Quantcast
Channel: BUITENWIET – CNNBS.nl
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Eind augustus: tips voor de buitenwiet

$
0
0

Augustus is een prettige maand voor buitenwietkwekers. In deze maand gaan de meeste wietplanten in de lage landen namelijk over van groei naar bloei. Nieuwe buitenwietplanten zaaien zal je in augustus niet veel meer opleveren maar er valt nog genoeg te doen voor planten die al een tijdje staan.

Zo halverwege de maand augustus duren de nachten lang genoeg om ervoor te zorgen dat de meeste wietplanten beginnen aan de belangrijkste fase van hun leven: de bloeifase. Voor jou als buitenwiet liefhebber belangrijk omdat er dan toppen gevormd worden maar voor de plant minstens zo belangrijk omdat de bloei een kans op voortplanting betekent. En daar is het een wietplant uiteindelijk allemaal om te doen.

Verduisteren

Om je planten snel in de bloei te krijgen kun je ze het beste vanaf eind juli een paar weken dagelijks verduisteren tot halverwege augustus. Nu de maand augustus al op haar einde loopt ben je daarvoor dus een beetje te laat. Maar mochten jouw wietplanten nu nou nog steeds geen bloeihaartjes laten zien, dan is het wellicht een goed idee om deze nu een dag of twee, maximaal drie in het pikkedonker te zetten. Je zult zien dat ze daarna snel in bloei gaan wat ervoor zorgt dat je wat eerder kunt oogsten. Autoflowers hoef je uiteraard niet te verduisteren, die gaan vanzelf bloeien.

Een paar nachten in het donker en de bloei zal vrijwel direct beginnen

Een paar dagen in het donker en de bloei zal vrijwel direct beginnen

Allerlaatste kans

Heb je nou helemaal nog geen wietplant gezaaid dit jaar dan is het nu toch wel echt je laatste kans om dat nog te doen. Dan moet je alleen wel voor een hele snelle autoflower gaan, want voor je het weet daalt het kwik weer tot onder de 15 graden en dan groeien ook die wietplanten niet of nauwelijks meer. Kies een plant met een extreem korte cyclus zoals DNA’s 60 Day Wonder, Dinafems Roadrunner of bijvoorbeeld Sensi’s Skunk Automatic. Met een beetje geluk en eventueel wat hulp van een lamp of een kweekkas, kun je dan toch nog wat buitenwiet oogsten dit jaar. Reken echter niet meer op een grote oogst, de dagen zijn al aan de korte kant voor een geweldige oogst.

Wil je nu nog wat zaaien dan is een snelle autoflower je laatste kans op een bescheiden buitenwiet oogst

Wil je nu nog wat zaaien dan is een snelle autoflower je laatste kans op een bescheiden buitenwiet oogst

Dieven

Wanneer je het ingaan van de bloei aan moeder natuur hebt overgelaten, dan zal je buitenwiet nu waarschijnlijk wat voorzichtige eerste topjes hebben gevormd. Dit is het ideale moment om het een en ander te gaan dieven. Dieven is het weghalen van de zijscheuten onderaan je plant om ervoor te zorgen dat daar geen energie in wordt gestoken en je plant daar geen toppen probeert te maken. Door deze minderwaardige topjes weg te halen zullen de hoger groeiende buds een stuk beter uitpakken. Ook scheelt het je later veel knipwerk aan luchtige en slecht ontwikkelde topjes.

Dief alle kleine topjes en takjes nu weg voor grotere toppen in oogsttijd

Dief alle kleine topjes en takjes nu weg voor grotere toppen in oogsttijd

Waarom eind augustus een goed moment is om te dieven? Wel, de topjes beginnen zich nu te vormen en dus kun je goed zien wat je weg moet halen. Aan de andere kant zijn de toppen nog niet zo ver dat de plant er al teveel energie in heeft gestoken. Om te leren dieven lees je dit artikel nog eens terug, maar heel kort door de bocht komt het erop neer dat je alle topjes aan het onderste één-derde deel van je plant weghaalt. Het gemakkelijkste is om ze gewoon tussen je duimnagel en wijsvinger weg te knijpen.

Voeden

Omdat wietplanten nu aan een nieuwe levenstaak beginnen (bloeien) hebben ze ook een andere voedingsbehoefte. Planten die in de volle grond staan komen meestal niet veel tekort, maar potplanten zullen wel wat bloeivoeding kunnen gebruiken. Zeker wanneer je tot nog toe alleen water hebt gegeven zal de grond behoorlijk uitgeput zijn. Je kunt een kant en klare bloeivoeding gebruiken zoals BioFlores van Canna of Organic Bloom van BAC, maar je kunt ook in het tuincentrum gaan shoppen en wat beendermeel halen. Guano (vleermuizenpoep) mestkorrels zijn ook een goede bron van fosfor en kalium voor bloeiende wietplanten. Mochten je planten inmiddels al wat aan het vergelen zijn dan is het een goed idee om ook wat groeivoeding te geven voor je met de bloeivoeding aan de slag gaat. Wat je ook voor voeding geeft, let op dat je het niet overdrijft. Teveel voeden is een van de meest gemaakte fouten.

In de bloei schakel je over naar bloeivoeding. Beendermeel of vleermuizenmest zijn goede bronnen van fosfor en kalium, een volledige bloeivoeding als Bio Flores is natuurlijk nóg beter.

Regen en wind

Het intreden van de bloei is een fijn gevolg van de laatste fase van de zomer, maar brengt ook gevaren voor je buitenwiet met zich mee. Zo kan het zomaar gebeuren dat we over een week te maken hebben met zware regenval, een hoge luchtvochtigheid, veel wind en koude temperaturen. Je doet er dus goed aan om nu vast te bedenken wat je in dat geval gaat doen. Je zou bijvoorbeeld vast een afdak kunnen maken om je buitenwietplanten onder te zetten tijdens regenbuien. Ook is het een goed idee om je planten te verstevigen met stokken of een stevig tuingaas. Dat laatste werkt perfect voor planten in potten. Neem een stuk tuingaas en vouw dat rond je plant. Met tie-wraps zet je het gemakkelijk vast aan de rand van de pot wanneer je daar een paar gaatjes in prikt. Wanneer het slechte weer eenmaal in de lage landen begint, is er vaak geen houden meer aan. Blijf dan dagelijks goed kijken naar je planten want meeldauw en toprot liggen dan op de loer.

Maak vast een afdak of regel een kleine kas voor als het straks slechter weer wordt en verstevig je wietplanten tegen wind met stokken of tuingaas.

Tot zover deze eind-augustus tips voor de buitenwiet, volgende maand zullen we nog eens een aantal tips geven, tegen die tijd hebben je planten waarschijnlijk al wat dikkere toppen en gaan we dieper in op de gevaren die dat met zich meebrengt. Hopelijk is het dan nog net zulk lekker weer als nu!

The post Eind augustus: tips voor de buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.


Steve’s grande finale: de oogst is binnen!

$
0
0

Hij heeft het dubbel en dwars verdiend en deze grande finale is de kroon op zijn harde werk. Want ondanks de wisselvallige en regenachtige zomer heeft buitenwiet-correspondent Steve een geweldige prestatie neergezet met zijn White Russian en Biddy Early’s. Oogstverslag coming up!

Jawel lieve lezers, het mooiste moment van het seizoen is aangebroken, tijd om te oogsten! Maar niet voordat ik jullie eerst in geuren en kleuren heb verteld hoe de afgelopen twee weken voor mijn planten zijn verlopen. Te beginnen met de trots van mijn tuintje, de White Russian.

White Russian

De White Russian is uitgegroeid tot een prachtige plant met keiharde toppen, een ongelooflijk sterke geur en een hele hoop witte trichomen. Ze was echt rijp voor de oogst en ik kan niet wachten tot ze droog en gecured is. Al dit toppengeweld heeft alleen één nadeel bij de buitenteelt. De vorige keer schreef ik het al, ik hoopte dat ik geen rot zou krijgen in mijn mooie buds, maar ook dit jaar was het niet helemaal te voorkomen. Omdat de toppen van deze White Russian zo groot en hard waren geworden is het risico op toprot nu eenmaal groot.

De White Russian is echt prachtig geworden en stond bol van de vele dikke cola’s!

Budrot

De afgelopen weken is het weliswaar heel zonnig geweest, maar hier in het zuiden van het land gaat dat meestal gepaard met een hoge luchtvochtigheid en weinig wind. Een perfect klimaat voor budrot helaas. Tijdens een inspectie hierop was viel me op dat tussen een van de grootste toppen een verwelkt blaadje zat. Na een snelle nadere inspectie bleek het inderdaad om toprot te gaan. Ik heb daarom besloten om op dat moment meteen aan de oogst te beginnen. De wiet was er inmiddels ook klaar voor en gelukkig viel de schade achteraf mee, de aantasting beperkte zich tot een aantal plekken aan de grootste toppen van de plant.

Helaas hier en daar wat rotte plekjes, maar de schade viel gelukkig mee. Er zaten nog genoeg mooie toppen aan de White Russian zoals je ziet

Biddy Early’s

De Biddy Early’s doen hun naam eer aan want ze zijn in slechts 7 weken en een paar dagen afgebloeid. Alle trichomen zijn mooi melkachtig en een paar zijn zelfs al amberkleurig geworden. Wel waren de buds van de Biddy Early een stuk minder hard als die van de White Russian. Ik heb verder nog niks gerookt, op dit moment hangt alles rustig te drogen in een tentje dat ik van een vriend heb kunnen lenen, compleet met afzuiging en al dus dat is fijn voor de buren.

20160827_113736

20160826_131459

De twee Biddy Early planten mogen er ook wezen! Ze deden hun naam eer aan en zijn in 7 weken afgebloeid. Iets minder compacte toppen dan aan de White Russian, maar met een heerlijke geur en een meer dan geslaagde opbrengst.

Ik wil hier alvast de mensen van Serious Seeds bedanken voor deze prachtige zaden, en de redactie van RollingStoned voor snelle reacties wanneer ik vragen had. Geniet van de foto’s en hopelijk zien we elkaar hier volgend seizoen weer!

Steve

The post Steve’s grande finale: de oogst is binnen! appeared first on RollingStoned.nl.

Oogst- en droogtips voor buitenwiet

$
0
0

Pak ‘m beet nog een maandje en dan zijn de meeste buitenwietplanten klaar voor de oogst. En als het weer zo lekker mee blijft werken als nu dan eindigt het buitenwietseizoen van 2016 toch nog met een heerlijke wietvoorraad. We blikken vast vooruit met de nodige oogst- en droogtips.

Wanneer de laatste loodjes van je noeste kweekarbeid er straks opzitten en je planten goed en wel rijp zijn voor de slacht, staat je nog een paar klusjes te wachten. De buitenwiet moet geknipt worden en gedroogd. En voor het beste smaakresultaat dien je het daarna nog een paar weken te laten rijpen.

Tip 1: Check eerst of je buitenwiet rijp is

Niets is zo zonde als er achteraf achter komen dat je je gekoesterde wietplanten te vroeg hebt geoogst. Een wietplant die haar cyclus volledig heeft kunnen afmaken smaakt namelijk zoveel beter dan een te vroeg geoogste. Bovendien kunnen wiettoppen in de laatste weken nog behoorlijk aanzwellen, dus controleer voor je de schaar ter hand neemt of de wiet echt wel rijp is en laat haar nog even staan als dat niet het geval is. Mits het weer het toelaat natuurlijk. Om dit te checken kijk je met een (zak)microscoop naar de piepkleine harsdruppeltjes op de toppen, ook wel trichomen genoemd. Je wiet is rijp wanneer de meeste van deze trichomen wit van kleur zijn geworden en niet meer transparant zijn, en een deel van de trichomen bruinig van kleur zijn geworden. Met de nieuwste smartphones kun je tegenwoordig trouwens zo ver inzoomen dat je wellicht helemaal geen microscoop nodig hebt om de trichomen goed te kunnen bekijken.

wittetrichomes

Controleer voor je gaat oogsten of de wiet er rijp voor is.

Tip 2. Oogst in delen

Vooral bij buitenwiet is het vaak zo dat niet alle toppen tegelijkertijd rijp zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om je knip- en oogstwerk wat te verdelen en tegelijk de toppen die nog niet oogstrijp zijn wat dikker en lekkerder te laten worden. Meestal zijn de bovenste toppen eerder aan oogsten toe dan de wat lager groeiende buds. Het knippen van een grote buitenplant is vaak veel werk en door het in delen te doen, voorkom je een lamme knip-hand en hou je de lol erin.

Door de rijpe toppen te oogsten en de rest te laten zitten, verdeel je het werk en verbeter je je oogst.

Door de rijpe toppen te oogsten en de rest te laten zitten, verdeel je het werk en verbeter je je oogst.

Tip 3. Twee keer knippen

Voor het lekkerste eindresultaat knip je de wiet ook in twee delen. Tijdens de oogst zelf bespaar je je hiermee het nodige werk, en na het drogen kun je dan op je gemak alles schoonknippen. Maar het in twee delen knippen heeft ook nog voordelen voor de kwaliteit van je oogst. Door de nodige blaadjes nog aan de wiet te laten zitten, verloopt het droogproces wat langzamer wat de smaak van je wiet ten goede komt. Om op deze manier te knippen verwijder je bij de oogst alleen de grote bladeren waaraan je een duidelijke steel ziet, de zogenaamde schutbladeren. De rest van de bladeren laat je tijdens het drogen aan de plant zitten en knip je na het drogen er pas af. Het blad beschermt de top tijdens het drogen tegen licht en te snel drogen en dit zorgt uiteindelijk weer voor een betere smaak.

Door langzamer te drogen met een deel van het blad er nog aan krijgt wiet een betere smaak.

Door langzamer te drogen met een deel van het blad er nog aan krijgt wiet een betere smaak.

Tip 4. Droog in het donker

Het drogen zelf heeft zoals je al merkt een behoorlijke invloed op de uiteindelijke kwaliteit. Hoe langzamer het tot op zekere hoogte gebeurt hoe beter de wiet. Droog daarom in het donker bij kamertemperatuur en ga het proces niet versnellen door de verwarming op de hoogste stand te zetten. Hang de planten bij voorkeur ondersteboven aan een lijntje in het donker. Gebruik ook geen ventilators, maar zorg er wel voor dat de lucht in je droogruimte genoeg ververst wordt om schimmel te voorkomen. De ideale droogtemperatuur en luchtvochtigheid vraag je? Tussen de 18 en 23 graden bij een luchtvochtigheid die rond de 50% ligt.

Tip 5. Knaktest

Het drogen zou ongeveer een dag of 10 in beslag moeten nemen, al droogt een dikkere top natuurlijk langzamer dan een kleintje. Om zeker te weten of je wiet mooi droog is kun je de knaktest uitvoeren. Het is vrij gemakkelijk. Buig een paar stammen van je wiet om en kijk wat er gebeurt. Knakt de stam bij het buigen met een duidelijk hoorbaar geluid, dan is de wiet meestal droog genoeg. Buigt de stam zonder te knakken door dan zit er doorgaans nog teveel vocht in de toppen. Zou je de wiet nu verder verwerken en in potten bewaren dan kan dit vocht voor schimmelproblemen zorgen en dat is zonde van je oogst en harde werk.

Doe de knaktest om te checken of je wiet droog genoeg is.

Doe de knaktest om te checken of je wiet droog genoeg is.

Tip 6. Nabewerking

Wanneer de wiet droog genoeg blijkt, dan is het tijd om het helemaal mooi te knippen. Wacht hier niet te lang mee, want wanneer je de wiet te lang in je droogruimte laat hangen zal het in kwaliteit afnemen en onder invloed van zuurstof in de lucht degraderen. Een paar dagen is uiteraard geen probleem, maar wees niet zo lui dat je het weken laat hangen, dat zou zonde zijn.

Het schoonknippen kan je wiet een geweldig mooie uitstraling geven. Hoe secuurder je het doet, hoe beter de zogenaamde bag-appeal en uiteindelijk ook hoe hoger de waarde van je wiet. Niemand zit immers te wachten op een top die vol met blad zit. Gebruik het puntje van een goed scherpe en bij voorkeur puntige schaar en knip voorzichtig en topje voor topje alle blad eraf. Gelukkig is er geen haast bij deze klus dus rol er eentje en zet een lekker muziekje op en neem je tijd.

shutterstock_11108320

Knip de wiet zo zorgvuldig mogelijk. Hoe beter geknipt, hoe beter de bag-appeal en hoe hoger de waarde. Foto: aastock, Shutterstock.com

Tip 7. Curen

Wanneer alle wiet gedroogd en geknipt is, ruik er dan nog maar eens aan. Ruikt het een klein beetje naar gras of hooi, maak je geen zorgen want dat is vrij normaal. Die lekkere wietgeur die je tijdens het bloeien rook, komt weer helemaal terug wanneer je de wiet een paar weken laat curen. Nog heel even geduld dus met het roken ervan. Wiet curen is eigenlijk te vergelijken met het rijpen van een goede kaas of een lekkere wijn. Tijdens het curen breng je de wiet op een optimaal vochtgehalte en begint de THC langzaam een klein beetje te decarboxyeren. De wiet gaat er beter van ruiken, smaken en brandt bovendien beter.

Een paar weekjes curen komt de geur en smaak van je buitenwiet enorm ten goede. Foto: Doug Shutter, Shutterstock.com

Een paar weekjes curen komt de geur en smaak van je buitenwiet enorm ten goede. Foto: Doug Shutter, Shutterstock.com

Om te curen stop je de droge buds simpelweg in een luchtdichte glazen pot. Niet proppen maar geef de wiet de ruimte, koop liever nog een extra pot bij de action, ze kosten geen drol. Sluit de potten af en zet ze in een donkere ruimte waar het bij voorkeur iets onder kamertemperatuur is. De eerste week moet je de potten dagelijks even een kwartiertje laten luchten door de deksels te openen. Een eventueel teveel aan vocht kan dan ontsnappen. Mocht je wiet bij het drogen trouwens per ongeluk zo droog geworden zijn dat het broos is en bij lichte aanraking al verkruimelt, dan kun je dit tijdens het curen nog enigszins herstellen door een verse sinaasappelschil bij je wiet in de curepotten te stoppen. Laat de schil een of twee dagen erin, maar niet langer. Je zult zien dat de wiet weer wat vocht opneemt en steviger aanvoelt.

Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock.com

The post Oogst- en droogtips voor buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

Tuinesië: oogst, bloei en ontspanning

$
0
0

Mozes kriebel! Wát een verslag hebben de heren Kush en Purple weer aangeleverd over hun avonturen in Tuinesië! Ze zullen wel blauwe vingers hebben van het tikken. Maar hé, het bloeifeest is dan ook wel volop in gang en het zonnetje schijnt hard! Hé, ho, let’s go!

Eindelijk, de vakanties en festivals zijn weer achter de rug en we kunnen weer terug naar de orde van de dag: buitenwiet kweken! Purple geniet van een ge-twaxte joint met shatter op zijn eerste vrije dag in lange tijd. Hij schrijft terwijl hij zijn dag doorbrengt in zijn hangmat. Ikzelf breng ondertussen mijn dag door met het rondhangen in mijn werkbus. Dit verslag is een week later dan gepland maar we gingen na een kortstondige vakantie, weer direct aan de slag en daarbij werden uiteraard de (inter)nodige overuren gedraaid.

Deze week nemen we jullie mee naar de resultaten en proeverijen van de autoflower-ronde en onze trip naar Kroatië. Daarnaast zullen we met jullie een blik werpen op de bloeiende dames waar we het allemaal voor doen… de main bitches zullen we maar zeggen want die moeten ons straks de winter door helpen 😉 Steek die dab joint maar aan en ga er even rustig voor zitten want het wordt wordt fijnproeven geblazen.

Wiet wat bewaart

Voor we beginnen, willen we de restanten van vorig jaar met jullie delen. Nou ja, virtueel dan toch. De heerlijk gecurede toppen van toen worden op verschillende manieren geprepareerd om bewaard te worden en gedurende de komende jaren te roken. Jaja, wie wat bewaart die heeft wat!

foto1

V.l.n.r. Euforia 26 gram, Blueberry Girlscout 14 gram, Lavender 38 gram.

foto-2

V.l.n.r. Black domina 45 gram, Amnesia (binnen afgbloeid) 12 gram.

Back in buisiness

Het is toch heerlijk om weer terug te zijn in Nederland en weer goede Nederlandse wiet te kunnen roken. Het is echter nóg fijner wanneer je terug komt op de dag dat je klaar bent met curen! We hebben het natuurlijk over onze autoflower-ronde. Als echte connaisseurs hebben we geduldig gewacht tot we samen in de gelegenheid waren om het resultaat te kunnen proeven. Om de smaken goed te identificeren schreven we allebei steekwoorden op een blaadje. De verwachting was 20 gram per autoflower… We hebben een geweldige middag gehad tijdens het fijnproeven van de verschillende strains. Geniet mee van de autoflowers en hun uiteindelijke opbrengst, we nemen ze één voor één met je door.

Haze 2.0

Deze dame heeft iets minder lang gecured dan haar zusters maar voor het beste smaakresultaat hebben we bij deze dame de bladeren er aan laten zitten tijdens het droogproces. Dit maakt dat er even geplukt moet worden voor ze kan worden gerookt. Een frisse citrusgeur met op de achtergrond een skunky smaakje, de dame smaakt daarnaast een beetje naar drop, zoethout en chocola. Een apart pallet aan aroma’s welke overeenkomen met de smaak van de Early Girls, maar dan een stuk milder. Wat opvalt is dat deze dame totaal niet compact is. Maar goed, de rijke smaak en de harslaag compenseren dit. Heerlijk bij een goede kop thee en een mooie zonsondergang. De opbrengst was gemiddeld voor een dame in 8 liter aarde, 24 gram op oude aarde puur natuur!

Haze 2.0 gedroogd met het blad er nog aan. Puur natuur!

Haze 2.0 gedroogd met het blad er nog aan. Puur natuur!

Blue Invader

Blue Invader is een echte indica autoflower, de toppen waren aan de plant al compact, maar gedroogd en gecured is dit nóg beter te zien. De nugs zijn bovendien voorzien van een dikke laag hars, een veelbelovend rokertje dus. De geur van de topjes is fris en kush-achtig te noemen. Limoen, citroen en blauwe bessen slash druiven zijn de voornaamste smaken die we menen te herkennen, waarbij op de achtergrond een heerlijke aarde-achtige kush-smaak blijft nagalmen. De stone plakt je aan de bank vast terwijl een deken van euforie ervoor zorgt dat je nog ff wacht met het draaien van de volgende… Van deze dame hebben we een vertakking in een bruine papieren zak opgehangen en 3 weken langer laten drogen. Dit heeft de kush-smaak nog meer naar de voorgrond gebracht. De opbrengst van deze blauwe tank was een gulle 34 gram aan droge compactheid. De indica verwant komt dan ook als een van de betere autoflowers uit in deze testronde. Wat zou deze dame doen wanneer ze vanaf het begin onder optimale condities was gegroeid..?

foto3-2blue-invader

Blue Invader, een mooie compacte indica autoflower met een gulle oogst van 34 gram.

AutoBrooklyn Sunrise

Een bijzonder avontuur waren deze dames, wat hier het meest bij opviel is dat ze extreem snel klaar waren. Dit gaf ons de kans om ze een paar weekjes extra te laten rijpen. De trichomen waren voor een groot deel amberkleurig, wat normaal gesproken een zware fysieke stone als uitwerking heeft. Wanneer we deze dames echter beginnen te proeven merken we dat we er zo high als een kanarie van worden.

Lachkicks zijn dan ook direct aanwezig, de buren mochten meegenieten van de door ons gekozen LP van Mr Marley. Ondertussen bleven we stevig doorstomen omdat we onze vinger niet direct op de smaak konden leggen. Het was een worsteling met onze smaakpupillen maar uiteindelijk had Dr. Purple de smaak te pakken. ‘Het is een mandarijn!’, riep hij in zijn eureka moment. Dat maakt de AutoBrooklyn voor ons een exclusieve auto variant. De verkwikkende high doet ook echt het Sunrise gedeelte van de naam eer aan. Deze wietsoort heeft een een fris en zoet aroma, dat voor ons dus lastig te herkennen was. We merken echter wel dat we 2 fenotypes hebben waarvan er een iets meer naar citrus en mandarijn smaakt en de ander meer naar mango mandarijn, maar allebei even smakelijk voor de papillen.

Autoflower eindscore

Dit brengt de totaalstand van alle autoflowers op 96 gram. De dames hadden allemaal 8 liter aarde ter beschikking. Dus in slechte omstandigheden hebben we met 4 kleine plantjes toch al aardig geboerd. Puur natuur en dat was de voorwaarde. De oogst overstijgt onze verwachtingen gezien het feit dat we 80 gram hadden verwacht. Het resultaat van ons experiment heeft voor ons in ieder geval bewezen dat het ten zeerste mogelijk moet zijn om 3 oogsten in een jaar te draaien. Dit wordt dan ook zeker een agendapunt voor volgend jaar. Tot slot nog een mooie mugshot van de 3 winnaars met een gedeelde eerste plek op rij!

mugshot-abs1-abs2-blue-invader

Opgeruimd staat netjes...

Opgeruimd staat netjes…

Bloeiend Tuinesië

Met nog een aantal weken goed weer achter de rug en voor de boeg, zijn wij op dit moment blij met onze keuze. We hebben niet verduisterd. Hadden we dat wel gedaan dan waren de planten nu misschien al afgebloeid. Dat zou mooi zijn, maar dan waren de toppen waarschijnlijk niet zo aangedikt. We hebben nu rustig de tijd om eventueel naar een extra verlichtingsbron te zoeken. D planten hebben daarnaast de tijd gehad om te herstellen na al het gebind, gefim en getop. Onze inzet loont zich behoorlijk, zoals we schatten hebben we daardoor per plant ongeveer 30 tot 40 procent meer opbrengst. Er is tot aan de bloei veel afgebonden in de kas en het is dan ook ontzettend moeilijk om door het dichte bladerdek een foto te maken waarbij de planten er in hun geheel opstaan. Er moest veel blad van de dames ontdaan worden om ze tijdig voor te bereiden op hun laatste 5 tot 9 weken.

Grote schoonmaak en rupsen

We hebben daarnaast de kas helemaal opgeruimd en de pallets er uitgehaald. Deze kunnen wellicht later weer terug. Ook hebben we de planten ontdaan van de jaarlijkse rupsen. Een stuk of vijftig hebben we eruit gevist. We zijn alert geweest op eitjes, maar er zijn er toch weer een paar doorgeslipt. We snappen ze ook wel hoor, de Frisian Dew heeft ook op ons een grote aantrekkingskracht. Helaas voor de rupsen worden ze een duffe struik weer vrijgelaten zodat ze als vlinders gezellig terugkomen.

Super sour OG (Emerald Triangle)

Deze maakt toppen aan alsof het blaadjes zijn. De gehele plant is behandeld met verschillende technieken en dus ook topvormen. Wat bij deze variant extra goed werkte was het pony tailen. Wanneer we op dag één de top hadden vastgebonden, zagen we op dag 3 al duidelijk dat alle zijvertakkingen meer power kregen. Ook werkte het fimmen bijzonder goed bij deze dame. Waar er normaal 1 hoofdtop hoort te groeien, groeien er nu 4 tot 6 iets kleinere toppen. De dame mag nu dan eindelijk echt gaan afrijpen. Ze zal de komende weken meer hars krijgen en hopelijk verdubbelen haar toppen nog in omvang.

Wat een prachtige plant is deze Super Sour OG geworden!

Wat een prachtige plant is deze Super Sour OG geworden!

Frisian Duck ( dutch passion)

De Friese Eend gaat ook erg lekker, ook zij maakt flink wat buds aan. Het fimmen heeft bij deze dame geleid tot een paar beknopte vuisten met op sommige plekken wel 9 hoofdtooien per tak. Ze lijkt langzamerhand een paarse tint in te zetten. De geur van deze dame doet denken aan een veld lavendel. De eerste sporen van de harscoating komen ook al naar voren. Een verrassend lekker eendje, aldus Dr. Purple!

Cheesus

De Cheesus maakt onze bijzondere verzameling compleet. Ze krijgt de ruimte om te groeien aan de meest linkse kant van de kas. Hierdoor heeft ze net als de super sour OG ook wat meer ruimte om cola’s aan te maken. Aan deze plant is weinig geknutseld, er zijn wat takken getopt en er is veel gebonden in het begin. Ze heeft een van de donkerste bladeren, dit zal wel van het cheese-gen komen.

Cheesus in bloei..

Cheesus in bloei.. Op de achtergrond zie je de Black Afghan Kush.

Black Afghan Kush

Temidden van de dames staat een zwarte Afghaanse shone, zij ligt nog wat achter op schema, maar zal waarschijnlijk ook goed bestand zijn tegen de kou. Ze zal in een later stadium wat meer belicht worden wanneer ook zij in volle bloei staat. Een extra lampje zou haar zeker goed doen, vooral in combinatie met de koude nachte die ongetwijfeld nog gaan komen!

Early Girl x Mazar (eigen kruising)

Deze dame gaat als een speer door haar grote kuip, de natuurlijke voedingstoffen en de AkTRIvator van Canna gedijt ze supergoed. Met de zon erbovenop schiet ze toppen alsof haar leven ervan af hangt (wat in feite ook zo is natuurlijk. Ook deze plant is gebonden en gefimd, ditmaal op de hoofdtop. Er is extra veel blad weggehaald om te kijken hoe ze hierop reageert, en ook de kleine scheuten zijn weggehaald. De Early loopt dan ook op kop en schreeuwt om bestuift te worden. Ze geniet nog wat van haar rijping om deze week kennis te maken met het stuifmeel van de Mazar. Eens zien wat de genetica doet bij deze deels Early Girl, deels Mazar nakomeling.

Kroatië & buitenwiet

Voordat we op vakantie gaan checken we altijd ff het wietbeleid van het betreffende land. Wat na enig gegoogle duidelijk werd is dat je niet wilt fucken met de grenscontroles van Kroatië. We waren dan ook aangenaam verrast toen er 3 gram Lemon Haze en 1 joint ABS in onze tas bleek te zitten. Gelukkig kwamen we hier al in Slovenië achter, alwaar we onze tussenstop gepland hadden. Het is een prachtig land. Wat ons hier opviel is dat de locals ontzettend aardig zijn. Ook kwamen we redelijk wat smokers tegen bij de supermarkt. Heerlijk om hier te winkelen en te beseffen dat men voor deze vreetkick in Nederland het viervoudige kwijt zou zijn. Er stonden in Slovenië veel zelfgemaakte kassen waarin gekweekt werd, heerlijk om te zien. Pronkstukken en krotten, ze stonden er toch maar even!

Het was nogal een klus om de laatste blunts op te roken voor we de grens naar Kroatië over gingen. Eenmaal aangekomen was het genieten. Na een paar dagen en vele aanbiedingen hebben we een klein zakje wiet gekocht en rustig aan gedaan. Na een paar daagjes begon het wel te kriebelen. Ik had het nummer van een gast met goede geperste Albanese wiet gekregen. De stoney die me het nummer gaf, was laaiend enthousiast… Echte Kush! Ik heb geappt en uitgelegd dat we uit Nederland kwamen. Hierop reageerde hij met ‘wait, I make you a special bag, a different pheno!’. De ontmoeting was gezellig, even wat ideeën uitgewisseld en foto’s laten zien. Wat ik van hem kreeg was een aangename verassing, deze gast had een betere connectie met Albanië zo te zien. Want in dit kleine zakje, zaten keiharde nugs met verschillende smaken en geuren. Ik kon sowieso een Cheese, een Haze en een Kush herkennen. Uit respect voor de verhuurder gingen we telkens op het strand roken. Wat dan wel geniaal is, was het feit dat hij ons op de laatste dag zelf om wiet kwam vragen omdat we Nederlands waren natuurlijk!

Bonusvideo

We hebben nog een paar mooie klanken als afsluiting. We adviseren de nieuwe plaat van de band Allah Las – Calico Review! Voor ons is het de plaat van het moment. Helaas zijn hier geen clips van te vinden dus bij deze ons alternatief: Capleton – Acres

The post Tuinesië: oogst, bloei en ontspanning appeared first on RollingStoned.nl.

Kush en Purple vieren de herfst in Tuinesië

$
0
0

Je zou het bijna vergeten, maar het buitenwietseizoen van de heren Kush en Purple is nog steeds niet ten einde. Hoe kan het ook anders met zoveel wietplanten, kwekende kennissen en experimenten in Tuinesië? 

Naarmate de dagen steeds korter worden, komt er een steeds grotere grijns op ons gezicht, jullie snappen waarom. De rupsen zijn geplukt, de eerste lichting dames zijn op hun einde en de foto’s spreken boekdelen. Terwijl Dr. Purple (ik, zei de gek) aan een kop Marokkaanse muntthee met lavendelhoning zit, proef ik al schrijvend de eerste vruchten van de Super Sour OG. We hebben ervoor gekozen om in een aantal takken de schaar te zetten, maar daarover zometeen meer.

Goed toeven

De temperatuur in de kas stijgt nog dagelijks tot ongeveer 25 graden. Dit zorgt ervoor dat de dames alle ruimte krijgen om af te bloeien in deze prachtige nazomer. De planten kregen tot vorige week ook wat organische bijvoeding. Dit geeft ze nog een flinke boost zo vlak voor de eindsprint. We hielden het bijvoeden absoluut beperkt. Ook hebben we ze hier en daar een handje geholpen door de takken nogmaals goed te spreiden. Hierdoor komt er meer licht en lucht tussen de takken en kunnen de dames beter tegen de luchtvochtigheid.
Die is weer een beetje op peil, en zelfs op die ene regenachtige dag bleef het binnen de perken. Wij kijken in ieder geval uit naar de eerste nachtvorst om te zien hoe de dames hier op zullen reageren.

img_1877

Cheesus’ zee van toppen

Rot en rupsen

De super sour OG heeft dus voor het eerst kennis gemaakt met de schaar. Helaas is deze sativa-dominante hybride niet opgewassen tegen het door ons gecreëerde kas/buiten klimaat.. We hebben dan ook heel zorgvuldig alle plekjes met rot verwijderd. We hebben iets minder dan een tiende deel kunnen redden. Daarnaast ondergaat ze vanaf nu ook dagelijkse inspecties zodat we er op tijd bij zijn mocht er nog wat gaan rotten. De reden van de rot is volgens ons een kapotte ventilator geweest. Deze heeft 3 dagen stilgestaan waardoor het vocht alle kans heeft gekregen om zich tussen de topjes van de Super Sour te nestelen. Ook de hoge luchtvochtigheid (92%) die werd gemeten tijdens het defect geeft hier blijk van. De opbrengst tot nog toe komt uit op 27 gram. Een tiende van de plant was dus meer dan een van onze gemiddelde autoflowers! Hierbij kan de 3 gram rotte superzuur bij opgeteld worden waardoor we uitkomen op 30 gram(nog net te vroeg) geoogste super sour OG.

Inmiddels zijn we een week verder in de tijd. We hebben er voor gekozen om de boom alsnog om te halen. We zullen volgende week de aandacht nog eens goed vestigen op deze dame. Waarbij we ook de het betere werk aan foto’s met jullie zullen delen! Voor nu mogen jullie genieten de foto’s van de dame op haar best

img_1866

Reveggen

Inmiddels is deze dame dus bijna helemaal kaal geknipt. We kiezen ervoor om haar te reveggen, opnieuw in de groeifase laten gaan dus. We proberen dan ook om volgend jaar een plant van 17 maanden af te laten bloeien door haar zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de wintermaanden. Het doel is om haar onder 24 uur licht te zetten totdat ze weer in de groei gaat. Wellicht lezen jullie volgend jaar dan ook in het eerste verslag dat ons experiment gelukt is en dat we aan de slag gaan met de zelfde plant als dit jaar.

Autistisch perfectionisme

Bij zowel het plukken van de rupsen als het signaleren van de rot, kwam het autistisch perfectionisme weer goed van pas. We waren er net op tijd bij en hebben alle plekjes waar rot zat zorgvuldig weggehaald. Ze hangt op dit moment op een geheime locatie te drogen, alwaar ze na de perfecte droogcyclus zal worden gecured. De opbrengst is vrij hoog en zullen we dan ook volgende keer aan jullie beschrijven!

De kennis & de Mazearly

img_1828

Mazearly veilig in de armen van de kennis…

Een andere avontuur kwam deze week van de kennis, afgelopen dinsdag kwam zijn buurman daar aan de deur om aan te geven dat zijn kleindochter de geur had geroken. Onder het motto ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ was dit reden om deze dame maar eens onder handen te nemen. We zijn immers al blij dat ze de kennis hebben aangesproken in plaats van de wijkagent. De dame had makkelijk nog een weekje of 4/5 kunnen aandikken, maar we nemen genoegen met de dikke laag hars die deze Mazearly (Early Girl – Mazar 2016) nu al heeft aangemaakt. Het veredelen van de dame moest dan helaas wachten tot volgend jaar. De bevruchting bleef uit maar de buit is binnen. De kennis heeft dan ook gezorgd voor een rijkelijk Skunky / kushie / zoet product. De opbrengst kwam welgeteld uit op 150 gram rijkelijke skunkheid! De smaak liegt er niet om, zelfs dokter Kush moet toegeven dat dit wellicht een van de best smakende rassen is die we tot nu toe hebben gekweekt.

Onder het motto ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ was dit reden om deze dame maar eens onder handen te nemen. We zijn immers al blij dat ze de kennis hebben aangesproken in plaats van de wijkagent

Een eigen kruising van Dr. Kush en Purple op basis van Early Girl en Mazar pakte geweldig uit bij ‘de kennis’.

img_1917

Skunkgeur…

Het was bijna onmogelijk om de Mazearly te drogen. Normaal gesproken droogt de kennis op zolder, dit hebben we deze keer dan ook gedaan. De geur blijft dan redelijk beperkt en beneden ruikt men niets. Maar toen we na de oogst zijn straat inreden voor een kop thee, kwam ons al een skunkgeur tegemoet. Dit hadden we niet verwacht; hoe dichter we bij zijn huis kwamen hoe sterker de geur werd. We hebben daarom besloten om de Mazar naar een droogruimte te brengen bij Purple thuis. Ook hier bleek de geur te overweldigend te zijn, waardoor als laatste mogelijkheid een kennis in een vrijstaand huis ons te hulp is geschoten.

Nadat de dame van de kennis gedroogd was konden we met zekerheid zeggen dat de Early Girl – Mazar kruising uniek is. Er zit dus een heerlijk skunk-achtig kush smaakje aan. Daarnaast is de zoetige fruitige geur van de Early Girl op de voorgrond aanwezig. Wat het verhaal voor ons extra bijzonder maakt, is dat deze dame alsnog zaad heeft aangemaakt. Uit de 3 toppen die we tot nu toe gecontroleerd hebben zijn 4 zaden tevoorschijn gekomen. Uiteraard zal deze 6e generatie Nederlands schoon volgend jaar zeker worden geplant. Wie weet wat de Mazearly volgend jaar doet als ze nog een keer met de Mazar wordt gekruist?

Diversiteit

Terug naar de planten in Tuinesië, wat doen ze het toch goed. We hebben al wat verschillende soorten naast elkaar gezien. Maar nog nooit waren ze zo uiteenlopend als dit jaar. Stiekem zijn we wel blij dat de Super Sour haar einde nadert want de Frisian Duck en de Cheesus hebben net zoveel recht op aandacht. Wanneer de Super Sour voor een groot deel gesnoeid is hebben de andere dames dus ook meer ruimte. Dit maakt dat we de Frisian Duck takken meer kunnen spreiden en dat haar bloemtrossen nog meer in het zonnetje komen te staan. We hebben drie weken geleden twee van de kleinste takjes verwijderd bij de Super Sour OG en bij de Frisian Duck. De topjes zien jullie op de foto hieronder, links de Super Sour OG en rechts de Frisian Duck.

ssog-fd

Frisian Duck

Deze dame doet het uitstekend, ze is de prooi geweest voor de rupsen, de beestjes vonden deze strain toch het meest aantrekkelijk. We zien namelijk aan de keuteltjes op de grond de reis die deze beestjes doorlopen hebben. Van af de ene kant van de kas, naar de frysian duck toe, iedere week lagen er minder uitwerpselen onder de 3 andere dames waarbij in de laatste week alleen nog keuteltjes onder de frysian duck lagen.

img_1851

Wat opvalt is dat deze soort een heel aparte topstructuur heeft. Grote sativa-achtige trossen zijn het. Hierop zullen we in een later verslag natuurlijk inzoomen. Helaas lijkt het harspercentage bij de Frisian Duck wel het laagst te liggen van de kasplanten. De overdaad aan paars gekleurde toppen is dan wel weer een gigantisch voordeel. Na het roken van de paarse bud, wilde ik niets liever dan een uurtje slapen. Nu maar hopen dat de rest van de plant hetzelfde legendarische stone bewerkstelligt.

Cheesus

img_1877

Ze ziet er uit als een Moby Dick, een ras met veel ruimte tussen de internodes met daaraan dikke bolvormige toppen. Ze ziet ziet er heerlijk uit en zuigt de laatste zonnestraaltjes gulzig op, om in deze laatste zonnige weken nog even een flinke eindsprint te maken. Deze Cheesus mag nog wel even blijven staan, ook al begint ze al tekens van rijpheid te vertonen.

Black Afghani Kush

De kush onder de dames ligt nog een beetje achter op schema, maar we zien met de dag ontwikkeling. Ook deze plant is duidelijk indica dominant. Anders dan bij de Cheesus heeft ze minder ruimte tussen de internodes en is ze vrij bossig. Veel blad, veel top maar helaas een lichte achterstand op de andere planten. Het voordeel is dan wel weer de overheerlijke frisse fruitige geur die ze afgeeft en de hoeveelheid hars ze in deze fase van haar cyclus al aanmaakt.

Early Secret…

We konden het experiment niet laten.. Op de achtergrond hebben we buiten in de tuin ons vijfde exemplaar in alle stilte onder natuurlijke omstandigheden haar gang laten gaan. We waren immers benieuwd naar de waarde van de kas… het verschil is dat er aan deze dame veel minder top zit. Daarnaast is ze vroeger geel geworden en hebben haar toppen als eerste van allemaal de afbloeifase bereikt. Het is natuurlijk niet voor niets een early girl.

Wat daarnaast opvalt is dat ze minder hars aanmaakt en een minder gezonde kleur heeft als haar zusters in de kas. Het verschil in aanzien is dus zeker waar te nemen. De toppen zijn daarnaast ook minder vol en dus minder compact dan die van de dames in de kas. Ook zien we plekken waar vocht heeft gezeten. Ze zijn niet gaan rotten maar lichtelijk tegen het lichtbruine aan gaan verkleuren, dit herkennen we nu duidelijk terug in de kweek van voorgaande jaren.

Deze dame is net als de mazarzuster bij de kennis redelijk vroeg getopt. Dit betreft een Early Girl die dus niet met de Mazar is gekruist. Het verschil (droog) in een ras voor en na veredeling kunnen we dus in een volgend verslag laten zien. Voor nu teasen we jullie alvast met een aantal kiekjes van deze natural beauty.

Kush jam

Voor ons betekent de herfst oogst, dus daar koppelen we deze kush jam van flatbush zombies gewoon omdat we er zo lekker op weg roken!

The post Kush en Purple vieren de herfst in Tuinesië appeared first on RollingStoned.nl.

Tag ons met je lekkerste buitenwiet en win

$
0
0

Het buitenwiet-seizoen is op een enkele wietplant na wel afgelopen en de voorraadpotten zitten weer lekker vol. We zijn ontzettend benieuwd wat de mooie nazomer van 2016 heeft opgeleverd. Dus bij wijze van oogstfeest leek dat ons een uitstekende aanleiding voor een sympathieke weggeefactie. 

Zo’n beetje iedereen die we kennen die buiten wietplanten heeft gekweekt, heeft dit jaar een mooie buit binnengehaald. De belangrijkste periode in het leven van bitenwietplanten – de bloeifase dus – was dit seizoen namelijk buitengewoon zonnig. Heb je zelf ook een mooie opbrengst binnengehaald dan ben je daar natuurlijk best trots op. En aangezien wij van nature nieuwsgierige aagjes zijn, leek het ons een fantastisch idee voor een buitenwiet show-off.

 

Buitenwiet show-off

Het idee is even simpel als briljant 😉 Je maakt een foto van je mooiste top of je hele oogst, met op de achtergrond RollingStoned. Deze foto plaats je op Instagram of Facebook, samen met een hasj-tag naar onze Instagram (@RollingStoned.nl) of Facebook (@RollingStoned.nl) pagina. Vooruit dan, mocht je toch meer hebben met hasj roken dan met hasj-taggen dan mag je je foto ook gewoon hier droppen.

Vooropgesteld dat je natuurlijk sowieso graag pronkt met je buitenbuit, kun je er ook nog een tof t-shirt mee winnen. Onder de inzenders verloten we namelijk 6 unieke RollingStoned t-shirts, normaal gesproken alleen voorbehouden aan vrienden en medewerkers van RollingStoned. Je kunt de shirts verder ook niet kopen dus dit is je kans om er een te bemachtigen.

Hasj-taggen en foto’s opsturen kan tot en met dinsdag 1 november, wanneer ook de allerlaatste wietplanten wel geoogst zullen zijn. In de eerste week van november maken we de winnaars bekend.

The post Tag ons met je lekkerste buitenwiet en win appeared first on RollingStoned.nl.

Oogsttijd! Super Sour OG is down

$
0
0

Terwijl de meeste buitenwiet hobbyisten hun voorraadpotten allang aan het leegsnoepen zijn, trekken Dr. Kush en Dr. Purple het buitenwietseizoen gewoon nog een paar weken door. Toch wordt ook Tuinesië langzamerhand steeds minder groen, mede dankzij de oogst van een heerlijke paarse Super Sour OG.

Eind oktober, wat een geweldig jaar is 2016 toch. De mooie dagen van september en oktober bleken precies de boost te zijn die de dames nodig hadden. Inmiddels is de mist en kou gearriveerd, zelfs bij ons in het zonnige zuiden. Met een brandende fakkel inmiddels aangestoken en MF DOOM’s gas drawls op de achtergrond, schetsen we jullie weer een beeld over hoe het nu zit met onze bonsai-boomgaard.

img_0116

Paars geworden topjes aan de restanten van de Super Sour OG

Nog lang niet uitgebloeid

Wij zijn dik tevreden over de opbrengst tot nog toe, we hebben allereerst de super sour gestript zoals jullie wellicht in het vorige verslag hebben gelezen. Daarvan brengen we vandaag het eerste rookverslag (iets verderop). Daarnaast hebben we besloten dat aan de hand van de trichomen (milky met een enkeling tegen de amberkleur aan) ook de Frysian Duck klaar was voor de knip. Hierdoor is er meer ruimte ontstaan voor de andere dames om zon te vangen waardoor ook de CHEESUS en Black Afghani Kush voor een groot deel amberkleurige trichomen lieten zien. Er staat nog genoeg materiaal aan de haag om een klein dorp te voorzien van een leuke avond, maar daarmee hebben we andere plannen. Er valt natuurlijk nog een bevruchting te plegen en wat extra rijpe buds zijn we ook altijd blij mee!

Voor het door ons gewenste effect was dit het juiste moment om te knippen. De buds zijn nog niet daar waar we ze uiteindelijk willen hebben, Koning Cure moet er eerst nog overheen. De grootste wake-up-call was, was de intense geur die ons tegemoet kwam toen we de tuin betraden. We roken de rijpheid en bij nadere inspectie was het dus tijd om de dames te ontdoen van hun takken.

fullsizerender

Sneak peak bij de paarse Frysian Duck.

Wekelijkse oogst-updates…

We zullen vanwege het uiteenlopende karakter van de verschillende soorten in de komende updates steeds een dame beschrijven, en zo het seizoen vakkundig afsluiten. Als bijlage voegen we bij deze verschillende dames de beschrijving van Leafly toe voor een compleet beeld. Zo zullen we van iedere plant de laatste fase en de droog & cure resultaten beschrijven. Iedere week tellen we de resultaten op om deze in het laatste verslag op te sommen. Ook kunnen we zo de ruimte nemen om over de door ons gekozen materialen een korte evaluatie te beschrijven. Zo kunnen we advies bieden of juist zaken afraden. Als afsluiting hebben we een wiet-diner gepland, waarbij de vruchten en boter rijkelijk zal vloeien. Een cannabis infused meal dus met de recepten en natuurlijk de dosis natuurlijke ingrediënten erbij vermeld. De boter wordt tevens gemaakt van de bladeren en takken van de geofferde dames om ook daadwerkelijk de hele plant te gebruiken. De wortelkluiten gaan op de composthoop en de stammen worden gedroogd als vervanger voor de bamboe die we dit jaar hebben gebruikt.

  • _mg_0060

    De hele Super Sour OG dame in al haar toppenpracht.

    Vandaag : Super Sour OG + De Kas

  • Week 2 : Frysian duck + Potten, medium & voeding
  • Week 3 : Black Afghani Kush + De rassen + ode aan de bonsai
  • Week 4 : CHEESUS + Terugblik + Thanksgivings wietdiner

Super Sour OG

De immense trossen van de Super Sour OG zijn inmiddels in 13 dagen gedroogd. We kiezen voor deze langzame droogmethode omdat we goed letten op de luchtvochtigheid. De laatste paar dagen rekken we dan nog iets meer door de luchtverplaatsing steeds minimaler te maken. De dame mocht vervolgens de pot in om aldaar lekker verder te curen. We raden aan om de pot om de dag even goed te schudden en te openen. Wat frisse lucht in de pot en dan weer verder met de cure. Wij zetten de potten in het donker, zodat ze niet kunnen degraderen door licht.

We hadden ons oorspronkelijk voorgenomen om onze aandacht voornamelijk te richten op de indica dames, maar de Super Sour OG van coffeeshop Mississippi en Missouri in Maastricht bracht ons op een ander idee. De buds waren sativa achtig, maar de euphoria/diesel/bessen geur kwam binnen als een zware indica. De aparte smaak droeg bij aan het feit dat we deze dame dan ook zeker in de kas wilden hebben.

img_1866

Een hangende top in Babylon

Rijp

De Super Sour OG vertoonde helaas ook als eerste tekenen van rot. Precies waar we ons op hadden voorbereid bij deze sativa variant. We hebben de rotte plekjes er uit geknipt en besloten dat we haar zoveel mogelijk tijd wilden gunnen. Zoals op de fotos te zien is, is ze dankzij het toppen een waar slagschip geworden. We hebben uiteindelijk de amberfase bereikt en haar geknipt toen ongeveer 30% van de trichomen amber werd. Deze dame doet ons aan de Euphoria denken.

Bron: Leafly.com

Bron: Leafly.com

De smaak

Wat bijzonder is is dat het diesel gedeelte van de smaak op de voorgrond treed. De nasmaak van de dame is meer richting het bessige, met de welbekende aardse tinten van Kush. Vooral dat laatste is voor ons vreemd aangezien de dame zo sativa lijkt als wat. Een geslaagde hybride, we wilden haar reveggen maar helaas is haar stam gescheurd. Vlak voordat ze werd omgehaald werden haar kronen donkerpaars waardoor de laag resin goed te zien is.

De opbrengst

Was ze maar wat beter bestand tegen ons nieuwe Hollandse klimaat. Want zo een paarse welriekende boom in de tuin dat wil toch iedereen! De dame scoort echter beter in een zuidelijk klimaat. 200 Gram buds op de gram na nauwkeurig geknipte Super Sour OG. Tellen we daarbij op de 30 gram die we als rot preventie al geknipt hadden, dan komen we uit op 230 gram. Met de wetenschap dat er zeker nog 20 gram op de plant zelf zit maakt dat 250, waardoor we het doel van 200 voorbij gestreefd zijn.

Zoals jullie zien is het een flinke berg goeds die er gesnoeid is. 200 gram zonder takken om precies te zijn!

Nog een keer?

Zouden wij als we de kans kregen de super sour nog een keer kweken? De geur smaak en het gewicht zijn zeker een trigger om deze dame nog een keer te zaaien. Maar we hebben natuurlijk wel een prachtige indian summer (met dus nauwelijks regen) dit jaar. Ook hebben we de overlevingskans vergroot door deze dame in een kas te kweken. We kiezen dan liever een minder sativa achtige variant. Deze dame is het overwegen waard wanneer je met zekerheid kunt zeggen dat je een continue luchtverplaatsing hebt. Wij zouden haar echter in een binnenkweek ten zekerste adviseren! Wanneer ze in een kleinere pot zou worden geteeld zou deze dame een betere kans maken in het Nederlandse klimaat. In de volle grond hebben wij echter onze twijfels over de prestaties van de Super Sour. We geven dan ook de complimenten aan de betrouwbaarheid van het zaad van Emerald Triangle, niets dan lof!

  • Kweekgemak : 7
  • Smaak : 7,5
  • Effect : 8
  • Vorm : 9
  • Buitenkweek : 6
  • Kaskweek : 7,2
  • Vochtbestendig : 5

Kas en kweektechnieken

Zoals elk gedegen plan moet er ook geëvalueerd worden op de geleverde handelingen. We kiezen er dan ook voor om de kas te evalueren alsmede de kweektechnieken. De basis van ons project kwam voort uit het feit dat we ieder jaar zo tegen september in alle snelheid een tent in elkaar hebben getimmerd. Dit jaar hadden we beiden meer tijd en energie (oftewel geld) om er eens echt tegenaan te gaan. We hebben met verschillende tuinders gesproken over materialen, voordelen en nadelen en andere zaken waar we rekening mee moesten houden.

Natuurlijk hebben we de nodige uren aan literatuurstudie besteed alvorens de eerste spijker werd aangeschaft. De bodem, zo werd besloten, werd gemaakt van pallets, die op een later tijdstip weer er uit konden worden gehaald. De onderkant werd gemaakt van eikenhout als een soort bak. Hier hebben we de basis voor de zijwanden aan bevestigd. We hebben zoals sommige nog wel weten gekozen voor een schuin dak. Dit zodat we de zon optimaal konden benutten. Het principe van een half tuinhuis dat werd ingepakt in gewapend plastic. Om vervolgens met het welbekende autistisch perfectionisme vast te nieten.

Heeft dat nou echt zin, zo’n kas bouwen?

Heeft zo’n kas nou echt voordelen?

Ja! Hier kunnen wij niet omheen. De wiet lijkt wel van binnenkwaliteit en de temperatuur is gewoon een stuk hoger. Zelfs als het koud is buiten loopt de temperatuur makkelijk op tot boven de 25 graden. Een van de punten waar we twijfels over hadden was de ophoping van vocht. Maar met een open deurtje aan de ene kant, De zijflappen in het dak open aan beide zijkanten. En later een onder kant open geklapt leek dit reuze mee te vallen. Zorg voor goede luchtverplaatsing door middel van een kleine ventilator en klaar is Haze!
De geur was een tweede knelpunt, de kas zorgde voor ophopingen van geur zo dachten wij. Niets bleek minder waar. De geur blijft juist heel beperkt door het gebrek aan windvlagen! Daarnaast roken we de geur pas echt in de laatste 2 weken van de bloei. Een vliegenhor is trouwens wel een verbetering die kan worden doorgevoerd!

The post Oogsttijd! Super Sour OG is down appeared first on RollingStoned.nl.

Evalueren met Dr. Kush en Purple: Frisian Duck

$
0
0

De buitenwiet kwekers Dr. Kush & Dr. Purple hebben het er maar druk mee. Nu de zomer voorbij is oogsten ze de ene na de andere plant. Vandaag is het de beurt aan Frisian Duck om door de heren beschreven te worden, een plant die zo te zien geweldig werk heeft verricht. Smullen dus met een vreemde eend in de bijt.

Zoals je wellicht in ons vorige verslag hebt gelezen, vieren we de oogstperiode van dit uiterst succesvolle buitenwietseizoen met een viertal verslagen. Daarin evalueren we de door ons gekweekte rassen. In het vorige verslag kon je lezen hoe de Super Sour OG binnen kwam op zowel het droogrek alsmede onze smaakpapillen. Dit verslag zal echter in het teken van de Frysian duck staan, dus we steken een lekkere Budha’s Kush aan terwijl het album I forgot about it, when I thought about it de toon zet voor de gemoedsrust. De artiest FilosofischeStilte weet wat een stoner fijn vindt om te horen. Als je de tijd hebt om een middagje weg te dromen dan zijn dit de juiste ingrediënten.

img_0127

De zeer geslaagde Frisian Duck van Dr. Kush en Dr. Purple. En dan te bedenken dat ze er niet zoveel van hadden verwacht door de vreemde bladeren…

Niet helemaal droog

De Frisian Duck die we deze week bespreken is net als de andere dames nog niet helemaal droog genoeg. We hebben er daarom voor gekozen om het drogen af te wachten. Dit betekent dus ook de frysian duck nog even aan de tak en dus op haar plek moet blijven hangen.

We delen daarmee de foto’s van de plant op haar best, dat dan weer wel. Ook bespreken we de kweekervaring en de buds tot het moment van vlak voor de knip. Hierdoor zullen we dus volgende week nog twee beoordelingen doen. Uiteraard met de definitieve rookverslagen van beide dames. Want een te vroege beoordeling zou de Fries tekort doen. De lavendel en bessensmaak spat er in elk geval nu al vanaf!

schermafbeelding-2016-11-02-om-15-24-20

De eigenschappen van Frisian Duck volgens Leafly

Frysian duck

De Friese eend bezorgde ons meerdere WTF-momentjes: de eerste bladeren leken wel van brandnetels te zijn. We hadden er dan ook niet zo’n hoge verwachting van eerlijk gezegd. Als we kijken naar het vroege moment van toppen zien we dat deze dame verder is gegroeid alsof het twee individuele planten waren. Waar de andere dames hun hoofdtop gescheiden leken te hebben qua volume, gooide deze dame twee kolossen van paarse cola’s je blikveld in zodra je een kijkje in de kas nam. Deze vreemde eend in de bijt was daarnaast de hoofdprooi voor de rupsen in de kas. Als een spons zoog de dame rupsen op die door de open structuur gelukkig ook weer heel makkelijk te signaleren waren. De andere dames hadden dus geen last van de kooluilrupsen. Ook leek het wel alsof de Fries sativa-achtige vertakkingen had met daaraan ontzettend veel kleine indica budjes.

De dame schitterde tijdens de voorbloei als eerste, helaas leek de geur de eerste maanden te erg op gras en komkommer. Ze was al klaar om geknipt te worden maar we hebben haar toch nog een paar weken extra laten staan. Dit kwam de uiteindelijke geur, kleur en smaak ten goede. Voor nu laten we jullie genieten van de foto’s van de Frysian Duck. Volgende week dus de smaaktest en de foto’s van het eindresultaat. Met zaden van deze dame op zak, zou Dr. Purple wel eens een kijkje in de bossen rond de Ardennen willen nemen volgend jaar 😉

Resumerend: volgende keer hebben jullie nog het volgende over deze Frisian Duck tegoed van ons: de opbrengst, de Frisian in cijfers, het kweekgemak, de smaak en het effect, de vorm / structuur, de buitenkweek, de kaskweek en de luchtvochtigheid.

img_0123

Frisian Duck heeft prachtige paarse toppen.

Potten, Medium en voeding

We hebben lang getwijfeld over de potten die we voor de Frisian duck zouden gebruiken. Na fel debat besloten we te kiezen voor de meest vertrouwde variant. De ouderwetse specie/metselkuip, dit jaar wel in het wit in plaats van zwart. De witte speciekuipen hebben als voordeel dat ze het zonlicht reflecteren. Hierdoor blijft de temperatuur van de grond stabiel wat de wortels weer ten goede komt. Een zwarte pot in het felle zonlicht kan veel te heet worden. Dit jaar hebben we gebruik gemaakt van een volledig nieuwe aarde. Voorgaande jaren was het voor de helft kokos en potgrond en voor de andere helft uit de grond van het jaar ervoor.

Verschillen

Het grootste verschil met vorig jaar, is toch wel dat vooral tijdens de groei de dames er ontzettend gezond uitzagen. We hebben dan ook nauwelijks voeding gebruikt want de dames hadden de eerste drie maanden meer dan genoeg aan de aarde die we voor ze gemengd hadden, deze bestond uit: 50% biologische aarde (met lavasteen en klei), 30% kokos, 20% perliet +10% laag lavakorrels op de bodem.

De planten groeiden voorspoedig en kregen veel ruimte door de grote maat kuip, daarnaast hebben ze zich ontwikkeld tot ware kolossen van planten. De gezondheid straalde er vanaf en zelfs temperaturen van 50 graden in de kas lieten de dames ongedeerd. Een aandeel voor het gezonde bodemleven is daarbij te wijten aan de Aktrivator van Canna die we aan de planten hebben toegevoegd. Op het moment dat we deze samenstelling erbij hebben gedaan kwam er een boost in het aantal en het formaat van de bladeren.

img_0122

De sativa-structuur vol met indica-stijl toppen.

Plagron

Aan het einde van de levencyclus hebben we echter besloten om de dames toch een steuntje in de rug te geven omdat er op dat moment juist een aantal koudere dagen in het verschiet lagen. De voeding betrof de Bio Bloom van Plagron. Daarbij hebben we twee keer met een minimale dosis Sugar Royal en Green Sensation de aarde verrijkt. Een vijfde deel van de geadviseerde dosis zorgde ervoor dat de planten een bescheiden boost kregen.

De dames focusten zich vervolgens voor de volle 150% op het afronden van hun cyclus. De heerlijke nazomer zorgde ervoor dat we na twee weken lichtelijk moesten bijvoeden met de Bio Bloom. De combinatie van de extreem lage dosis Green Sensation en Sugar Royal zorgde ervoor dat de bloei net even een tandje sneller ging.

Al met al is het een flinke investering geweest om de kas, het medium, de potten, de materialen en de voeding aan te schaffen. Dit was het echter dubbel en dwars waard, want mocht er nog een volgend jaar aanbreken dan betekent dit dat de kosten ineens door 2 worden gehakt voor de beleving. We zijn dan ook blij dat we niet met simpele panlatten of pvc aan de slag zijn gegaan. Vooral met het oog op de hagelstorm van afgelopen zomer met klonten zo groot als pingpongballen zijn we blij dat we degelijke materialen hebben gekozen.

img_0164

Volgende keer meer over het effect en de smaak van Frisian duck, eerst moet deze top nog even goed drogen…

Wat zouden we anders doen?

Wielen onder de potten zouden een wellicht een leuke add-on zijn maar niet hoognodig. De voeding is perfect en voor het eerst bijna overbodig gebleken. De samenstelling van de aarde bleek al super. Maar wellicht zou een goeie schep gedroogde klei een extra boost geven in de eerste weken. Daarnaast zijn we achter het heugdelijke feitje gekomen dat konijnkeutels de perfecte mest zijn voor ons klimaat. Je kunt er voor kiezen om ze al dan niet verpulverd aan je aarde toe te voegen. Deze breken relatief snel af wat betekent dat ze (in de juiste verhouding) hoogstens tot 3 maanden voedingstoffen af geven. Daarnaast is het konijn ook nog eens een ontzettend chill dier, en verzot op de verse bladeren van je lievelingsplant.

Voor nu laten we jullie genieten van je eigen stick, tot volgende keer. Keep it green!
Dr. Kush & Dr. Purple

The post Evalueren met Dr. Kush en Purple: Frisian Duck appeared first on RollingStoned.nl.


Buitenwiet show-off: de winnende oogstfoto’s

$
0
0

Het buitenwietseizoen is ten einde en de buitenbuit is binnen. Om het seizoen goed af te sluiten vroegen we jullie twee weken geleden om een smulfoto van de oogst toe te sturen. De beste foto’s beloofden we te belonen met een uniek RollingStoned T-shirt, hier komen ze.

Altijd leuk om een beetje op te scheppen met de vruchten van je noeste arbeid. Zeker als je daar ook nog eens een uniek RollingStoned T-Shirt mee kunt winnen. We vroegen jullie om een foto te maken van je buitenbuit met iets van het RollingStoned logo op de achtergrond.

#RollingStoned

Het was de bedoeling dat jullie ons dan in de foto zouden taggen op de Social media maar dat hebben jullie niet hemelmaal begrepen, ach jullie blijven dan toch stoners zullen we maar zeggen. Waarschijnlijk hebben jullie toch meer met hasj roken dan met hasj-taggen 😉 We zijn de lulligste natuurlijk niet en rekenden alles goed. Hier komen de zes winnende foto’s in willekeurige volgorde. Degenen die gewonnen hebben weten ons te vinden, je kunt hier je T-Shirt claimen.

 

14795957_304138489973094_675791489_o

14795794_1207747922643719_434600738_o

14924034_814919181981689_714859893_o

14589747_1557865937572296_8973589209801390188_o

14731095_1823672781236454_4732368381648815586_n

14656344_353214598345749_3355620595905882914_n

Mooie oogsten allemaal, dat wordt smullen deze winter. Iedereen bedankt voor het meedoen en van harte gefeliciteerd voor de winnaars! Herken je je eigen foto hierboven, stuur ons dan even een mail met je adres, dan zorgen we dat je T-Shirt eraan komt.

The post Buitenwiet show-off: de winnende oogstfoto’s appeared first on RollingStoned.nl.

Eindtest: Black Afghani Kush & Frisian Duck

$
0
0

Dr. Kush en Dr. Purple hebben hun longen groen gerookt en hun vingers blauw getikt. Speciaal voor jou. Aan het einde van het buitenwietseizoen wil je uiteraard namelijk wel weten hoe de buitenbuit smaakt en of het een aanradertje is voor jaren die nog komen gaan. Wat vonden Dr. Kush en Dr. Purple van Black Afghani Kush en hoe smaakte de Frisian Duck?

Geheel tegen beter weten in vouw ik op dit moment een Black Afghan Kush joint dicht, het is inmiddels weer maandagochtend. Na een weekend van fijnproeven, knippen, knippen, knippen en curen. Heeft Dr. Purple zijn welbekende vrije dag verdiend. Uit de speaker klinkt de jazzy samenwerking van Madlib en Blue Note. Bij de meeste wake ’n bake sessies kan ik nog wat maken van mijn dag, het huis een grote beurt geven en daarna lekker uitgebreid koken. Maar gelukkig heb ik de Black Afghani Kush al gerookt dit weekend, en daarom uit voorzorg al mijn taken gisteravond vast uitgevoerd. Zo kan ik in alle rust gedomineerd worden door het zwaar narcotische effect van deze Black Domina / Afghani / OG-Kush kruising. Je leest het evaluatieverslag van de Black Afghani én deel II van die van de Fryslân Duck waarmee we vorige week al een begin maakten.

Tuinesië & de laatste takken

Oké, terug naar de kas. We zitten gevoelsmatig inmiddels in de tweede week van november en alle drie de overgebleven planten hebben het er iets moeilijker mee dan in de voorgaande weken. Bijzonder om te zien is dat de dames zich in een heerlijke rijpe toestand bevinden. In de Cheesus zien we een verdikking van de topstructuur en een mossige kleur. De Black Afghani wordt steeds voller, de toppen zetten uit net als de dikke laag hars die beetje ruikt naar naaldbomen. De Frisian Duck is bezaaid met bruine haartjes en geven een lavendel, bessengeur af. De trichomen zijn bijna zoals we ze willen hebben. Bij deze laatste lichting kaswiet wachten we op de eerste vorst deze week. We zijn benieuwd wat een laagje ijs in de laatste dagen van de dames teweegbrengt.

Black Afghani Kush 

Ook deze dame werd op haar derde internode getopt en net als de Super Sour OG met een tak naar boven en een tak naar de zijkant geleid in wat lijkt op de vorm van de letter L. De plant leek telkens iets achter te liggen op haar kasgenoten. Hierdoor was het moeilijk te vergelijken wat het verschil in topstructuur was. De laatste vijf weken bleek deze dame echter precies dat te zijn waar we onze zinnen op hebben gezet. Een compacte dame met een ontzettend potente harslaag. De geur was ook om van te genieten; een zoete walm van bessen en kush, maar toch vooral de bekende verse Orange Bud geur. Een stank waar je in de zomer absoluut niet mee weg komt. Ook mooi is dat juist deze overheerlijke geur pas los kwam toen de meeste mensen de ramen en deuren al stevig dicht hadden vanwege de kou.

img_0122 img_0113 img_0111
Black Afghani Kush mocht genieten van haar 21 dagen durende droogpartij, wat absoluut terug te proeven is in elke haal die je van haar neemt. Ze is inmiddels in een zak verpakt om deze zwarte Afghaanse middels rijping en curing naar een volgend niveau te tillen. Een smaaktest met de iets eerder gerijpte topjes laat echter ook niets te wensen over!

Helaas vertoonde de Black (Domina) Afghani Kush wel enkele tekens van stamrot. De genen van de domina zouden volgens horen zeggen sterk bestendig tegen ziektes en rot moeten zijn. Echter bleek vorig jaar dat de domina als eerst aangetast was. Zonde van zo’n mooie strain. Dit jaar echter blijkt de Afghani van alle dames het minste rot te vertonen. Slechts 5 grammen vermoeden wij verloren te hebben aan deze aandoening, wat haar resistentie toch nog eer aan doet!

De rookproef

Black Afghani Kush is geknipt toen ongeveer 15% van de trichomen bruin waren. De rest was wit en melkachtig. Dit bleek het juiste oogstmoment te zijn, zodra je deze topper in een joint hebt gerold en begint te roken besef je dat je de rest van de avond beter kunt doorbrengen onder een deken. Dit is er zo een waar de muziek beter door klinkt en het eten beter van smaakt. Nadat ik gisteren tot drie keer toe ben weg gesukkeld heb ik twee uur in de keuken doorgebracht. Daar heb ik onder het genot van een muziekje een heerlijk stukje hert bereid terwijl ik ondertussen de keuken een effectieve poetsbeurt en herindeling gaf.

Wat me opvalt is het bijna obsessieve handelen enkele uren na het roken van deze wiet. De slagvaardigheid in opvolging van het narcotische effect is wat deze strain zo speciaal maakt. We zijn dan ook benieuwd naar het effect van de gecurede toppen die nu nog aan de plant zitten. Wat zeker is, is dat deze soort ervoor zorgt dat je ten alle tijden een dutje kunt doen. De narcotische roes laat je heerlijk wegdromen terwijl je met een grijns op je gezicht ergens mentaal ligt te yoga-en. Na zo’n sessie voel ik me in ieder geval uitgerust en gefocust genoeg om mijn werk goed aan te pakken.

De smaak

Mocht je ooit al een Domina hebben gerookt, dan herken je die smaak meteen. Bitterzoet, rijp, en sterk. Bijzonder is de kushsmaak die hier dan direct op volgt. Deze is te vergelijken met de OG-Kush nasmaak die sommigen wel kennen. Als plant rook ze naar Orange Bud maar hier proef je nauwelijks iets van terug, het fruit element in de smaak doet meer denken aan frambozen. Je proeft echter duidelijk dat je hier met een Afghan Kush te maken hebt. Een klein vleugje fruity-skunk wilt de andere dokter (Kush) graag nog even toevoegen.

De opbrengst

Het doel was per plant 200 gram te oogsten. Ter preventie van toprot hebben we zo’n 20 gram vroegtijdig geknipt. Ongeveer vijf gram is verloren gegaan aan rot en na het drogen leverde deze dame 167 gram schoon aan de haak. We verwachten nu nog minstens 20 gram. Tel daarbij op de 2 gram die we gerookt hebben bij de smaaktest en de 3 gram die we deze week als medicijn hebben. Komt het samen op ongeveer 218 gram, daarmee is het doel van 200 gram dus ook bij deze dame ruimschoots behaald.

img_0226

  • Kweekgemak : 8
  • Smaak : 8
  • Effect : 9,5 hasj wordt hiervan gemaakt
  • Vorm : 7,8
  • Buitenkweek : 7
  • Kaskweek : 8,5
  • Vochtbestendig : 8,5 minste rot , helaas in de stam
  • Opbrengst : 9,2

Nog een keer?

Dr. Kush heeft de ware gevonden! Geheid dat hij deze dame nog vaker terug gaat zien! Daarnaast is het effect dat deze dame genereert zo bijzonder te noemen dat zij aan iedereen aan te raden is. Ze is wat minder geschikt om te trainen. Maar een aantal keer toppen kan zeker geen kwaad. Ze is daarnaast ook de buffer geweest tussen de met Frisian gevulde rupsenboom en de andere dames. Het heilig kruid groeit in felle zonnestralen!

 

 

 

Frisian Duck

We waren er nog niet met de Frysian Duck, en gelukkig maar want de dame is inmiddels perfect gedroogd en klaar om gecured te worden. maar we hebben natuurlijk een topje voorbereid om te roken dus vandaag lezen jullie deel II van de Frysian Duck! Wij salueren voor Dutch Passion.

Het effect

Het effect van de Frisian Duck is briljant. Het is een frisse Stone die niet belemmerend is. Waar je bij de Black Afghani jezelf af en toe in de weg zit, heb je bij de Frisian Duck de focus van een ninja. Een rekensom tel je zo uit, en de stimulus om gesprekken over van alles en nog wat aan te knopen is duidelijk aanwezig. Daarnaast merken we tijdens het roken dat we een ontzettend euforisch gevoel van deze paarse topper krijgen. Af en toe moet je jezelf even kietelen, en dat is precies wat de Frysian met je doet. Het gespreksonderwerp glijdt af naar dankbaarheid, en het stellen van doelen. Het Friese zen-momentje zullen we haar voortaan noemen. Want zo vreemd als de dame er uitzag, zo thuis voelt ze. Een heerlijke creatieve high met een relaxte buzz voor je lichaam.

img_0177 img_0226
De smaak

De smaak is al net zo zen, waar we meenden lavendel te ruiken is de basis van de smaak toch echt overduidelijk blauwe bessen. Het zware lavendel deel is wellicht te wijten aan de zoete dennenhars smaak en geur, die een heerlijke dof-zoet ondertoontje heeft. We hebben allebei al heel wat Purple gerookt, maar deze dame spant de kroon, paarser dan dit krijg je toppen niet snel. Wat als deze dame gekruist zou worden met een Kush of Cheese, het effect zou magisch moeten zijn! Als iemand Frisian Duck in optimale (binnen) condities gekweekt heeft, dan geven wij ons bij deze op om het resultaat te komen proeven!

De opbrengst

Helaas heeft ieder voordeel ook zijn nadeel, de Fisian Duck bracht het minst op van ons plantenkwartet. De wiet is wel bijna volledig vrij van blad. Er zit veel ruimte tussen de buds en die blijken eenmaal gecrusht en wel een stuk compacter dan haar sativa aanzicht doet vermoeden. Deze plant is het slachtoffer geweest van zowel de rups als de rot waardoor we toch een goede 20 gram de container in moesten mikken. De rupsen waren alleen gek op het blad, dit maakte dat bij de autistische inspectie van mijn mede dokter slechts één topje aangevreten bleek. Wat goed is om te weten is, is dat de onderste takken nauwelijks iets gaven bij deze dame. We adviseren onszelf en u dan ook om deze in de toekomst weg te halen (dieven). Frisian Duck was uiterst meegaand in de bonsaitechnieken maar gaf slechts 143 gram toppen aan ons af. Aan de struik zit nog een kleine tien tot twintig gram, een enkele top zal met de Mazar gekruist worden om te zien wat er gebeurt. Al met al was dit een prachtig experiment. De overschotten van de andere gewassen compenseren dit absoluut maar het blijft toch jammer als je meer verwacht.

img_0226 img_0177

  • Kweekgemak : 9
  • Smaak : 7,9
  • Effect : 8 (high, creatief, lichte buzz)
  • Vorm : 9
  • Buitenkweek : 8
  • Kaskweek : 7,9
  • Vochtbestendig : 8
  • Opbrengst 6
  • Stealth: 10

Nog een keer?

Is deze soort voor herhaling vatbaar? Zeker weten! Dit is een strain met toekomstperspectief. We zijn dan ook ontzettend nieuwsgierig naar de combo’s die hieruit voort kunnen komen! Hoe dan ook, de Frysian is een echte off the road. En dat is dan ook precies waar ze thuis hoort. Wij zijn inmiddels plekken aan het zoeken waar deze soort haar ongestoorde gang kan gaan. Het maakt niet uit waar je woont want niemand zal vermoeden dat het hier om een volbloed wietplant gaat.

 

The post Eindtest: Black Afghani Kush & Frisian Duck appeared first on RollingStoned.nl.

Kush & Purple koken een wiet-diner

$
0
0

De zelfbenoemde wietdokters Kush en Purple nemen hun taken serieus. Nu alle planten gerooid zijn zoals dat heet, moet Tuinesië klaar gemaakt worden voor de winter zodat er volgend jaar weer vol gas buiten gekweekt kan worden. Maar eerst is het tijd voor een groots oogstfeest, en dat vieren de heren met een high wiet-diner.

Aan al het goede komt een eind helaas, maar we zijn er nog niet helemaal gelukkig. Je leest op dit moment namelijk het voorlaatste verslag van dokter Kush en dokter Purple over het heerlijke buitenwietseizoen van 2016. Waar we normaal gesproken onze groei en opbrengst bespreken, bereiden we deze week een lekker wiet-diner voor, stellen we onze boter en andere cannabis-infused recepten samen (van eigen oogst natuurlijk), maken we de tuin winterklaar én blikken we vooruit op het laatste verslag van de meest unieke strain die we dit jaar mochten telen: Cheesus!

Het was me de maandag wel, tijdens het schrijven van ons verslag vorige week… We zijn inmiddels weer een week verder en op de laatste knipwerkzaamheden na zit alles nu in kannen en kruiken. Op de lip brandt een Frisian Duck, de bessensmaak is aan, net als de verkwikkende filosofische high. Hoogste tijd voor een kort verslag over onze wietmaaltijd waarin we vertellen welke soorten we waarvoor gebruiken, en afsluiten met de handelingen die we hebben gedaan om de tuin winterklaar te maken.

We gebruiken een deel van de boter van de oogst van vorig jaar welke bestaat uit de combinatie van: 2/5e euforia, 1/5e Black domina, 1/5e early girl en 1/5e lavender. De boter is getrokken in knipresten en gruis. Daarnaast maken we nog een verse pan boter van de resten van dit jaar!

Wat staat op het menu?

  • Pompoensoep met wietboter van vorig jaar met knoflook stokbrood
  • Bladerdeeg bolletjes met spinazie, fetakaas en Cheesus
  • Een ovenschotel gekleurde wortels, paarse asperges, Frisian Duck en honingmarinade

We pauzeren met een wandeling voor we beginnen aan het hoofdgerecht…

  • Kalkoen met brandied cranberry, gevuld met gruis van de Black Afghani
  • Gepofte zoete truffel en paarse aardappel
  • Zalmfilet
  • Salade

We sluiten het diner in stijl af met een heerlijk high dessert

  • Appeltaart met wietboter en roomijs
  • Een kop warme chocolademelk met Polm van coffeeshop Kosbor in Maastricht

Hoe voegen we de cannabis toe?

De infusies worden gedaan door in de soep en op het brood de boter te doen Daarnaast gebruiken we bij de wortels een dressing gemaakt van honing, kleine wiettopjes en yoghurt. De wiet wordt verwarmd in de oven terwijl deze een paar uur in een marinade heeft gelegen. Vervolgens wordt de yoghurt toegevoegd waardoor de THC beter wordt opgenomen. De heerlijke kruidige smaak van de Frisian Duck zal hierin helemaal tot zijn recht komen, dat hopen we althans 😉

img_2287

Tussen al het werk in Kookanië door mag er natuurlijk gerookt worden. Hier een heerlijke AutoBrooklyn Sunrise wiet uit 2016

De kalkoen zal worden bereid op de normale manier, hier voegen we later naar wens een jus met wietboter aan toe. Voor de echte die hard zal zijn stukje kalkoen nog 10 minuten langer de oven in gaan, alwaar het op een lage temperatuur mag doorbakken in wietboter met een dressing van Frisian Duck en honing naar smaak. Ondertussen zal de vuurkorf ook op zijn einde zijn waardoor de gepofte aardappels, truffel aardappels en paarse aardappels een heerlijk krokant wiet-kruidenboter laagje hebben gekregen.

De appeltaart bakken we simpelweg door een deel van de gewone boter in het recept te vervangen met wietboter. En de chocolademelk zal een kleine 5 minuten moeten staan zodat de Polm de kans krijgt om op te lossen in het vet van de slagroom en de melk.

img_2483

Een greep uit de voorraad die Kush en Purple dit jaar flink hebben aangevuld.

Het winterklaar maken van Tuinesië

Het winterklaar maken van Tuinesië was een van de slimste en meest belangrijke taken. We hebben alle kuipen leeg gemaakt en de kluiten op een hoop gegooid. Deze zijn uit elkaar getrokken met een schep zodat de wortels rustig kunnen ontbinden. De aarde zal volgend jaar zijn tweede ronde draaien. Daarnaast zullen we wormen toevoegen vanaf februari/maart. De kas is gepoetst en alle plooien zijn uit het zijl gestreken. De bamboestokken zijn in de container gemikt net als de meeste takken. Volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen dus!

Volgende week: Lezen jullie ons laatste verslag over de voor ons beste strain van het jaar: Cheesus. Ook weten we dan eindelijk wat de definitieve opbrengst is, wij schrokken er wel van in positieve zin dan… Daarnaast laten we jullie foto’s zien van het cannabis-infused-thanksgiving diner, dat wordt dus een mooie update! Voor nu nog wat foto’s van een paar mooie buds, onze stash die we gebruiken en de potten waar onze buitenwiet 4 weken lang in heeft gecured. Tot dan!

The post Kush & Purple koken een wiet-diner appeared first on RollingStoned.nl.

Cheesus & medic-eten in Tuinesië

$
0
0

Vaste RollingStoned lezers weten dat de buitenwiet-correspondenten Dr. Kush & Dr. Purple wekelijks een van hun gekweekte soorten uitgebreid evaluren nu de buitenwiet binnen is. Deze week bespreken ze hun, naar eigen zeggen beste soort de Cheesus onder het genot van het grote buitenwiet-diner van 2016.

Welkom bij het voorlaatste verslag vanuit Tuinesië. Een verslag dat in het teken staat van onze beste soort, de Cheesus. En niet te vergeten ons buitenwiet-diner waarover we vorige week al het nodige vertelden. Een verslag dat wederom bol zal staan van de foto’s. Draai ‘m dicht, steek ‘m op, en lees met ons mee!

Wietdiner

First things first, voordat we de Cheesus gaan aanbidden, eerst even wat vertellen over ons thanksgiving cannabis diner. We hebben heerlijk high gegeten. We begonnen met een Marokkaanse pompoensoep bereid door dokter Kush himself. De heerlijke soep zette al een aardige toon terwijl de joints de kamer blauw zetten. We zijn ontzettend stoned geweest. Zo stoned zelfs dat de enkele foto’s die we van de kalkoen, de stuffing en de wortels maakten, pikzwart zijn.

Wij hebben wel een geweldige avond gehad, de dosissen verschilden per persoon. Ik (Dr. Purple) heb persoonlijk 4 gangen met wiet gehad, als eerste heb ik de soep met een afgestreken eetlepel wietboter gehad. Deze kickte al na een halfuur goed in. Vervolgens heb ik bij mijn wortels een volgende eetlepel gegooid.

Links de vulling van de kalkoen, rechts de pompoensoep

Als side dish heb ik een chocomelk (niet te warm!!) verwarmd waarbij ik klontjes hasj heb gedaan. De suiker en de hasj in de chocomelk zorgde voor het nodige filosofische geouwehoer. Waarna we als kers op de taart nog een kom chocolade/slagroomijs hebben geserveerd. Hierin heb ik de dosis nog wat opgeschroefd. De wandeling naar huis was ontzettend relaxed, ik heb vervolgens nog tot een uur of 2 GTA gespeeld met een grijns op mijn gezicht. Om net als mijn tafelgenoten de dag erna f*cked up wakker te worden. Na een eitje met wat extra toverboter in de ochtend begon de zondag, ik moet zeggen dat ik nog nooit zo uitgerust en gemotiveerd ben wakker geworden de daaropvolgende maandagochtend!

Cheesus

Over naar de evaluatie van de Cheesus, wat ons betreft de mooiste plant van het jaar. Wij vinden haar zo goed, dat ze mee zou moeten doen aan een cannabis-cup!

img_2610

Parmezaanse cheese

De smaak van de Cheesus is bizar! Iedereen die haar tot nu toe heeft geproefd staat versteld, deze pot wordt het meest besnuffeld. De geur van deze zo goed als biologische dame is meer dan alleen een beetje kaas. Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze strain haar naam draagt: Cheesus!
De geur aan de plant heeft echt iets de parmezaanse kaas die we normaal over de pasta doen… een mystieke Blueberry achtige harsgeur blijft achter op je vingers, nadat je deze dame hebt aangeraakt.

De Cheesus in haar laatste levensuur, met de kas nog op de achtergrond.

De Cheesus in haar laatste levensuur, met de kas nog op de achtergrond.

Nu we een tweetal maanden verder zijn is de geur echter compleet veranderd. Net als een goede kaas moest ook deze dame eerst rijpen, de eerste lichting proeft op dit moment wat naar de fritos kaaschips voor degenen die deze kennen. Een goede snuif boven deze pot, doet meteen denken aan de oranje chipszak uit de jaren ’90. Wanneer ze gerookt wordt komt echter direct de Cheesy smaak zoals we hem kennen naar voren. Inmiddels zijn we erachter dat er op de achtergrond een aardbeien/bessensmaak te proeven valt..

Het effect

Cheesus had lang nodig om tot haar recht te komen. Maar is uiteindelijk onze favoriete soort van het jaar. We raden deze dan ook ten zeerste aan als je voor een speciale smaak gaat. De exclusieve soorten van Big Buddha Seeds zijn dus zeker de moeite waard. Dit is er een die je om de oren slaat met een geur waar je de schoenen van uitvallen. Naast de smaak is Cheesus perfect voor mijn ADHD; na een drukke werkdag schakel ik heerlijk af met deze dame, zonder slagvaardigheid te verliezen en met een grijns van oor tot oor. Het effect is cerebraal en narcotisch te noemen.

slagschipcheesus

Cheesus, het vlaggeschip van Kush en Purple.

De opbrengst + Cheesus in getallen

Die was in eerste instantie 136 gram. Dit omdat we een gedeelte aan de plant hebben laten afrijpen. In totaal kwamen we uit op 183 gram schone kaas. Dit is minder dan de 200 die we verwacht hadden, maar wij zijn er meer dan blij mee! Het gerijpte deel ligt nog langzaam te drogen maar we weten al dat ook dit deel een goddelijke geur en smaak gaat krijgen. De beste elementen van zowel de Big Budha Cheese alsook van de God Bud komen hier duidelijk samen in één fantastische plant.

Kweekgemak: 9 (voorsprong op de anderen)
Smaak: 9 (beste smaak)
Effect: 9,5 (heerlijke buzz)
Vorm: 8
Buitenkweek: 6 (wss niet resistent)
Kaskweek: 7 (makkelijk te bonsaien, past zich aan, als eerste rot)
Geur valt niet op bij kas-teelt
Reageert goed op toppen en fimmen
Potentiële cupwinnaar

The post Cheesus & medic-eten in Tuinesië appeared first on RollingStoned.nl.

September: tips voor de buitenwiet

$
0
0

RollingStoned Top 50 # 44  Als we toch eens wisten hoe jullie wietplanten binnen erbij stonden. Dan wisten we het wel en schreven we elke dag kweektips en trucs op maat. Buiten is dat makkelijker want het seizoen is voor iedereen hetzelfde. Zo schreven we in september dit artikel vol met kweektips waar buitenkwekers op dat moment echt wat aan hadden. Dat dat gewaardeerd werd lieten jullie ons weten door het massaal de top 50 in te lezen. Hier zijn onze herfsttips voor buitenwiet nog eens, schrijf ze maar vast op voor de herfst van 2017!

Hoewel het weer dit jaar nog zo zacht is buiten dat je bijna niet zou denken dat de kalender over een dag of tien alweer oktober aangeeft, is het toch slim om je vast voor te bereiden op de laatste fase buiten. Het weer kan in Nederland en België immer snel omslaan. Septembertips voor de buitenwiet.

Het is dit jaar al een paar keer geschreven hier op RollingStoned; we maken een uitzonderlijk goed najaar mee en dat is geweldig voor wietplanten die buiten staan. De zomer van 2016 gaat ondanks het slechte begin ervan zelfs de boeken in als een van de warmste tien zomers ooit. Laten we voor iedere buitenkweker hopen dat het nog een maandje zo blijft, maar niet zonder je voor te bereiden natuurlijk.

De zomer van 2016 gaat ondanks het slechte begin ervan zelfs de boeken in als een van de warmste tien zomers ooit

Bloeitijd

De bloeiperiode is verreweg de belangrijkste periode voor wietplanten. Regent het veel en is het relatief koud tijdens de groeifase, dan komen wietplanten daar wel overheen. Regen en kou is tijdens de bloeifase echter funest en kunnen je oogst buiten flink verpesten. Maak nu dus zo veel mogelijk gebruik van de laatste zonnige dagen. Zorg dat je planten op mooie dagen lekker buiten staan en verplaats ze als het even kan een paar keer per dag zodat ze van iedere zonnestraal in je tuin profiteren. Hoe meer zon je wietplanten nu opvangen, hoe beter je oogst zal zijn.

Buienradar

Met al dat lekkere weer zou je bijna indutten. Toch is het belangrijk om alert te blijven op de komst van de eerste herfstbuien. Het weer kan binnen een dag omslaan en veel schade aanrichten bij grote bloeiende wietplanten. Het is een goed idee om de buienradar-app op je telefoon te installeren alsmede een weerbericht app zodat je snel op de hoogte bent wanneer het weer omslaat en adequaat kunt reageren.

Regen

Heb je monsterlijk grote planten staan in de volle grond, dan kun je die natuurlijk niet even binnen zetten wanneer het weer omslaat. Kijk eens of je eventueel een zeil boven dit soort planten kunt spannen om ze tegen de regen te beschermen. Wanneer je elastieken met haken gebruikt kun je zo’n zeil snel spannen en weer weghalen. Planten die in potten staan kun je tijdens regenachtige dagen binnen zetten, een goedkope plastic tuinkas is ideaal, het houdt regen tegen maar laat zonlicht wel door. Hebben je planten onverhoopt toch in een regenbui gestaan, dan kun je de toppen daarna even droog schudden om te voorkomen dat het water voor problemen met toprot zorgt.

buitenwiet2

Heb je monsterlijk grote planten staan in de volle grond, dan kun je die natuurlijk niet even binnen zetten wanneer het weer omslaat

Wanneer het regenachtige weer eenmaal is aangebroken dan doe je er ook goed aan om je toppen dagelijks te onderzoeken op toprot. Speur alle toppen goed na en trek hierbij ook even aan de blaadjes die eruit groeien. Wanneer een top namelijk rotte plekken heeft dan laten de blaadjes hier heel gemakkelijk los, gezonde bladeren trek je niet gemakkelijk uit een top. Merk je dat dat wel zo is buig je top dan op de plek open. een rotte plek is grijs en grauw. Knip de rotte plekken er meteen uit en gooi rotte toppen weg. Wees er klaar voor om snel te kunnen oogsten in geval van toprot.

Wees er klaar voor om snel te kunnen oogsten in geval van toprot

Wind

Wind kan ook voor problemen zorgen. Vooral grote planten met zware takken kunnen door hevige windstoten afbreken. Meestal gebeurd dit bij de oksels van grote takken of op Y-vertakkingen die door toppen ontstaan zijn. Bladeren kunnen ook kapot waaien tijdens een flinke najaarsstorm. Zet je potplanten tijdens een winderige dag op een beschutte plaats in je tuin en span een net rond planten die te groot zijn om te verplaatsen. Een paar stevige stokken in de grond prikken en je takken hieraan vastbinden kan ook voorkomen dat takken afbreken. Zijn takken alleen ingescheurd dan kun je ze vaak ook nog repareren door ze terug op hun plaats te zetten en stevig vast te binden en extra te verankeren in de grond met een stevige stok of een stuk tuingaas.

gebroken

Zijn takken ingescheurd dan kun je ze vaak nog repareren door ze terug op hun plaats te zetten en stevig vast te binden en extra te verankeren in de grond met een stevige stok of een stuk tuingaas.

Wietdieven

Nu je buitenwiet lekker in de bloei staat is het wellicht ook goed om eens na te denken over wietdieven die op de loer liggen. Je planten ruiken nu lekker en dat heeft een grote aantrekkingskracht op brutale dieven die overigens ook weten dat wietplanten buiten nu mooie toppen hebben. Niet dat we nu willen zeggen dat je allerlei gevaarlijke boobytraps moet aanleggen, maar het kan wellicht wel een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat je planten niet in het zicht staan. Zorg er ook voor dat je poortdeur op slot staat ’s nachts of zet je planten ’s nachts eventueel in de schuur waar dieven er niet bij kunnen. Er is niets zo vervelend dan op een ochtend erachter te komen dat je planten gejat zijn.

Oogsten

Goed, als je je voorbereid hebt op de komst van slecht najaarsweer en je bent er zeker van dat je planten voldoende beschermd zijn, dan kun je je voorzichtig gaan voorbereiden op de oogst. Geef je flesvoeding dan is het een goed idee om hier ook bij buitenwietplanten een week of twee, drie voor je geplande oogst mee te stoppen. Dit komt de smaak van je wiet ten goede en geeft de plant de kans om de laatste weken gewoon schoon water te drinken. Het bepalen van het oogstmoment is van tevoren alleen wat lastiger in te schatten bij een buitenplant. Soms ben je genoodzaakt om door bijvoorbeeld toprot snel te oogsten. Hulpmiddelen zijn de aangegeven oogstdatum op de verpakking van de zaden en de bekende indicatoren zoals kleur van de bloeiharen en de vergeling van schutbladeren. Hou je bij de buitenteelt echter niet keihard vast aan de kleur van de trichomen maar let vooral goed op het weer. Soms is een iets te vroeg geoogste wiet beter dan een verrotte oogst.

kniprot

Soms is een iets te vroeg geoogste wiet beter dan een verrotte oogst

The post September: tips voor de buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

Scrog je buitenwiet en oogst meer!

$
0
0

RollingStoned top 50 # 34 Niet alleen binnen kun je opbrengstverhogende kweektechnieken toepassen, maar ook buiten. Sterker nog, de buitenteelt leent zich er juist heel goed voor omdat wietplanten buiten heel lang groeien voordat de bloei in augustus zijn intrede doet. Aan het begin van het buitenwietseizoen van 2016 gaven we daarom deze tip over het scroggen onder de kweeklamp van moeder natuur. Neem hem nog maar eens ter harte, want nr. 34 in de RollingStoned top 50.

 

Scroggen is een geweldige kweektechniek die in de binnenteelt ontstaan is om meer efficiënter te kweken en meer wiet te kunnen oogsten per plant. Ook buitenwietplanten lenen zich goed voor de opbrengstverhogende kweektechniek. Scrog buiten en oogst méér van je vijf gedoogde wietplanten!

Het is eigenlijk vreemd dat scroggen nog geen standaard is onder buitenwietkwekers want juist wanneer je maar vijf planten mag kweken biedt de kweektechniek een manier om meer wiet te oogsten met een beperkt aantal planten. De lange groeifase die wietplanten buiten doormaken geeft je ontzettend veel tijd om een groot scrogrek vol te laten groeien voordat de bloeifase begint. Daarnaast zorgt het scroggen ervoor dat wietplanten laag blijven waardoor ze ook minder in het oog springen.

Voordelen van buiten scroggen

  • Meer toppen = meer wiet
  • Lage planten = onopvallend
  • Lage planten = gemakkelijker te verduisteren
  • Lange groeifase = veel tijd om te scroggen
tuingaas-0

tuingaas leent zich perfect voor scroggen

Scroggen

Scrog staat voor SCreen Of Green, want dat is wat je creëert, een groot rek vol groene toppen. Het draait bij het scroggen allemaal om de lichtval op de planten zo optimaal mogelijk te maken, zodat lager gelegen toppen zich net zo goed kunnen ontwikkelen als toppen bovenin de plant. Dit bereik je zoals gezegd dus door het plaatsen van een net of rek waar je de takken aan vastbindt zodat ze niet verticaal, maar horizontaal groeien. Het rek moet ongeveer een halve meter boven de plant zitten. Neem een rek met gaten van ongeveer 5 x 5 cm. Bij tuincentra verkopen ze van dat groene gaas dat vaak voor tuinhekjes gebruik wordt wat je prima kunt gebruiken als scrogrek. Aan een paar stokken in de grond kun je zo’n gaas gemakkelijk bevestigen.

Zodra de planten een hoogte van ongeveer 25 cm hebben bereikt, knip je de bovenste topjes eruit, wat ervoor zorgt dat de plant meer zijtakken gaat maken.  Op het moment dat de planten het scrogrek hebben bereikt begin je met het vastbinden. Bind de takken losjes vast zodat je ze niet beschadigt, elke beschadiging kost de plant namelijk energie om te herstellen en dat remt de groei af. Steeds wanneer een tak een centimeter of tien de hoogte in gegroeid is, bind je die aan het rek vast waardoor de takken horizontaal groeien in plaats van verticaal.

scrogged

Een gescrogte Kali Mist plant van buitenwiet-correspondent Steve

Wanneer je begint met het opbinden van de eerste takken, ga je ook aan de onderkant van de plant wat snoeien. Haal alle kleine zijtakjes aan de onderkant van de plant weg zodat ze hier geen energie meer aan verspilt. De plant kan nu al haar energie steken in de betere toppen, en omdat elke top nu in het volle licht staat, zul je bijna dubbel zoveel grote buds van de plant afhalen!

Scrog ze!

The post Scrog je buitenwiet en oogst meer! appeared first on RollingStoned.nl.

3 Weken verduisteren = betere buitenwiet

$
0
0

RollingStoned Top 50 #6 Buitenwiet kweken is leuk om te doen en kost je bijna niets. De zon gaat voor niks op en een beetje wietplant groeit buiten al snel uit tot een monster van een meter of twee hoog. Er is eigenlijk maar één probleem aan buitenwiet en dat is het klimaat in de lage landen. Juist wanneer wietplanten buiten vol in bloei staan, slaat het weer om naar standje herfst waardoor je vaak veel te vroeg moet oogsten. De oplossing? 3 Weken verduisteren!

Vanwege de beroerde weersomstandigheden waaronder wietplanten in de lage landen buiten moeten afbloeien is het feitelijk onmogelijk om een ‘puur natuur’ wietje te kweken. Vele rassen kunnen in ons klimaat immers niet tot volle bloei komen of gaan te snel rotten. Maar daar is gelukkig wat aan te doen, ook bij niet-autoflowers en lang bloeiende sativasoorten.

De lage temperatuur in de maand oktober speelt een belangrijke rol, want juist in de laatste maand van de bloei moeten de planten overdag veel water kunnen verdampen. In de koude oktoberlucht (en eind september) kunnen de toppen vaak onvoldoende water verdampen waardoor er zelfs als het niet regent rot kan ontstaan. Bovendien zorgen lage temperaturen samen met de korter wordende dagen en afnemende lichtintensiteit ervoor dat de planten zich te langzaam ontwikkelen. Ook beginnen de planten veel meer blaadjes in de toppen aan te maken . Enorm veel knipwerk en buds die niet goed afgebloeid zijn is het resultaat.

Verduisteren

Wat kunnen we doen om deze problemen tegen te gaan? Wel, bijvoorbeeld een heel vroeg bloeiende soort kiezen en hopen dat ze inderdaad zo vroeg afbloeien. Of je zorgt ervoor dat de wietplanten al in de zomermaanden afbloeien, maar hoe doe je dat? In de maanden juli en augustus is het klimaat veel geschikter voor het afbloeien van cannabis. Door de planten veel eerder de bloei in te laten gaan hebben ze geen last van al die kou. De manier waarop dat het handigst kan, is een methode die we ook wel verduisteren noemen. Hierdoor kunnen we ook binnensoortjes buiten volledig afbloeien.

Door te verduisteren kunnen we zelfs echte binnensoorten, buiten volledig afbloeien

verduisteren2

Deze kweker heeft van wat latten en wat zeil een handige overkapping gemaakt om zijn planten mee te verduisteren

Drie weken verduisteren

Er zijn slechts een dikke 3 weken nodig waarin je de nachten kunstmatig verlengt, daarna kun je de natuur zijn gang weer laten gaan. Het is dan wel zaak om in de eerste week van juli te beginnen met het verduisteren. Zorg er in die 3 weken voor dat je plant(en) elke avond om 7 uur in het donker komen te staan, dus zet ze binnen of trek er gewoon een paar vuilniszakken overheen. Belangrijk is dat je dit doet tot het buiten donker is en niet langer . Ze kunnen dus om een uur of 11 in de avond gewoon weer naar buiten of je kunt de zakken er weer afhalen. Probeer dit ruim 3 weken lang elke dag te doen. Pas wel op! Wanneer je de zakken heel de nacht over de planten zou laten zitten dan wordt het supervochtig rond de plant en kunnen ze niet goed meer ademen. Rond de vierde dag van augustus kun je er mee stoppen en de inmiddels in de bloei geschoten planten zullen gewoon blijven doorbloeien ook al is het buiten nog langer dan 12 uur licht. 10 donkere uren of zelfs nog minder zijn al voldoende om het bloeiproces op gang te brengen.

buitenwiet2

In augustus beginnen de meeste planten op de buitenlichtcyclus al bloeihormonen aan te maken, doorgaan met verduisteren tot september heeft dus weinig zin en is onnodig moeilijk doen.

Velen zullen denken, ‘met deze methode worden mijn planten minder groot omdat de groei periode korter is’. Dat klopt, maar het levert veel betere wiet op waarvan ook de kwantiteit niet onder zal doen voor een plant die niet verduisterd is. Het afbloeien in de zomermaanden zorgt voor wiet die lijkt op de wiet die binnen onder de lampen vandaan gehaald zijn, met minder blad, en meer bud.

buitenwiet3

Bijna alle verkrijgbare rassen zullen de maand oktober nog nodig hebben om af te bloeien, en sommigen zelfs de maand november. In deze maanden is het klimaat in Nederland bijna nooit geschikt voor de bloei van cannabis, dus vandaar deze methode. Als je de mogelijkheden en de tijd er voor hebt, probeer deze manier van kweken buiten dan eens. Je zult nog gek staan kijken hoe goed buitenwiet kan worden!

Nog even een paar algemene opmerkingen over het verduisteren. Probeer de planten zo donker mogelijk te zetten. Hoe je dat doet maakt niet uit als er maar zo weinig mogelijk licht bijkomt. Natuurlijk kun je ook nog veel eerder in het seizoen beginnen met verduisteren, maar dan zal je het langer moeten volhouden.

The post 3 Weken verduisteren = betere buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.


3 wietsoorten om buiten te kweken

$
0
0

Kun je ook maar moeilijk wachten tot de zomer komt en je buiten weer gratis en voor niets wietplanten kunt kweken? Verdiep je dan nu vast in een paar wietsoorten die geschikt zijn voor ons klimaat, een geslaagd buitenwiet-seizoen begint immers met een wietzaadje.

In Nederland en België buitenwiet kweken kan een hele uitdaging zijn. Wanneer de bloei namelijk tegen zijn einde loopt, slaat vaak ook het weer om. En omdat dikke toppen maar slecht combineren met nat herfstweer, is het belangrijk om een wietsoort te kiezen die past bij ons klimaat. De beste buitensoorten schieten snel in bloei, hebben een korte bloeifase en zijn goed tegen schimmels bestand. We zochten er drie voor je bij elkaar, het wordt een mooie zomer!

Voordat we overgaan tot de drie wietsoorten voor buiten, even wat over de mogelijkheden die je als buitenkweker in de lage landen hebt om het natte najaar te omzeilen.

Eén van de drie opties die je hebt is dus om aan de slag te gaan met een snel en kort bloeiende, schimmel bestendige wietsoort zoals we hieronder voorstellen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een autoflower wietsoort te gebruiken. Deze planten bloeien automatisch na een paar weken waardoor ze al in juli klaar zijn voor de oogst. Autoflowers blijven meestal wel wat kleiner, en leveren daardoor minder wiet op.

De laatste optie is om je wietplanten tijdig te verduisteren. Dat kost je wel wat moeite, maar daardoor kun je in principe wel iedere wietsoort buiten kweken die je wil.

1. Hollands Hope

Hollands Hope is een klassieke Nederlandse buitenwiet die al jaren steevast in tuinen in de lage landen te vinden is. Zelfs in een natte, regenachtige zomer brengt deze wietsoort hoop, want ze is zeer goed bestand tegen schimmels en bloeit gemakkelijk en snel. De indica brengt potente wiet, en gaat lekker vroeg in bloei zodat je eind september meestal al kunt oogsten. Hollands Hope wordt niet monsterlijk groot, maar levert je wel een uitstekende oogst op, zeker wanneer je haar direct in de volle grond zet. De bloei begint rond augustus en duurt op zijn hoogst 60 dagen. Een verpakking van 10 originele Sensi Seeds zaden kost 37,99 euro.

2. Frisian Duck

Frisian Duck werd pas één jaar geleden door het Nederlandse zadenbedrijf Dutch Passion gelanceerd, en heeft zich in dat jaar uitstekend bewezen als geschikte buitenwietsoort. Naast een prima schimmel bestendige en vroegbloeiende wietsoort, is Frisian Duck ook nog eens opmerkelijk discreet. Haar bladeren zien er niet uit als wietbladeren maar hebben met elkaar vergroeide bladvingers, zoals de tenen van een eendenpoot, je zou er straal aan voorbij lopen. Frisian Duck krijgt prachtige paarse toppen en levert in acht weken een heerlijke en bovengemiddeld grote oogst op. Een verpakking van 10 originele Dutch Passion zaden kost 75 euro.

3. Biddy Early

Bestaan er ook cupwinnaars voor buiten? Jawel hoor, Biddy Early van Serious Seeds. De soort die door Gerrit van Magus Genetics speciaal voor het koude en vochtige klimaat van de lage landen werd ontwikkeld heeft al 4 cannabis cups vergaard, en zelfs binnen gekweekte sativa’s moesten het tegen Biddy Early afleggen. Biddy Early is een F1 hybride met hybride groeikracht. In de volle grond kan ze gemakkelijk 2 meter hoog worden. Ze is snel af te bloeien en goed bestand tegen schimmels. Dit is een goede beginnersplant maar levert professionele oogsten op, Serious noemt haar hun startersmodel. De planten kunnen prachtig paars kleuren als gevolg van koude weersomstandigheden. Een verpakking van 11 reguliere zaden, of 6 gefeminiseerde zaden kost 35 euro.

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]

The post 3 wietsoorten om buiten te kweken appeared first on RollingStoned.nl.

Haal de zomer in huis en start nu vast met je buitenwiet

$
0
0

Het buitenwietvirus eenmaal te pakken, begint het ieder jaar steeds vroeger te kriebelen. Degenen die hier erg veel last van hebben, kunnen nu vast binnen beginnen met hun buitenwiet. Om vijf stekken klaar te hebben wanneer het seizoen echt begint, of om het seizoen met extra grote planten te beginnen.

Je bent natuurlijk al weken aan het nadenken over de soorten die je dit jaar in je tuin zal zetten. Geef het maar toe, je bent er allang uit, maar eigenlijk kun je gewoon niet wachten tot het zover is. Begrijpen we, daarom zullen we je uitleggen wat je nu vast kunt doen om straks met een vliegende start te beginnen.

Grond bewerken

Wanneer je over een tuin beschikt, dan doe je er goed aan om nu alvast een paar mooie grote kuilen te graven. De aarde die daaruit komt kun je verrijken met wat natuurlijke meststoffen zoals kippenmestkorrels, bloedmeel, nuttige schimmels en bacteriën en krantensnippers en gemaaid gras. Krantensnippers en gemaaid gras? Jawel, want dat trekt wormen aan en wormenpoep is uitstekende plantenvoeding.

Maak de aarde in je tuin vast zomerklaar 😉 Foto: photowind, Shutterstock

Maak het aardemengsel nu vast klaar, woel het los en luchtig en stop het terug in de grond om het bodemleven haar werk te laten doen. Aan het begin van april kun je de aarde dan nog eens goed omscheppen en er wat klaver op zaaien. Klaver neemt namelijk stikstof uit de lucht op, en geeft die af aan de bodem. Wietplanten zijn gek op stikstof!

Klaver neemt stikstof uit de lucht op, en geeft die af aan de bodem. Wietplanten zijn gek op stikstof!

Halverwege mei is het buiten warm genoeg voor je wietplanten, en dan heb jij daar de perfecte bodem voor ze gecreëerd. Los, luchtig, vol met voeding en wemelend van het bodemleven! Kweek je liever in potten, dan schep je de aarde simpelweg daarin over, no worries.

Binnen voorgroeien

Als je een bescheiden T-Neon. kweeklamp hebt, en een schakelklokje, dan kun je nu ook vast beginnen met de buitenkweek. Je zou bijvoorbeeld alvast je zaden kunnen ontkiemen en laten groeien onder een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker. Zo heb je in april al wietplanten van drie maanden oud en een enorme voorsprong op de rest van Nederwietland.

Een T-Neon spaarlamp, verbruikt weinig en is een prima surrogaatzon zolang het buiten nog te koud is voor planten.

Ook is er in die drie maanden tijd genoeg om de planten ruimschoots te trainen zodat je de zomer met mooie bossige struiken kunt beginnen. Maar door nu vast een wietplant te ontkiemen kun je je ook geld besparen of nu eens met regulier zaad aan de gang in plaats van gefeminiseerd zaad te werken.

Stekken

Wanneer je namelijk nu binnen met een paar planten begint, is er tijd genoeg om daar stekken van te nemen en zo uit te vogelen welke mannelijk en welke planten vrouwelijk zijn. Kies je mooiste vrouwelijke exemplaar om stekken van te nemen. Deze stekken ga je uiteindelijk buiten kweken dit jaar.

Het voordeel van het buitenwietseizoen met grote wietplanten starten, is dat ze dan niet heel lang meer hoeven te groeien om veel wiet op te leveren. Wanneer je er de moeite voor over hebt, dan kun je je wietplanten rond begin juni dagelijks verduisteren en kun je halverwege augustus al oogsten!

Wietplanten met een groei-voorsprong, kun je in juni al verduisteren voor een topoogst in augustus!

Je leest het; het duurt dan misschien nog even voordat het buitenwietseizoen écht van start gaat, maar er is nu al van alles te doen. Het leukste is natuurlijk om nu al zaden te laten ontkiemen zodat jij in ieder geval alvast buitenwiet aan het kweken bent.

The post Haal de zomer in huis en start nu vast met je buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.

RollingStoned buitenkweek-kalender 2017. Alsjeblieft!

$
0
0

Het echte buitenwiet-seizoen begint pas na ijsheiligen, maar ook nu kun je al buitenkweek-werkzaamheden uitvoeren. Om antwoord te geven op de vraag wat je verder op welk moment van de zomer kunt doen, maakten we deze RollingStoned buitenkweek-kalender 2017. Mét daglengtes en gemiddelde temperaturen, alsjeblieft!

We weten niet hoe het met jou zit, maar bij ons gieren de buitenwietkriebels al door ons lijf. Het duurt nog even voor het weer voorjaar is, maar je kunt nu vast de nodige voorbereidingen treffen om de zomer van 2017 met een groot oogstfeest te kunnen afsluiten. Deze eerste RollingStoned buitenkweek-kalender loopt dan ook van februari tot het einde van oktober, doe er je voordeel mee.

Februari

Daglengte: 9:04 uur – 10:47 uur • Gemiddelde temperatuur: 2,5 graden
  • Februari: Wietzaden uitkiezen en bestellen.
  • Februari: Wie zelf stekken voor buitenwietplanten wil maken kan nu binnen onder kunstlicht een moederplant opkweken.
  • Februari: Buiten kan de grond voorbewerkt worden. Losscheppen, mestkorrels mengen en wormen en compost toevoegen.

Maart

Daglengte: 10:51 uur – 12:53 uur • Gemiddelde temperatuur: 4,7 graden
  • Maart: Wietzaden bestellen.
  • Maart: Laatste kans om binnen een moederplant te zaaien voor stekken.
  • Eind maart: De allereerste wietplanten kunnen binnen worden ontkiemd op een zonnige plaats op de vensterbank. Let wel op want de dagen duren nog kort, verleng de dagen een paar uur met extra kunstlicht (bijvoorbeeld een spaarlamp) zodat wietplanten niet meteen gaan bloeien.

Eind maart, de allereerste zaden kunnen binnen worden ontkiemd, licht nog wel bij met kunstlicht want de dagen duren nog net iets te kort.

April

Daglengte: 12:57 uur – 14:51 uur • Gemiddelde temperatuur: 8,2 graden
  • April: Stekken maken van moederplanten.
  • 16/17 April: Dagen duren vanaf nu langer dan 14 uur, lang genoeg voor wietplanten om in de groeifase te blijven zonder hulp van kunstlicht.
  • Tweede helft van april: Wietzaden kunnen binnen voor het raam ontkiemen en voorgroeien.
  • Eind april: Wie het risico op nachtvorst durft te nemen, kan de eerste wietplanten vast buiten zetten.

Mei

Daglengte: 14:54 uur – 16:23 uur • Gemiddelde temperatuur: 12,3 graden
  • Begin mei: Wie het risico op nachtvorst durft te nemen, kan de eerste wietplanten vast buiten zetten.
  • 11 t/m 15 mei: IJsheiligen, na deze dagen is de kans op nachtvorst nihil, wietplanten kunnen veilig naar buiten.
  • Tweede helft van mei: Dit is hét moment om autoflower wietzaden te laten ontkiemen, eenmaal in het zaailing-stadium mogen ze buiten gezet worden. Wanneer je autoflowers nu zaait, groeien en bloeien ze in de drie mooiste maanden van het jaar. Halverwege augustus zullen ze ongeveer klaar zijn.

Juni

Daglengte: 16:25 uur – 16:41 uur • Gemiddelde temperatuur: 15,2 graden
  • Langste dagen van het jaar: 18 t/m 24 juni – 16:45 uur licht per dag
  • Juni: Autoflower wietplanten groeien explosief snel en ontwikkelen hun eerste bloeiverschijnselen. Niet-autoflowers genieten volop van de warmer wordende temperatuur en worden in juni snel groter.

Halverwege augustus zijn autoflowers die in mei zijn gezaaid, klaar voor de oogst. Foto: Auto Duck (Dutch-Passion)

Juli

Daglengte: 16:40 uur – 15:31 uur • Gemiddelde temperatuur: 16,9 graden
  • Juli: Autoflower wietplanten krijgen steeds dikkere bloemtrossen. Vroeg bloeiende niet-autoflowers laten hun eerste bloeiharen zien. Gebruikte je regulier (niet gefeminiseerd) wietzaad, let dan vanaf nu goed op de oksels van de zijtakken van je wietplanten om eventuele mannelijke planten snel te herkennen. Bij vrouwelijke planten groeien hier druppelvormige zaadzakjes met daaruit twee witte draden. Mannelijke wietplanten krijgen op dezelfde plek bloemknoppen, deze zien eruit als balletjes op korte dunne steeltjes.

Augustus

Daglengte: 15:28 uur – 13:37 uur • Gemiddelde temperatuur: 16,7 graden
  • Tweede week van augustus: Autoflowers die in de tweede week van mei zijn ontkiemd zijn nu ongeveer klaar om geoogst te worden. Tijd om ze te knippen en ondersteboven in het donker te laten drogen. Droog bij kamertemperatuur, zonder het proces te versnellen. Het drogen duurt een dag of tien en is klaar wanneer takjes met een knak breken wanneer je ze buigt.
  • 27 Augustus: De dagen duren nog maar 13:53 uur, niet-autoflowers beginnen ongeveer nu aan hun bloeifase.

September

Daglengte: 13:34 uur – 11:37 uur • Gemiddelde temperatuur: 14,2 graden
  • September: Fotoperiode wietplanten (niet autoflowers dus) krijgen steeds meer bloeiharen en vormen toppen. Hou je wietplanten bij regenachtig weer zo droog mogelijk. Een afdak dat je kunt weghalen of een droge binnenplek is aan te raden. Denk ook aan winderige dagen en verstevig wietplanten met een net of stevige bamboestokken.
  • 21 September: Officieel begin van de herfst.

Eind september, begin oktober: wietplanten staan volop in bloei, kijk uit met nat herfstweer. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Oktober

Daglengte: 11:33 uur – 9:36 uur • Gemiddelde temperatuur: 10 graden
  • Oktober: Het is herfst en de meeste buitenwiet staat volop in bloei. Een combinatie die in de lage landen vaak voor budrot (toprot) zorgt. Wees hierop bedacht, vooral als het een nat en koud najaar is. Als je toprot ziet kun je meestal beter direct oogsten. Beter iets te vroeg geoogst dan je oogst verliezen aan budrot.

Dat is hem, de RollingStoned buitenwiet-kalender van 2017. Het kan natuurlijk zijn dat we bepaalde buitenwiet-handelingen of belangrijke datums zijn vergeten. Schroom vooral niet om ze hieronder in de comments te zetten, dan voegen we ze erbij zodat deze buitenwiet-kalender steeds vollediger wordt. Het wordt zeker en vast, een heerlijke zomer!

[Openingsbeeld: Golden Sikorka, OpenRangeStock, Shutterstock]

The post RollingStoned buitenkweek-kalender 2017. Alsjeblieft! appeared first on RollingStoned.nl.

10 grote en kleine wiettuinen ter inspiratie

$
0
0

Nog even wachten en dan kunnen we weer buiten wiet kweken. Heerlijke cannabis, puur natuur en gratis gegroeid door moeder natuur. Ter inspiratie zochten we vast 10 grote en kleine wiettuinen voor je bij elkaar. Hoe gaat jouw tuin er dit buitenwietseizoen uitzien?

Buiten wiet kweken kan in allerlei formaten en op verschillende manieren. Je kunt het groot aanpakken en in de volle grond kweken, maar als je wat bescheidener bent zet je wat autoflowers in potten op het balkon. Hoe je ook van plan bent te kweken dit jaar, denk er van tevoren even over na. Hier zijn in ieder geval 10 mooie buitentuinen om vast ideeën op te doen.

Heb je veel ruimte en ga je voor veel planten, leg dan nette paadjes aan tussen de planten. Zo kun je er goed bij voor de dagelijkse verzorging.

Ook een kleine wiettuin kan prachtig zijn. Reken er met een tuintje zoals deze trouwens maar op dat die wietplant nog groter zal worden als je denkt. De wietplant staat in de volle grond, en zal dus nagenoeg onbeperkt kunnen groeien.

Vierkante kisten zonder bodem geven je planten de perfecte fundering. De verhoging zorgt ervoor dat je wietplanten nooit te nat komen te staan en brengt zuurstof bij de wortels.

Akkertje leegstaan? Dan kweek je toch gewoon wat groter? Moet je in de lage landen alleen wel over een flink paar ballen beschikken helaas.

Nog een voorbeeld van een keurige kaskweek. Aan de buitenkant groeien de tomaten terwijl de wietplanten mooi verdekt opgesteld staan in het midden van de kas. Ook deze planten zullen nog wel flink groter geworden zijn!

Of dit een guerrilla kweek is weten we niet, maar mooi staan de planten er wel bij in ieder geval. Heb je ook een eigen bos met een open plek? Zet die dan gewoon vol met wiet, waarom niet?

Wie vroeg in het voorjaar zaait, kan aan het einde van de zomer op monsters van planten zoals deze rekenen. Wel goed verstevigen want hoge bomen vangen veel wind!

Ook vanuit de lucht zien wietplanten er mooi uit, dus let op met overvliegende politiedrones

[Openingsfoto: TOM KAROLA, Shutterstock. Foto’s wiettuinen Shutterstock (v.b.n.o.): Tom Karola, King Dragon, banedeki, mikeledray, mikeledray, SEASTOCK, Artazum, Canna Obscura, Canna Obscura, SEASTOCK]

The post 10 grote en kleine wiettuinen ter inspiratie appeared first on RollingStoned.nl.

Cool, een uitklapkas voor een warm klimaat én om te verduisteren

$
0
0

Een kas is handig voor wietplanten die buiten staan. Hij beschermt ze tegen zware regen en wind, en zorgt voor een tropisch klimaat met een verhoogde luchtvochtigheid. Op warme dagen kun je wietplanten echter beter buiten de kas plaatsen voor meer licht. Ook een hoge luchtvochtigheid is niet tijdens de hele cyclus gewenst. Een uitklapkas biedt uitkomst, ook om makkelijk mee te verduisteren. Zo maak je er een.

Wat is nog beter dan een kas voor wietplanten? Juist, een kas die je op zonnige dagen weg kunt klappen, en een die je halverwege de zomer ook nog eens kunt gebruiken om je wietplanten gemakkelijk mee te verduisteren. Je maakt hem van wat PVC buizen en kasfolie en plaatst hem tegen een muur of schutting op een zonnige plaats in je tuin.

Een uitklapbare kas maken

Het maken van een uitklapbare kas is niet moeilijk en superhandig. Hij is licht van gewicht maar toch sterk genoeg om je planten tegen wind en regen te beschermen wanneer dat nodig is. De kas krijgt een oppervlakte van 3 bij 2 meter, maar je kunt de maten natuurlijk ook zelf aanpassen. Zeker wanneer je je uitklapkas tegen een shutting gaat plaatsen is 2 meter waarschijnlijk te hoog. Het kost je ongeveer 2 uur tijd om te bouwen, dus een perfect klusje voor een zonnige voorjaarsmiddag.

Wat heb je nodig?

Om het geraamte van een uitklapkas mee te maken, heb je PVC buizen nodig en koppelstukken die daarop passen. Kies niet de goedkoopste gele PVC pijpen die voor elektra kabels gebruikt worden, maar de wat dikkere afvoerbuizen met een dikte van ongeveer 2 tot 3 centimeter.

  • 4 PVC buizen van 3 meter lang
  • 6 PVC buizen van 2 meter lang
  • 6 passende hoekstukken
  • 6 passende T-stukken
  • 4 buisklemmen voor bevestiging aan de muur
  • +/- 6 meter kasfolie van 3 meter breed
  • Tie wraps
  • PVC-lijm

Oké, aan de slag! De uitklapkas bestaat uit drie frames van ongeveer 2 x 3 meter die in en uitklappen als een markies. De drie frames zijn steeds een paar centimeter smaller omdat ze aan de onderkant een T-stuk hebben dat als scharnier functioneert. We maken eerst het grootste frame dat tegen de muur aan komt.

Met simpele T-stukken kun je het scharnierpunt van je uitklapkas maken.

Neem een van de PVC buizen van 3 meter en lijm aan beide uiteinden een hoekstuk. Lijm daaraan twee stukken PVC buis van 2 meter lengte zodat je een rechthoekig frame overhoudt dat aan één zijde nog open is. Lijm aan de twee open uiteindes van het frame alvast een T-stuk, maar laat de laatste 3-meter buis nog even weg.

Neem nu de laatste 3 meter lange buis waarmee je het frame compleet gaat maken, en schuif daar vier T-stukken overheen. De T-stukken moeten vrij over de buis kunnen schuiven en draaien, dus je moet wellicht even op zoek naar een grotere maat. Lijm de buis met de vier losse T-stukken eromheen geschoven, nu vast, zodat het eerste frame klaar is.

Nu ga je de andere twee frames maken. Dat doe je door eerst in ieder van de vrij schuivende T-stukken, een stuk PVC buis van 2 meter te lijmen. Op ieder van deze vier buizen lijm je vervolgens weer een hoekstuk. Nu kun je de frames met elkaar verbinden met de laatste PVC buizen. Je moet deze wel even met een ijzerzaag inkorten, want ze moeten de lengte van twee T-stukken korter zijn om te passen.

Wanneer je alles zo in elkaar hebt gezet, heb je drie scharnierende frames. Het is nu tijd om het kasfolie te spannen. Zet de frames vast even tegen een muur in een hoek van 90 graden, maar bevestig het nog niet. Houd het middelste frame op 45 graden midden tussen de andere frames in op zijn plaats met een stuk touw. Het kasfolie bevestigen gaat gemakkelijk met behulp van de tie wraps die je door het zeil heen prikt. Verstevig het zeil daarna op deze plekken met een stuk duct tape.

Het handigst is om het dak uit één stuk folie te maken, en later de zijkanten te bevestigen. Met duct-tape, tie-wraps en een schaar kom je een heel eind. Als het goed is heb je nu een uitklapkas klaar die er ongeveer zo uitziet als op de foto hieronder.

Rest je alleen nog het bevestigen van je uitklapkas tegen de muur of schutting. Dit doe je met de vier buisklemmen. Plaats er twee aan de bovenbuis en een aan iedere verticale buis. Wanneer het tijd wordt om de planten te verduisteren, kun je het zeil vervangen voor zwart wit folie (witte kant naar buiten). Nu hoef je het alleen maar dagelijks op tijd neer te klappen.

 

The post Cool, een uitklapkas voor een warm klimaat én om te verduisteren appeared first on RollingStoned.nl.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live