enkel de derde, bovenste node over om uit te groeien. Eens deze lang genoeg is (5 nodes), top je deze zijtakken ook terug naar de 3e node. Deze ontdoe je weer van zijn onderste 2 nodes en trek je vervolgens horizontaal. Op die manier krijg je een basis die lijkt op een Y. Hierop groeien symmetrisch getopte zijtakken in een Y-patroon. Iedere keer dat je topt verdubbelen de toppen. Wil je er graag stekken aan overhouden dan kan dat. Laat dan de tweede en derde node uitgroeien. Als de tweede groot genoeg is snij je deze af om te laten wortelen. De bovenste node laat je natuurlijk staan. Op de foto kan je de basisstappen zien.

P4263137

Door mainlining kun je de de sapstroom gelijk verdelen over de hele plant

P4183052

Girl Scout Cookies

Tips voor een geslaagde start

Eigenlijk was ik van plan om het over verduisteren te hebben. Het is een drukke week geweest, daarom had ik te weinig tijd om eraan te werken. Daarom heb ik elke dag wat tips neergeschreven die van pas zullen komen nu de meesten hun buitenkweek opstarten.

  • Kweken is een leerproces, je leert uit fouten. Door veel te lezen en te delen met anderen kan je van elkaars fouten leren, en hoef je ze dus zelf niet nog eens te maken…
  • Een groot deel van een succesvolle buitenkweek is afhankelijk van de genetica: dus kies de juiste soort. Ook het weer bepaalt het resultaat, maar dit kunnen we niet voorspellen of sturen. Daarom is het net van groot belang soorten te kiezen die aangepast zijn aan ons klimaat. De plant moet kou- en schimmelbestendig zijn als je ze in de herfst laat afbloeien. Als je verduistert of binnen verder afbloeit is er meer ruimte om andere soorten te zetten. Het is verleidelijk om een tropische soort te kiezen, maar in ons klimaat is het risicovol om een haze te zetten die tot eind november moet bloeien.
  • Er zijn verschillende goeie manieren om zaden te ontkiemen. Ofwel rechtstreeks in de aarde of eerst tussen keukenrol of watten. Let op bij het gebruik van verwarmde kiembakjes of warmtematten, deze kunnen de zaden ‘koken’ als het zaad te dicht bij de warme bodem ligt. Plaats daarom het kiemzaad hoger in de ruimte, zodat ze warm blijft door lucht en niet door stralingswarmte.
  • Label vanaf het kiemen duidelijk de zaadjes (soort en zaaidatum). Als je dit niet doet is een fout rap gemaakt. Het is belangrijk om te weten tot welke soort elk plantje behoort, onder andere in verband met de bloeiduur.
  • P9112194

    Met ijzerdraad, spanbandjes en tape kan je de afgebroken takken hechten en spalken

    Kweek nooit te vochtig, beter te droog dan te nat. Water bijgeven is altijd mogelijk, water uit de aarde halen niet.

  • Begin te zaaien in kleine potjes en vergroot om de zoveel weken. Op die manier koloniseren de wortels alle beschikbare aarde. Wortels hebben de neiging naar beneden te groeien, tot de bodem van de bak. Als je rechtstreeks in een grote bloempot zaait zal enkel het onderste deel goed geworteld zijn.
  • Gebruik in volle zomerzon geen donkergekleurde potten. Worteltemperatuur kan in zwarte containers 40 tot 50 graden Celsius bereiken. Dit is slecht voor de wortels en veroorzaakt stress bij de plant. Zet om die reden ook potten van de grond. De wortels blijven zo op een meer constante temperatuur. Als ze op steen staan kunnen ze te veel afkoelen of opwarmen.
  • Spreid je kansen. Het weer valt niet te voorspellen, zaai dus met tussenpozen en niet alles in één keer. Dit geldt zeker voor autoflowers.
  • Verzorg niet alleen je planten goed, maar ook de volledige tuin. Plagen en ziekten kunnen afkomstig zijn van andere gewassen. Vooral zwakkere planten vallen eraan ten prooi. De schimmel die toprot veroorzaakt reist met de wind, ook tomaten, aardbeien en frambozen zijn er gevoelig voor. Plaats daarom de planten niet in de buurt van een compostbak, dit kan een broeihaard zijn van allerhande problemen.
  • Blijf kalm als er zich problemen voordoen. Bekijk hoe het opgelost kan worden en ga voorzichtig en doordacht te werk. Zorg dat je voldoende gereedschap in huis hebt.
  • Als een tak afscheurt van de hoofdstam en er nog gedeeltelijk aan hangt kan je deze proberen terug te plaatsen. Met ijzerdraad, spanbandjes en tape kan je de tak hechten en spalken. Wietplanten zijn ontzettend taai en kunnen van veel herstellen.
  • Ik heb al enkele malen gehad dat een net gekiemd plantje bijna volledig opgegeten was door slakken en zich toch nog herpakt heeft. Zolang er een miniem stukje blad overblijft, en er dus fotosynthese plaatsvindt, kunnen ze groeien. Geef een plant dus nooit op wil ik maar zeggen.
  • Leer toprot vlug herkennen. Een puntblaadje dat slap in een top hangt, of een muffe geur rond de plant kan daarop wijzen. Als je rot ontdekt ga je voorzichtig te werk. Neem wegwerphandschoenen, ontsmettingsalcohol, plastic zakjes en watten bij je. Zet de plant eerst op een windstille plaats, uit de buurt van andere planten. Vervolgens knip je alle rotte stukken er ruim uit en stop je deze in de zakken. Na elke handeling schaar en handschoenen goed ontsmetten. Tenslotte elke dag controleren of er geen nieuwe plekken ontstaan. Knowledge is power!

Zo dit was het dan weer, veel succes iedereen, ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben. Tot volgende keer, met hopelijk beter weer!

The post Buitenwiet: Dr. Dreten & Steve appeared first on RollingStoned.nl.

Extraatjes voor je buitenwiet

$
0
0

Bij buitenwietplanten zorgt moeder natuur voor de kweekomstandigheden en heb je niet veel invloed op het licht en de lucht. CO2 kun je buiten niet extra toedienen, maar er zijn wel andere manieren om wietplanten buiten met extraatjes te verwennen, lees maar mee.

Buiten doen wietplanten het met wat de natuur hun biedt, zaken als licht en lucht heb je niet helemaal in de hand, maar toch kun je de omstandigheden buiten wel een beetje bijsturen. Voeding is een extraatje die je natuurlijk wel kunt geven, al geldt hier natuurlijk dat overdaad geen verwennerij is voor een wietplant.

Boven de grond

Buitenwietplanten krijgen licht van de zon, maar ook daar kun je enige invloed op uitoefenen. Wanneer je in potten kweekt kun je je wietplanten enorm verwennen door ze steeds naar de zonnigste plek van je tuin te verplaatsen. Wanneer je ook over een binnenkweekruimte beschikt, kun je de zon ‘s avonds natuurlijk aanvullen door je buitenplanten binnen onder de lamp te zetten. Zo kun je het aantal lichturen in de groeifase verlengen, je verwent je wietplant er enorm mee! Wanneer je wietplanten in juli laat bloeien verwen je ze helemaal, ze kunnen hierdoor veel meer en betere wiet produceren dan wanneer ze in de late nazomer nog toppen moeten maken. Door ze vanaf halverwege juli, een dikke maand lang iedere avond in het donker te zetten, zullen ze eerder aan de bloeifase beginnen en bij beter weer kunnen afbloeien. Het is de bedoeling dat de planten door het verduisteren niet meer dan 12 uur licht krijgen.

verduisteren3

Verwen je buitenwiet door haar te verduisteren zodat ze tijdens de mooiste maanden kan bloeien.

In de groeifase kun je buitenwietplanten ook af en toe eens op een lekkere douche met bladvoeding trakteren. Via de bladeren nemen wietplanten namelijk ook voeding op, en dan met name de macro-elementen. Je hoeft hiervoor echt geen speciale bladvoeding te gebruiken, al is dat natuurlijk helemaal een traktatie. Vul gewoon een plantenspuit met groeivoeding en gebruik een halve dosis van wat je normaal gesproken zou geven, en besproei je planten hiermee.

Om te voorkomen dat wietplanten bij hevige regenval verzuipen, doe je er goed aan om een afdak voor ze te maken of ze naar binnen te halen. Een afdak moet echter nogal stevig zijn, om de nazomerstormen te kunnen trotseren. Zorg ook dat je een stevige bamboestok langs je planten zet, en bind ze op met twee touwtjes. De top hoeft niet, die is flexibel genoeg en knakt niet zomaar. Zaadplanten staan wel beter verankerd in de grond dan stekken.

Onder de grond

Onder de grond kun je je buitenplanten ook verwennen. Wanneer je planten in de volle grond kweekt, doe je deze een enorm plezier door de grond van te voren eens goed om te spitten en te verrijken met wat mestkorrels. Verder hoef je planten in de volle grond niet echt te voeden. Wanneer de bodem van goede kwaliteit is kunnen de wortels in de volle grond altijd genoeg voeding opnemen.

Soil miixxx

Bereid de volle grond voor op de komst van je wietplanten, je kunt ze niet beter verwennen!

Potplanten kunnen op een gegeven moment wel met tekorten kampen. Meestal is dit zo rond de hete zomermaanden wanneer de planten al een aardig formaat hebben en ze veel voeding en water drinken. Vooral met wat extra fosfor en magnesium (bijvoorbeeld met guano-extract ) zijn je planten je erg dankbaar. Extra kalium geven op een biologische manier gaat prima met melasse. Melasse is een afvalproduct van suikerbieten en bevat erg veel kalium. Let wel op, want ook met het bijvoederen gaat hetzelfde liedje op: overdaad schaadt!

The post Extraatjes voor je buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

Dr. Kush & Dr. Purple: buitenwiet in Tuinesië

$
0
0

Ze zijn hard aan het blokken voor hun afstuderen, en daarom komen Dr. Kush & Purple deze week een dagje later dan gewoonlijk met hun buitenwiet-update. Komt helemaal goed uit want wat is nou een betere dag om de bloemetjes buiten te zetten dan Bevrijdingsdag? Om het allemaal extra mooi te maken hebben ze er deze week zelfs een echte fotograaf bijgehaald, kun jij zien welke foto’s zij gemaakt heeft?

Beste rollende stoner, we hebben een drukke afstudeer-week achter de rug, dus anders dan je gewend bent, maakten we deze week een iets korter verslag. Uiteraard wel met de nodige foto’s om je te kietelen zodat jullie hopelijk in grote getale ook de tuin induiken met wat mooi wietzaad. Daarover gesproken; onze fotograaf heeft deze week ook haar eerste bijdrage geleverd, we zijn benieuwd of je haar plaatjes eruit kunt pikken?

Tuinesië!

We hebben ons deze week het afronden van een afstudeerscriptie en een reisje rond de wereld op de hals gehaald, en waren dan ook blij dat het klimaat eventjes op pauze heeft gestaan in Nederland. Toch hebben de plantjes wel een kleine groeispurt kunnen maken de afgelopen twee weken. Gelukkig was de kas op tijd klaar om de dames tegen de ergste kou te beschermen! Voor de kleinste zaailingen was een iets warmere voorgroei gewenst, en daar heeft de kas zijn dienst perfect bewezen!

Alleen de Hollandse Hoop heeft het nog eventjes lastig in haar klamme zakje, maar wat duidelijk naar voren komt is dat de Early Girls een ontzettend uiteenlopend karakter hebben ontwikkeld met twee verschillende fenotypes. Bij de ene groep dames komt er namelijk duidelijk een sativa invloed naar voren en ondertussen lijkt de andere helft van het gebroed zich te ontwikkelen in indica-stijl. Dat hadden wij zelf ook niet verwacht!

Peter Frampton en Balkonië

Ook frambozenstruik die we liefkozend tot Peter Frampton omdoopten maakt de nodige meters in onze kas! Peter stond daar eigenlijk puur om de kas mee uit te testen, en die werkt dus duidelijk wel. De plant lijkt geen last te hebben gehad van de aanhoudende kou en heeft zich gevoed met alle licht dat ze maar kon opvangen.

kasDe framboos ‘Peter Frampton’ maakt het goed in de kas. Wat verwacht je ook anders met al die dames om hem heen?

Van Tuinesië schakelen we over naar Balkonië. Hier genoten een aantal dames van hun zorgpension, terwijl Dr. Kush zich ergens in een strandtent liet masseren, waarschijnlijk onder het genot van een rasechte Thaistick, en hij maar hopen dat hij kon detoxen aan de andere kant van de aardbol…

04 (Custom)Ondertussen straalt het zonnetje in het zorgpension waarbij de planten niet alleen getraind worden op droogte, maar ook op warmte en wind. Hier staat er een windturbine ze te voorzien van ventilator kracht 1-3. Hierdoor nemen we verschillen in ontwikkeling waar bij zowel de sativa dominante variant (Autobrooklynn sunrise), en haar indica zusje (Black Afghani Kush).

Zoals je ziet is de Frisian Duck tijdens de kou omhoog gekomen. Dit prachtige gegeven geeft ons blijk van de mogelijkheden van deze dame! Het doel is om haar sowieso een kruising te laten ervaren, met het stuifmeel van een Early Girl. Dit hebben we immers speciaal voor gelegenheden als deze bewaard.

42,2 graden!

De temperatuur in de kas is op dit moment veel te hoog, we gaan deze week dan ook een schema opstellen waarbij het openen en sluiten van de luiken van de kas centraal staat. Met de Franse slag ventileren is niet realistisch, als we nu al op de 42,2 graden zitten!

De Super Sour OG en de Cheesus blijven wat onderontwikkeld. Ze zagen er niet echt royaal uit, maar hebben toch een inhaalslag beleefd. Ze hebben vanuit hun achterstand alle moed bij elkaar geraapt om zich toch op een nette manier te ontwikkelen en te doen wat we van hen verwachten.

Het is nu al 42,2 graden in de kas!

Tot slot…

Zoals je ziet krijgen alle dames op dit moment de kracht, kunde en mogelijkheden om zich voor te bereiden op wat er komen gaat deze zomer. Het experiment resulteerde tot nu toe in het feit dat we weten dat de dames de kou aankunnen, en dat ze weten hoe ze met de immense temperatuurverschillen om moeten gaan. Ook op verschillende bondage technieken lijken ze nu echt te kicken.

Daarnaast staan er nog een paar dames te wachten op hun nieuwe schoenen. Hiervan zullen ze je dan ook op de hoogte houden. Vooral om dat bij de meesten met een special drankje zal worden gewerkt waarover we in de volgende correspondentie zullen schrijven. Tot dan: geniet van het weer en duik lekker de tuin in!

Dr. Kush & Dr. Purple

The post Dr. Kush & Dr. Purple: buitenwiet in Tuinesië appeared first on RollingStoned.nl.

Buiten wiet kweken zonder moeite

$
0
0

ROLLING STONED TOP 50 #2   Stelletje luie lezers hebben wij, bijna het allermeest gelezen artikel op RollingStoned dit jaar gaat namelijk over wiet kweken zonder moeite. Lekker in je hangmat chillen terwijl de natuur al het werk doet, dat is dus wel een spekkie naar jullie bekkie. Je moet nog even geduld hebben voordat je wietplanten weer zonder moeite buiten kunt laten groeien, maar zo lang duurt het niet meer want de dagen zijn alweer aan het lengen. Tot het zover is kun je hier vast lezen hoe je straks zo min mogelijk inspanning hoeft te leveren voor je gratis wierie. Ja man, relax!

TOP502015-2

Steeds sterkere wietsoorten en ook autoflowers maken het leven van de buitenwietkweker wel heel gemakkelijk. Voor echte goede buitenwiet moest je vroeger niet in ons koude kikkerlandje zijn, maar sommige moderne wietsoorten zijn tegenwoordig goed in Nederland en België af te bloeien, en de natuur doet het meeste werk!

Buiten wiet kweken is makkelijker dan binnen, het kost je geen extra stroom en wanneer je niet meer dan vijf planten tegelijk kweekt zijn er ook geen risico’s op vervolging. Wat let je dus?

Een wietplant kan buiten gemakkelijk boven de drie meter hoog worden en wel een paar honderd gram wiet opleveren. In het noordelijk halfrond waar wij wonen loopt het buitenwietseizoen ongeveer van april, mei tot en met oktober. In het zuidelijk halfrond beginnen ze juist in oktober en wordt er rond maart, april geoogst. Buite kweken is makkelijk, een zonnig plekje waar je planten rustig kunnen groeien is eigenlijk alles wat je nodig hebt.

grote plant

Meestal worden een paar zaadjes eerst ontkiemd en een paar weken binnen gehouden tot ze groot genoeg zijn om naar buiten te kunnen. Daarna is het een kwestie van buiten zetten in een pot of in de volle grond en een beetje tegen slakken en andere dieren beschermen, eventueel met wat (kippen)gaas. Een niet-autoflower plant is doorgaans een maand of vijf later klaar voor de oogst. Echte buitenrassen zijn Frisian Dew, Frisian Duck, Hollands Hope of Passion #1 maar er zijn er nog veel meer die goed in de lage landen te kweken zijn. Autoflower wietsoorten zijn al veel sneller klaar voor de oogst, meestal al zo’n 3 maanden na het zaaien.

Aan de slag

Een goed locatie voor je planten is de sleutel tot je kweeksucces. Een beschutte en zonnige plek in de tuin, langs de waterkant of in het bos zijn een paar veelgebruikte plekken om wat wietplanten te laten groeien. Alle buitenwietsoorten kunnen ook in een plastic of glazen kas gekweekt worden, dit biedt de plant wat meer bescherming en onttrekt de planten aan het zicht.

grote plant 2

De beste resultaten krijg je wanneer je een goede aarde gebruikt. Sommige kwekers gebruiken hun eigen compost of verbeteren de kwaliteit van hun aarde met organische meststoffen. Guerrilla kwekers kweken hun planten in de vrije natuur en doen veel moeite om een of meerdere goede plekken te vinden waar hun planten niet gevonden kunnen worden door voorbijgangers of wilde dieren. Sommigen gaan daar erg ver in en snoeien een kweekruimte uit in een bos van brandnetels of stekelige planten zoals wilde bramen. Een goed geprepareede ruimte zoals dat kan voor jaren buitenkweekplezier zorgen omdat hij moeilijk te vinden, vruchtbaar en zonnig is.

Twee opties

Bij het kiezen van een wietsoort heb je eigenlijk twee hoofdopties; je kunt voor een autoflower, of een niet-autoflower plant gaan. De laatste soort bloeit op basis van de lengte van de dagen aan het einde van de zomer en de cyclus duurt daardoor zo’n vijf maanden. De meest populaire soorten van Dutch Passion hiervoor zijn Frisian Dew, Trance, Forest Dream en Frisian Duck. Frisian Duck is een unieke nieuwe soort met bladeren die aan elkaar vastzitten zodat de planten er niet als traditionele wietplanten uitzien en dus minder snel opgemerkt zullen worden.

duck5 duck6

Frisian Duck heeft een onopvallend uiterlijk door haar aparte bladeren

Gefeminiseerde autoflower variëteiten produceren wellicht niet zoveel oogst, maar zijn wel veel sneller klaar, al zo’n drie maanden na het kiemen van de zaden. Dit kan een groot voordeel ik ons koude klimaat zijn, want daardoor heb je geen last van schimmels door het natte herfstweer. Autoflowers worden ook niet zo groot, waardoor ze ook minder opvallen, je kunt ze gemakkelijk achter een balkonrand verbergen.

Of je nou voor reguliere of autoflower zaden gaat, we raden je aan om wel voor zaden te gaan die zichzelf bewezen hebben. Het heeft geen zin om maanden op een slechte kwaliteit oogst te wachten. Kies de beste zaden die je kunt veroorloven en ga voor een goede zadenbank. Zelfs de beste zaden kosten maar een paar euro per stuk, een bedrag dat niets is in vergelijking met de waarde van je oogst aan het einde van de zomer.

Tips voor succes

Wanneer je planten pas in de volle grond hebt gezet, zorg er dan voor dat ze genoeg water hebben zolang hun wortels nog niet uitgestrekt zijn. In de vrije natuur zul je misschien wel wat van de omliggende begroeiing moeten wegsnoeien zodat je planten genoeg licht op kunnen vangen. Als er een hittegolf is moet je wellicht wat vaker bewateren. Wanneer je je planten in de natuur bezoekt, zorg er dan voor dat je geen pad creëert wanneer je erheen loopt, dit zou je planten kunnen verraden.

Buiten wiet kweken is erg simpel zoals je ziet. De twee hoofdzaken waar je op moet letten zijn een goede locatie en de juiste wietzaden. Als je dat goed hebt ben je al half op weg naar een geweldige buitenoogst. Veel buitenkwekers hebben aan een paar planten genoeg wiet voor het hele jaar en vaak zeggen ze ook dat de smaak van hun buitenwiet beter is dan die van binnen gekweekte wiet.

Dit is een vertaald artikel dat eerder in het Engels verscheen op Dutch-Passion.nl. Ga voor meer uitstekende cannabisgerelateerde artikelen naar Dutch Passions blogpagina.

The post Buiten wiet kweken zonder moeite appeared first on RollingStoned.nl.

Maak een wormtoren voor wietplanten

$
0
0

Het buitenwietseizoen staat binnenkort weer voor de deur en onze vingers beginnen alweer een beetje te kriebelen. Kun je ook niet wachten om de tuin in te gaan, begin dan nu alvast met het maken van een of meerdere wormtorens om je wietplanten deze zomer van gratis voeding mee te voorzien!

Wormen zijn geweldige helpers voor planten. Ze kruipen de hele dag door de aarde en maken die daardoor lekker luchtig. Maar het grootste voordeel van de roze beestjes is natuurlijk dat ze geweldig goede meststoffen voor de planten produceren. Je kunt voorgemengde aarde met wormenmest kopen, maar met hetzelfde gemak maak je een wormtoren voor je wietplanten dit jaar!

wormtorens

Hoe maak je een wormtoren?

Een wormtoren is eigenlijk een soort mini-composthoop waaraan je wormen toevoegt die jouw tuin- en keukenafval in razendsnel tempo omvormen tot eersteklas wormenmest voor je planten. Als bonus maken ze de grond ook nog eens superluchtig en daar houden wietplanten van. Wat heb je nodig?

  • Een grote PVC pijp en iets om die mee af te dekken zoals een oude plantenpot
  • Een boormachine en een schep
  • Een paar oude kranten
  • Compost en wormen

Neem een stuk PVC pijp met een diameter van een centimeter of 20 en ongeveer een meter in lengte. De afmetingen zijn echter niet ontzettend belangrijk dus je kunt ook gemakkelijk naar alternatieven zoeken. Hoe breder en langer de buis is, hoe meer compost je uiteraard kunt verwerken. Boor met een flinke boor gaten in de onderste helft tot een derde van de buis zodat je wormen hier straks gemakkelijk door heen en weer kunnen kruipen en de aarde rond de wormtoren goed zullen bemesten.

gaten inde grond

Als je de gaten hebt geboord kun je de wormtoren gaan ingraven. Maak een gat waar de wormtoren moet komen, uiteraard zo dicht mogelijk bij je wietplanten. Het gat moet een centimeter of 10 dieper zijn dan het deel van de buis met de gaten zodat alle gaten goed onder de grond zitten. Zorg dat de buis goed vast zit, druk de aarde rond de buis goed aan maar hou de binnenkant van de buis nog leeg.

Nu ga je de buis vullen. Begin met een paar handjes snippers van oude kranten, dan wat tuin- of keukenafval en dan weer krantensnippers. Wissel het af zoals je met lasagne zou doen, laag voor laag. Voeg nu je wormen toe. Wormen kun je kopen voor een snelle start, maar je zult merken dat ze ook vanzelf op je wormtoren afkomen. Als je het goed aanvult met het juiste materiaal dan zullen de wormen zich voortplanten en heb je binnen de kortste keren een gezellige bevolking in de wormtoren.

wormen klaar

Tot slot vul je de rest van de buis met wat organisch afval en een kopje water en dek je de buis af met een deksel. Dit kan van alles zijn zoals een oude stoeptegel of een omgekeerde plantenpot.

Wat gaat erin?

Je kunt je wormentoren vullen met van alles en nog wat, maar wormen zijn niet met alles even blij. Sinaasappelschillen en ander afval van citrusvruchten kun je beter niet gebruiken want dat is te zuur. Ook mangoschillen zijn niet erg geliefd. De beestjes zijn echter bijzonder gek op koffieprut, gemaaid gras, papiersnippers en nog veel meer. Op de onderstaande afbeelding zie je wat je wel en wat je niet in je wormtoren kunt gebruiken.

worm-food-poster

Veel succes dit jaar, met een wormtoren voor iedere wietplant kan het buitenwietseizoen alleen maar een groot succes worden!

[Openingsbeeld: Scruggelgreen, Shutterstock.com]

The post Maak een wormtoren voor wietplanten appeared first on RollingStoned.nl.


3 Weken verduisteren = betere buitenwiet

$
0
0

Vanwege de beroerde weersomstandigheden waaronder wietplanten in de lage landen buiten moeten afbloeien is het feitelijk onmogelijk om een ‘puur natuur’ wietje te kweken. Vele rassen kunnen in ons klimaat immers niet tot volle bloei komen of gaan te snel rotten. Maar daar is gelukkig wat aan te doen, ook bij niet-autoflowers en lang bloeiende sativasoorten.

De lage temperatuur in de maand oktober speelt een belangrijke rol, want juist in de laatste maand van de bloei moeten de planten overdag veel water kunnen verdampen. In de koude oktoberlucht (en eind september) kunnen de toppen vaak onvoldoende water verdampen waardoor er zelfs als het niet regent rot kan ontstaan. Bovendien zorgen lage temperaturen samen met de korter wordende dagen en afnemende lichtintensiteit ervoor dat de planten zich te langzaam ontwikkelen. Ook beginnen de planten veel meer blaadjes in de toppen aan te maken . Enorm veel knipwerk en buds die niet goed afgebloeid zijn is het resultaat.

Verduisteren

Wat kunnen we doen om deze problemen tegen te gaan? Wel, bijvoorbeeld een heel vroeg bloeiende soort kiezen en hopen dat ze inderdaad zo vroeg afbloeien. Of je zorgt ervoor dat de wietplanten al in de zomermaanden afbloeien, maar hoe doe je dat? In de maanden juli en augustus is het klimaat veel geschikter voor het afbloeien van cannabis. Door de planten veel eerder de bloei in te laten gaan hebben ze geen last van al die kou. De manier waarop dat het handigst kan, is een methode die we ook wel verduisteren noemen. Hierdoor kunnen we ook binnensoortjes buiten volledig afbloeien.

Door te verduisteren kunnen we zelfs echte binnensoorten, buiten volledig afbloeien

verduisteren2

Deze kweker heeft van wat latten en wat zeil een handige overkapping gemaakt om zijn planten mee te verduisteren

Drie weken verduisteren

Er zijn slechts een dikke 3 weken nodig waarin je de nachten kunstmatig verlengt, daarna kun je de natuur zijn gang weer laten gaan. Het is dan wel zaak om in de eerste week van juli te beginnen met het verduisteren. Zorg er in die 3 weken voor dat je plant(en) elke avond om 7 uur in het donker komen te staan, dus zet ze binnen of trek er gewoon een paar vuilniszakken overheen. Belangrijk is dat je dit doet tot het buiten donker is en niet langer . Ze kunnen dus om een uur of 11 in de avond gewoon weer naar buiten of je kunt de zakken er weer afhalen. Probeer dit ruim 3 weken lang elke dag te doen. Pas wel op! Wanneer je de zakken heel de nacht over de planten zou laten zitten dan wordt het supervochtig rond de plant en kunnen ze niet goed meer ademen. Rond de vierde dag van augustus kun je er mee stoppen en de inmiddels in de bloei geschoten planten zullen gewoon blijven doorbloeien ook al is het buiten nog langer dan 12 uur licht. 10 donkere uren of zelfs nog minder zijn al voldoende om het bloeiproces op gang te brengen.

buitenwiet2

In augustus beginnen de meeste planten op de buitenlichtcyclus al bloeihormonen aan te maken, doorgaan met verduisteren tot september heeft dus weinig zin en is onnodig moeilijk doen.

 

Velen zullen denken, ‘met deze methode worden mijn planten minder groot omdat de groei periode korter is’. Dat klopt, maar het levert veel betere wiet op waarvan ook de kwantiteit niet onder zal doen voor een plant die niet verduisterd is. Het afbloeien in de zomermaanden zorgt voor wiet die lijkt op de wiet die binnen onder de lampen vandaan gehaald zijn, met minder blad, en meer bud.

buitenwiet3

 

Bijna alle verkrijgbare rassen zullen de maand oktober nog nodig hebben om af te bloeien, en sommigen zelfs de maand november. In deze maanden is het klimaat in Nederland bijna nooit geschikt voor de bloei van cannabis, dus vandaar deze methode. Als je de mogelijkheden en de tijd er voor hebt, probeer deze manier van kweken buiten dan eens. Je zult nog gek staan kijken hoe goed buitenwiet kan worden!

Nog even een paar algemene opmerkingen over het verduisteren. Probeer de planten zo donker mogelijk te zetten. Hoe je dat doet maakt niet uit als er maar zo weinig mogelijk licht bijkomt. Natuurlijk kun je ook nog veel eerder in het seizoen beginnen met verduisteren, maar dan zal je het langer moeten volhouden.

 

The post 3 Weken verduisteren = betere buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

Tips voor geslaagd buitenwietseizoen

$
0
0

Hoewel het buitenwietseizoen van 2016 nog moet beginnen geven we je nu alvast de nodige tips en wijzen we je op een aantal valkuilen in de buitenwiettuin. Van een goede voorbereiding is immers nooit iemand slechter geworden, en zeker niet als het om buitenwiet gaat.

De laatste loodjes zijn voor buitenwietkwekers in de lage landen verreweg het zwaarst en kunnen je oogst maken of breken, dus daarop leggen we de focus in dit artikel. Met name in de eindfase van de bloei moet je je koppie erbij houden. Regen en schimmels kunnen dan toeslaan, wietdieven liggen op de loer en zelfs na de oogst kan het nog fout gaan.

oogst

Augustus is zo’n beetje de oogstmaand voor de buitenwiet, gewijd aan Ceres, de Romeinse godin van de oogst. Wietkwekers halen hun toppen echter vrijwel altijd later binnen, in de maand september of soms zelfs nog in oktober. Tenzij overmatige regenval, eventueel gecombineerd met ziektes of schimmels ze dwingt om te vroeg aan de oogst te beginnen. Maar nu moet alles nog beginnen en gaan we er natuurlijk van uit dat 2016 een topzomer wordt met een heerlijke Indian Summer erachteraan.

Genetica, ontkiemen en groeien

De eerste maanden van het buitenwietseizoen zijn makkelijk. Kies voor een goede wietsoort die geschikt is voor een buitenleven in de lage landen. Ga voor vroegbloeiers met een hoge schimmelresistentie zoals Hollands Hoop, Early Skunk of een Frisian Dew bijvoorbeeld. Autoflowers zijn ook goed geschikt omdat die afbloeien wanneer de dagen nog lang en zonnig zijn. Ontkiemen doe je voor het beste eindresultaat aan het begin van de tweede week van mei zodat de jonge plantjes met ijsheiligen (11 t/m 14 mei) meteen naar buiten kunnen. Luie kwekers kunnen hun planten in de volle grond zetten, maar een paar mooie grote potten hebben ook een voordeel. Die kun je bij overmatige regenval namelijk naar binnen halen.

shutterstock_104772506 (1)

Kies een geschikte buitenwietsoort: schimmelbestendig en vroegbloeiend. Foto: eye-blink, Shutterstock.com

Nazomeren

Als je planten al een tijdje niet meer groeien en zich steeds meer vullen is de bloeifase begonnen. In de lage landen is dat bij niet-autoflowers rond de tweede week van augustus. In de toppen worden steeds meer witte haartjes zichtbaar. Schakel op dat moment over op bloeivoeding. Je planten hebben nu geen stikstof (N) meer nodig om te groeien, maar wel extra fosfor (P) en Kalium (K) voor optimale topvorming. Een goede bloeivoeding is buiten voldoende, maar je kunt de dames ook verwennen met een booster of PK13-14. Doe dit wel met mate want teveel voeding is altijd slechter dan te weinig, we herhalen het nog maar eens.

Het dagelijks onderhoud blijft in augustus en september beperkt tot het verwijderen van vergeelde en afgestorven bladeren, het controleren op beestjes en schimmels, en natuurlijk voldoende water geven. Bedenk wel dat je planten met het zwellen der toppen ook voor dieven steeds aantrekkelijker worden. Bekijk je tuintje of balkon eens als een wietdief: hoe moeilijk of makkelijk zijn je planten te bereiken? Er is niets frustrerender dan dat er een wietdief met de vrucht van jouw arbeid vandoor gaat.

budrot

Budrot is de ultieme nachtmerrie van de buitenkweker en slaat altijd razendsnel toe. Controleer grote toppen zeker in vochtige tijden regelmatig op het ontstaan van donkere plekjes. Soms lijkt het aangetaste deel verbrand of wordt het geel of wit. In elk geval breidt het zich snel uit, dus verwijder aangetaste delen meteen. Ook al kost je dat een halve hoofdtop. Laten zitten is dodelijk. Ook in al geoogste wiet kan nog budrot ontstaan; zorg altijd voor voldoende ventilatie en leg geoogste takken nooit lang op een stapel.

Natte voeten

In de eindfase van de bloei is het heel belangrijk om op te letten dat de grond niet te drassig wordt. Wortels die te lang in te natte grond staan gaan schimmelen, waardoor je planten steeds zwakker worden en daarmee steeds ontvankelijker voor plagen en budrot. Ook tijdens de bloei hebben de wortels behoefte aan zuurstof, dus probeer de aarde luchtig te houden. Dat wordt steeds een lastigere opgave, want herfst betekent in de lage landen nu eenmaal veel regen. Het is daarom een goed idee om het seizoen te beginnen met een luchtig aardemengsel waarin water goed kan draineren. Kokos is hier bij uitstek geschikt voor, je kunt het ook met aarde vermengen. Schud je toppen na een regenbui heen en weer om ze sneller te laten drogen en schimmelvorming te voorkomen. Dek de aarde eventueel met plastic af tegen overmatige regenval.

Veel kwekers strippen hun planten steeds verder in afwachting van de oogst. Het is in elk geval nuttig om de grote schutbladeren te verwijderen die veel zonlicht blokkeren. En elk blad dat je nu verwijdert, hoef je na de oogst niet meer weg te halen, bovendien helpt het om de plant luchtig te houden wat weer goed is in de strijd tegen toprot. Houd tijdig op met het toevoegen van voeding aan het gietwater: minimaal drie weken voor de oogst.

Lampen of verduisteren

Als je planten zich langzaam ontwikkelen tijdens de bloeifase, is een overkapping van doorzichtig plastic een goede optie. Een beetje nachtvorst overleven je planten wel, dus kunnen ze in een droge tent zeker tot eind oktober buiten blijven staan. Wapen de constructie zo goed mogelijk tegen de wind, want die kan in de herfst hard waaien. Blijf controleren of er niet toch schimmels ontstaan in de toppen. Als je de beschikking hebt over één of meerdere binnenkweeklampen kun je de natuur nog beter te slim af zijn. Verplaats je (pot)planten naar binnen als het weer buiten te gortig wordt en kweek ze daar nog twee tot vier weken af onder een binnenzonnetje. Je moet dan wel goed uitkijken voor eventuele beestjes die je met je plant mee naar binnen haalt.

buitenwiet3

Augustus en september zijn de beste maanden om je planten te fotograferen: wat is er nou mooier dan een enorme top in volle bloei? Het zonlicht geeft de mooiste resultaten: vooral ‘s morgens vroeg of de laatste twee uur voor de zon onder gaat. Hou de zon zoveel mogelijk in je rug als je foto’s maakt en let goed op de achtergrond: niet te rommelig en vooral niet groen. Een strakblauwe hemel is altijd goed. 

Een andere manier om de natuur te slim af te zijn is door drie weken te verduisteren. Een voordeel is dat je hierbij nog steeds volledig buitenwiet aan het kweken bent en dus niet bang hoeft te zijn voor strafvervolging bij een eventuele ontdekking. Buiten verduisteren is niet moeilijk, je moet het alleen iedere dag doen voor een periode van drie weken. Begin op de laatste dag van juni met de planten twee volle dagen in het donker te zetten. Daarna zet je ze drie weken lang iedere dag rond een uur of acht ’s avonds in het donker. Na drie weken kun je stoppen met verduisteren, de planten zullen ook zonder in de bloei blijven staan. Inmiddels is het immers ook al eind augustus. Wil je meer weten over verduisteren, lees dit artikel er dan nog eens op na.

 

The post Tips voor geslaagd buitenwietseizoen appeared first on RollingStoned.nl.

Kweken in kas: buitenwiet binnen

$
0
0

Als je nog geen kas in de tuin hebt staan, is dit misschien het perfecte moment om er eentje aan te schaffen of zelf te maken. Een kas neemt namelijk een heleboel aantrekkelijke voordelen voor buitenkwekers, ook als je niet meer dan vijf wietplanten wil kweken. Kas-tips voor cannaisseurs die van een onsje meer houden!

Een kas zorgt ervoor dat je wietplanten buiten beschermd zijn tegen nazomerstormen en hevige regenval. Daardoor kun je ze lekker lang laten afrijpen en uit laten groeien tot een paar heuse monsterplanten die binnen nooit in een tentje zouden passen. Puur natuurwiet, maar toch van binnenwietkwaliteit dus, en geen gedoe met lampen, afzuigers en andere elektrische apparaten. Je kunt natuurlijk een kant en klare kas kopen bij een tuincentrum, maar wie een beetje handig is maakt er gewoon zelf een van hout en kasfolie. Wil je echt wat speciaals denk dan ook eens aan een koepelkas.

Tunnelkas

Een kas kun je zelf vrij gemakkelijk bouwen van hout, folie en bogen van PVC. Nu is het ideale moment om aan de bouw te beginnen.

Voordelen van een kas

Een kas beschermt je planten tegen het weerbarstige weer en het voor en najaar. Zo kunnen de jonge zaailingen sneller naar buiten en genieten van het warme zomerweer dat volgt. Wanneer de planten aan de bloeifase beginnen beschermt de kas ze tegen het natte winderige najaarsweer die oogsten soms kunnen ruïneren. In de kas is de temperatuur aangenaam en de luchtvochtigheid wat hoger waardoor de groei sneller en uitbundiger zal verlopen.

Tips voor de beste kaswiet

Kas-tip 1: Maak je kas onopvallend voor buren en voorbijgangers. Je kunt dit doen door wat hekken te plaatsen of tuinnetten te gebruiken en een aantal goed geplaatste tuinplanten naast en of in de kas te planten. Sommige kwekers beschilderen hun kassen met een lichtdoorlatende witte verf welke ook te hete temperaturen in het midden van de zomer voorkomt. Een andere optie is om onopvallende wietplanten zoals Frisian Duck te kweken, deze soort heeft bladeren die er niet uitzien als typische wietbladeren en zijn bijna niet als wietplanten te herkennen.

Kas-tip 2: Bereid de grond voor. Dit betekent dat je de aarde in je kas moet vervangen met een mooie potgrond van de tuinwinkel. Misschien wil je er ook wat meststoffen aan toevoegen zoals kippenmestkorrels of organische vleermuizenmest of beender- of bloedmeel. In droge gebieden voegen kwekers soms water absorberende korrels toe. Een goede aarde stimuleert wietplanten om geweldige potente wiettoppen aan te maken.

Kas-tip 3: Maak je kas aan het begin van het seizoen grondig schoon. Was het glas of het plastic en verwijder plantenresten. De meest succesvolle hobbykwekers kunnen genoeg wiet voor een heel jaar kweken in een klein kasje voor particulieren. Hou je kas goed schoon zodat je planten zoveel mogelijk licht krijgen.

shutterstock_203422519 shutterstock_203422441

Een kas hoeft echt niet duur of gigantisch groot te zijn, met wat PVC en folie maak je er gewoon zelf een. Zelfs voor één enkele plant zoals je ziet. Foto: mikeledray, Schutterstock.com

Kas-tip 4: Denk erover na of je je wietplanten direct in de grond, of in potten in de kas plaatst. De meeste kaskwekers kiezen voor het eerste omdat de planten dan uit kunnen groeien tot gigantische struiken. Dit soort planten kunnen soms wel een kilo wiet opleveren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je planten in potten te kweken. Hierdoor kun je ze verplaatsen om ze op warme dagen bijvoorbeeld buiten de kas te zetten. Het nadeel met potten is dat je altijd op moet letten of de planten wel genoeg water en voeding hebben. Planten die gewoon in de grond staan, hebben daarentegen nauwelijks aandacht nodig, je kunt gemakkelijk op vakantie gaan zonder dat je planten het merken. Cannabis is een makkelijke plant die vanzelf ook zal groeien maar veel kwekers halen het meeste uit hun wietplanten door ze bij te voeden met meststoffen. De extra voeding en mineralen zorgt voor geweldige oogsten!

Kas-tip 5: Bescherm je planten tegen slakken. Gebruik slakkenkorrels of vang de slijmerige beesten in een bakje met wat bier. De slakken vinden dit zo lekker dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Een barrière van koper rond de stam van je plant houdt slakken ook op afstand.

shutterstock_76181590

Bescherm je planten tegen slijmerige slakken door ze te vangen in een potje bier, slakken zijn hier zo dol op dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Foto: AlexKZ, Shutterstock.com

Kas-tip 6: Maak gebruik van de voordelen van autoflower wietplanten. Ervaren kwekers zetten dit soort snelle wietplanten in hun kas om meerdere keren per seizoen te kunnen oogsten. Autoflowers kunnen al 11 weken na het ontkiemen klaar zijn om te oogsten, op deze manier kunnen sommige kwekers wel twee keer in een seizoen oogsten in hun kas. Veel kwekers zetten ook een paar autoflowers naast hun gewone planten om midden in de zomer alvast een deel van hun wiet te kunnen oogsten. De meeste gewone wietplanten zijn bij ons rond oktober klaar.

Kas-tip 7: Kies de beste zaden die je kunt krijgen en koop ze bij een betrouwbaar zadenbedrijf. Zelfs de beste zaden kosten maar een paar euro per stuk. Soorten als Skunk, Frisian Dew, Passion #1, Purple en meer hebben bewezen goede buitenwietsoorten te zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede soorten voor buiten, maar dit zijn in ieder geval een paar voorbeelden van wietsoorten die het buiten en in een kas, goed doen.

kaswiet1

 

The post Kweken in kas: buitenwiet binnen appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwiet correspondenten 2016 gezocht!

$
0
0

De lente staat weer aan de deur te rammelen, en net zoals in de voorgaande jaren willen we ook dit jaar weer een aantal mooie buitenkweekprojecten volgen. Daarvoor zijn we nu vast op zoek naar een aantal nieuwe buitenwiet correspondenten. Heb je plannen voor een mooi wiettuintje dit jaar, dan zijn we misschien wel op zoek naar jou.

Heb je vorig jaar met plezier de ontwikkelingen in de tuinen van onze buitenwiet correspondenten gevolgd en zin gekregen om dit jaar zelf aan de slag te gaan? Of denk je de toppen van Steve, Thomas, Dave en Jesse deze zomer te kunnen overtreffen? Misschien heb je wel hele bijzondere plannen in een kas of wil je dit jaar eens proberen om je buitenwiet op hydro te kweken? Wij zijn nieuwsgierig naar je plannen en zullen het met liefde volgen op RollingStoned.

buitenwiet2

De buitenwiet van onze allereerste buitenwiet correspondent: een prachtige bloeiende Frisian Dew

Waarom?

Nou, in de eerste plaats omdat het leuk is, therapeutisch werkt en omdat je graag over je buitenwietplanten vertelt. Omdat je ervan geniet als we een nieuwe update van je op RollingStoned hebben gezet en je de reacties van lezers hoort. En tenslotte omdat je gewoon trots bent op je planten en je groene vingers. We zullen je met raad en daad bijstaan en je met liefde van zaden voorzien.

Ben je een ervaren rot of begin je dit jaar voor het eerst, maakt helemaal niet uit. Een beginnersverslag is ook erg leuk en leerzaam! Stuur ons gewoon even een mailtje met je plannen en je ervaring of wat plaatjes van voorgaande jaren, en we nemen contact met je op. We zijn net zoals jij grote cannabisliefhebbers dus aarzel niet om mee te doen. De buitenwiet correspondenten die je voorgingen zijn er ook beter van geworden, kijk maar eens naar deze mooie planten van vorig jaar.

Auto Frisian Dew Durban Poison Kali Mist Frisian Dew

Ben je in voor een RollingStoned avontuur als buitenwiet correspondent? Stuur ons een mail met daarin je plannen en eventueel een fotootje van je mooiste buitenwietplant. Wij nemen dan contact met je op en wie weet zijn jouw buitenwietverslagen dan binnenkort hier op RollingStoned te lezen! Een bericht sturen kan via ons contactformulier, dat hier te vinden is. Tot snel!

RollingStoned

The post Buitenwiet correspondenten 2016 gezocht! appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwietseizoen is begonnen!

$
0
0

Het is voor de meeste buitenwietkwekers nog wat te vroeg, maar onze eerste buitenwiet correspondent is al wel begonnen. En daarmee trapt Dr. Dreten – zoals hij zichzelf graag noemt – het buitenwietseizoen hier op RollingStoned af. En aan zijn planten van vorig jaar te zien gaat het een schitterende zomer worden!

Net als vorig jaar deden we afgelopen week weer een oproep voor nieuwe buitenwiet correspondenten. Uit de mailtjes hebben we vier veelbelovende buitenwiet correspondenten gezocht. Aan Dr. Dreten uit Vlaanderen – de eerste buitenwiet correspondent – de eer om het seizoen te openen met een heerlijk verslag. Hij is al vanaf januari bezig en zijn verduisterde buitenwietplanten van vorig jaar beloven heel veel goeds voor de zomer van 2016! De andere buitenwiet correspondenten zullen we in de loop van de komende weken één voor één aan je voorstellen. Dr. Dreten: take it away!

P8022705 (Custom) P8022709 (Custom)

Twee prachtig afgebloeide toppen van vorig jaar

Aangenaam

Ik ben Dr. Dreten, aangenaam. Ik voel me enorm vereerd om mijn passie en kweekavonturen met jullie te mogen delen. Het is nu het vijfde jaar dat ik buiten kweek en hoop dat het weer een goed jaar wordt. Ik kweek altijd biologisch, omdat het voor mij de gemakkelijkste en meest natuurlijke manier is. Als Belg probeer ik onafhankelijk te zijn van Nederlandse growshops en praktisch alle grondstoffen komen dan ook uit gewone tuincentra. Ik gebruik mijn aarde telkens opnieuw doordat ik ze opwaardeer met voedingsstoffen. Flessenvoeding geef ik niet, normaal gesproken bevat de grond voldoende stoffen voor de hele cyclus. Ik ben ook een groot voorstander van verduisteren, door de planten zelf in het donker te zetten kan ik ze laten bloeien als de zon krachtig is, of meerdere oogsten per seizoen halen. Dit is wat ik deze zomer zal proberen te doen.

P8282964 (Custom)

Spliff’s Fast Bud Outdoor, ook al zo mooi afgerijpt

Binnenstebuiten kweken

Hoewel ik aan ‘buitenkweken’ doe, zet ik het toch tussen aanhalingstekens, omdat ik voor de beste resultaten ook gebruik maak van kunstlicht. Vroeg beginnen betekent noodzakelijkerwijs voorgroeien onder spaarlampen, want buiten is het helaas nog te koud. Wanneer eenmaal verduisterde toppen de laatste drie bloeiweken in gaan is het aan te raden om ook een HPS kweeklamp achter de hand te houden. De toppen zijn dan immers zo volgroeid dat ze best niet meer in de regen staan. Als het weerbericht nattigheid voorspelt hou je ze gewoon een dag binnen onder de lamp. Dit is kort samengevat mijn manier van werken, nu over naar de praktijk!

P3143078 (Custom)

Binnen kunnen de dames rustig opgroeien zolang het buiten nog te koud voor ze is

Na een winter lang plannen, info lezen en aankopen doen begon het al vroeg te kriebelen. Een tweetal jaar geleden heb ik met gipsplaten een geïsoleerde kast gemaakt waarin een achttal spaarlampen hangen. Deze kast komt goed van pas om vroeg te kunnen starten. Het plan is om elke 3 tot 4 weken een ronde te starten. De dames zullen ongeveer 11 weken mogen groeien, om ze daarna handmatig te verduisteren door ze in een donkere garage te zetten.

Himalaya Mountain & Phatt Fruity

Reeds op 4 januari zaaide ik de eerste plantjes. Omdat de eerste ronde bij mij altijd een testronde is (om te kijken of alles op punt staat en het kweken terug in de vingers te krijgen) koos ik hiervoor niet al te dure soorten. Ik had nog een paar gratis zaden liggen en besloot om te starten met de meest kou- en schimmelbestendige soorten. Het werd een Himalaya Mountain van Wietzaadjes en Phatt Fruity van Barney’s Farm. Deze laatste soort kende echter een slechte start, de eerste 2 zaden kiemden niet. Daarop besloot ik de resterende 3 tegelijk te kiemen. Dit lukte, maar allemaal hadden ze of misvormd blad of te weinig blad. Hierdoor kwam de fotosynthese en dus ook de ontwikkeling een heel stuk achter op de Himalaya Mountain.

P3143074 (Custom)

Himalaya Mountain voor het eerst een paar uurtjes in de zon…

Na een week in een klein kiempotje werden de zaailingen verpot naar een 1 liter Airpot. Ik gebruik deze potten sinds vorig seizoen voor de opkweek en ben er heel tevreden over. De stammen worden merkbaar sneller dik en de wortels vertakken zich meer. Een nadeel is wel dat water geven wat lastiger is door de vele gaten in de potten.

P8022706 (Custom)

Mooi paars is niet lelijk. Wel superlekker ;-)

Kieresiet

Na een maand in de 1-literpot werden ze wederom verpot naar een 3-liter Airpot. Daar kregen ze twee weken geleden wel symptomen van magnesiumgebrek (vergelen van oudere bladeren tussen de nerven). Om dit probleem snel op te lossen heb ik een fles gevuld met warm water en daar een koffielepel kieseriet in gedaan. Kieresiet is een magnesium meststof dat verkrijgbaar is bij de meeste tuincentrums. Na 12 uur trekken heb ik dit onverdund aan de planten gegeven, na 3 dagen begon je verbetering te zien. Ik heb toen ook direct extra kalk en kieseriet toegevoegd aan de opgewaardeerde aarde die later in het seizoen gebruikt zal worden.

Vorig jaar kenden we een warme maart en april. Dit jaar is het voorlopig wat minder zonnig, de dames zijn op 11 maart voor het eerst buiten geweest. Elke dag dat de zon schijnt mogen ze overdag in de serre of volle zon, de andere uren staan ze dan onder een lamp.

Hoogtebeperking

Dit jaar is het de bedoeling om geen te grote, opvallende planten te kweken. Hiervoor zal ik gebruikmaken van verschillende cannabisbonsaitechnieken. Het komt erop neer dat we de plant in toom houden met verschillende snoei- en bindtechnieken. In plaats van 1 dominante hoofdtop gaan we voor meerdere evenwaardige toppen, gevoed door een efficiënt voedingstransport via de stam. Wie interesse heeft moet zeker eens mainlining en fluxing googelen.

P3143073 (Custom)

Himalaya Mountain samen met de Phatt Fruities in hun luchtige Airpots

Ondertussen ben ik ook de trotse vader van enkele nieuwe groene meisjes: Erdbeer, Blue Widow, Swiss Nepali, Silver Bubble, Moby Dick en een Girl Scout Cookie. Hierover meer in de volgende update over een week of twee. Het eerste dat ik nu zal doen is verpotten naar grotere volumes, want het stikstoftekort begint zich al aan te dienen. Ciao, en aan iedereen veel succes dit jaar met hopelijk veel zon, warmte en mooie buitenwiet!

Dr. Dreten

The post Buitenwietseizoen is begonnen! appeared first on RollingStoned.nl.

De buitenwiet-correspondenten Kush & Purple

$
0
0

Ze delen hun kweekkennis deze zomer graag met ons en hebben een hoop wietsoorten waar ze verschillende kweektechnieken op gaan loslaten. Wat dacht je van een buiten-scrog of grote kaskweek? We hebben het over de tweede buitenwiet-correspondenten van 2016: Chronic Cronic & Kennabis Powers AKA Dr. Kush en Dr. Purple.

We zullen even een selectie moeten maken want de hoeveelheid foto’s van de voorgaande buitenkweekjaren die Dr. Kush en Dr. Purple ons stuurden is enorm! Mooie wietplanten stuk voor stuk en vernuftige scrog-constructies en uiteraard ook de nodige rijpe toppen. Afijn, genoeg introductie voor nu, hier zijn Dr. Kush en Dr. Purple met hun eerste buitenkweekverslag op RollingStoned.

20140711_185306

Een meesterlijk scrogrek in Tuinesië

Hallo RollingStoners, Wij zijn Dr. Kush en Dr. Purple en we wonen en kweken buiten in het zuiden des lands. We hebben besloten om dit jaar met een kasconstructie te gaan werken. Vorig jaar hebben we ook een wall of green gedaan maar dit is niet erg handig in onze kas. We hebben enorm veel verschillende zaden en soorten dus we zullen de meest interessante soorten eruit moeten pikken om te gaan kweken.

20140317_230609 (Custom) 2013-10-05 22.52.56 (Custom)

Buiten kweken doen we al zo’n 10 jaar en daarbij hebben we zowel goede als slechte resultaten gehaald. Voor dit jaar hebben we in ieder geval een goede vibe en natuurlijk komt de ervaring van voorgaande jaren daarbij van pas. Omdat we ontzettend gemotiveerd raakten van de verslagen van de buitenwiet-correspondenten van vorig jaar, hebben we besloten om dit jaar zelf verslagen voor RollingStoned te gaan maken.

20151010_133151

Wat een kas, een zomer en 20 groene vingers al niet met een wietplant kunnen doen…

In deze eerste update zullen we jullie vooral foto’s van voorgaande jaren laten zien. De zaden voor dit jaar zitten immers nog in de dop. Zo krijgen jullie ook een goed idee van wat we dit jaar moeten kunnen bereiken in onze kas. De vruchten van onze noeste buitenkweekarbeid zorgen voor het hele jaar rookplezier. We hopen dat jullie onze verslagen met plezier lezen en genieten van de reis die we met jullie willen maken door Tuinesië.

20151010_133155 20151010_133158 20151010_133221

2lktwjk

11 Bladvingers! Deze plant heeft het naar haar zin gehad bij Dr. Kush & Dr. Purple

To do lijst van Dr. Kush & Dr. Purple

  • Super Sour OG van Emerald Triangle
  • CHEESUS van Big Buddah Seeds
  • Black Afghani Kush van Medicann Seeds
  • Berry Bomb van Bomb Seeds
  • Purple Kush van wietzaadjes.nl
  • Pineapple Chunk van wietzaadjes.nl
  • Blue Mammoth Auto van Barney’s Farm
  • Blue Invader Auto van Zambezia
  • Haze 2.0 Auto van Dinafem
PICT1521 (Custom) PICT1436 (Custom)

Monsterlijk grote struiken in de tuin van de twee kwekende cannabisconnaisseurs

Gezien de prettige ervaringen de afgelopen jaren, kiezen we ook dit jaar weer voor een deel kaskweek en een deel buiten. Daarnaast gaan we ook experimenteren met SCROG en bouwen we een ventilatieschacht in de kas. Hierdoor zal de opbrengst in onze beleving alleen nog maar toennemen. Daarnaast hebben we een top fotografe in ons midden dus het enige wat jij nog zal missen is de heerlijke buitenwietgeur.

SL740774 (Custom)

De zoete vruchten van twee buitenwiet-correspondenten

Naast de eerdergenoemde soorten uit onze to do lijst, hebben we ook diverse autoflowers en een berg stuifmeel van een Early Girl, welke stamt uit het jaar 2007. Ondertussen gebruiken wij dat stuifmeel al 4 generaties als heuse dekhengst voor ons harem. Groet van de agrarische connaisseurs, en tot over een week of twee.

K & P

The post De buitenwiet-correspondenten Kush & Purple appeared first on RollingStoned.nl.

Extraatjes voor je buitenwiet

$
0
0

Bij buitenwietplanten zorgt moeder natuur voor de kweekomstandigheden en heb je niet veel invloed op het licht en de lucht. CO2 kun je buiten niet extra toedienen, maar er zijn wel andere manieren om wietplanten buiten met extraatjes te verwennen, lees maar mee.

Buiten doen wietplanten het met wat de natuur hun biedt, zaken als licht en lucht heb je niet helemaal in de hand, maar toch kun je de omstandigheden buiten wel een beetje bijsturen. Voeding is een extraatje die je natuurlijk wel kunt geven, al geldt hier natuurlijk dat overdaad geen verwennerij is voor een wietplant.

Boven de grond

Buitenwietplanten krijgen licht van de zon, maar ook daar kun je enige invloed op uitoefenen. Wanneer je in potten kweekt kun je je wietplanten enorm verwennen door ze steeds naar de zonnigste plek van je tuin te verplaatsen. Wanneer je ook over een binnenkweekruimte beschikt, kun je de zon ’s avonds natuurlijk aanvullen door je buitenplanten binnen onder de lamp te zetten. Zo kun je het aantal lichturen in de groeifase verlengen, je verwent je wietplant er enorm mee! Wanneer je wietplanten in juli laat bloeien verwen je ze helemaal, ze kunnen hierdoor veel meer en betere wiet produceren dan wanneer ze in de late nazomer nog toppen moeten maken. Door ze vanaf halverwege juli, een dikke maand lang iedere avond in het donker te zetten, zullen ze eerder aan de bloeifase beginnen en bij beter weer kunnen afbloeien. Het is de bedoeling dat de planten door het verduisteren niet meer dan 12 uur licht krijgen.

verduisteren3

Verwen je buitenwiet door haar te verduisteren zodat ze tijdens de mooiste maanden kan bloeien.

In de groeifase kun je buitenwietplanten ook af en toe eens op een lekkere douche met bladvoeding trakteren. Via de bladeren nemen wietplanten namelijk ook voeding op, en dan met name de macro-elementen. Je hoeft hiervoor echt geen speciale bladvoeding te gebruiken, al is dat natuurlijk helemaal een traktatie. Vul gewoon een plantenspuit met groeivoeding en gebruik een halve dosis van wat je normaal gesproken zou geven, en besproei je planten hiermee.

Om te voorkomen dat wietplanten bij hevige regenval verzuipen, doe je er goed aan om een afdak voor ze te maken of ze naar binnen te halen. Een afdak moet echter nogal stevig zijn, om de nazomerstormen te kunnen trotseren. Zorg ook dat je een stevige bamboestok langs je planten zet, en bind ze op met twee touwtjes. De top hoeft niet, die is flexibel genoeg en knakt niet zomaar. Zaadplanten staan wel beter verankerd in de grond dan stekken.

Onder de grond

Onder de grond kun je je buitenplanten ook verwennen. Wanneer je planten in de volle grond kweekt, doe je deze een enorm plezier door de grond van te voren eens goed om te spitten en te verrijken met wat mestkorrels. Verder hoef je planten in de volle grond niet echt te voeden. Wanneer de bodem van goede kwaliteit is kunnen de wortels in de volle grond altijd genoeg voeding opnemen.

Soil miixxx

Bereid de volle grond voor op de komst van je wietplanten, je kunt ze niet beter verwennen!

Potplanten kunnen op een gegeven moment wel met tekorten kampen. Meestal is dit zo rond de hete zomermaanden wanneer de planten al een aardig formaat hebben en ze veel voeding en water drinken. Vooral met wat extra fosfor en magnesium (bijvoorbeeld met guano-extract ) zijn je planten je erg dankbaar. Extra kalium geven op een biologische manier gaat prima met melasse. Melasse is een afvalproduct van suikerbieten en bevat erg veel kalium. Let wel op, want ook met het bijvoederen gaat hetzelfde liedje op: overdaad schaadt!

The post Extraatjes voor je buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.


Dr. Kush & Dr. Purple: buitenwiet in Tuinesië

$
0
0

Ze zijn hard aan het blokken voor hun afstuderen, en daarom komen Dr. Kush & Purple deze week een dagje later dan gewoonlijk met hun buitenwiet-update. Komt helemaal goed uit want wat is nou een betere dag om de bloemetjes buiten te zetten dan Bevrijdingsdag? Om het allemaal extra mooi te maken hebben ze er deze week zelfs een echte fotograaf bijgehaald, kun jij zien welke foto’s zij gemaakt heeft?

Beste rollende stoner, we hebben een drukke afstudeer-week achter de rug, dus anders dan je gewend bent, maakten we deze week een iets korter verslag. Uiteraard wel met de nodige foto’s om je te kietelen zodat jullie hopelijk in grote getale ook de tuin induiken met wat mooi wietzaad. Daarover gesproken; onze fotograaf heeft deze week ook haar eerste bijdrage geleverd, we zijn benieuwd of je haar plaatjes eruit kunt pikken?

02 (Custom) 03 (Custom)

Tuinesië!

We hebben ons deze week het afronden van een afstudeerscriptie en een reisje rond de wereld op de hals gehaald, en waren dan ook blij dat het klimaat eventjes op pauze heeft gestaan in Nederland. Toch hebben de plantjes wel een kleine groeispurt kunnen maken de afgelopen twee weken. Gelukkig was de kas op tijd klaar om de dames tegen de ergste kou te beschermen! Voor de kleinste zaailingen was een iets warmere voorgroei gewenst, en daar heeft de kas zijn dienst perfect bewezen!

Alleen de Hollandse Hoop heeft het nog eventjes lastig in haar klamme zakje, maar wat duidelijk naar voren komt is dat de Early Girls een ontzettend uiteenlopend karakter hebben ontwikkeld met twee verschillende fenotypes. Bij de ene groep dames komt er namelijk duidelijk een sativa invloed naar voren en ondertussen lijkt de andere helft van het gebroed zich te ontwikkelen in indica-stijl. Dat hadden wij zelf ook niet verwacht!

Peter Frampton en Balkonië

Ook frambozenstruik die we liefkozend tot Peter Frampton omdoopten maakt de nodige meters in onze kas! Peter stond daar eigenlijk puur om de kas mee uit te testen, en die werkt dus duidelijk wel. De plant lijkt geen last te hebben gehad van de aanhoudende kou en heeft zich gevoed met alle licht dat ze maar kon opvangen.

kasDe framboos ‘Peter Frampton’ maakt het goed in de kas. Wat verwacht je ook anders met al die dames om hem heen?

Van Tuinesië schakelen we over naar Balkonië. Hier genoten een aantal dames van hun zorgpension, terwijl Dr. Kush zich ergens in een strandtent liet masseren, waarschijnlijk onder het genot van een rasechte Thaistick, en hij maar hopen dat hij kon detoxen aan de andere kant van de aardbol…

04 (Custom)Ondertussen straalt het zonnetje in het zorgpension waarbij de planten niet alleen getraind worden op droogte, maar ook op warmte en wind. Hier staat er een windturbine ze te voorzien van ventilator kracht 1-3. Hierdoor nemen we verschillen in ontwikkeling waar bij zowel de sativa dominante variant (Autobrooklynn sunrise), en haar indica zusje (Black Afghani Kush).

Zoals je ziet is de Frisian Duck tijdens de kou omhoog gekomen. Dit prachtige gegeven geeft ons blijk van de mogelijkheden van deze dame! Het doel is om haar sowieso een kruising te laten ervaren, met het stuifmeel van een Early Girl. Dit hebben we immers speciaal voor gelegenheden als deze bewaard.

42,2 graden!

De temperatuur in de kas is op dit moment veel te hoog, we gaan deze week dan ook een schema opstellen waarbij het openen en sluiten van de luiken van de kas centraal staat. Met de Franse slag ventileren is niet realistisch, als we nu al op de 42,2 graden zitten!

De Super Sour OG en de Cheesus blijven wat onderontwikkeld. Ze zagen er niet echt royaal uit, maar hebben toch een inhaalslag beleefd. Ze hebben vanuit hun achterstand alle moed bij elkaar geraapt om zich toch op een nette manier te ontwikkelen en te doen wat we van hen verwachten.

IMG_8427 (Custom) IMG_8428

Het is nu al 42,2 graden in de kas!

Tot slot…

Zoals je ziet krijgen alle dames op dit moment de kracht, kunde en mogelijkheden om zich voor te bereiden op wat er komen gaat deze zomer. Het experiment resulteerde tot nu toe in het feit dat we weten dat de dames de kou aankunnen, en dat ze weten hoe ze met de immense temperatuurverschillen om moeten gaan. Ook op verschillende bondage technieken lijken ze nu echt te kicken.

Daarnaast staan er nog een paar dames te wachten op hun nieuwe schoenen. Hiervan zullen ze je dan ook op de hoogte houden. Vooral om dat bij de meesten met een special drankje zal worden gewerkt waarover we in de volgende correspondentie zullen schrijven. Tot dan: geniet van het weer en duik lekker de tuin in!

Dr. Kush & Dr. Purple

The post Dr. Kush & Dr. Purple: buitenwiet in Tuinesië appeared first on RollingStoned.nl.

IJsheiligen: waarom je nu wietplanten moet zaaien!

$
0
0

Vandaag is het 11 mei, officieel de dag van Mamertus, één van de vijf katholieke heiligen aan wie we het begrip ijsheiligen te danken hebben. IJsheiligen is het oudste begrip uit de volksweerkunde, maar dat is niet zo belangrijk allemaal. Wat wel héél belangrijk is, is dat je onthoudt dat je NU je buitenwietplanten moet zaaien!

shutterstock_405612913

Neem het niet zo streng, maar ijsheiligen is wel een prima moment om wietzaden te zaaien! Foto: Marta Cobos

Er zijn eigenlijk vijf ijsheiligen, ze hebben allemaal een eigen dag, beginnend vanaf 11 mei. Maar omdat de katholieke kerk het niet zo nauw neemt met feiten en drie nu eenmaal hun heilige getal is (heilige 3-eenheid, de vader (god), de zoon (Jezus) en de heilige geest of zoiets), telt ijsheiligen maar drie dagen in plaats van vijf. In de volksweerkunde geeft IJsheiligen het moment aan waarna er geen nachtvorst meer zou optreden, en dat is dan weer waarom wij het er hier over hebben, en eigenlijk het enige wat je als buitenwiet-liefhebber over ijsheiligen zou moeten weten.

Niet zo streng

Net zoals de kerk het niet zo nauw neemt met het aantal dagen, hoef je je als buitenwietkweker ook niet zo nauw te nemen met ijsheiligen. Vaak is er al ver voor ijsheiligen geen nachtvorst meer, en ook is ijsheiligen geen garantie dat er geen nachtvorst meer optreed.

In de volksweerkunde geeft IJsheiligen het moment aan waarna er geen nachtvorst meer zou optreden

Wel is ijsheiligen een mooi moment om met de buitenwiet te beginnen, de temperatuur is vanaf ijsheiligen aangenaam genoeg zodat wietplanten in een mooi tempo zullen groeien en het aantal lichte uren op een dag is genoeg om ervoor te zorgen dat wietplanten groeien, en niet meteen in de bloei schieten. Zou je namelijk te vroeg in het jaar een wietplant zaaien, dan schiet deze meteen in de bloei om vervolgens te gaan reveggen, oftewel terug in de groeifase schieten. Kijk maar eens naar deze plant die we op 7 februari zaaiden; ze bloeit al een tijdje maar schiet nu weer terug in de groeifase. Je kunt zien hoe nieuwe takken vanuit de bloemen beginnen te groeien, verder is de plant ook niet erg mooi ontwikkeld door het gebrek aan lichtkracht.

20160511_110311

Een plant die te vroeg in het jaar gezaaid wordt heeft het moeilijk, koud en een gebrek aan licht. Ze gaat meteen in bloei, en weer terug in de groeifase wanneer de dagen lengen…

Wanneer je toch extra vroeg met je buiten-wietplanten zou willen beginnen, dan kun je ze wel een paar weken voor ijsheiligen zaaien en binnen onder een lamp houden tot het buiten warm genoeg is en de dagen lang genoeg duren. Een paar spaarlampen of een t-Neon armatuurtje zijn dan een prima lichtbron voor dit doel.

chaze1

Zorg ervoor dat een autoflower van de drie mooiste maanden van het jaar geniet, dan geniet jij van de mooiste autoflower-wiet!

Autoflowers zaaien

Aangezien autoflowers maar een kort leven van pak ‘m beet, drie maanden beschoren zijn, raden we aan om autoflowers nog niet voor ijsheiligen te zaaien. De koude temperatuur van dagen in maart of april zorgen er namelijk voor dat een autoflower een stuk minder snel groeit. Die groei kan een autoflower later nooit meer inhalen en het resultaat is een klein plantje met een slechte oogst.

De koude temperatuur van dagen in maart of april zorgen ervoor dat een autoflower een stuk minder snel groeit

Wanneer je voor maar één autoflower cyclus per zomer gaat, dan is het zelfs beter om nog wat later in het jaar te zaaien, maar niet veel later. Voor het beste autoflower resultaat moet je er namelijk voor zorgen dat de planten tijdens de drien mooiste maanden van het jaar kunnen groeien en bloeien. En een goed en warm begin met lange dagen zorgt daarbij voor de allermooiste autoflowers. Wanneer je je autoflowers bijvoorbeeld aan het einde van mei zou zaaien, genieten ze met volle teugen van de heetste zomermaanden juni, juli en augustus.

The post IJsheiligen: waarom je nu wietplanten moet zaaien! appeared first on RollingStoned.nl.

Woensdag buitenwietdag: Dr. Dreten & Steve

$
0
0

Jawel mensen, het is weer woensdag en dat betekent buitenwiet op RollingStoned! De hele, en hopelijk zinderende zomer lang! Het is de afgelopen dagen heerlijk warm en zonnig geweest dus we zijn benieuwd wat dat voor de planten van Dr. Dreten en buitenwietkweker Steve heeft gedaan.

Dr. Dreten en zijn 3 verduister-rondes

Terwijl de laatste 10 dagen van april abnormaal koud waren, is mei goed uit de startblokken geschoten! Ons plantje houdt van veel licht en warmte. De afgelopen week was de eerste keer dit seizoen dat je dagelijks kon zien dat de plantjes gegroeid waren. Verschillende dagen konden ze buiten de serre, in volle zon genieten.

De oudste planten worden nu bijna 7 weken verduisterd. Omdat het klimaat nog niet ideaal is geweest, zullen ze nog 2 tot 3 weken moeten staan. De toppen beginnen voller te worden en de witte trichomen (harskristallen) nemen nog steeds toe. De zoete geur van de planten wordt zo dus steeds sterker. Verhoudingsgewijs zit er redelijk wat blad tussen de toppen, oorzaak daarvan is vermoedelijk de kou. Op de foto’s zal je misschien merken dat er hier en daar pluisjes in de toppen hangen, dit is afkomstig van rondvliegende pollen.

Phatt Fruity Himalaya Mountain

De Himalaya Mountain (huismerk Wietzaadjes) krijgt een paarse schijn op z’n blad. De 3 Phatt Fruity’s (Barney’s Farm) zijn groener. Deze laatste hebben iets vollere toppen dan de eerste soort, maar dit kan komen omdat de takken waarop de toppen staan ook dikker zijn. Hoe dikker een tak, hoe meer voeding ze transporteert. Langzaamaan zal het groen nu uit de planten wegtrekken, en herfstkleuren zullen tevoorschijn komen, beginnend bij het oudste blad.

Iets te kruidig…

Niet alles is koek en ei helaas. Uit vorige updates, weten jullie misschien nog dat ik werk met een eigen recept voor biologische grond. Dit jaar heb ik het recept van vorig jaar wat aangepast en meer meststoffen toegevoegd. Helaas is de punch iets te kruidig voor ze, enkele planten zijn hierdoor verbrand, of zeg maar gefrituurd. Om zichzelf te beschermen tegen de overdaad pompt de plant de voeding naar de oudste bladeren, deze raken zodanig verbrand dat ze bruingeel opkrullen en kurkdroog worden. Het zijn vooral de planten uit de tweede verduister-ronde die er last van hebben.
Deze tweede ronde wordt komende vrijdag voor de vierde week verduistert en bestaat uit een Blue Widow (Dinafem), een Swiss Nepali en een Erdbeer. Dit zijn strains van het Zwitserse United Seedbanks en het zijn vooral die Zwitsers die niet van het pikante voedsel houden… Ze zijn er het er ergst aan toe, hoewel de topvorming begonnen is, zal de oogst uiteindelijk minder zijn. Voor deze planten kan ik niets meer doen, behalve hopen dat het niet slechter wordt. Met dit in gedachten, weet ik nu dat de aarde in de toekomst verdunt moet worden met gewone biologische potgrond.

De verbrandde tweede verduister-ronde. V.l.n.r.: Erdbeer, Swiss Nepali en Blue Widow

De derde ronde bestaat uit een Silver Bubble (DNA Genetics), Girl Scout Cookies (BC Bud depot) en een Moby Dick (Dinafem). Deze worden nu een halve week verduistert. De Cookie en de Moby Dick werden getopt rond 7 nodes en zullen dus ook niet zo groot worden. De Cookie was in het begin al een trage groeier en werd niet gemanipuleerd.

Verduister-ronde 3. V.l.n.r.: Silver Bubble, Girl Scout Cookies en Moby Dick

32 hoofdtoppen

Tenslotte zijn er nog de gemainlinede planten van vorige keer. Deze zitten nu allemaal in 3 liter airpots en zijn flink gegroeid. De oudste zijn een Strawberry Banana en Cole Train (DNA Genetics), de jongste zijn een Green Crack (Humboldt seeds) en een 2 Pounder (Kiwi Seeds). Afhankelijk van hun groeisnelheid en -patroon hoop ik bij elk te eindigen met 8, 16 of misschien wel 32 hoofdtoppen!

6 mei 2016 10 mei 2016

De gemainlinede planten een week geleden en nu

Daarnet heb ik ook de laatste zaden van dit seizoen op kiemen gezet. Deze zullen kiemen in de serre omdat het weer ondertussen goed genoeg is. Ik wil graag de Erdbeer nog een nieuwe kans geven en de andere zijn van Spliff, outdoor-serie. Deze zaden worden door Spliff verkocht als semi-autoflowers, ze bevatten geen autoflowergenen maar zouden vroeg in bloei schieten. Vorig jaar had ik er goeie resultaten mee dankzij verduisteren, nu wil ik eens testen hoe rap ze echt natuurlijk in bloei schieten, nog veel vooruitzichten dus.
Zaterdag is het in Antwerpen Cannabis Bevrijdingsdag, zeker gaan als je kan, ik moet werken helaas. Groetjes!

Dr. Dreten

Steve: Een beetje vals spelen mag best

Wat vliegt de tijd! Het is alweer 2 weken geleden dat jullie de laatste keer iets van mij hebben gehoord. Toen hebben jullie kunnen zien dat ik mijn zaadjes direct in de sproutpads in een propagator zette. De Biddy Early’s en de White Russians zijn uitgekomen, alleen de Serious 6 zaadjes hebben het jammer genoeg niet gered. Ze zijn wel open gegaan maar daarna is er geen wortel uit gekomen, het kiempje wat normaal mooi wit is, was ook geel gekleurd, helaas pindakaas 🙁 Achteraf gezien had ik misschien toch beter de methode die hier beschreven staat kunnen gebruiken. Maar goed, gaandeweg leert men, de volgende keer beter zullen we maar zeggen.

13225254_10207740638807424_229285970_o (Custom) 13184557_10207740639047430_2058654341_o (Custom)

Met een beetje hulp van GOD komen die buitenwietplantjes van Steve er wel 😉

Er is gelukkig ook goed nieuws, een vriend van me die vorig jaar voor mijn Kali Mist stekje had gezorgd had zijn kweekkast even leeg staan. Hij bood mij aan om mijn dames voor een tijdje bij hem te laten logeren. Aangezien het weer deze tijd van het jaar nogal wisselvallig is kon ik het aanbod niet afslaan. Eigenlijk is dit een klein beetje vals spelen, maar goed.

13214738_10207740639127432_380267257_o (Custom)

13214780_10207740639087431_512254638_o (Custom)

Links de twee White Russians, rechts de Biddy Early’s

Hij kweekt met LED. Niet met zomaar een LED maar een Budmaster II G.O.D. 6. Dit is een top of the line kweeklamp. De dames vinden het er geweldig, ze zijn weliswaar pas een centimeter of 3 gegroeid maar hebben wel al 3 internodes.  De foto’s lijken een beetje blauw maar dit is omdat we een groene lens voor de camera moesten houden, anders lukte het niet om fatsoenlijke foto’s te maken onder die lamp. Verder krijgen ze in het kuuroord nog wat extra Canna Rhizotonic om de wortelgroei te stimuleren. Ze zullen tot de volgende update bij hem blijven logeren, hierna gaan ze dan naar hun 45 Liter airpots die ik vorig jaar ook al eens heb gebruikt. Tot over twee weken!

Steve

The post Woensdag buitenwietdag: Dr. Dreten & Steve appeared first on RollingStoned.nl.

Duurzaam kweken: do’s en don’ts

$
0
0

Het verbod op de teelt van cannabis zorgt ervoor dat de meeste wiet niet erg duurzaam te noemen is. Jammer, want de wietplant zelf leent zich juist enorm goed voor een duurzame teelt. Hobbykwekers kunnen natuurlijk wel voor een duurzame wietteelt gaan, de wiet wordt er ook nog eens superlekker van en de roker zeker net zo high.

Een wietplant die organisch onder de zon is gekweekt, daar proef je de natuur in. Zo zeggen cannabisliefhebbers weleens. Of het helemaal waar is laten we even in het midden, maar dat een organisch gekweekt wietje beter voor het milieu en de maatschappij is, dat is zeker! Hier komen de do’s en don’ts van de duurzame organische wietteelt.

Doen!

Maak gebruik van de beste kweeklamp die er is: de zon. Kunstlicht dien je te vermijden waar mogelijk. Heb je geen mogelijkheid om buiten wiet te kweken, ga dan op zoek naar een goed adresje van iemand die dit wel doet voor je wiet. Wil je wietplanten geforceerd laten bloeien dan kan dit ook met de zon, je hoeft je wietplanten hiervoor alleen maar te verduisteren, hoe dat moet lees je hier.

Kweek op organische aarde en vermijd dode mediums zoals steenwol of zelfs kokos. Probeer de aarde naderhand ook eens te hergebruiken. Voeg regenwormen aan de aarde toe om deze luchtig te maken en van extra voedingsstoffen te voorzien.

Maak gebruik van organische voedingsstoffen zoals compost, wormenmest of maak eens een aftreksel van brandnetels (brandnetelthee) Introduceer een bodemleven door goede schimmels (Mycorrhizae) en bacteriën toe te voegen. Bloed- en beendermeel zijn goede biologische alternatieven voor flesvoeding.

volle grond

Dit zijn slechts 2 planten, zie je het verschil in formaat tussen de plant in de pot en de volle grond plant?

Wil je grote wietplanten kweken, plant je wiet dan in de volle grond. Wanneer de wortels ongelimiteerd kunnen groeien hoef je je nauwelijks zorgen te maken over meststoffen en water, en zullen je wietplanten boven de grond weken lang explosief groeien. 5 Planten in een goede volle grond met voldoende organisch materiaal, leveren genoeg wiet voor een heel jaar.

Verwijder onkruid met de hand en bestrijd beestjes door andere planten rond de wiet neer te zetten. Knoflook, lavendel, munt en klaver zijn goede planten om naast je wietplanten te hebben. Slakken kun je tegenhouden met koper of vangen met bier. Goedaardige insecten zoals lieveheersbeestjes zijn gek op luizen en de meeste andere lastige beestjes, al is het wel lastig om deze op buitenplanten te houden.

regenton

Maak gebruik van gratis regenwater

Bewater je wietplanten met regenwater, als je geen regenton hebt; er zijn tegenwoordig mooie druppelton opvangsystemen met ingebouwde gieters die je makkelijk op regenpijpen kunt aansluiten. Tenslotte kun je in gewone emmers natuurlijk ook regenwater opvangen.

Niet doen!

Gebruik bij de organische teelt geen minerale meststoffen. Deze meststoffen zijn weliswaar direct opneembaar, ze zijn slecht voor het bacteriologische bodemleven. Minerale meststoffen zijn bedoeld voor de hydrologische teelt, niet voor de organische. Gebruik ook geen boosters, dat is niet nodig.

Kweek ook geen typische binnenwiet-soorten voor de buitenteelt. Deze hebben een te lange bloeifase nodig waardoor je aan het eind toch nog aangewezen zal zijn op kunstlicht. Er zijn genoeg wietsooorten die wel binnen de zomer afgebloeid kunnen worden. Autoflowers spannen met hun vaste levenscyclus de kroon en zijn zelfs zo snel dat je er achter elkaar, twee van in één zomer kunt kweken.

Grijp niet naar onkruidverdelgers of gifstoffen voor de bestrijding van ongedierte. Ook geen slakkenkorrels dus! Deze gifstoffen komen uiteindelijk in het milieu en dat wilden we nou juist voorkomen bij de duurzame wietteelt. Let ook op met veel zogenaamde biologische middelen want die zijn vaak niet zo biologisch als ze doen voorkomen.

The post Duurzaam kweken: do’s en don’ts appeared first on RollingStoned.nl.

Kweken in kas: buitenwiet binnen

$
0
0

Als je nog geen kas in de tuin hebt staan, is dit misschien het perfecte moment om er eentje aan te schaffen of zelf te maken. Een kas neemt namelijk een heleboel aantrekkelijke voordelen voor buitenkwekers, ook als je niet meer dan vijf wietplanten wil kweken. Kas-tips voor cannaisseurs die van een onsje meer houden!

Een kas zorgt ervoor dat je wietplanten buiten beschermd zijn tegen nazomerstormen en hevige regenval. Daardoor kun je ze lekker lang laten afrijpen en uit laten groeien tot een paar heuse monsterplanten die binnen nooit in een tentje zouden passen. Puur natuurwiet, maar toch van binnenwietkwaliteit dus, en geen gedoe met lampen, afzuigers en andere elektrische apparaten. Je kunt natuurlijk een kant en klare kas kopen bij een tuincentrum, maar wie een beetje handig is maakt er gewoon zelf een van hout en kasfolie. Wil je echt wat speciaals denk dan ook eens aan een koepelkas.

Tunnelkas

Een kas kun je zelf vrij gemakkelijk bouwen van hout, folie en bogen van PVC. Nu is het ideale moment om aan de bouw te beginnen.

Voordelen van een kas

Een kas beschermt je planten tegen het weerbarstige weer en het voor en najaar. Zo kunnen de jonge zaailingen sneller naar buiten en genieten van het warme zomerweer dat volgt. Wanneer de planten aan de bloeifase beginnen beschermt de kas ze tegen het natte winderige najaarsweer die oogsten soms kunnen ruïneren. In de kas is de temperatuur aangenaam en de luchtvochtigheid wat hoger waardoor de groei sneller en uitbundiger zal verlopen.

Tips voor de beste kaswiet

Kas-tip 1: Maak je kas onopvallend voor buren en voorbijgangers. Je kunt dit doen door wat hekken te plaatsen of tuinnetten te gebruiken en een aantal goed geplaatste tuinplanten naast en of in de kas te planten. Sommige kwekers beschilderen hun kassen met een lichtdoorlatende witte verf welke ook te hete temperaturen in het midden van de zomer voorkomt. Een andere optie is om onopvallende wietplanten zoals Frisian Duck te kweken, deze soort heeft bladeren die er niet uitzien als typische wietbladeren en zijn bijna niet als wietplanten te herkennen.

Kas-tip 2: Bereid de grond voor. Dit betekent dat je de aarde in je kas moet vervangen met een mooie potgrond van de tuinwinkel. Misschien wil je er ook wat meststoffen aan toevoegen zoals kippenmestkorrels of organische vleermuizenmest of beender- of bloedmeel. In droge gebieden voegen kwekers soms water absorberende korrels toe. Een goede aarde stimuleert wietplanten om geweldige potente wiettoppen aan te maken.

Kas-tip 3: Maak je kas aan het begin van het seizoen grondig schoon. Was het glas of het plastic en verwijder plantenresten. De meest succesvolle hobbykwekers kunnen genoeg wiet voor een heel jaar kweken in een klein kasje voor particulieren. Hou je kas goed schoon zodat je planten zoveel mogelijk licht krijgen.

shutterstock_203422519 shutterstock_203422441

Een kas hoeft echt niet duur of gigantisch groot te zijn, met wat PVC en folie maak je er gewoon zelf een. Zelfs voor één enkele plant zoals je ziet. Foto: mikeledray, Schutterstock.com

Kas-tip 4: Denk erover na of je je wietplanten direct in de grond, of in potten in de kas plaatst. De meeste kaskwekers kiezen voor het eerste omdat de planten dan uit kunnen groeien tot gigantische struiken. Dit soort planten kunnen soms wel een kilo wiet opleveren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je planten in potten te kweken. Hierdoor kun je ze verplaatsen om ze op warme dagen bijvoorbeeld buiten de kas te zetten. Het nadeel met potten is dat je altijd op moet letten of de planten wel genoeg water en voeding hebben. Planten die gewoon in de grond staan, hebben daarentegen nauwelijks aandacht nodig, je kunt gemakkelijk op vakantie gaan zonder dat je planten het merken. Cannabis is een makkelijke plant die vanzelf ook zal groeien maar veel kwekers halen het meeste uit hun wietplanten door ze bij te voeden met meststoffen. De extra voeding en mineralen zorgt voor geweldige oogsten!

Kas-tip 5: Bescherm je planten tegen slakken. Gebruik slakkenkorrels of vang de slijmerige beesten in een bakje met wat bier. De slakken vinden dit zo lekker dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Een barrière van koper rond de stam van je plant houdt slakken ook op afstand.

shutterstock_76181590

Bescherm je planten tegen slijmerige slakken door ze te vangen in een potje bier, slakken zijn hier zo dol op dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Foto: AlexKZ, Shutterstock.com

Kas-tip 6: Maak gebruik van de voordelen van autoflower wietplanten. Ervaren kwekers zetten dit soort snelle wietplanten in hun kas om meerdere keren per seizoen te kunnen oogsten. Autoflowers kunnen al 11 weken na het ontkiemen klaar zijn om te oogsten, op deze manier kunnen sommige kwekers wel twee keer in een seizoen oogsten in hun kas. Veel kwekers zetten ook een paar autoflowers naast hun gewone planten om midden in de zomer alvast een deel van hun wiet te kunnen oogsten. De meeste gewone wietplanten zijn bij ons rond oktober klaar.

Kas-tip 7: Kies de beste zaden die je kunt krijgen en koop ze bij een betrouwbaar zadenbedrijf. Zelfs de beste zaden kosten maar een paar euro per stuk. Soorten als Skunk, Frisian Dew, Passion #1, Purple en meer hebben bewezen goede buitenwietsoorten te zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede soorten voor buiten, maar dit zijn in ieder geval een paar voorbeelden van wietsoorten die het buiten en in een kas, goed doen.

kaswiet1

 

The post Kweken in kas: buitenwiet binnen appeared first on RollingStoned.nl.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live