Quantcast
Channel: BUITENWIET – CNNBS.nl
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Deze videoserie leert je hoe je topkwaliteit wiet kweekt in een kas

$
0
0

Met oog op het aankomende voorjaar, schotelen we je een heuse kweekcursus videoserie voor. Niet één enkel onderwerp dus, maar een serie waarin alles behandelt wordt wat je moet weten om topkwaliteit wiet in een kas te kweken. De eerste video hierboven gaat over het kiezen van een geschikte locatie voor je kas, en de benodigde kweekspullen.

Video #2: Verpotten van stekken

Nadat je in het eerste deel hebt gezien waar je je kas het beste kunt opstellen en welke spullen je nodig hebt, vervolgt de serie met het verpotten van stekken. In de video worden stekken gebruikt, maar het verpotten werkt natuurlijk helemaal hetzelfde met zaailingen:

Video #3: Lichtschema’s voor de groei- en bloeifase

Je hebt er misschien zelf niet aan gedacht, maar ook in een kas kun je wietplanten een extra boost geven door ze bij te schijnen met kunstlicht. Dat is uiteraard optioneel, maar zeker een goede tip. Verder leer je in dit derde deel alles over lichtschema’s en hoe je wietplanten in een kas kunt verduisteren.

Video #4: pH-waarde, bewateren en de eerste voedingsbeurt

Video #4 is vooralsnog het laatste deel van deze online videocursus wiet kweken in een kas. Het gaat over het belang van de juiste pH-waarde, het bewateren van je wietplanten en het geven van de eerste plantenvoeding. Benieuwd naar het vervolg van deze videoserie? Hou het kanaal van GreenBox Grown dan scherp in de gaten.

The post Deze videoserie leert je hoe je topkwaliteit wiet kweekt in een kas appeared first on RollingStoned.nl.


Scroggen: ook buiten vergroot het je opbrengst

$
0
0

Binnenkwekers passen een heel arsenaal aan kweektechnieken toe, om hun opbrengsten mee te vergroten. De zon gaat binnen immers niet voor niets op, maar kost keiharde pegels. Toch loont het de moeite om de beste kweektechniek van binnen, ook buiten toe te passen.

Niet alle kweektechnieken hebben buiten evenveel waarde als binnen. Het opzetten van een sea of green heeft buiten bijvoorbeeld niet zoveel zin aangezien wietplanten buiten eerst maandenlang groeien voor ze tot de bloeifase overgaan. Deze langdurige groeifase biedt echter wel uitstekende mogelijkheden voor het aanleggen van een grote scrog. Combineer het met dieven en je kweekt buiten enorm veel wiet, discreet en laag buiten het zicht van nieuwsgierige aagjes.

Scroggen

Scroggen is bij uitstek geschikt om meer dikke toppen van een gelijk formaat te kweken. Je past deze techniek met name toe in de groeifase van een wietplant. En aangezien wietplanten buiten wel van april tot halverwege augustus groeien, heb je daar ruimschoots de tijd voor.

De letters SCROG staan voor Screen Of Green, wat te vertalen is als een rek van groen. De eerste stap bij het aanleggen van een mooie scrog buiten is dan ook het aanbrengen van rek. Tuingaas is hier bij uitstek geschikt voor, je kunt het rek zo groot maken als je zelf wilt maar wietplanten in potten zullen maar een beperkt formaat kunnen bereiken. Wanneer je een wietplant echter in de volle grond laat groeien, kun je op deze manier een enorm grote oppervlakte laten begroeien.

Het scrogrek dien je horizontaal te plaatsen op zo’n 40 tot 60 centimeter boven de grond. Dat gaat gemakkelijk door een paar stevige stokken in de grond te slaan, en het rek daar vervolgens met tie-wraps aan vast te maken. Kweek je op potten, prik dan vier stokken tegen de rand van de pot aan, en maak hier met tie-wraps een rek aan vast dat ongeveer vier keer zo groot is als de oppervlakte van de pot zelf. Het is een goed idee om je scrogrek hierbij schuin richting het zuiden te richten voor nog meer licht.

Weven

Het scroggen zelf is eigenlijk niets meer dan het weven van de takken door het rek. Omdat wietplanten buiten zo lang blijven groeien, heb je daar ruimschoots de tijd voor. Begin met je wietplanten een paar keer te toppen of te fimmen. Hierdoor krijgt de plant wat meer vertakkingen en heb je een goede basisplant om het scroggen mee te beginnen.

Wanneer de plant eenmaal boven het rek uitstijgt, spreid je de takken mooi uit en weef je ze door het rek heen. Met tie-wraps of klemmetjes kun je ze op het rek vastpinnen. De gehele groeifase blijf je dit doen, tot je een zo rond augustus een mooi gevuld rek hebt dat er ongeveer zo uitziet als op de foto hieronder.

Zoals je ziet zorgt de scrogtechniek er bij de planten (2 stuks) hierboven voor dat ze netjes onder de hoge haag blijven. In dit geval liep de buurvrouw dagelijks aan de andere kant van de haag, zonder ooit in de gaten te hebben wat voor een enorme wietstruik er aan de andere kant groeide. Aan het einde van de bloeifase was dit het resultaat van slechts 2 wietplanten.

The post Scroggen: ook buiten vergroot het je opbrengst appeared first on RollingStoned.nl.

Kijk, Nederlandse mediwiet in Canada

$
0
0

Nederland zou eens een voorbeeld moeten nemen aan Canada, als het om de teelt van medicinale cannabis gaat. De Canadese Greenskell heeft het in ieder geval goed voor mekaar, hij runt een legale buitenkwekerij die vol staat met …jawel, Hollandse genetica!

Tellen we dan toch nog een beetje mee in de internationale cannabiswereld? Zeker wel, neem maar eens een kijkje bij de Canadese Greenskell. Daar wordt legaal medicinale cannabis gekweekt met de zaden van een van de oudste Nederlandse zadenbedrijven: Dutch Passion. Greenskell kweekte in 2016 verschillende autoflowers en fotoperiode variëteiten van het Hollandse zadenbedrijf, en produceerde daarmee een paar van de dikste buitenwietplanten die we zagen.

AutoUltimate. Deze twee planten werden respectievelijk 92 en 102 dagen na kiemen geoogst. Ze leverden 123 en 245 gram droge wiet op. Compacte dikke toppen met een langdurig aanhoudend effect.

Greenskell pakt het vanaf het begin meteen professioneel aan en graaft voor iedere plant een groot stuk grond af om in te groeien. Organische meststoffen worden aan de grond toegevoegd en een hoog opgetrokken schutting beschermt de planten tegen buitenstaanders en wind.

Alle planten beginnen hun levens binnen onder led kweeklampen. Als ze groot genoeg zijn mogen ze naar buiten en komen ze in een aardemengsel dat verrijkt is met paardenmest. Tijdens de bloeifase werd daar later de flesvoeding van Advance Nutrients aan toegevoegd.

AutoBrooklyn Sunrise was al na 76 dagen klaar en leverde 112 gram op. Resistent tegen schimmels en plagen en een bijzonder blij en ontspannen high. Gemakkelijk te kweken soort met een krachtige smaak.

Buiten kreeg iedere plant een ruimte van 3 bij 3 meter. De grond werd voor iedere plant uitgegraven en omgeschept om zuurstof in de grond te brengen en de structuur te verbeteren. Een van de beste methodes om grote wietplanten te kweken is door de grond professioneel voor te bewerken. Naarmate de planten groeien worden ze getraind en de takken met kabels open gebogen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Hierdoor ontwikkelen de lagere takken zich beter en de uiteindelijke oogst vergroot.

Een greep uit de Dutch Passion soorten die door Greenskell werden gekweekt: AutoUltimate, AutoBrooklyn Sunrise, AutoDaiquiri Lime, AutoColorado Cookies en de fotoperiode soorten Think Fast, Frisian Duck, Durban Poison, Blueberry, Orange Hill Special, Frisian Dew and Passion #1.

De fotoperiode soort Think Fast is een van Greenskell’s favorieten. Ze groeide van 1 april tot 5 oktober en leverde 1,4 kilo wiet op! Veel hars en compacte harde buds.

Autoflowers

Autoflowers hebben twee grote voordelen voor iedereen die niet legaal buitenwiet kan kweken. Ten eerste blijven ze uit zichzelf lager dan een meter waardoor ze een stuk discreter en makkelijker te verbergen zijn. Ten tweede groeien en bloeien ze gewoon veel sneller dan fotoperiode wietplanten. Buiten kunnen ze binnen 80 tot 90 dagen klaar zijn waardoor je halverwege de zomer alvast wat te oogsten hebt. Kwekers van niet autoflowers maken zich vaak terecht zorgen over het natte herfstweer, met autoflowers heb je hier geen last van aangezien ze al ver voor de herfst geoogst kunnen worden.

Deze Blueberry stond van 1 april tot 12 oktober en leverde een enorme oogst van bijna 2 kilo op!

Fotoperiode wietsoorten hebben een langere levenscyclus, maar worden daardoor wel stukken groter. De Blueberry produceerde meer dan een kilo plakkerige potente Nederwiet. Ervaren buitenkwekers weten precies hoe lang hun zomers duren en kiezen soorten die daarop aansluiten. Zonder training kan een fotoperiode wietplant soms wel vier meter hoog worden en in optimale condities even zo breed.

Sommige kwekers kiezen alleen voor fotoperiode wietsoorten of autoflowers, maar Greenskell liet in deze kweek zien dat de twee soorten elkaar niet bijten en elkaar prima aanvullen. De autoflowers konden in augustus geoogst worden en de fotoperiode planten waren eind september, begin oktober klaar voor de oogst.

[Dit is een vertaalde en ingekorte versie van Dutch Passions verslag over de kweek van Greenskell. Meer foto’s en soorten van Greenskell vind je op Dutch-Passion.com]

The post Kijk, Nederlandse mediwiet in Canada appeared first on RollingStoned.nl.

Buitenwiet 2017 – Wie kweekt de grootste?

$
0
0

Jawel, ook in de zomer van 2017 kijken we weer graag mee naar de ontwikkelingen aan het buitenwietfront. We zijn bijzonder benieuwd wie dit jaar de grootste monsterplant weet te kweken, en zijn daarom op zoek naar buitenwiet-correspondenten met grootse plannen. Iets voor jou?

Het volgen van wiettuinen in de open lucht is een vast jaarlijks terugkerend onderdeel van RollingStoned geworden. Ingestart door onze eerste buitenwiet-correspondent Dokter Groen die in 2014 een Passion #1 en een Frisian Dew plant samen in één grote scrog kweekte. Dit jaar zijn we in het bijzonder op zoek naar buitenwiet-correspondenten met grootse plannen. Wie kweekt de grootste monsterplant van 2017?

Jouw wietplanten op RollingStoned

Denk je de toppen van voorgaande buitenwiet-correspondenten te kunnen overtreffen? Heb je wel bijzondere plannen voor een gigantische plant in een kas of ga je voor een buitenwietplant op hydro? Alles mag, zolang het maar buiten gebeurd. We zijn in ieder geval erg nieuwsgierig naar je plannen en zullen het met liefde volgen op RollingStoned.

Wie kweekt de grootste?

Om het vak van buitenwiet-correspondent dit jaar een competitief tintje te geven, zijn we op zoek naar buitenwiet-correspondenten die een uitdaging niet uit de weg gaan. Als het even kan willen we er daarom een wedstrijd tussen buitenwiet-correspondenten van maken om te zien wie de grootste wietplant kan kweken. Dat mag in de hoogte of in de breedte zijn, zolang je plant maar monsterlijk groot is 😉 Wie aan het einde van het seizoen de grootste plant heeft gekweekt, mag zich het hele hele verdere jaar buitenwietkoning noemen.

Gratis zaad & eeuwige roem

Natuurlijk doe je het vooral voor de eer en de trots, maar buitenwiet-correspondenten mogen ook rekenen op gratis wietzaad voor hun tuinen. We zullen je daarnaast met raad en daad bijstaan en anders doen de RollingStoned lezers dat wel. Als buitenwiet-correspondent lever je gedurende het seizoen, één keer in de maand een verslag aan per mail, natuurlijk aangevuld met foto’s van je monsterlijk grote wietplanten. Wij lopen de tekst dan na en plaatsen het op RollingStoned. Laat ons weten hoe je die monsterplant wil gaan kweken.

Ben je in voor een RollingStoned avontuur als buitenwiet correspondent? Stuur ons dan een mail of laat ons je plannen hieronder in de comments weten. Een fotootje van je mooiste buitenwietplant vergroot natuurlijk je kansen, dat begrijp je. We nemen altijd contact met je op, dus wie weet zijn jouw buitenwietverslagen dan binnenkort wel hier op RollingStoned te lezen.

The post Buitenwiet 2017 – Wie kweekt de grootste? appeared first on RollingStoned.nl.

Vijf-kilo-monsterplanten, zo kweek je ze

$
0
0

Komt dat even goed uit; een film die uitlegt hoe je buiten monsterplanten kweekt. Je kent ze wel, die dikke struiken die Amerikaanse buitenkwekers produceren. Aangezien we momenteel op zoek zijn naar de buitenwiet-correspondent die dit jaar de grootste plant weet te kweken, komt een film als deze als geroepen.

The post Vijf-kilo-monsterplanten, zo kweek je ze appeared first on RollingStoned.nl.

Zo kweek je 5 reuzenplanten in je tuin

$
0
0

Gezegend zijn zij die beschikken over een grote zonnige tuin. Zij kunnen dit jaar namelijk een voorraad wiet kweken waar je U tegen zegt. Zonder de gedoogregels te overtreden met niet meer dan vijf wietplanten. Reuzenplanten welteverstaan die met een beetje geluk een kilo of meer wiet per stuk opleveren.

Zoals je misschien wel weet, zijn we momenteel op zoek naar buitenwiet-correspondenten die de grootste wietplanten kweken. Om de stemming er vast in te brengen helpen we die een beetje op weg. Met de tips uit dit artikel moet het lukken om deze zomer een paar reuzen van wietplanten te kweken die ieder wel een kilo of meer wiet kunnen opleveren.

Natuurlijk moet het weer ook een beetje meewerken, maar als de nazomer net zo zonnig is als vorig jaar, ligt een monsteroogst van een kilo of zes zeker binnen handbereik. En aangezien het om buitenplanten gaat en je er niet meer dan 5 kweekt, kan je de planten in het ergste geval alleen kwijtraken maar hoef je niet bang te zijn voor vervolging. Vijf monsterplanten kweken mag gewoon volgens de rechter, dus wat let je?

Genetica

Goed, vijf monsters van wietplanten is dus oké volgens de gedoogregels maar hoe kweek je ze? Om te beginnen is het belangrijk om te kiezen voor de juiste genetica. De juiste wietzaden dus. Om ons doel te bereiken moeten de planten lang groeien zodat ze een monsterformaat kunnen bereiken voordat ze tot de bloei overgaan. Dit kan alleen met fotoperiode wietsoorten, dus kies sowieso geen autoflower maar een wietsoort die op basis van de lengte van de dag in bloei gaat.

 

  • Kies geen autoflower, maar een fotoperiode wietsoort die bloeit op basis van daglengtes.
  • Ga voor gefeminiseerd zaad of vrouwelijke stekken, je mag maar 5 planten dus er is geen ruimte voor mannelijke wietplanten.
  • Een snel bloeiend ras voorkomt dat de wiet in de herfst moet afbloeien.
  • Het klimaat in de lage landen vraagt om een sterke soort die goed bestand is tegen schimmels.

Omdat je binnen het gedoogde aantal van vijf planten wil blijven, is er voor mannelijke wietplanten geen ruimte in de tuin. Om vijf vrouwelijke wietplanten over te houden zou je met niet gefeminiseerde wietzaden, minstens een stuk of tien planten moeten kweken, en dat mag dan weer niet van de rechter. Je hebt dus ofwel gefeminiseerde fotoperiode wietzaden nodig, of vijf stekken waarvan je weet dat ze vrouwelijk zijn.

Verder is het nagenoeg onmogelijk om een monsterlijk grote wietplant van twee bij twee bij twee meter te verduisteren. En aangezien je je monsterplanten natuurlijk ook niet aan toprot ten onder wil zien gaan, is het belangrijk om een soort te kiezen die klaar is voordat de natte herfst zijn intrede doet. Om in Nederland of België een monsterplant te kweken heb je verder een sterke soort nodig die goed tegen schimmels bestand is en niet na de eerste de beste regenbui vol met rotte toppen zit.

Valse start

Om je wietplanten zo groot mogelijk te laten worden, geef je ze een valse start. Door je wietzaden nu vast te laten ontkiemen, en binnen onder een paar spaarlampen, T-Neon of TL balken op te kweken, geef je ze een mooie voorsprong. Wanneer het buiten rond de 15-de van mei eindelijk warm genoeg is voor je wietplanten, hebben je planten er dan al twee maanden opzitten, en al een aardig formaat bereikt.

Geef je planten een voorsprong en kweek ze nu vast binnen op. Foto: shutterstock/Jan Havlicek

  • Zaai nu vast binnen je zaden.
  • Gebruik spaarlampen, T-neon of TL licht om de planten in de groeifase te houden.
  • Verpot op tijd naar een grotere pot.

Probeer je planten binnen van genoeg licht te voorzien en verpot ze steeds wanneer dit nodig is. Op die mannier kunnen ze rond IJsheiligen al een volwassen plant van een meter hoog zijn, en start je de zomer met een flinke voorsprong. Onthoud; hoe groter de pot, hoe groter de plant – mits er ook genoeg licht is.

Sluit een schakelklok aan op de lampen die je binnen gebruikt om je wietplanten op te kweken, en stel die zo in dat het licht 18 uur aan staat en 6 uur per etmaal uit staat. Op deze manier voorkom je te korte dagen en hou je de planten in de groeifase.

Geef ze de ruimte

Na IJsheiligen is er geen kans meer op nachtvorst aan de grond, en kunnen je wietplanten naar buiten. Ze hebben dan nog tot halverwege augustus de tijd om tot hun monsterformaat uit te groeien. Om ervoor te zorgen dat ze dat ook doen, is het belangrijk dat ze onder de grond niet gelimiteerd worden in hun ruimte. Wil je een monsterlijk grote wietplant, dan zul je haar dus niet in een pot moeten zetten, maar rechtstreeks in de grond moeten plaatsen.

Maar gewoon een gat graven en daar je wietplant in verpotten is niet genoeg. Wil je echt grote planten kweken, dan moet je de grond voorbewerken. Graaf dus een groot gat voor je wietplant, en schep de aarde goed om. Het is een goed idee om de aarde met potgrond of compost te vermengen en het zo wat vruchtbaarder te maken. Hoe groter het gat met omgeschepte aarde, hoe groter je plant kan worden.

  • Na IJsheiligen (halverwege mei) kunnen wietplanten buiten.
  • Graaf een groot gat en schep de aarde om.
  • Verrijk de aarde met organische vaste voedingsstoffen.
  • Nuttige schimmels helpen en beschermen de wortels van wietplanten.
  • Maak de aarde luchtig met kokosvezels.
  • Hoe groter het gat met verrijkte luchtige aarde, hoe groter de plant.

Meng eventueel wat organische meststoffen door de aarde in het gat zoals bloed en beendermeel, of gebruik vaste mestkorrels die geleidelijk hun voeding afgeven. Vertafort mestkorrels of Bio korrels van BAC zijn hier heel geschikt voor. Nuttige schimmels hebben ook hun nut bewezen, een middel als Canna’s AkTRIvator hoef je maar één keer toe te voegen vlak voor je planten de aarde ingaan. De schimmels helpen de wortels met de opname van water en voeding en beschermen ze tegen andere kwaadaardige schimmels.

Om de wortels gemakkelijk door de aarde heen te laten groeien, kun je het aardemengsel verder luchtiger maken door er kokosvezels doorheen te mengen. Je hebt veel nodig voor vijf monsterplanten, dus wellicht is het een goed idee om die als geperste blokken bij de Action te kopen. Laat deze blokken voor gebruik goed weken in water met een pH-waarde van rond de 6.

16 Toppen

Wanneer je een wietplant op de boven beschreven manier voorgroeit en rond mei in de volle grond plaatst, zal ze enorm groot worden. Ze groeit wel vijf maanden en heeft de ruimte onder de grond. Hierdoor zal ze enorm hoog worden wanneer je haar niet eerst een paar keer topt. Hierdoor zal ze zich meer in de breedte ontwikkelen, maar wees niet bang, ze zal meer dan hoog genoeg worden om voor monsterplant door te gaan.

Het meeste topwerk zal je moeten doen wanneer je planten nog binnen staan. Begin wanneer ze ongeveer vier tot vijf nodes hebben (vier setjes zijscheuten) en snoei haar terug tot de derde node. Vervolgens top je ze nog eens wanneer de uitlopers op hun beurt vier nieuwe zijscheuten hebben. Als die uitgelopen zijn heb je een plant met 16 uitlopers en een goede basis voor een mooie bossige monsterplant.

Natuurlijk zet je de plant niet op 12/12 zoals in het plaatje van Monty hierboven, maar laat je haar rustig verder groeien onder 18 uur licht en 6 uur donker. Wanneer ze buiten verder groeit zul je haar af en toe opnieuw moeten terugsnoeien om een mooie ronde vorm te geven. Het doel is een plant van twee meter breed en twee meter hoog, minstens.

Voeding en ondersteuning

Omdat je de aarde goed hebt verrijkt en de wortels ongelimiteerd kunnen groeien, hoef je je niet heel veel zorgen te maken over de bemesting. Wanneer de grond in je tuin voldoende organisch materiaal bevat, zullen je wietplanten altijd genoeg voeding tot hun beschikking hebben. Zolang de bladeren mooi groen blijven is er geen reden om bij te voeden. Mochten de bladeren echter lichter van kleur worden, dan kun je bijvoeden. Doe dit bij voorkeur met vaste organische meststoffen en gebruik flesvoeding alleen wanneer je snel een tekort moet aanvullen.

Naarmate de zomer vordert zul je zien dat je planten op deze manier enorm groot worden. Zeker wanneer ze op een goede zonnige plaats staan. Het zal vroeg of laat ongetwijfeld een paar keer hard gaan waaien, en hoge wietbomen vangen veel wind. Takken kunnen gemakkelijk afbreken tijdens een storm, dus is het belangrijk om je planten goed te ondersteunen.

  • Voeding is meestal niet nodig in de volle grond.
  • Bijvoeden kan het best met vaste organische bemesting.
  • Ondersteun monsterplanten met klimnetten tegen wind.

Een gewone wietplant kun je ondersteunen met wat bamboestokken, maar een monsterplant is daarvoor gewoon veel te groot. Klimnet is een betere manier om je monsterplanten tegen de wind mee te beschermen. Span het horizontaal boven je planten wanneer ze nog geen monsterformaat hebben en laat ze er doorheen groeien. Het klimnet kun je in tuincentrums kopen en heeft als bijkomend voordeel dat je de takken er mooi mee open kunt spreiden.

Wanneer de planten zo groot geworden zijn dat je het eerste klimnet niet meer te zien is, pak je ze rondom in met nog meer klimnet. Maak het klimnet vast aan een paar stevige palen in de grond zodat je monsterlijk grote planten goed beschermd worden tegen een storm.

Enthousiast geworden om zelf een paar reuzenplanten te kweken, en wil je hiervan wel verslag doen op RollingStoned? Laat het ons weten via het contactformulier dat je hier kunt vinden. We zullen je bijstaan met raad, daad en zaden, wie weet word jij dan wel de buitenwietkoning van 2017!

 

The post Zo kweek je 5 reuzenplanten in je tuin appeared first on RollingStoned.nl.

Dit zijn de grootste bedreigingen voor wietplanten buiten

$
0
0

Buitenwiet kweken kan lastig zijn in de lage landen. Onze zomers duren maar kort en de herfst is vaak nat en koud. En dat is nog niet alles want ook ongedierte, wietdieven en klagende buren liggen op de loer. Wie de grootste bedreigingen voor zijn wietplanten kent, kan ze wellicht ook voorkomen. Hier komen ze.

Wie aan de zomer een lekkere voorraad buitenwiet wil overhouden, zal zich in ieder geval een klein beetje moeten voorbereiden. Natuurlijk bestaat er zoiets als beginnersgeluk, maar helaas komen beginnersfouten vaker voor. Een gedegen voorbereiding voorkomt een onnodig voortijdig einde aan je wietplanten buiten, dit zijn de grootste bedreigingen voor jouw volkstuintje.

Nachtvorst

Hoewel het op het moment van schrijven best lekker weer is, duurt het zeker nog anderhalve maand voordat de kans op nachtvorst voorbij is. IJsheiligen is traditioneel gezien het moment waarna de dreiging van nachtvorst voorbij is. Tot ijsheiligen kun je wietplanten wel vast binnen laten ontkiemen, maar dan zul je ook voor wat extra kunstlicht moeten zorgen om de planten binnen van genoeg lichte uren te voorzien. IJsheiligen is dit jaar van donderdag 11 mei tot en met zondag 14 mei.

Regen

Regen is in de zomers van de lage landen ook niet ongewoon. Zeker wanneer het een paar dagen achter elkaar regent kan dat een serieuze bedreiging voor wietplanten zijn. Zolang je wietplanten nog groeien is de dreiging echter minder dodelijk dan voor een wietplant in volle bloei.

In de groeifase is het vooral belangrijk om de grond niet te nat te laten regenen. Vooral wietplanten in potten kunnen verzuipen als de grond te nat wordt door de regen. Hou het weerbericht in de gaten, en span een zeiltje met een elastiek over de pot zodat de aarde niet te nat regent tijdens periodes van aanhoudende regen.

In de bloeifase is regen zogezegd een grotere dreiging. Regenwater dat in de toppen sijpelt, kan niet altijd goed verdampen en voor rottende toppen zorgen. Een afdak boven de planten kan dan helpen. Mocht je geen mogelijkheid hebben om zo’n afdak te maken, plaats wietplanten dan tijdens regenbuien binnen als het even kan. Kan ook dat niet omdat je wietplanten in de volle grond staan of simpelweg te groot zijn, probeer de toppen dan na iedere regenbui zoveel mogelijk droog te schudden.

Wind

Wanneer wietplanten zo rond juli en augustus een flink formaat hebben bereikt, wordt ook wind een bedreiging. Hoewel een briesje perfect is voor wietplanten, kunnen zware takken gemakkelijk afbreken tijdens een zomerstorm.

Een bescheiden wietplant in een pot kun je beschermen door hem voor een storm in de luwte te plaatsen en met bamboestokken te verstevigen. Heb je echter een joekel in de volle grond staan, dan kun je beter klimnetten gebruiken. Span een stuk klimnet boven je plant en laat de toppen er doorheen groeien. Is je wietplant nog groter dan pak je hem simpelweg in met het klimnet.

Ongedierte

Hoewel ongedierte buiten niet snel tot een plaag zal uitgroeien, kunnen wietplanten er behoorlijk last van hebben. Jonge wietplanten vallen vaak ten prooi aan slakken, terwijl bloeiende autoflowers in juni, juli dikwijls onder de bladluizen komen te zitten.

Bestrijden van ongedierte is buiten ook wat lastiger dan binnen. Natuurlijke vijanden kun je proberen in te zetten en ook besproeien met neemolie is een optie. Slakken bestrijd je het best door je tuin op te ruimen, gras te maaien en onkruid te wieden. Je kunt ze ook vangen met bier of weren met koper.

Luizen vind je vaak op autoflowers die midden in de zomer bloeien. Probeer het te voorkomen door mierennesten te bestrijden. Mieren en bladluizen gaan namelijk vaak samen. Mieren zuigen de zoete stoffen die bladluizen afscheiden namelijk graag op. Ze dragen de bladluizen er zelfs voor je wietplanten in. Luizen houden niet van koud en nat, dus je kunt ze wellicht met koud water van je planten af proberen te sproeien, vergeet ook niet de onderkant van de bladeren, want daar houden bladluizen zich graag op.

Lieveheersbeestjes vangen en uitzetten is altijd een goed idee tegen een keur aan ongedierte, ze lusten van alles en hebben een enorme eetlust.

Tekorten / overschotten

Een wietplant groeit buiten als een speer, ze worden in de open lucht een stuk groter als binnen. Veel buitenkwekers maken dan ook de fout een te kleine pot te gebruiken. In een te kleine pot zit maar weinig voeding in de grond, en zal je wietplant snel vergelen en uiteindelijk verhongeren.

Door een mooie grote pot te kiezen voor je buitenwiet, of nog beter, je wietplant rechtstreeks in de grond te zetten voorkom je dat probleem. Zie je dat de bladeren toch vergelen, geef ze dan wat extra voeding. Gebruik bij voorkeur vaste voedingsstoffen zoals mestkorrels of bloed- of beendermeel.

Teveel voeding kan natuurlijk ook, vandaar dat je buiten het beste vaste meststoffen kunt gebruiken. Deze geven hun voeding langzaam aan de aarde af en spoelen bij de eerste de beste regenbui niet weg. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheden. Een wietplant die teveel voeding krijgt wordt in eerste instantie vaak onnatuurlijk donker van kleur en krijgt daarnaast vaak verbrande bladpunten.

Stuifmeel

Stuifmeel kan een vrouwelijke wietplant bevruchten, en daarmee de oogst flink verpesten. Een bevruchte wietplant steekt haar energie namelijk in haar zaad, en niet haar bloemen (toppen). Bronnen van stuifmeel zijn meestal een (eigen) mannelijke wietplant of een (eigen) hermafrodiete wietplant. Woon je in de buurt van een groot hennepveld, dan kun je bevruchting waarschijnlijk helemaal niet voorkomen.

Zorg dat je weet hoe je een mannelijke van een vrouwelijke wietplant kunt onderscheiden en hou bij de dames een scherp oogje in het zeil in verband met eventuele hermafrodieten.

Schimmels

Schimmels zijn altijd een bedreiging, maar voor buitenplanten voornamelijk aan het einde van de bloei wanneer de herfst voor de deur staat. In de openlucht bloeien wietplanten (niet-autoflowers) vanaf de helft van augustus, wanneer ook het weer op punt van omslaan staat. De nattige lucht en de kou zorgt dan snel voor schimmelende toppen.

Toprot is helaas nauwelijks door een afdak te voorkomen, je houdt daarmee weliswaar regendruppels tegen maar niet het vocht uit de lucht. De beste remedie tegen toprot is ofwel de bloeifase sneller in te laten gaan door middel van verduisteren, ofwel je wiet eerder te oogsten als dat nodig is.

Meeldauw is ook een geduchte vijand van wietplanten. Het ziet eruit als wit poeder op de bladeren. Heb je er last van dan kun je proberen het te bestrijden met een spray van een dl. magere melk, negen dl. water en een half theelepeltje zuiveringszout.

Hou toppen altijd goed in de gaten, trek zachtjes aan de blaadjes die eruit steken. Laten ze gemakkelijk los, buig je top dan open om te kijken of hij vanbinnen rot is. Toprot is bijna niet te bestrijden, oogsten is vaak je enige redding.

Mensen

Mensen? Ja, ook die vormen een grote bedreiging voor je buitenwiet, en dan met name die van het zeikerige vervelende soort, die met de blauwe pet en die met de neiging tot kleptomanie. Klagers, agenten en wietdieven dus.

Om dit soort mensen uit je tuin te weren kun je beter geen boobytraps aanleggen, das ook weer een beetje overdreven. Wat wel goed helpt is voor wietsoorten te kiezen die niet al te groot worden en in ieder geval onder de schutting van je tuin blijven. Er is sinds vorig jaar ook een wietsoort genaamd Frisian Duck te koop die niet op wiet lijkt, maar het wel is, de soort doet het ook nog eens uitstekend in het Hollandse klimaat.

[Openingsfoto: Monica Click, Shutterstock. Foto politie: Derrick Bergman, Gonzo Media]

The post Dit zijn de grootste bedreigingen voor wietplanten buiten appeared first on RollingStoned.nl.

Doe het zelf: compost thee voor buitenwiet

$
0
0

Nog even en dan gaan we weer lekker met z’n allen onze handen vuil maken voor onze buitenwietplanten. Een manier waarop dat uitstekend kan, is door het maken van compost thee. Wietplanten zijn er gek op, het is puur biologisch en heeft snel effect. De compost thee zelf heb je ook zo gemaakt. 

Het maken van je eigen compost thee heeft veel voordelen. Het is goedkoop, het stimuleert het bodemleven en voedt wietplanten en beschermt ze tegen ziektes. Het brouwen van een lekker bakkie – of emmertje – compost thee is echt makkelijk. Meer dan een grote emmer, een luchtpomp en wat goede compost – uit de winkel of eigen tuin – heb je niet nodig.

Compost verrijkt de aarde enorm. Hobbykwekers en professionele tuinders mixen dikwijls hun eigen aarde, waarbij compost of organische compost-producten zoals wormenmest of humus vaak vaste ingrediënten zijn. Kant en klare aardemengsels bevatten gewoonlijk overigens ook een deel van dit soort compost-meststoffen.

Bladvoeding en bescherming tegen ongedierte

Compost thee bevat een grote hoeveelheid macro-meststoffen die via de huidmondjes op de bladeren (stomata) kunnen worden opgenomen. Dit maakt compost-thee ook een uitstekende bladvoeding. In de compost-thee zitten daarnaast ook allerlei micro-organismen die op de bladeren een beschermende coating vormt tegen ongedierte.

Stap 1. Om compost thee te maken, heb je een grote (20 liter) emmer en een luchtpomp nodig. In aquariumwinkels kun je zulke pompen kopen. Koop een grote aquarium pomp, bevestig aan de slang een bruissteen en plaats die onderin de emmer.

Stap 2. Vul de emmer met schoon kraanwater en voeg hier 500 gram goede compost aan toe. Zorg ervoor dat de emmer en de pomp met bruissteen schoon zijn voor je begint en maak ze na afloop altijd goed schoon. Spoel eventuele zeepresten goed af en laat de pomp eerst een uurtje in schoon water bubbelen om de laatste zeepresten weg te krijgen. Probeer de watertemperatuur gelijk te houden aan de temperatuur van de compost, te grote temperatuurverschillen kunnen de bacteriën uit de compost doden.

Eventueel kun je een paar eetlepels melasse (blackstrap zonder zwavel) aan de mix toevoegen. Dit bevat extra suikers en extra bacteriën. Heb je geen melasse, dan kun je zelfs vruchtensap gebruiken, de suikers voeden de bacteriën in de thee.

Hoewel de compost direct in het water kan, vinden veel tuinders het gemakkelijker om dit eerst in een kaasdoek te knopen. Op die maner kun je het gemakkelijk eruit halen als de compost thee klaar is, als een soort theezakje.

Stap 3. Zet de pomp aan en laat hem 24 tot 36 uur pompen. Wanneer het begint te schuimen en een bruine kleur krijgt is het klaar voor gebruik. Je kunt ook ruiken wanneer het klaar is. Het krijgt dan een frisse geur van aarde. Laat de compost thee niet langer bubbelen dan nodig is, daar gaat het bacteriologische leven van dood.

Compost thee gebruiken

Compost thee kun je niet lang bewaren. Op een gegeven moment is de voeding uit de thee op en beginnen de bacteriën elkaar op te eten. Gebruik je compost thee dus zo snel mogelijk. Je kunt het als gietwater gebruiken of als een bladvoeding sproeien. De compost thee zorgt op die manier voor een dagenlange bescherming tegen ongedierte.

Een ander voordeel van compost thee, is dat je je planten er niet mee kunt overvoeden, dus geef zoveel je wilt. Je kunt wietplanten natuurlijk nog steeds wel verdrinken met compost thee dus wees ook weer niet al te scheutig, maar dat geldt ook voor gewoon water.

The post Doe het zelf: compost thee voor buitenwiet appeared first on RollingStoned.nl.


--- Article Removed ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article removed by member request. ***
***

Kush & Purple koken een wiet-diner

$
0
0

De zelfbenoemde wietdokters Kush en Purple nemen hun taken serieus. Nu alle planten gerooid zijn zoals dat heet, moet Tuinesië klaar gemaakt worden voor de winter zodat er volgend jaar weer vol gas buiten gekweekt kan worden. Maar eerst is het tijd voor een groots oogstfeest, en dat vieren de heren met een high wiet-diner.

Aan al het goede komt een eind helaas, maar we zijn er nog niet helemaal gelukkig. Je leest op dit moment namelijk het voorlaatste verslag van dokter Kush en dokter Purple over het heerlijke buitenwietseizoen van 2016. Waar we normaal gesproken onze groei en opbrengst bespreken, bereiden we deze week een lekker wiet-diner voor, stellen we onze boter en andere cannabis-infused recepten samen (van eigen oogst natuurlijk), maken we de tuin winterklaar én blikken we vooruit op het laatste verslag van de meest unieke strain die we dit jaar mochten telen: Cheesus!

Het was me de maandag wel, tijdens het schrijven van ons verslag vorige week… We zijn inmiddels weer een week verder en op de laatste knipwerkzaamheden na zit alles nu in kannen en kruiken. Op de lip brandt een Frisian Duck, de bessensmaak is aan, net als de verkwikkende filosofische high. Hoogste tijd voor een kort verslag over onze wietmaaltijd waarin we vertellen welke soorten we waarvoor gebruiken, en afsluiten met de handelingen die we hebben gedaan om de tuin winterklaar te maken.

We gebruiken een deel van de boter van de oogst van vorig jaar welke bestaat uit de combinatie van: 2/5e euforia, 1/5e Black domina, 1/5e early girl en 1/5e lavender. De boter is getrokken in knipresten en gruis. Daarnaast maken we nog een verse pan boter van de resten van dit jaar!

Wat staat op het menu?

  • Pompoensoep met wietboter van vorig jaar met knoflook stokbrood
  • Bladerdeeg bolletjes met spinazie, fetakaas en Cheesus
  • Een ovenschotel gekleurde wortels, paarse asperges, Frisian Duck en honingmarinade

We pauzeren met een wandeling voor we beginnen aan het hoofdgerecht…

  • Kalkoen met brandied cranberry, gevuld met gruis van de Black Afghani
  • Gepofte zoete truffel en paarse aardappel
  • Zalmfilet
  • Salade

We sluiten het diner in stijl af met een heerlijk high dessert

  • Appeltaart met wietboter en roomijs
  • Een kop warme chocolademelk met Polm van coffeeshop Kosbor in Maastricht

Hoe voegen we de cannabis toe?

De infusies worden gedaan door in de soep en op het brood de boter te doen Daarnaast gebruiken we bij de wortels een dressing gemaakt van honing, kleine wiettopjes en yoghurt. De wiet wordt verwarmd in de oven terwijl deze een paar uur in een marinade heeft gelegen. Vervolgens wordt de yoghurt toegevoegd waardoor de THC beter wordt opgenomen. De heerlijke kruidige smaak van de Frisian Duck zal hierin helemaal tot zijn recht komen, dat hopen we althans 😉

img_2287

Tussen al het werk in Kookanië door mag er natuurlijk gerookt worden. Hier een heerlijke AutoBrooklyn Sunrise wiet uit 2016

De kalkoen zal worden bereid op de normale manier, hier voegen we later naar wens een jus met wietboter aan toe. Voor de echte die hard zal zijn stukje kalkoen nog 10 minuten langer de oven in gaan, alwaar het op een lage temperatuur mag doorbakken in wietboter met een dressing van Frisian Duck en honing naar smaak. Ondertussen zal de vuurkorf ook op zijn einde zijn waardoor de gepofte aardappels, truffel aardappels en paarse aardappels een heerlijk krokant wiet-kruidenboter laagje hebben gekregen.

De appeltaart bakken we simpelweg door een deel van de gewone boter in het recept te vervangen met wietboter. En de chocolademelk zal een kleine 5 minuten moeten staan zodat de Polm de kans krijgt om op te lossen in het vet van de slagroom en de melk.

img_2483

Een greep uit de voorraad die Kush en Purple dit jaar flink hebben aangevuld.

Het winterklaar maken van Tuinesië

Het winterklaar maken van Tuinesië was een van de slimste en meest belangrijke taken. We hebben alle kuipen leeg gemaakt en de kluiten op een hoop gegooid. Deze zijn uit elkaar getrokken met een schep zodat de wortels rustig kunnen ontbinden. De aarde zal volgend jaar zijn tweede ronde draaien. Daarnaast zullen we wormen toevoegen vanaf februari/maart. De kas is gepoetst en alle plooien zijn uit het zijl gestreken. De bamboestokken zijn in de container gemikt net als de meeste takken. Volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen dus!

Volgende week: Lezen jullie ons laatste verslag over de voor ons beste strain van het jaar: Cheesus. Ook weten we dan eindelijk wat de definitieve opbrengst is, wij schrokken er wel van in positieve zin dan… Daarnaast laten we jullie foto’s zien van het cannabis-infused-thanksgiving diner, dat wordt dus een mooie update! Voor nu nog wat foto’s van een paar mooie buds, onze stash die we gebruiken en de potten waar onze buitenwiet 4 weken lang in heeft gecured. Tot dan!

The post Kush & Purple koken een wiet-diner appeared first on CNNBS.nl.

Cheesus & medic-eten in Tuinesië

$
0
0

Vaste RollingStoned lezers weten dat de buitenwiet-correspondenten Dr. Kush & Dr. Purple wekelijks een van hun gekweekte soorten uitgebreid evaluren nu de buitenwiet binnen is. Deze week bespreken ze hun, naar eigen zeggen beste soort de Cheesus onder het genot van het grote buitenwiet-diner van 2016.

Welkom bij het voorlaatste verslag vanuit Tuinesië. Een verslag dat in het teken staat van onze beste soort, de Cheesus. En niet te vergeten ons buitenwiet-diner waarover we vorige week al het nodige vertelden. Een verslag dat wederom bol zal staan van de foto’s. Draai ‘m dicht, steek ‘m op, en lees met ons mee!

Wietdiner

First things first, voordat we de Cheesus gaan aanbidden, eerst even wat vertellen over ons thanksgiving cannabis diner. We hebben heerlijk high gegeten. We begonnen met een Marokkaanse pompoensoep bereid door dokter Kush himself. De heerlijke soep zette al een aardige toon terwijl de joints de kamer blauw zetten. We zijn ontzettend stoned geweest. Zo stoned zelfs dat de enkele foto’s die we van de kalkoen, de stuffing en de wortels maakten, pikzwart zijn.

Wij hebben wel een geweldige avond gehad, de dosissen verschilden per persoon. Ik (Dr. Purple) heb persoonlijk 4 gangen met wiet gehad, als eerste heb ik de soep met een afgestreken eetlepel wietboter gehad. Deze kickte al na een halfuur goed in. Vervolgens heb ik bij mijn wortels een volgende eetlepel gegooid.

Links de vulling van de kalkoen, rechts de pompoensoep

Als side dish heb ik een chocomelk (niet te warm!!) verwarmd waarbij ik klontjes hasj heb gedaan. De suiker en de hasj in de chocomelk zorgde voor het nodige filosofische geouwehoer. Waarna we als kers op de taart nog een kom chocolade/slagroomijs hebben geserveerd. Hierin heb ik de dosis nog wat opgeschroefd. De wandeling naar huis was ontzettend relaxed, ik heb vervolgens nog tot een uur of 2 GTA gespeeld met een grijns op mijn gezicht. Om net als mijn tafelgenoten de dag erna f*cked up wakker te worden. Na een eitje met wat extra toverboter in de ochtend begon de zondag, ik moet zeggen dat ik nog nooit zo uitgerust en gemotiveerd ben wakker geworden de daaropvolgende maandagochtend!

Cheesus

Over naar de evaluatie van de Cheesus, wat ons betreft de mooiste plant van het jaar. Wij vinden haar zo goed, dat ze mee zou moeten doen aan een cannabis-cup!

img_2610

Parmezaanse cheese

De smaak van de Cheesus is bizar! Iedereen die haar tot nu toe heeft geproefd staat versteld, deze pot wordt het meest besnuffeld. De geur van deze zo goed als biologische dame is meer dan alleen een beetje kaas. Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze strain haar naam draagt: Cheesus!
De geur aan de plant heeft echt iets de parmezaanse kaas die we normaal over de pasta doen… een mystieke Blueberry achtige harsgeur blijft achter op je vingers, nadat je deze dame hebt aangeraakt.

De Cheesus in haar laatste levensuur, met de kas nog op de achtergrond.

De Cheesus in haar laatste levensuur, met de kas nog op de achtergrond.

Nu we een tweetal maanden verder zijn is de geur echter compleet veranderd. Net als een goede kaas moest ook deze dame eerst rijpen, de eerste lichting proeft op dit moment wat naar de fritos kaaschips voor degenen die deze kennen. Een goede snuif boven deze pot, doet meteen denken aan de oranje chipszak uit de jaren ’90. Wanneer ze gerookt wordt komt echter direct de Cheesy smaak zoals we hem kennen naar voren. Inmiddels zijn we erachter dat er op de achtergrond een aardbeien/bessensmaak te proeven valt..

Het effect

Cheesus had lang nodig om tot haar recht te komen. Maar is uiteindelijk onze favoriete soort van het jaar. We raden deze dan ook ten zeerste aan als je voor een speciale smaak gaat. De exclusieve soorten van Big Buddha Seeds zijn dus zeker de moeite waard. Dit is er een die je om de oren slaat met een geur waar je de schoenen van uitvallen. Naast de smaak is Cheesus perfect voor mijn ADHD; na een drukke werkdag schakel ik heerlijk af met deze dame, zonder slagvaardigheid te verliezen en met een grijns van oor tot oor. Het effect is cerebraal en narcotisch te noemen.

slagschipcheesus

Cheesus, het vlaggeschip van Kush en Purple.

De opbrengst + Cheesus in getallen

Die was in eerste instantie 136 gram. Dit omdat we een gedeelte aan de plant hebben laten afrijpen. In totaal kwamen we uit op 183 gram schone kaas. Dit is minder dan de 200 die we verwacht hadden, maar wij zijn er meer dan blij mee! Het gerijpte deel ligt nog langzaam te drogen maar we weten al dat ook dit deel een goddelijke geur en smaak gaat krijgen. De beste elementen van zowel de Big Budha Cheese alsook van de God Bud komen hier duidelijk samen in één fantastische plant.

Kweekgemak: 9 (voorsprong op de anderen)
Smaak: 9 (beste smaak)
Effect: 9,5 (heerlijke buzz)
Vorm: 8
Buitenkweek: 6 (wss niet resistent)
Kaskweek: 7 (makkelijk te bonsaien, past zich aan, als eerste rot)
Geur valt niet op bij kas-teelt
Reageert goed op toppen en fimmen
Potentiële cupwinnaar

The post Cheesus & medic-eten in Tuinesië appeared first on CNNBS.nl.

September: tips voor de buitenwiet

$
0
0

RollingStoned Top 50 # 44  Als we toch eens wisten hoe jullie wietplanten binnen erbij stonden. Dan wisten we het wel en schreven we elke dag kweektips en trucs op maat. Buiten is dat makkelijker want het seizoen is voor iedereen hetzelfde. Zo schreven we in september dit artikel vol met kweektips waar buitenkwekers op dat moment echt wat aan hadden. Dat dat gewaardeerd werd lieten jullie ons weten door het massaal de top 50 in te lezen. Hier zijn onze herfsttips voor buitenwiet nog eens, schrijf ze maar vast op voor de herfst van 2017!

Hoewel het weer dit jaar nog zo zacht is buiten dat je bijna niet zou denken dat de kalender over een dag of tien alweer oktober aangeeft, is het toch slim om je vast voor te bereiden op de laatste fase buiten. Het weer kan in Nederland en België immer snel omslaan. Septembertips voor de buitenwiet.

Het is dit jaar al een paar keer geschreven hier op RollingStoned; we maken een uitzonderlijk goed najaar mee en dat is geweldig voor wietplanten die buiten staan. De zomer van 2016 gaat ondanks het slechte begin ervan zelfs de boeken in als een van de warmste tien zomers ooit. Laten we voor iedere buitenkweker hopen dat het nog een maandje zo blijft, maar niet zonder je voor te bereiden natuurlijk.

De zomer van 2016 gaat ondanks het slechte begin ervan zelfs de boeken in als een van de warmste tien zomers ooit

Bloeitijd

De bloeiperiode is verreweg de belangrijkste periode voor wietplanten. Regent het veel en is het relatief koud tijdens de groeifase, dan komen wietplanten daar wel overheen. Regen en kou is tijdens de bloeifase echter funest en kunnen je oogst buiten flink verpesten. Maak nu dus zo veel mogelijk gebruik van de laatste zonnige dagen. Zorg dat je planten op mooie dagen lekker buiten staan en verplaats ze als het even kan een paar keer per dag zodat ze van iedere zonnestraal in je tuin profiteren. Hoe meer zon je wietplanten nu opvangen, hoe beter je oogst zal zijn.

Buienradar

Met al dat lekkere weer zou je bijna indutten. Toch is het belangrijk om alert te blijven op de komst van de eerste herfstbuien. Het weer kan binnen een dag omslaan en veel schade aanrichten bij grote bloeiende wietplanten. Het is een goed idee om de buienradar-app op je telefoon te installeren alsmede een weerbericht app zodat je snel op de hoogte bent wanneer het weer omslaat en adequaat kunt reageren.

Regen

Heb je monsterlijk grote planten staan in de volle grond, dan kun je die natuurlijk niet even binnen zetten wanneer het weer omslaat. Kijk eens of je eventueel een zeil boven dit soort planten kunt spannen om ze tegen de regen te beschermen. Wanneer je elastieken met haken gebruikt kun je zo’n zeil snel spannen en weer weghalen. Planten die in potten staan kun je tijdens regenachtige dagen binnen zetten, een goedkope plastic tuinkas is ideaal, het houdt regen tegen maar laat zonlicht wel door. Hebben je planten onverhoopt toch in een regenbui gestaan, dan kun je de toppen daarna even droog schudden om te voorkomen dat het water voor problemen met toprot zorgt.

buitenwiet2

Heb je monsterlijk grote planten staan in de volle grond, dan kun je die natuurlijk niet even binnen zetten wanneer het weer omslaat

Wanneer het regenachtige weer eenmaal is aangebroken dan doe je er ook goed aan om je toppen dagelijks te onderzoeken op toprot. Speur alle toppen goed na en trek hierbij ook even aan de blaadjes die eruit groeien. Wanneer een top namelijk rotte plekken heeft dan laten de blaadjes hier heel gemakkelijk los, gezonde bladeren trek je niet gemakkelijk uit een top. Merk je dat dat wel zo is buig je top dan op de plek open. een rotte plek is grijs en grauw. Knip de rotte plekken er meteen uit en gooi rotte toppen weg. Wees er klaar voor om snel te kunnen oogsten in geval van toprot.

Wees er klaar voor om snel te kunnen oogsten in geval van toprot

Wind

Wind kan ook voor problemen zorgen. Vooral grote planten met zware takken kunnen door hevige windstoten afbreken. Meestal gebeurd dit bij de oksels van grote takken of op Y-vertakkingen die door toppen ontstaan zijn. Bladeren kunnen ook kapot waaien tijdens een flinke najaarsstorm. Zet je potplanten tijdens een winderige dag op een beschutte plaats in je tuin en span een net rond planten die te groot zijn om te verplaatsen. Een paar stevige stokken in de grond prikken en je takken hieraan vastbinden kan ook voorkomen dat takken afbreken. Zijn takken alleen ingescheurd dan kun je ze vaak ook nog repareren door ze terug op hun plaats te zetten en stevig vast te binden en extra te verankeren in de grond met een stevige stok of een stuk tuingaas.

gebroken

Zijn takken ingescheurd dan kun je ze vaak nog repareren door ze terug op hun plaats te zetten en stevig vast te binden en extra te verankeren in de grond met een stevige stok of een stuk tuingaas.

Wietdieven

Nu je buitenwiet lekker in de bloei staat is het wellicht ook goed om eens na te denken over wietdieven die op de loer liggen. Je planten ruiken nu lekker en dat heeft een grote aantrekkingskracht op brutale dieven die overigens ook weten dat wietplanten buiten nu mooie toppen hebben. Niet dat we nu willen zeggen dat je allerlei gevaarlijke boobytraps moet aanleggen, maar het kan wellicht wel een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat je planten niet in het zicht staan. Zorg er ook voor dat je poortdeur op slot staat ’s nachts of zet je planten ’s nachts eventueel in de schuur waar dieven er niet bij kunnen. Er is niets zo vervelend dan op een ochtend erachter te komen dat je planten gejat zijn.

Oogsten

Goed, als je je voorbereid hebt op de komst van slecht najaarsweer en je bent er zeker van dat je planten voldoende beschermd zijn, dan kun je je voorzichtig gaan voorbereiden op de oogst. Geef je flesvoeding dan is het een goed idee om hier ook bij buitenwietplanten een week of twee, drie voor je geplande oogst mee te stoppen. Dit komt de smaak van je wiet ten goede en geeft de plant de kans om de laatste weken gewoon schoon water te drinken. Het bepalen van het oogstmoment is van tevoren alleen wat lastiger in te schatten bij een buitenplant. Soms ben je genoodzaakt om door bijvoorbeeld toprot snel te oogsten. Hulpmiddelen zijn de aangegeven oogstdatum op de verpakking van de zaden en de bekende indicatoren zoals kleur van de bloeiharen en de vergeling van schutbladeren. Hou je bij de buitenteelt echter niet keihard vast aan de kleur van de trichomen maar let vooral goed op het weer. Soms is een iets te vroeg geoogste wiet beter dan een verrotte oogst.

kniprot

Soms is een iets te vroeg geoogste wiet beter dan een verrotte oogst

The post September: tips voor de buitenwiet appeared first on CNNBS.nl.

Scrog je buitenwiet en oogst meer!

$
0
0

RollingStoned top 50 # 34 Niet alleen binnen kun je opbrengstverhogende kweektechnieken toepassen, maar ook buiten. Sterker nog, de buitenteelt leent zich er juist heel goed voor omdat wietplanten buiten heel lang groeien voordat de bloei in augustus zijn intrede doet. Aan het begin van het buitenwietseizoen van 2016 gaven we daarom deze tip over het scroggen onder de kweeklamp van moeder natuur. Neem hem nog maar eens ter harte, want nr. 34 in de RollingStoned top 50.

 

Scroggen is een geweldige kweektechniek die in de binnenteelt ontstaan is om meer efficiënter te kweken en meer wiet te kunnen oogsten per plant. Ook buitenwietplanten lenen zich goed voor de opbrengstverhogende kweektechniek. Scrog buiten en oogst méér van je vijf gedoogde wietplanten!

Het is eigenlijk vreemd dat scroggen nog geen standaard is onder buitenwietkwekers want juist wanneer je maar vijf planten mag kweken biedt de kweektechniek een manier om meer wiet te oogsten met een beperkt aantal planten. De lange groeifase die wietplanten buiten doormaken geeft je ontzettend veel tijd om een groot scrogrek vol te laten groeien voordat de bloeifase begint. Daarnaast zorgt het scroggen ervoor dat wietplanten laag blijven waardoor ze ook minder in het oog springen.

Voordelen van buiten scroggen

  • Meer toppen = meer wiet
  • Lage planten = onopvallend
  • Lage planten = gemakkelijker te verduisteren
  • Lange groeifase = veel tijd om te scroggen
tuingaas-0

tuingaas leent zich perfect voor scroggen

Scroggen

Scrog staat voor SCreen Of Green, want dat is wat je creëert, een groot rek vol groene toppen. Het draait bij het scroggen allemaal om de lichtval op de planten zo optimaal mogelijk te maken, zodat lager gelegen toppen zich net zo goed kunnen ontwikkelen als toppen bovenin de plant. Dit bereik je zoals gezegd dus door het plaatsen van een net of rek waar je de takken aan vastbindt zodat ze niet verticaal, maar horizontaal groeien. Het rek moet ongeveer een halve meter boven de plant zitten. Neem een rek met gaten van ongeveer 5 x 5 cm. Bij tuincentra verkopen ze van dat groene gaas dat vaak voor tuinhekjes gebruik wordt wat je prima kunt gebruiken als scrogrek. Aan een paar stokken in de grond kun je zo’n gaas gemakkelijk bevestigen.

Zodra de planten een hoogte van ongeveer 25 cm hebben bereikt, knip je de bovenste topjes eruit, wat ervoor zorgt dat de plant meer zijtakken gaat maken.  Op het moment dat de planten het scrogrek hebben bereikt begin je met het vastbinden. Bind de takken losjes vast zodat je ze niet beschadigt, elke beschadiging kost de plant namelijk energie om te herstellen en dat remt de groei af. Steeds wanneer een tak een centimeter of tien de hoogte in gegroeid is, bind je die aan het rek vast waardoor de takken horizontaal groeien in plaats van verticaal.

scrogged

Een gescrogte Kali Mist plant van buitenwiet-correspondent Steve

Wanneer je begint met het opbinden van de eerste takken, ga je ook aan de onderkant van de plant wat snoeien. Haal alle kleine zijtakjes aan de onderkant van de plant weg zodat ze hier geen energie meer aan verspilt. De plant kan nu al haar energie steken in de betere toppen, en omdat elke top nu in het volle licht staat, zul je bijna dubbel zoveel grote buds van de plant afhalen!

Scrog ze!

The post Scrog je buitenwiet en oogst meer! appeared first on CNNBS.nl.

3 Weken verduisteren = betere buitenwiet

$
0
0

RollingStoned Top 50 #6 Buitenwiet kweken is leuk om te doen en kost je bijna niets. De zon gaat voor niks op en een beetje wietplant groeit buiten al snel uit tot een monster van een meter of twee hoog. Er is eigenlijk maar één probleem aan buitenwiet en dat is het klimaat in de lage landen. Juist wanneer wietplanten buiten vol in bloei staan, slaat het weer om naar standje herfst waardoor je vaak veel te vroeg moet oogsten. De oplossing? 3 Weken verduisteren!

Vanwege de beroerde weersomstandigheden waaronder wietplanten in de lage landen buiten moeten afbloeien is het feitelijk onmogelijk om een ‘puur natuur’ wietje te kweken. Vele rassen kunnen in ons klimaat immers niet tot volle bloei komen of gaan te snel rotten. Maar daar is gelukkig wat aan te doen, ook bij niet-autoflowers en lang bloeiende sativasoorten.

De lage temperatuur in de maand oktober speelt een belangrijke rol, want juist in de laatste maand van de bloei moeten de planten overdag veel water kunnen verdampen. In de koude oktoberlucht (en eind september) kunnen de toppen vaak onvoldoende water verdampen waardoor er zelfs als het niet regent rot kan ontstaan. Bovendien zorgen lage temperaturen samen met de korter wordende dagen en afnemende lichtintensiteit ervoor dat de planten zich te langzaam ontwikkelen. Ook beginnen de planten veel meer blaadjes in de toppen aan te maken . Enorm veel knipwerk en buds die niet goed afgebloeid zijn is het resultaat.

Verduisteren

Wat kunnen we doen om deze problemen tegen te gaan? Wel, bijvoorbeeld een heel vroeg bloeiende soort kiezen en hopen dat ze inderdaad zo vroeg afbloeien. Of je zorgt ervoor dat de wietplanten al in de zomermaanden afbloeien, maar hoe doe je dat? In de maanden juli en augustus is het klimaat veel geschikter voor het afbloeien van cannabis. Door de planten veel eerder de bloei in te laten gaan hebben ze geen last van al die kou. De manier waarop dat het handigst kan, is een methode die we ook wel verduisteren noemen. Hierdoor kunnen we ook binnensoortjes buiten volledig afbloeien.

Door te verduisteren kunnen we zelfs echte binnensoorten, buiten volledig afbloeien

verduisteren2

Deze kweker heeft van wat latten en wat zeil een handige overkapping gemaakt om zijn planten mee te verduisteren

Drie weken verduisteren

Er zijn slechts een dikke 3 weken nodig waarin je de nachten kunstmatig verlengt, daarna kun je de natuur zijn gang weer laten gaan. Het is dan wel zaak om in de eerste week van juli te beginnen met het verduisteren. Zorg er in die 3 weken voor dat je plant(en) elke avond om 7 uur in het donker komen te staan, dus zet ze binnen of trek er gewoon een paar vuilniszakken overheen. Belangrijk is dat je dit doet tot het buiten donker is en niet langer . Ze kunnen dus om een uur of 11 in de avond gewoon weer naar buiten of je kunt de zakken er weer afhalen. Probeer dit ruim 3 weken lang elke dag te doen. Pas wel op! Wanneer je de zakken heel de nacht over de planten zou laten zitten dan wordt het supervochtig rond de plant en kunnen ze niet goed meer ademen. Rond de vierde dag van augustus kun je er mee stoppen en de inmiddels in de bloei geschoten planten zullen gewoon blijven doorbloeien ook al is het buiten nog langer dan 12 uur licht. 10 donkere uren of zelfs nog minder zijn al voldoende om het bloeiproces op gang te brengen.

buitenwiet2

In augustus beginnen de meeste planten op de buitenlichtcyclus al bloeihormonen aan te maken, doorgaan met verduisteren tot september heeft dus weinig zin en is onnodig moeilijk doen.

Velen zullen denken, ‘met deze methode worden mijn planten minder groot omdat de groei periode korter is’. Dat klopt, maar het levert veel betere wiet op waarvan ook de kwantiteit niet onder zal doen voor een plant die niet verduisterd is. Het afbloeien in de zomermaanden zorgt voor wiet die lijkt op de wiet die binnen onder de lampen vandaan gehaald zijn, met minder blad, en meer bud.

buitenwiet3

Bijna alle verkrijgbare rassen zullen de maand oktober nog nodig hebben om af te bloeien, en sommigen zelfs de maand november. In deze maanden is het klimaat in Nederland bijna nooit geschikt voor de bloei van cannabis, dus vandaar deze methode. Als je de mogelijkheden en de tijd er voor hebt, probeer deze manier van kweken buiten dan eens. Je zult nog gek staan kijken hoe goed buitenwiet kan worden!

Nog even een paar algemene opmerkingen over het verduisteren. Probeer de planten zo donker mogelijk te zetten. Hoe je dat doet maakt niet uit als er maar zo weinig mogelijk licht bijkomt. Natuurlijk kun je ook nog veel eerder in het seizoen beginnen met verduisteren, maar dan zal je het langer moeten volhouden.

The post 3 Weken verduisteren = betere buitenwiet appeared first on CNNBS.nl.

3 wietsoorten om buiten te kweken

$
0
0

Kun je ook maar moeilijk wachten tot de zomer komt en je buiten weer gratis en voor niets wietplanten kunt kweken? Verdiep je dan nu vast in een paar wietsoorten die geschikt zijn voor ons klimaat, een geslaagd buitenwiet-seizoen begint immers met een wietzaadje.

In Nederland en België buitenwiet kweken kan een hele uitdaging zijn. Wanneer de bloei namelijk tegen zijn einde loopt, slaat vaak ook het weer om. En omdat dikke toppen maar slecht combineren met nat herfstweer, is het belangrijk om een wietsoort te kiezen die past bij ons klimaat. De beste buitensoorten schieten snel in bloei, hebben een korte bloeifase en zijn goed tegen schimmels bestand. We zochten er drie voor je bij elkaar, het wordt een mooie zomer!

Voordat we overgaan tot de drie wietsoorten voor buiten, even wat over de mogelijkheden die je als buitenkweker in de lage landen hebt om het natte najaar te omzeilen.

Eén van de drie opties die je hebt is dus om aan de slag te gaan met een snel en kort bloeiende, schimmel bestendige wietsoort zoals we hieronder voorstellen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een autoflower wietsoort te gebruiken. Deze planten bloeien automatisch na een paar weken waardoor ze al in juli klaar zijn voor de oogst. Autoflowers blijven meestal wel wat kleiner, en leveren daardoor minder wiet op.

De laatste optie is om je wietplanten tijdig te verduisteren. Dat kost je wel wat moeite, maar daardoor kun je in principe wel iedere wietsoort buiten kweken die je wil.

1. Hollands Hope

Hollands Hope is een klassieke Nederlandse buitenwiet die al jaren steevast in tuinen in de lage landen te vinden is. Zelfs in een natte, regenachtige zomer brengt deze wietsoort hoop, want ze is zeer goed bestand tegen schimmels en bloeit gemakkelijk en snel. De indica brengt potente wiet, en gaat lekker vroeg in bloei zodat je eind september meestal al kunt oogsten. Hollands Hope wordt niet monsterlijk groot, maar levert je wel een uitstekende oogst op, zeker wanneer je haar direct in de volle grond zet. De bloei begint rond augustus en duurt op zijn hoogst 60 dagen. Een verpakking van 10 originele Sensi Seeds zaden kost 37,99 euro.

2. Frisian Duck

Frisian Duck werd pas één jaar geleden door het Nederlandse zadenbedrijf Dutch Passion gelanceerd, en heeft zich in dat jaar uitstekend bewezen als geschikte buitenwietsoort. Naast een prima schimmel bestendige en vroegbloeiende wietsoort, is Frisian Duck ook nog eens opmerkelijk discreet. Haar bladeren zien er niet uit als wietbladeren maar hebben met elkaar vergroeide bladvingers, zoals de tenen van een eendenpoot, je zou er straal aan voorbij lopen. Frisian Duck krijgt prachtige paarse toppen en levert in acht weken een heerlijke en bovengemiddeld grote oogst op. Een verpakking van 10 originele Dutch Passion zaden kost 75 euro.

3. Biddy Early

Bestaan er ook cupwinnaars voor buiten? Jawel hoor, Biddy Early van Serious Seeds. De soort die door Gerrit van Magus Genetics speciaal voor het koude en vochtige klimaat van de lage landen werd ontwikkeld heeft al 4 cannabis cups vergaard, en zelfs binnen gekweekte sativa’s moesten het tegen Biddy Early afleggen. Biddy Early is een F1 hybride met hybride groeikracht. In de volle grond kan ze gemakkelijk 2 meter hoog worden. Ze is snel af te bloeien en goed bestand tegen schimmels. Dit is een goede beginnersplant maar levert professionele oogsten op, Serious noemt haar hun startersmodel. De planten kunnen prachtig paars kleuren als gevolg van koude weersomstandigheden. Een verpakking van 11 reguliere zaden, of 6 gefeminiseerde zaden kost 35 euro.

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]

The post 3 wietsoorten om buiten te kweken appeared first on CNNBS.nl.


Haal de zomer in huis en start nu vast met je buitenwiet

$
0
0

Het buitenwietvirus eenmaal te pakken, begint het ieder jaar steeds vroeger te kriebelen. Degenen die hier erg veel last van hebben, kunnen nu vast binnen beginnen met hun buitenwiet. Om vijf stekken klaar te hebben wanneer het seizoen echt begint, of om het seizoen met extra grote planten te beginnen.

Je bent natuurlijk al weken aan het nadenken over de soorten die je dit jaar in je tuin zal zetten. Geef het maar toe, je bent er allang uit, maar eigenlijk kun je gewoon niet wachten tot het zover is. Begrijpen we, daarom zullen we je uitleggen wat je nu vast kunt doen om straks met een vliegende start te beginnen.

Grond bewerken

Wanneer je over een tuin beschikt, dan doe je er goed aan om nu alvast een paar mooie grote kuilen te graven. De aarde die daaruit komt kun je verrijken met wat natuurlijke meststoffen zoals kippenmestkorrels, bloedmeel, nuttige schimmels en bacteriën en krantensnippers en gemaaid gras. Krantensnippers en gemaaid gras? Jawel, want dat trekt wormen aan en wormenpoep is uitstekende plantenvoeding.

Maak de aarde in je tuin vast zomerklaar 😉 Foto: photowind, Shutterstock

Maak het aardemengsel nu vast klaar, woel het los en luchtig en stop het terug in de grond om het bodemleven haar werk te laten doen. Aan het begin van april kun je de aarde dan nog eens goed omscheppen en er wat klaver op zaaien. Klaver neemt namelijk stikstof uit de lucht op, en geeft die af aan de bodem. Wietplanten zijn gek op stikstof!

Klaver neemt stikstof uit de lucht op, en geeft die af aan de bodem. Wietplanten zijn gek op stikstof!

Halverwege mei is het buiten warm genoeg voor je wietplanten, en dan heb jij daar de perfecte bodem voor ze gecreëerd. Los, luchtig, vol met voeding en wemelend van het bodemleven! Kweek je liever in potten, dan schep je de aarde simpelweg daarin over, no worries.

Binnen voorgroeien

Als je een bescheiden T-Neon. kweeklamp hebt, en een schakelklokje, dan kun je nu ook vast beginnen met de buitenkweek. Je zou bijvoorbeeld alvast je zaden kunnen ontkiemen en laten groeien onder een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker. Zo heb je in april al wietplanten van drie maanden oud en een enorme voorsprong op de rest van Nederwietland.

Een T-Neon spaarlamp, verbruikt weinig en is een prima surrogaatzon zolang het buiten nog te koud is voor planten.

Ook is er in die drie maanden tijd genoeg om de planten ruimschoots te trainen zodat je de zomer met mooie bossige struiken kunt beginnen. Maar door nu vast een wietplant te ontkiemen kun je je ook geld besparen of nu eens met regulier zaad aan de gang in plaats van gefeminiseerd zaad te werken.

Stekken

Wanneer je namelijk nu binnen met een paar planten begint, is er tijd genoeg om daar stekken van te nemen en zo uit te vogelen welke mannelijk en welke planten vrouwelijk zijn. Kies je mooiste vrouwelijke exemplaar om stekken van te nemen. Deze stekken ga je uiteindelijk buiten kweken dit jaar.

Het voordeel van het buitenwietseizoen met grote wietplanten starten, is dat ze dan niet heel lang meer hoeven te groeien om veel wiet op te leveren. Wanneer je er de moeite voor over hebt, dan kun je je wietplanten rond begin juni dagelijks verduisteren en kun je halverwege augustus al oogsten!

Wietplanten met een groei-voorsprong, kun je in juni al verduisteren voor een topoogst in augustus!

Je leest het; het duurt dan misschien nog even voordat het buitenwietseizoen écht van start gaat, maar er is nu al van alles te doen. Het leukste is natuurlijk om nu al zaden te laten ontkiemen zodat jij in ieder geval alvast buitenwiet aan het kweken bent.

The post Haal de zomer in huis en start nu vast met je buitenwiet appeared first on CNNBS.nl.

RollingStoned buitenkweek-kalender 2017. Alsjeblieft!

$
0
0

Het echte buitenwiet-seizoen begint pas na ijsheiligen, maar ook nu kun je al buitenkweek-werkzaamheden uitvoeren. Om antwoord te geven op de vraag wat je verder op welk moment van de zomer kunt doen, maakten we deze RollingStoned buitenkweek-kalender 2017. Mét daglengtes en gemiddelde temperaturen, alsjeblieft!

We weten niet hoe het met jou zit, maar bij ons gieren de buitenwietkriebels al door ons lijf. Het duurt nog even voor het weer voorjaar is, maar je kunt nu vast de nodige voorbereidingen treffen om de zomer van 2017 met een groot oogstfeest te kunnen afsluiten. Deze eerste RollingStoned buitenkweek-kalender loopt dan ook van februari tot het einde van oktober, doe er je voordeel mee.

Februari

Daglengte: 9:04 uur – 10:47 uur • Gemiddelde temperatuur: 2,5 graden
  • Februari: Wietzaden uitkiezen en bestellen.
  • Februari: Wie zelf stekken voor buitenwietplanten wil maken kan nu binnen onder kunstlicht een moederplant opkweken.
  • Februari: Buiten kan de grond voorbewerkt worden. Losscheppen, mestkorrels mengen en wormen en compost toevoegen.

Maart

Daglengte: 10:51 uur – 12:53 uur • Gemiddelde temperatuur: 4,7 graden
  • Maart: Wietzaden bestellen.
  • Maart: Laatste kans om binnen een moederplant te zaaien voor stekken.
  • Eind maart: De allereerste wietplanten kunnen binnen worden ontkiemd op een zonnige plaats op de vensterbank. Let wel op want de dagen duren nog kort, verleng de dagen een paar uur met extra kunstlicht (bijvoorbeeld een spaarlamp) zodat wietplanten niet meteen gaan bloeien.

Eind maart, de allereerste zaden kunnen binnen worden ontkiemd, licht nog wel bij met kunstlicht want de dagen duren nog net iets te kort.

April

Daglengte: 12:57 uur – 14:51 uur • Gemiddelde temperatuur: 8,2 graden
  • April: Stekken maken van moederplanten.
  • 16/17 April: Dagen duren vanaf nu langer dan 14 uur, lang genoeg voor wietplanten om in de groeifase te blijven zonder hulp van kunstlicht.
  • Tweede helft van april: Wietzaden kunnen binnen voor het raam ontkiemen en voorgroeien.
  • Eind april: Wie het risico op nachtvorst durft te nemen, kan de eerste wietplanten vast buiten zetten.

Mei

Daglengte: 14:54 uur – 16:23 uur • Gemiddelde temperatuur: 12,3 graden
  • Begin mei: Wie het risico op nachtvorst durft te nemen, kan de eerste wietplanten vast buiten zetten.
  • 11 t/m 15 mei: IJsheiligen, na deze dagen is de kans op nachtvorst nihil, wietplanten kunnen veilig naar buiten.
  • Tweede helft van mei: Dit is hét moment om autoflower wietzaden te laten ontkiemen, eenmaal in het zaailing-stadium mogen ze buiten gezet worden. Wanneer je autoflowers nu zaait, groeien en bloeien ze in de drie mooiste maanden van het jaar. Halverwege augustus zullen ze ongeveer klaar zijn.

Juni

Daglengte: 16:25 uur – 16:41 uur • Gemiddelde temperatuur: 15,2 graden
  • Langste dagen van het jaar: 18 t/m 24 juni – 16:45 uur licht per dag
  • Juni: Autoflower wietplanten groeien explosief snel en ontwikkelen hun eerste bloeiverschijnselen. Niet-autoflowers genieten volop van de warmer wordende temperatuur en worden in juni snel groter.

Halverwege augustus zijn autoflowers die in mei zijn gezaaid, klaar voor de oogst. Foto: Auto Duck (Dutch-Passion)

Juli

Daglengte: 16:40 uur – 15:31 uur • Gemiddelde temperatuur: 16,9 graden
  • Juli: Autoflower wietplanten krijgen steeds dikkere bloemtrossen. Vroeg bloeiende niet-autoflowers laten hun eerste bloeiharen zien. Gebruikte je regulier (niet gefeminiseerd) wietzaad, let dan vanaf nu goed op de oksels van de zijtakken van je wietplanten om eventuele mannelijke planten snel te herkennen. Bij vrouwelijke planten groeien hier druppelvormige zaadzakjes met daaruit twee witte draden. Mannelijke wietplanten krijgen op dezelfde plek bloemknoppen, deze zien eruit als balletjes op korte dunne steeltjes.

Augustus

Daglengte: 15:28 uur – 13:37 uur • Gemiddelde temperatuur: 16,7 graden
  • Tweede week van augustus: Autoflowers die in de tweede week van mei zijn ontkiemd zijn nu ongeveer klaar om geoogst te worden. Tijd om ze te knippen en ondersteboven in het donker te laten drogen. Droog bij kamertemperatuur, zonder het proces te versnellen. Het drogen duurt een dag of tien en is klaar wanneer takjes met een knak breken wanneer je ze buigt.
  • 27 Augustus: De dagen duren nog maar 13:53 uur, niet-autoflowers beginnen ongeveer nu aan hun bloeifase.

September

Daglengte: 13:34 uur – 11:37 uur • Gemiddelde temperatuur: 14,2 graden
  • September: Fotoperiode wietplanten (niet autoflowers dus) krijgen steeds meer bloeiharen en vormen toppen. Hou je wietplanten bij regenachtig weer zo droog mogelijk. Een afdak dat je kunt weghalen of een droge binnenplek is aan te raden. Denk ook aan winderige dagen en verstevig wietplanten met een net of stevige bamboestokken.
  • 21 September: Officieel begin van de herfst.

Eind september, begin oktober: wietplanten staan volop in bloei, kijk uit met nat herfstweer. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Oktober

Daglengte: 11:33 uur – 9:36 uur • Gemiddelde temperatuur: 10 graden
  • Oktober: Het is herfst en de meeste buitenwiet staat volop in bloei. Een combinatie die in de lage landen vaak voor budrot (toprot) zorgt. Wees hierop bedacht, vooral als het een nat en koud najaar is. Als je toprot ziet kun je meestal beter direct oogsten. Beter iets te vroeg geoogst dan je oogst verliezen aan budrot.

Dat is hem, de RollingStoned buitenwiet-kalender van 2017. Het kan natuurlijk zijn dat we bepaalde buitenwiet-handelingen of belangrijke datums zijn vergeten. Schroom vooral niet om ze hieronder in de comments te zetten, dan voegen we ze erbij zodat deze buitenwiet-kalender steeds vollediger wordt. Het wordt zeker en vast, een heerlijke zomer!

[Openingsbeeld: Golden Sikorka, OpenRangeStock, Shutterstock]

The post RollingStoned buitenkweek-kalender 2017. Alsjeblieft! appeared first on CNNBS.nl.

10 grote en kleine wiettuinen ter inspiratie

$
0
0

Nog even wachten en dan kunnen we weer buiten wiet kweken. Heerlijke cannabis, puur natuur en gratis gegroeid door moeder natuur. Ter inspiratie zochten we vast 10 grote en kleine wiettuinen voor je bij elkaar. Hoe gaat jouw tuin er dit buitenwietseizoen uitzien?

Buiten wiet kweken kan in allerlei formaten en op verschillende manieren. Je kunt het groot aanpakken en in de volle grond kweken, maar als je wat bescheidener bent zet je wat autoflowers in potten op het balkon. Hoe je ook van plan bent te kweken dit jaar, denk er van tevoren even over na. Hier zijn in ieder geval 10 mooie buitentuinen om vast ideeën op te doen.

Heb je veel ruimte en ga je voor veel planten, leg dan nette paadjes aan tussen de planten. Zo kun je er goed bij voor de dagelijkse verzorging.

Ook een kleine wiettuin kan prachtig zijn. Reken er met een tuintje zoals deze trouwens maar op dat die wietplant nog groter zal worden als je denkt. De wietplant staat in de volle grond, en zal dus nagenoeg onbeperkt kunnen groeien.

Vierkante kisten zonder bodem geven je planten de perfecte fundering. De verhoging zorgt ervoor dat je wietplanten nooit te nat komen te staan en brengt zuurstof bij de wortels.

Akkertje leegstaan? Dan kweek je toch gewoon wat groter? Moet je in de lage landen alleen wel over een flink paar ballen beschikken helaas.

Nog een voorbeeld van een keurige kaskweek. Aan de buitenkant groeien de tomaten terwijl de wietplanten mooi verdekt opgesteld staan in het midden van de kas. Ook deze planten zullen nog wel flink groter geworden zijn!

Of dit een guerrilla kweek is weten we niet, maar mooi staan de planten er wel bij in ieder geval. Heb je ook een eigen bos met een open plek? Zet die dan gewoon vol met wiet, waarom niet?

Wie vroeg in het voorjaar zaait, kan aan het einde van de zomer op monsters van planten zoals deze rekenen. Wel goed verstevigen want hoge bomen vangen veel wind!

Ook vanuit de lucht zien wietplanten er mooi uit, dus let op met overvliegende politiedrones

[Openingsfoto: TOM KAROLA, Shutterstock. Foto’s wiettuinen Shutterstock (v.b.n.o.): Tom Karola, King Dragon, banedeki, mikeledray, mikeledray, SEASTOCK, Artazum, Canna Obscura, Canna Obscura, SEASTOCK]

The post 10 grote en kleine wiettuinen ter inspiratie appeared first on CNNBS.nl.

Cool, een uitklapkas voor een warm klimaat én om te verduisteren

$
0
0

Een kas is handig voor wietplanten die buiten staan. Hij beschermt ze tegen zware regen en wind, en zorgt voor een tropisch klimaat met een verhoogde luchtvochtigheid. Op warme dagen kun je wietplanten echter beter buiten de kas plaatsen voor meer licht. Ook een hoge luchtvochtigheid is niet tijdens de hele cyclus gewenst. Een uitklapkas biedt uitkomst, ook om makkelijk mee te verduisteren. Zo maak je er een.

Wat is nog beter dan een kas voor wietplanten? Juist, een kas die je op zonnige dagen weg kunt klappen, en een die je halverwege de zomer ook nog eens kunt gebruiken om je wietplanten gemakkelijk mee te verduisteren. Je maakt hem van wat PVC buizen en kasfolie en plaatst hem tegen een muur of schutting op een zonnige plaats in je tuin.

Een uitklapbare kas maken

Het maken van een uitklapbare kas is niet moeilijk en superhandig. Hij is licht van gewicht maar toch sterk genoeg om je planten tegen wind en regen te beschermen wanneer dat nodig is. De kas krijgt een oppervlakte van 3 bij 2 meter, maar je kunt de maten natuurlijk ook zelf aanpassen. Zeker wanneer je je uitklapkas tegen een shutting gaat plaatsen is 2 meter waarschijnlijk te hoog. Het kost je ongeveer 2 uur tijd om te bouwen, dus een perfect klusje voor een zonnige voorjaarsmiddag.

Wat heb je nodig?

Om het geraamte van een uitklapkas mee te maken, heb je PVC buizen nodig en koppelstukken die daarop passen. Kies niet de goedkoopste gele PVC pijpen die voor elektra kabels gebruikt worden, maar de wat dikkere afvoerbuizen met een dikte van ongeveer 2 tot 3 centimeter.

  • 4 PVC buizen van 3 meter lang
  • 6 PVC buizen van 2 meter lang
  • 6 passende hoekstukken
  • 6 passende T-stukken
  • 4 buisklemmen voor bevestiging aan de muur
  • +/- 6 meter kasfolie van 3 meter breed
  • Tie wraps
  • PVC-lijm

Oké, aan de slag! De uitklapkas bestaat uit drie frames van ongeveer 2 x 3 meter die in en uitklappen als een markies. De drie frames zijn steeds een paar centimeter smaller omdat ze aan de onderkant een T-stuk hebben dat als scharnier functioneert. We maken eerst het grootste frame dat tegen de muur aan komt.

Met simpele T-stukken kun je het scharnierpunt van je uitklapkas maken.

Neem een van de PVC buizen van 3 meter en lijm aan beide uiteinden een hoekstuk. Lijm daaraan twee stukken PVC buis van 2 meter lengte zodat je een rechthoekig frame overhoudt dat aan één zijde nog open is. Lijm aan de twee open uiteindes van het frame alvast een T-stuk, maar laat de laatste 3-meter buis nog even weg.

Neem nu de laatste 3 meter lange buis waarmee je het frame compleet gaat maken, en schuif daar vier T-stukken overheen. De T-stukken moeten vrij over de buis kunnen schuiven en draaien, dus je moet wellicht even op zoek naar een grotere maat. Lijm de buis met de vier losse T-stukken eromheen geschoven, nu vast, zodat het eerste frame klaar is.

Nu ga je de andere twee frames maken. Dat doe je door eerst in ieder van de vrij schuivende T-stukken, een stuk PVC buis van 2 meter te lijmen. Op ieder van deze vier buizen lijm je vervolgens weer een hoekstuk. Nu kun je de frames met elkaar verbinden met de laatste PVC buizen. Je moet deze wel even met een ijzerzaag inkorten, want ze moeten de lengte van twee T-stukken korter zijn om te passen.

Wanneer je alles zo in elkaar hebt gezet, heb je drie scharnierende frames. Het is nu tijd om het kasfolie te spannen. Zet de frames vast even tegen een muur in een hoek van 90 graden, maar bevestig het nog niet. Houd het middelste frame op 45 graden midden tussen de andere frames in op zijn plaats met een stuk touw. Het kasfolie bevestigen gaat gemakkelijk met behulp van de tie wraps die je door het zeil heen prikt. Verstevig het zeil daarna op deze plekken met een stuk duct tape.

Het handigst is om het dak uit één stuk folie te maken, en later de zijkanten te bevestigen. Met duct-tape, tie-wraps en een schaar kom je een heel eind. Als het goed is heb je nu een uitklapkas klaar die er ongeveer zo uitziet als op de foto hieronder.

Rest je alleen nog het bevestigen van je uitklapkas tegen de muur of schutting. Dit doe je met de vier buisklemmen. Plaats er twee aan de bovenbuis en een aan iedere verticale buis. Wanneer het tijd wordt om de planten te verduisteren, kun je het zeil vervangen voor zwart wit folie (witte kant naar buiten). Nu hoef je het alleen maar dagelijks op tijd neer te klappen.

 

The post Cool, een uitklapkas voor een warm klimaat én om te verduisteren appeared first on CNNBS.nl.

Deze videoserie leert je hoe je topkwaliteit wiet kweekt in een kas

$
0
0

Met oog op het aankomende voorjaar, schotelen we je een heuse kweekcursus videoserie voor. Niet één enkel onderwerp dus, maar een serie waarin alles behandeld wordt wat je moet weten om topkwaliteit wiet in een kas te kweken. De eerste video hierboven gaat over het kiezen van een geschikte locatie voor je kas, en de benodigde kweekspullen.

Video #2: Verpotten van stekken

Nadat je in het eerste deel hebt gezien waar je je kas het beste kunt opstellen en welke spullen je nodig hebt, vervolgt de serie met het verpotten van stekken. In de video worden stekken gebruikt, maar het verpotten werkt natuurlijk helemaal hetzelfde met zaailingen:

Video #3: Lichtschema’s voor de groei- en bloeifase

Je hebt er misschien zelf niet aan gedacht, maar ook in een kas kun je wietplanten een extra boost geven door ze bij te schijnen met kunstlicht. Dat is uiteraard optioneel, maar zeker een goede tip. Verder leer je in dit derde deel alles over lichtschema’s en hoe je wietplanten in een kas kunt verduisteren.

Video #4: pH-waarde, bewateren en de eerste voedingsbeurt

Video #4 is vooralsnog het laatste deel van deze online videocursus wiet kweken in een kas. Het gaat over het belang van de juiste pH-waarde, het bewateren van je wietplanten en het geven van de eerste plantenvoeding. Benieuwd naar het vervolg van deze videoserie? Hou het kanaal van GreenBox Grown dan scherp in de gaten.

The post Deze videoserie leert je hoe je topkwaliteit wiet kweekt in een kas appeared first on CNNBS.nl.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live