Quantcast
Channel: BUITENWIET – CNNBS.nl
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Tropische biodiversiteit & de eerste oogst van Tuinesië

$
0
0

Verse update met het laatste nieuws uit Tuinesië. Terwijl de 33 graden zelfs in de schaduw werd aangetikt, staan de wietplanten gewoon in de kas, zij het in de half-open variant. De planten hebben genoten van de warmte en de eerste oogst is zelfs al een feit!

Hallo herboristen, nudisten en andere tuinmensen 😉 We vallen maar meteen met de deur in huis met een lekkere foto van de Church die zichtbaar geniet van de verkoelende luchtstroom in onze half open kas. Het is de afgelopen dagen heerlijk warm geweest hier in Tuinesië, en dat heeft de planten veel goeds gedaan. We hebben zelfs onze autoflowers al kunnen oogsten.

De Church steekt haar hoofd onder de opengeklapte kas om een luchtje te scheppen.

Autoflowers

Hoewel het echte buitenkweken pas in mei begonnen is, zaten we drie maanden geleden ook niet stil. Toen hebben we namelijk al een aantal autoflowers van Dutch Passion laten ontkiemen. Wat we toen echter niet wisten, is dat het drie wel heel uiteenlopende autoflowers waren. Qua uiterlijk in ieder geval, want de dames zien er behoorlijk verschillend uit. Vandaag zetten we de schaar erin en we verwachten dan ook over een kleine 2 tot 3 weken de eerste potten van het jaar gevuld te hebben.

Bud swelling

Een paar weken terug lazen we op CNNBS over bud swelling. Nieuwsgierig als we zijn, hebben we deze methode vrijwel direct toegepast. En wat bleek? De toppen zijn verbazingwekkend genoeg geëxplodeerd! Jammer alleen dat er een klein beetje rot boven in de auto night queen ontstond. Dit kleine plukje is ontstaan door het toepassen van dtechniek, en levert ons een paar te vroeg geoogste grammen op die vanavond de eerste joint van het seizoen zullen vullen.

OG Kush Autoflower

Hierboven zie je de drie geoogste autoflowers, Think Big (Dutch Passion), Auto Night Queen (Dutch Passion) en OG Kush Autoflower (Dinafem). De plantjes zijn niet heel groot geworden, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat we ze zo vroeg in het seizoen zaaiden. Van de drie is de Think Big opmerkelijk genoeg het kleinste gebleven. Het was ook onze snelste zaailing, ze kwam als eerste boven de grond.

De Auto Night Queen heeft het van de drie autoflowers het best gedaan. Ze heeft het mooiste uiterlijk en is daarmee een echte koningin. Haar bladeren zijn stevig en haar stammen sterk. Dit was ook de plant waar we de bud swelling techniek op hebben toegepast. Ze heeft veel trichomen en een mooie gelijkmatige bloei. Een van de beste autoflowers tot nu toe, wat ons betreft.

De laatste autoflower die we oogstten was de OG Kush Autoflower van Dinafem. Het betreft een hybride met een sativa dominant uiterlijk. Ze heeft die typische sterke Kush-geur waar zoveel cannabisliefhebbers gek op zijn. Deze hebben we een maand later gezaaid dan de Auto Night Queen en de Think Big.

Stand van zaden

Ook in de rest van Tuinesië floreren de planten enorm. We hebben eigenlijk nog nooit zo een goede start gehad zelfs. De voedingstoffen in combinatie met de heilzame bacteriën van Great White zorgen voor zichtbare resultaten. Het toppen werkt beter dan voorgaande jaren, en het herstel erna gaat pijlsnel. Als kers op de taart hebben de wortels zich gestrekt en inmiddels ook de randen van de Smart Pots bereikt.

Het air prunen (automatische wortelsnoei in Smart Pots) begint nu langzaamaan plaats te vinden, waardoor de dames aanzienlijk voller worden dan in een gewone plastic pot. We stellen met liefde de eerste twee van de vier planten die het uiteindelijk tot een plek in de kas schopten, aan jullie voor: Night Queen en Violetta.

  • Night Queen
  • 30 liter Smart Pot
  • 95% indica, 5% sativa
  • Klassieker, hardcore body high, gigantische bladeren.
  • Reden: omdat we echte fans zijn van deze heerlijke Kush, en het de beste van 5 Night Queen zusjes bleek.
  • Violetta
  • 30 liter Smart Pot
  • Purple Malawi x Purple Chitral Kush
  • Sativa dominante hybride
  • Diep paarse kleur
  • Reden: Dit zaad zat verstopt in de meest paarse top ik ooit zag, gekregen van het ACE Seeds team in het eerste uur op Spannabis in Barcelona. Vervolgens heeft ze vier dagen in mijn borstzak meegelift in mijn borstzak om bij thuiskomst direct geplant te worden in de aarde van Plagron.

Biodiversiteit in Tuinesië

Om de tuin dit jaar naar een hoger niveau te tillen, hebben we met de Buddy Packs van Zamnesia een heuse start gemaakt in de combinatieteelt. De Buddy Packs bevatten namelijk zaden van andere plantensoorten die een beschermende of anderzijds goede werking hebben wanneer je ze bij je wietplanten kweekt.

Een aantal weken geleden hebben we de Buddy Packs uitgestrooid en het resultaat mag er zijn. Op deze manier wapenen wij niet de plant of kas, maar laten we de tuin zichzelf bewapenen tegen bijvoorbeeld ongedierte. De verschillende planten, bloemen en kruiden zorgen ervoor dat je planten zullen gedijen als nooit tevoren. En ze zien er ook nog eens geweldig uit! Combinatieteelt is:

  • Preventief handelen tegen ziektes en beestjes
  • Een goede geurbestrijding buiten
  • Een symbiose tussen wietplanten en andere planten
  • Een goede manier om je tuin te camoufleren en af te bakenen

Combinatietip! Zoek goed uit waar je de verschillende combinatieplanten neerzet. Sommigen planten schrikken ongedierte af terwijl andere gewassen juist insecten aantrekken om ze zo bij je wietplanten weg te lokken.

Ode aan Prodigy (Mobb Deep)

De plaat van de maand is er een waar al heel wat blunts, joints en spliffs op gerookt zijn. Een eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Prodigy van Mobb Deep en een classic die ook tijdens onze werkzaamheden regelmatig door de tuin knalt. Komt ie!

The post Tropische biodiversiteit & de eerste oogst van Tuinesië appeared first on CNNBS.nl.


Kweek je allergrootste autoflower

$
0
0

Autoflowers zijn verdomd handige wietplanten. Zeker voor buitenkwekers bieden ze uitkomst, want door de korte cyclus heb je geen last van toprot en kun je je wiet buiten volledig laten afrijpen. Enig minpuntje is wel dat het niet de allergrootste planten zijn, maar daar kun je gelukkig wat aan doen.

Wie tegenwoordig buitenwiet wil kweken, heeft het toch maar een stuk makkelijker dan vroeger. Voor mannelijke wietplanten hoef je met gefeminiseerd zaad niet meer bang te zijn, en autoflower wietsoorten maken het buiten kweken helemaal makkelijk. Autoflowers hebben een vaste levenscyclus van een maand of drie waarna ze geoogst kunnen worden.

XXL autoflowers groeien wat langer, en worden daardoor veel groter dan ‘gewone’ autoflowers.

Om de bloei bij een autoflower op te wekken, heb je dus geen lange nachten en koud en nat herfstweer nodig. Zodoende heb je met autoflower wietplanten ook totaal geen last van toprot. Het enige nadeel is dat dit bijzondere wietras planten voortbrengt die niet enorm groot worden en dus ook geen kilo’s per plant zullen opleveren. Met de juiste behandeling kun je er echter wel voor zorgen dat autoflowers zo groot mogelijk worden.

Kies een XXL autoflower

De levensduur van een autoflower ligt vast in de genetica. Er zijn zogezegd geen lange nachten nodig om een autoflower wietplant te laten bloeien, maar de plant begint na een x-aantal weken vanzelf te bloeien. Dit is het grootste voordeel van een autoflower ten opzichte van een ‘gewone’ fotoperiode wietplant, maar zorgt er ook weer voor dat autoflowers nooit tot monsterplanten uit zullen groeien.

Niet alle autoflowers blijven overigens even klein. De meeste autoflower wietsoorten worden tussen de 80 en de 120 centimeter hoog, maar zogenaamde XXL autoflowers (ook wel super autoflowers genoemd) kunnen een stuk groter worden. Zij groeien wat langer door voordat ze in bloei gaan, en worden dan ook aanzienlijk groter. Let wel op de totale levensduur, want ook die duurt bij een XXL autoflower langer. Zaai een XXL autoflower dus niet te laat in het jaar, want dan loop je in september en oktober natuurlijk alsnog kans op schimmelproblemen door het natte en koude weer.

Geef je autoflower de ruimte

Zoals je wellicht weet, wordt elke wietplant groter wanneer je haar een grotere pot geeft. Hoe meer ruimte de wortels hebben, hoe groter de plant boven de grond groeit. Wil je een grote autoflower kweken, dan zul je haar dus in een lekkere grote pot moeten zetten. Neem bijvoorbeeld een mooie grote cementkuip en boor in de bodem wat gaten voor een goede afwatering.

Een grote pot zorgt voor een groot wortelstelsel en daarmee een aanzienlijk grotere plant.

Haastige spoed

Haastige spoed is misschien zelden goed, de haast van autoflowers zorgt er mooi wel voor dat ze al na een week of 12 klaar zijn voor de oogst. In die tijd moeten de wietplanten het doen. Ze hebben dan ook geen tijd om te herstellen van kweektechnieken of verpotten en hoe sneller ze groeien hoe groter ze uiteindelijk zullen worden.

Om je autoflower zo groot mogelijk te laten worden, zet je hem na het ontkiemen het beste direct in een zo groot mogelijke pot. Hoe luchtiger de aarde daarin trouwens is, hoe minder weerstand de wortels ondervinden en hoe sneller ze groeien. Kies daarom voor een luchtig kokosmengsel in plaats van aarde als je snel een grote autoflower wil hebben. Hou er dan wel rekening mee dat kokos geen voeding bevat en dat je autoflower voor haar voedingsstoffen geheel van jou afhankelijk is.

In een hydrosysteem zónder medium, zoals bijvoorbeeld een Deep Water System kunnen autoflowers overigens nóg sneller groeien en dus nog groter worden.

Punt is dat alles wat de groei van een autoflower vertraagt, er direct voor zorgt dat ze minder groot wordt dan ze zou kunnen worden. Vandaar dat men doorgaans afraad om autoflower wietplanten te toppen of op andere manieren te trainen. Op wat licht openbuigen van de takken na, zullen alle vormen van plantentraining een autoflower vertragen.

Veel licht

Net als alle andere planten en wietsoorten, groeien ook autoflowers op de energie van licht. Licht en CO2 wordt bij de fotosynthese omgezet in suikers en zuurstof. De suikers worden door de plant zelf gebruikt voor de groei. Hoe meer licht je je autoflower dus geeft, hoe sneller ze zal groeien en hoe groter ze zal worden. Licht is bij gewone (fotoperiode) wietplanten al gewicht, maar bij autoflowers dankzij hun vaste levenscyclus helemaal.

Een mooie zonnige plaats zorgt voor een snelle groei en uiteindelijk een grotere autoflower.

Kies dus de zonnigste plaats in je tuin voor je autoflowers en laat ze tijdens de mooiste maanden van het jaar (juni, juli, augustus) groeien en bloeien. Op die manier krijg je de beste resultaten en groeien je autoflowers het snelste en worden ze uiteindelijk ook het grootste.

Wanneer je binnen een autoflower kweekt, doe je er goed aan om die gedurende de hele cyclus op een 18/6 lichtregime te zetten. Dus 18 uur licht en 6 uur donker. 24/0 of 20/4 kan ook, maar de extra groei weegt dan niet op tegen het extra stroomverbruik. 18 Uur licht dus, en 6 uur donker voor autoflowers binnen.

  • Kies een zogenaamde XXL autoflower (ook wel super autoflower).
  • Zorg voor een grote pot (30 tot 50 liter).
  • Gebruik een luchtig medium zoals kokos of kweek hydrologisch.
  • Train autoflowers niet, alles wat de groei vertraagt draagt bij aan een kleiner formaat.
  • Zorg voor veel licht door je autoflower op een zonnige plek in je tuin te zetten.
  • Kweek een autoflower tijdens de mooiste maanden van het jaar (juni, juli, augustus).
[Openingsfoto: Steve Photography, Shutterstock]

The post Kweek je allergrootste autoflower appeared first on CNNBS.nl.

Training voor wietplanten buiten

$
0
0

Dat je wietplanten buiten groeien, betekent natuurlijk niet dat je alles maar klakkeloos aan moeder natuur moet overlaten. Ook buiten kun je je handjes namelijk laten wapperen, en zo je opbrengst verhogen. Deze trainingstechnieken doen het ook buiten uitstekend!

Plantentraining kan ook buiten voor meer opbrengst, en andere voordelen zorgen. Door buitenwiet te trainen, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wietplanten minder in het oog springen, of de kans op top- of wortelrot aanzienlijk verminderen. Licht is ook buiten de meest bepalende factor voor succes, en hoewel je geen invloed op de zon zelf hebt, kun je door je wietplanten te trainen wel degelijk voor meer licht zorgen.

Toppen en dieven

Toppen en dieven zijn twee simpele methoden die buiten ook direct vruchten af zullen werpen. Door je planten in de groeifase een paar keer te toppen, vermeerder je niet alleen het aantal toppen maar hou je je planten ook een stuk lager. Ze zullen hierdoor minder opvallen bij buren, wijkagenten, wietdieven en voorbijgangers, en het maakt het ook een stuk makkelijker om je planten te verzorgen of te controleren op toprot of ongedierte.

Toppen is het wegknippen van de bovenste groeischeut uit een tak of hoofdtop. De twee scheuten eronder veranderen in nieuwe takken zodat toppen direct een verdubbeling van het aantal toppen oplevert. Twee nieuwe toppen leveren doorgaans meer wiet op als één grotere top. Lees hier meer over het toppen van wietplanten.

Dieven is nog zo’n bewezen kweektechniek die echt werkt. Hoewel de resultaten en het belang van dieven voor wietplanten binnen groter is, zal het ook buiten voor betere resultaten zorgen. Bij het dieven haal je in de latere fase van de groeifase en de eerste weken van de bloeifase, de onderste scheuten/topjes weg. De energie die deze topjes zouden verbruiken, gaat nu naar de belangrijkere hoger groeiende toppen. Het levert je twee keer winst op; grotere toppen bovenin je wietplanten en minder knipwerk aan kleine onderontwikkelde topjes onderaan je wietplanten. Lees hier hoe je een wietplant het beste kunt dieven, het principe werkt buiten exact hetzelfde als binnen.

Top je buitenplanten en kweek meer toppen.

Monstercroppen

Ooit weleens afgevraagd hoe sommige buitenkwekers van die mooie ronde struiken met enorm veel toppen weten te kweken? Wel, dat kun je met buitenwietplanten prima bereiken door ze te monstercroppen. Klinkt ingewikkelder dan het is, maar de resultaten zijn wel zo spectaculair als je bij het horen van het woord monstercroppen denkt.

Monstercroppen is wanneer een wietplant van de bloeifase terug naar de groeifase gaat. Na een korte bloeifase komt je wietplant terug met meer toppen dan je ooit had kunnen wensen. Bij buitenwietplanten kun je het effect gemakkelijk creëren door je planten al in februari te zaaien en voor het raamkozijn groot te brengen. Omdat de dagen tot aan april eigenlijk nog te kort duren, zal de plant vrijwel direct in bloei gaan. Laat haar gewoon bloeien en in april, mei zal ze weer terug in de groeifase gaan. Ze komt dan terug met enorm veel toppen.

Op deze manier monstercroppen heeft twee grote voordelen; wanneer het buitenwietseizoen voor de meeste andere buitenkwekers pas begint, heb jij al een flinke voorsprong en daarnaast heb je een wietplant met enorm veel toppen. Een zeer interessante techniek om volgend jaar eens toe te passen, dus schrijf het op voor je het weer vergeet.

Supercroppen

Voor supercroppen hoef je niet tot volgend seizoen te wachten, dat kun je namelijk tijdens de gehele groeifase en zelfs tot in de bloeifase blijven doen. Door regelmatig te supercroppen, krijg je een plant met een meer open structuur, en de lichte stress zorgt ervoor dat de plant dikkere toppen met meer trichomen gaat maken.

Om te supercroppen kneus je een voor een de takken aan je wietplant tussen je duim en wijsvinger een beetje. Hierdoor kun je de tak in een hoek van 90 graden knikken, zonder dat hij breekt. Knik de takken naar buiten in de richting van een plek waar ruimte is en herhaal dit tot je een mooie breed groeiende wietplant hebt. De plant herstelt razendsnel (meestal binnen een paar uur) van het supercroppen, dus je moet het vaker herhalen voor de beste resultaten. Lees hier meer over de fijne kneepjes van het supercroppen.

Scroggen op het zuiden

Licht is ook buiten gewicht, dus hoe meer zonlicht je wietplant buiten op kan vangen, hoe meer wiet je zult oogsten. Klinkt logisch, maar hoe doe je het? Wel, door een scrog op het zuiden te maken. Neem een stuk tuingaas en span die met wat houten stokken boven je wietplant zoals je ook bij het scroggen zou doen. Alleen plaats je het scrogrek nu niet horizontaal, maar schuin op het zuiden gericht. Vlecht de takken van je wietplant door het rek, en bind ze er voorzichtig aan vast. Als het schuine scrogrek vol groeit, heb je een wietplant die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van het zonnetje kan genieten.

Richt je scrog op het zuiden voor maximaal zonlicht.

Verhoogd bed

Laten we eerlijk zijn, het kan in de lage landen ook in de zomer behoorlijk regenen. Wietplanten zijn niet bijzonder gek op natte voeten en hebben liever wat meer zuurstof bij de wortels. Dit kun je gemakkelijk bereiken door je wietplanten buiten op verhoogde bedden te laten groeien. Het principe is heel makkelijk; bij het verpotten graaf je niet de hele kluit in, maar slechts twee derde ervan. De bovenste wortels komen zo bloot te liggen en krijgen meer zuurstof. De wortels onder de grond zullen hun weg naar beneden weer vanzelf vinden. Een verhoogd bed zorgt voor een betere afwatering en meer zuurstof bij de wortels van je buitenwiet. Lees hier ook de tips van cannabisgoeroe Soma over de verhoogde bedden.

Laat de wortelkluit voor een derde deel uitsteken bij het verpotten en voorkom verstikking van de plant door een te natte kluit. Bamboestokken zorgen voor extra versteviging zowel in de grond als voor zware toppen. Foto: Soma – somaseeds.nl

The post Training voor wietplanten buiten appeared first on CNNBS.nl.

4 Cruciale momenten voor buitenwiet

$
0
0

Buiten wiet kweken is goedkoop, biologisch en leuk en ontspannend om te doen. Buitenwiet smaakt bovendien heerlijk! In een goed gekweekte top buitenwiet proef je gewoon de zon. Maar de levenscyclus van een wietplant buiten duurt lang. Er kan een hoop misgaan, zeker op deze 4 cruciale momenten voor buitenwiet.

Timing is essentieel wanneer het op wiet kweken aankomt. Dat geldt voor wietplanten binnen, maar helemaal voor wietpanten buiten. Buiten heb je immers rekening te houden met de agenda van moeder natuur. Zij bepaalt wanneer je buiten zaden kunt zaaien, je wietplanten moet beschermen, wanneer de bloeifase begint en wanneer je het beste kunt oogsten.

Binnenkwekers zetten het klimaat met gemak naar hun hand. Een briesje met exact de juiste windkracht wordt verzorgt door een ventilator. Een schakelklok bepaalt met nauwkeurige precisie wanneer de binnenzon schijnt en de enige regen die er valt komt uit een gieter of wordt geheel op maat gedruppeld uit een voedingsvat. Buiten moet je het doen met de weersomstandigheden die de natuur je geeft, en dus is timing cruciaal. En helemaal op deze vier momenten.

1. De geboorte

Net als een bevalling bij mens en dier, is een wietplant bij haar geboorte ontzettend teer en kwetsbaar. Het is daarom erg belangrijk dat de omstandigheden tijdens het ontkiemen en in de eerste weken daarna optimaal zijn. Het moet warm genoeg zijn, niet te nat en zodra de zaailing boven de grond komt is het belangrijk dat ze voldoende licht opvangt.

Net als pasgeboren baby’s zijn zaailingen teer en kwetsbaar. Foto: Yarygin, Shutterstock

Wietzaden ontkiemen en groeien daarna het beste wanneer het in ieder geval niet onder de 15 graden is. Nachtvorst kan een zaailing gemakkelijk om zeep helpen, dus ontkiem wietzaden pas aan het begin van mei. Halverwege mei is er geen kans meer op nachtvorst, dus vanaf dat moment kunnen wietplanten naar buiten. Je kunt nog zaaien tot aan het begin van juli. Maar hoe langer je wacht, hoe minder tijd je plant heeft om te groeien, en hoe kleiner de oogst zal zijn.

Een zaailing is zoals gezegd erg teer, dus bescherm haar in deze cruciale levensfase tegen uitdroging en vraatzuchtige dieren. Zorg er bij het verpotten voor dat de grond vochtig maar niet te nat blijft, dus let goed op de waterhuishouding bij droog weer maar ook als het bijvoorbeeld net erg veel regent. Een hekje van tuingaas houdt hongerige (huis)dieren op afstand. Slakken kun je tegenhouden met een barrière van koperen muntjes of koperdraad rond het jonge stammetje. Waait het hard in de zaailingfase, zet je zaailing dan even binnen of bescherm hem in een (zelfgemaakte plastic) tuinkas.

2. De groeifase

In de groeifase bereid een wietplant zich voor op de bloeifase. Ze probeert zo groot mogelijk te worden, want hoe hoger en hoe meer toppen, hoe groter de kans op bevruchting. Als je niet handmatig verduistert duurt de groeifase van wietplanten in de lage landen tot ongeveer halverwege augustus. Daarna duren de nachten zo lang, dat je wietplant overgaat tot de bloeifase.

In de groeifase zijn buitenwietplanten het minst kwetsbaar voor regen, wind en dieren. Maar omdat de groeifase zo lang duurt, en wietplanten steeds groter worden en sterker gaan ruiken is het toch een cruciale fase waarin wietplanten gemakkelijk ontdekt worden. Heb je pech met je buren, dan is een telefoontje naar de politie snel gemaakt. Voor je het weet staat je tuin vol met agenten die makkelijk willen scoren door jouw planten op te ruimen.

Hou wietplanten in de groeifase laag onder de schutting en uit het zicht van buren, de politie en …Jack Russel?

Bescherm je buitenwietplanten daarom in de groeifase door ervoor te zorgen dat ze niet metershoog worden. Zeker wanneer je ze direct in de volle grond laat groeien, kunnen ze gemakkelijk boven je schutting uitgroeien. In potten worden ze meestal niet zo hoog, maar ook dan heeft het zin om je planten in de groeifase een paar keer te toppen. Hierdoor krijgen ze meer takken en ontwikkelen ze zich meer in de breedte dan in de hoogte.

Staan je wietplanten wel in de volle grond, dan kun je ze misschien maar beter scroggen. Een paar keer toppen helpt dan niet om ze kort te houden. Je kunt wietplanten ook omringen met andere planten. Als je niet weet dat ze er staan en er groeien een paar mooie grote hortensia’s naast, vallen wietplanten nauwelijks op.

3. De bloeifase

Tenzij je autoflowers kweekt, begint de bloeifase in ons klimaat zo rond augustus. Als je geluk hebt is de nazomer je goed gezind en schijnt de zon nog volop, maar meestal wordt het weer slechter, juist wanneer de toppen gevormd worden. Hoe dikker en zwaarder de toppen worden, hoe kwetsbaarder je plant ook wordt en hoe vaker het regent en stormt.

Bescherm je toppen in de bloeifase door ze te verstevigen met bamboestokken. Knip eventueel wat van de grote schutbladeren weg. Zeker als je een dichtbegroeide scrog hebt gekweekt is het belangrijk dat wind gemakkelijk door je plant heen kan waaien. Dit zorgt niet alleen voor minder risico op toprot, maar verkleint ook het risico op afgebroken takken door de wind. Bovendien hebben toppen die wat wind opvangen de neiging om zich beter te ontwikkelen en dikker te worden.

Bescherm toppen in de bloeifase met netten, gaas en bamboestokken egen de wind. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Naarmate de bloeifase vordert, gaan wietplanten ook steeds sterker ruiken. Dit beloofd veel goeds voor de wiet, maar is niet erg discreet en wietdieven, al dan niet in het blauw, liggen nog steeds op de loer. Aan de geur van je planten zelf is niet veel te doen, maar andere planten die ook sterk ruiken kunnen de geur wel enigszins maskeren. Voorbeelden van zulke planten zijn Afrikaantjes en sterk geurende kruiden zoals Knoflook en Bieslook, Lavendel, Rozemarijn, Ajuin (Uienplant), Munt en Citroenmelisse. De sterk geurende kruiden houden bovendien ongedierte op afstand, maar let op met het Afrikaantje want deze kan soms ook juist spint aantrekken.

4. De laatste weken

Naarmate de bloeifase tegen zijn einde loopt, is vocht vooral je vijand. Warme lucht houdt meer vocht vast dan koude lucht. Aangezien het aan het einde van de bloeifase steeds kouder wordt, wordt het ook steeds vochtiger. Bovendien regent het rond het einde van september steeds vaker. Omdat de toppen tegelijkertijd op hun dikst zijn, zijn ze nu supergevoelig voor toprot. Regenwater of condens dat in een dichtbegroeide top trekt en niet snel verdampt, zal de top van binnenuit doen rotten.

Toprot is zeer verraderlijk want je ziet het pas wanneer het te laat is. Dit komt omdat de toppen van binnenuit gaan rotten. Let in deze cruciale fase dus goed op en inspecteer je toppen op toprot. Schud toppen na een regenbui droog, of beter nog, zet je wietplanten onder een afdakje. Controleer dagelijks op toprot door je toppen goed te bekijken en zachtjes aan de bladeren die uit de toppen groeien, te trekken. Een gezond blaadje laat daarbij niet zomaar los, maar een blaadje van een rottende top wel. Is dit het geval dan buig je de top op die plaats open om de binnenkant te kunnen inspecteren. De rotte plekken zijn grijsbruin en slijmerig.

Inspecteer dagelijks op toprot en wees rigoureus in de bestrijding als je het vindt.

Toprot is niet te herstellen en wanneer je één rottende top ontdekt kun je ervan uitgaan dat de rest ook snel zal volgen. Knip en gooi alle rotte toppen weg, het is zeer ongezond om rotte wiettoppen te roken en je kunt er met goed fatsoen ook geen wietolie of hasj meer van maken. Oogst de niet aangetaste toppen ook maar meteen, voor ze ook aan toprot ten onder gaan. Beter een iets te vroeg geoogste top, dan een rotte top nietwaar?

[Openingsfoto: King Dragon, Shutterstock]

The post 4 Cruciale momenten voor buitenwiet appeared first on CNNBS.nl.

Buitenwiet tips voor de bloeifase

$
0
0

Nog minder dan een maandje en dan zal bij buitenkwekers overal in de lage landen de bloeifase aanbreken. Bij uitstek natuurlijk de periode waar iedereen met smart naar uitkijkt, maar anderzijds ook een periode waarin het vooral uitkijken geblazen is voor het natte najaarsweer. 

Nog een paar weken en dan duren de nachten lang genoeg om ervoor te zorgen dat de meeste wietplanten aan de belangrijkste fase van hun leven beginnen: de bloeifase. Voor jou als buitenwietkweker een cruciale periode, omdat er dan toppen gevormd worden. Maar voor de plant is de laatste levensfase minstens even zo belangrijk omdat de bloei een kans op voortplanting betekent. En daar is het een wietplant uiteindelijk allemaal om te doen.

Verduisteren

Om je planten snel in de bloei te krijgen kun je ze vanaf eind juli vast een paar weken dagelijks verduisteren tot halverwege augustus. Begin er desnoods al halverwege juli mee, dan geef je je wietplanten een maand voorsprong en loop je aanzienlijk minder risico op toprot. Hoe eerder een wietplant buiten bloeit, hoe beter het weer tijdens de bloeifase is, en hoe dikker de toppen zullen worden.

Doe als Doede en verduister je planten voor een uitbundige en snelle oogst.

Begin de bloeifase snel door je wietplanten voorafgaand aan het verduisteren, eerst twee, maximaal drie dagen in het donker te zetten. Daarna zorg je ervoor dat ze dagelijks minstens 12 uur in het donker staan. De tijden waarop je je wietplanten in het donker zet mogen wat afwijken, zolang de nachten maar aaneengesloten 12 uur (of eventueel iets langer) duren. ’s Nachts worden de bloeihormonen aangemaakt, dus de donkere periode is belangrijker dan de daglengte. Wanneer je ook met verduisteren begint, je moet ermee doorgaan tot halverwege augustus. Autoflowers hoef je uiteraard niet te verduisteren, die gaan vanzelf bloeien.

Met Stop Grow kun je de bloei vanaf eind juli laten beginnen zonder te verduisteren.

Verduisteren voor luiaards

Heb je nou geen zin om je wietplanten elke dag in het donker te zetten, of heb je er simpelweg de tijd niet voor, dan kun je hetzelfde effect ook met Stop Grow bereiken. Wanneer je een wietplant daarmee behandelt, stopt de groei en begint de bloei. Het middel is twee weken werkzaam, dus je kunt het pas aan het einde van juli gebruiken. Zou je het nu al inzetten dan is er een kans dat je wietplant na twee weken alsnog terugschiet in de groeifase.

Laatste kans op buitenwiet

Heb je nou helemaal nog geen wietplant gezaaid dit jaar, dan is het nu toch wel echt je laatste kans om dat nog te doen. Ga in dat geval voor een hele snelle autoflower, want voor je het weet daalt het kwik weer tot onder de 15 graden en dan groeien ook die wietplanten niet of nauwelijks meer. Kies een plant met een extreem korte cyclus zoals DNA’s 60 Day Wonder of bijvoorbeeld Sensi’s Early Skunk Automatic. Met een beetje geluk en eventueel wat hulp van een lamp of een kweekkas, kun je dan toch nog een paar mooie buitenwiet toppen oogsten dit jaar.

Dieven

Wanneer je wietplanten buiten hun eerste topjes hebben gevormd, kun je gaan dieven. Dieven is het weghalen van de zijscheuten onderaan je plant om ervoor te zorgen dat daar geen energie in wordt gestoken. Deze topjes worden nooit erg groot, maar slurpen wel energie van de hoger groeiende toppen. Door deze minderwaardige topjes weg te halen zullen de hoger groeiende buds dan ook een stuk groter worden. Daarnaast scheelt het je later een hoop knipwerk aan luchtige en slecht ontwikkelde topjes.

Plant snel een paar autoflowers, het kan nog net. Foto: Sensi Seeds

Waarom het een goed moment is om te dieven? Wel, wanneer de topjes zich beginnen te vormen kun je goed inschatten wat je weg moet halen. Tegelijkertijd zijn de toppen nog niet zó ver dat de plant er al teveel energie in heeft gestoken. Om te leren dieven lees je dit artikel nog eens terug, maar heel kort door de bocht komt het erop neer dat je alle topjes aan het onderste één-derde deel van je plant weghaalt. Het gemakkelijkste is om ze gewoon tussen je duimnagel en wijsvinger weg te knijpen.

Bescherm wietplanten in het najaar tegen wind met tuingaas of bamboestokken.

Regen en wind

Met de kortere dagen, komt ook het slechtere weer. Zo kan het zomaar gebeuren dat we ineens te maken krijgen met zware regenval, een hoge luchtvochtigheid, veel wind en koude temperaturen. Je doet er dus goed aan om nu vast te bedenken wat je in dat geval gaat doen. Je zou bijvoorbeeld alvast een afdak kunnen maken om je buitenwietplanten onder te zetten tijdens regenbuien. Ook is het een goed idee om je planten te verstevigen met stokken of tuingaas. Dat laatste werkt perfect voor planten in potten: neem een stuk tuingaas en vouw dat in een cilindervorm rond je plant. Met tie-wraps zet je het gemakkelijk vast aan de rand van de pot wanneer je daar een paar gaatjes in prikt. Als het slechte weer in de lage landen eenmaal begint, is er vaak geen houden meer aan. Blijf dan dagelijks goed naar je planten kijken want meeldauw en toprot liggen op de loer.

Voeden

Omdat wietplanten nu aan een nieuwe levenstaak beginnen (bloeien) hebben ze ook een andere voedingsbehoefte. Planten die met hun wortels in de volle grond staan, komen meestal niets tekort, maar potplanten zullen wel wat bloeivoeding kunnen gebruiken. Zeker wanneer je tot nog toe alleen water hebt gegeven zal de grond behoorlijk uitgeput zijn. Je kunt een kant en klare bloeivoeding gebruiken zoals BioFlores van Canna of Organic Bloom van BAC, maar je kunt ook in het tuincentrum gaan shoppen en wat beendermeel halen. Guano (vleermuizenpoep) mestkorrels zijn ook een goede bron van fosfor en kalium voor bloeiende wietplanten. Mochten je planten inmiddels al wat aan het vergelen zijn dan is het een goed idee om ook wat groeivoeding te geven. Maar wat je ook voor voeding geeft, let op dat je het niet overdrijft. Teveel voeden is nog steeds een van de meest gemaakte fouten.

[Openingsfoto: Jan Hofbauer, Shutterstock]

The post Buitenwiet tips voor de bloeifase appeared first on CNNBS.nl.

Autoflowers & monsterplanten in Tuinesië

$
0
0

Buenos dias levensgenieters, fijnproevers en buitenspelers! Alweer het vierde deel van de verslaglegging vanuit Tuinesië. Dit keer nemen Professor Purple en Dokter Kush de eerste oogst onder de loep, checken ze de autoflower van de week, en plaatsen ze een derde dame in een indrukwekkende 1000-literpot!

Auto Night Queen

De eerste autoflower die in ons vorige slag voorbij kwam is de Auto Night Queen van Dutch Passion. Ze groeide in Batmix en we oogstten er 38 gram heerlijke wiet van. Auto Night Queen heeft ons beiden al menig maal een heerlijke nachtrust verschaft. Ze doet haar naam dan ook echt eer aan wat dat betreft. Als dit de autoflower versie van de Night Queen is die we nog moeten laten afbloeien, dan staat ons nog wat moois te wachten. Deze dame zorgt voor een langdurige stone, met een ouderwetse lach- en vreetkick. Om even goed te bekijken waar we nou zo lekker op gaan, nemen we de gecurede toppen onder de loep…

Auto Daiquiri Lime

De tweede autoflower die we dit jaar oogstten is Auto Daiquiri Lime, eveneens een autoflower van Dutch Passion. We hebben haar vooralsnog alleen geoogst en geknipt, ze moet nog drogen en curen maar de sterke citrusgeur verraadt al dat ze waarschijnlijk wel in de smaak zal vallen. Onze Auto Daiquiri Lime heeft in een kleine pot geleefd en heeft alleen water gehad. Al haar voeding haalde ze uit de Batmix. In ons volgende verslag zullen we wat meer vertellen over de smaak en het effect van deze sativa dominante autoflower.

Kooien

Vorig jaar waren we constant in de weer met touw om onze wietplanten in de gewenste positie te krijgen. Een techniek die goede resultaten oplevert maar die wel veel energie kost en er warrig uitziet. Dit jaar kiezen we daarom voor een stevige kooi. We hebben 11 meter gaas verdeelt in drie stukken van 2,5 meter en een stuk van 3,5 meter. Dit zijn de perfecte afmetingen voor de smart pots die wij gebruiken. Voordelen van de kooi-methode zijn:

  • De plant wordt ondersteund en beschermd tegen (huis)dieren
  • Takken zijn een stuk makkelijker in de gewenste richting te helpen
  • De takken worden gespreid waardoor er meer licht op de plant valt (licht is gewicht)
  • Lucht stroomt beter door de plant, dus meer CO2 (ook gewicht)

1000-literpot!

Onze opstelling met grote smart pots doet zijn werk, wat onder de grond aan rijkheid in voeding wordt geboden zien we aan de bovenkant in vele gezonde en rijke takken terug. De planten zien er ontzettend gezond uit en lijken per week in formaat te verdubbelen. We hebben er daarom bewust voor gekozen om iedere week een plant bij te zetten. We onthullen nog even niet welke soort er in de grootste 1000-literpot (300 gallon!) staat, maar laten wel graag zien hoe fruitig ze er nu al bijstaat in haar kooitje…

Wietplant van de week

De dame van deze week is deze keer Lemon kush van Seedism. Tijdens de eerder genoemde trip naar Barcelona heb ik (Professor Purple) als afsluiter een paar flinke vredespijpen met de heren van Seedism gerookt. Als kers op de taart kreeg ik van een van de gepassioneerde teamleden een zakje in mijn handen gedrukt. Ik zou goed voor ze zorgen…

Ik hoop dan ook dat de heren dit artikel lezen. Want man, man, man, wat hebben deze vrouwtjes een power! De Lemon Kush groeide ondanks haar ietwat lange en smalle sativa bladeren als een typische indica.

Sinds de Lemon Kush in de 300 liter pot staat, nu ongeveer twee weken, begint ze langzaam te wennen. We verwachten dan ook dat ze over vier weken wellicht zelfs groter is dan de Night Queen die nu al vier weken in de 300-literpot staat.

Ik (Professor Purple) had aanvankelijk met de dokter (Dokter Kush) afgesproken dat we de Lemon Kush in de 1000-literpot zouden plaatsen als ze de grootste was. Tijdens de voorgroei lagen alle Lemon Kush ladies namelijk aan kop, alleen bleek haar grootste zusje een broertje… Deze heeft de 1000-literpot dus niet gehaald. Een stek van deze man is wel afgenomen voordat we hem (in naam der liefde) hebben geofferd aan de kliko. Het stuifmeel van dit stekje zal weer gaan dienen voor een paar prachtige kruisingen.

Alle dames staan er trouwens heerlijk bij. Dagelijks zie je de scheuten bijspringen en dikker worden. Na een dag kunnen er al weer nieuwe takken worden begeleid door het rooster. Wat lijkt op een klein scheutje wordt al snel een tak van 40/50 centimeter. We kiezen er dan ook voor om tactisch te toppen om de planten zo enigszins onder controle te houden.

Violetta (Ace Seeds)

Deze dame is iets minder dan vier weken geleden in haar 300-literkuip gezet. Ze heeft de kans gekregen om zich aan te passen aan haar plekje in de kas, waarbij ze wat minder licht krijgt dan de andere dames. Maar zoals je op de fotos ziet, komt ze niets tekort.

The first lady

Van Violetta van Ace Seeds gaan we naar de fotoperiode Night Queen van Dutch Passion. Een indica, dus die blijft lekker laag …dachten we… Vandaar dat we haar als eerste in een grote pot plaatsten. Zo zullen de andere dames er dus over vier weken ook uitzien! Niet teveel woorden over deze dame, geniet maar gewoon even met ons mee. Ik wordt zelf in ieder geval al heel erg blij om haar te zien, ze heeft een prachtig bladerdek!

Zaadplaten

Zo, dat was hem weer voor deze keer, wij hebben er een boel van opgestoken en we hebben er ook nog een boel opgestoken 😉 Rest ons alleen nog een bedankje voor het lezen en af te sluiten met een mooie zaadplaat, of in dit geval twee. Soms hoef je namelijk niet te kiezen en kun je op meerdere paarden wedden.

Omdat er vandaag twee nieuwe topalbums uitkomen delen we van allebei de albums een van de nu al favoriete nummers van 2017: Medication van niemand minder dan Damien Marley en IZM van Rico en Sticks. Enjoy!

The post Autoflowers & monsterplanten in Tuinesië appeared first on CNNBS.nl.

Verbazingwekkende autoflowers in volle jungle van Tuinesië

$
0
0

Welkom terug in Tuinesië, de jungle van Dr. Kush en Professor Purple. Tijdens dit bezoek kijken we met ze mee naar de autoflower van de week. We leren ook meer over de uitbreiding van hun kas en ze leggen uit hoe straks het cannabinoïden-pallet van hun dames zal worden geanalyseerd. Uiteraard kijken we ook even naar de betreffende struiken én krijgen we een heerlijke afspeellijst voorgeschoteld.

Beste magiërs,

Een joint op de lip op je vakantiebestemming, geplakt aan de bank of gewoon lekker vanuit je wigwam op psy fi, een ding is zeker: je leest op dit moment de update van Dr. Kush en Professor Purple. Welcome to the jungle!

12 gram Auto Daiquiri lime

Jullie mochten haar vorige week al aanschouwen, de Auto daiquiri lime (Dutch Passion). Ze was helaas nog niet helemaal droog toen ik (Purple) het vorige verslag schreef. Geduldig als we zijn hebben we dan ook rustig gewacht tot ze klaar was. Hieronder een foto van de betreffende dame. In een 1-liter pot levert ze een verbazingwekkende 12 gram op. Met slechts Plagrons batmix en water is dit wellicht een van de lekkerste auto’s van het seizoen.

Ze heeft dus ruimschoots de tijd gehad om te drogen. Zoals je op de foto wel kunt zien hebben we haar in haar geheel opgehangen. We hebben haar verdeeld en vervolgens allebei gepoogd om haar apart te curen. Daar ging ze echter te snel voor op….

Deze zoetzure “skunky”-autoflower geeft een heerlijke high, ze brengt je in de staat dat je nog vrij operationeel bent, maar dan met een intensieve smile van oor tot oor. Als je voor deze dame kiest pak dan wel een grotere pot dan de 1 liter pot waar we voor hebben gekozen, veel te zonde van die heerlijke smaak! Irie! Jah Bless!

Mocht je deze Auto Daquiri Lime van Dutch Passion kweken kun je beter een grotere pot nemen. De smaak is zó lekker dat je aan een beetje niet genoeg hebt.

Uitbreiding van de kas

We konden natuurlijk aan het begin van het seizoen onze blauwdruk aan jullie uitleggen, maar daar hadden we dus echt ff geen zin in. Het moment is vandaag dan ook dat we een eerste blik van de vrije ruimte achter in de kas kunnen laten zien. De lange takken laten zich nu echt naar achteren vallen, omdat de dames toch al een flink stuk groter zijn geworden.

Deze ruimte kunnen we straks gebruiken om de toppen waar nodig een steuntje in de rug te geven.

Cannabinoïden analyse

Omdat we er nog steeds allebei van overtuigd zijn dat de CHEESUS van vorig seizoen één van de lekkerste strains ooit is, hebben we de hulp ingeschakeld van sebas van het Alpha Cat-testlaboratorium team. Hij heeft ons een mobiele testkit opgestuurd om zelf te onderzoeken waarom we precies zo wild zijn op deze  sensimilia….

Maar waarom? Daar moeten Dr. Kush en Professor Purple nog achterkomen.

Maar…. We wachten nog even af tot het einde van het seizoen, dan zullen we na een goeie droog en cure sessie de dames van dit jaar met die van het vorige jaar vergelijken. Zo krijgen we precies te zien wat de verschillen tussen de twee zijn.

‘We thank Alpha CAT-labs, Jah bless!’

 

De main ladies

We houden ook ditmaal weer de chronologische volgorde van strains aan waarin de dames zijn geplant. Deze keer laten we jullie de dames zien nadat we de takken gebonden en gebogen hebben, op de manier hoe wij ze willen zien groeien. De volgende keer zullen we jullie verassen met het resultaat van deze aanpak.

Night queen

Dutch Passion – week 1 – 300 liter – (Fem)

De night queen ging als eerst de eindpot in, ongeveer 8 weekjes geleden hebben we deze dame bijgezet in de kas. We kozen voor deze dame vanwege haar extreem indica-achtige uiterlijk. Brede bladeren, lekker compact (stevige bos) en een heel kruidige geur.

De geur die we op dit moment ruiken is nog heel erg op de achtergrond. Wat we duidelijk ruiken is munt, kaneel en natuurlijk een frisse wietgeur. We verwachten dat deze dame heerlijke kruidige nugs zal dragen waarbij de indica genen ervoor zorgen dat ze ook nog eens lekker dik wordt. 

Violetta

Ace seeds – week 2 – 300 liter – (??)

Deze dame is in mijn (de professor) borstzak meegereisd vanuit Barcelona. Eenmaal thuis aangekomen is ze direct gezaaid. De dame zou diep paars tot zwart verkleuren tijdens de bloeifase. Deze kans laten wij natuurlijk niet liggen want een “Black Rose” in de tuin, wie wilt dat nu niet?

De geur die van deze dame afkomt herkennen we als een luide eucalyptus geur. Man oh man wat wordt dit een plezier om te roken!

Lemon kush

Seedism – week 4 – 300 liter (regulier)

Ook deze dame is meegereisd vanuit Barcelona. Ze was helemaal klaar om in de grote pot te duiken want ze was haar vorige pot al snel ontgroeid. De volle grond doet haar dan ook ontzettend goed. We zien dat deze dame zich richt op het maken van veel en lange colas. Zodoende hebben we er dan ook voor gekozen om haar te spreiden en de colas voornamelijk buiten haar kooi te spannen. Het effect van deze methode zie je dan ook op de fotos….

Passion fruit

Dutch Passion – week 4 – 1000 liter – feminized

Dit fruit kwam van Dutch Passion. Ze was toch echt de grootste van alle dames, vandaar dat ze ook in de 1000 liter(!) kuip mag. Het feit dat ze van nature al een grote oogst zou moeten opleveren speelt hier natuurlijk ook in mee.

De strijd is nu om deze dame zo veel mogelijk te toppen en af te buigen. Ze raakt namelijk inmiddels het plafond aan van 2,40 meter. We kiezen er echter voor om de dame haar hoofdtooi in het achterste gedeelte van de kas te laten bloeien. Zo heeft ze alle rust en ruimte om haar toppen te ontwikkelen.

Voordat we onze alsmaar groeiende afspeellijst met je delen – en jij je soundsystem wat dus wat harder mag zetten – bieden we je eerst nog even vier foto’s van hoe de dames er gisteren bij stonden. Zie jij welke het zijn?

Wij zeggen, geniet van je weekend!

The post Verbazingwekkende autoflowers in volle jungle van Tuinesië appeared first on CNNBS.nl.

Buitenkwekers: pas op je geur(-overlast)!

$
0
0

Vol goede moed zaaien we in het voorjaar, staan de planten zomers te groeien in de tuin/op het balkon waarna ze halverwege augustus de bloei ingaan. Maar wanneer het eerste lichte wiet-aroma onbedoeld je neus inkomt denk je pas aan de mogelijke geuroverlast, die je buren kan bewegen een anoniem belletje naar de politie te plegen. Of erger nog: criminelen je tuin inlokt. Wat doe je daar in hemelsnaam tegen?

Stank

Zeg, stank is het niet echt hé. Het is een beetje zoals moeders vroeger zei als je het eten ‘vies’ vond; je kunt het misschien ‘niet lekker’ vinden, maar eten is niet ‘vies.’ Met de geur van een bloeiende wietplant is het net zo, niet iedereen kan het evenveel waarderen.

Niet iedereen kan de geur van wiet evenveel waarderen… [Foto: shutterstock/Jan Mika]

Nu zul je er zelf waarschijnlijk niet veel last van hebben, als kwekende cannabis-consument vind je het bouquet van een bloeiende Blue Cheese misschien zelfs lekkerder ruiken dan het nieuwste Armani-luchtje.

Tóch zul je moeten oppassen dat de geur die je meiden produceren geen overlast veroorzaakt. Het zou zonde zijn als nou net de geur waar jij zo van geniet, de reden is dat je wietplanten – al dan niet gedwongen – vroegtijdig geoogst worden.

Kapers op de kust

In de eerste plaats ben je natuurlijk niet de enige die aangetrokken wordt tot de geur van wiet. De penetrante geur die verse (en gedroogde) cannabis voortbrengt spreekt tot de mens.

Je hebt ongetwijfeld weleens meegemaakt dat je op straat loopt of door een wijk fietst en ineens *sniff sniff* een wietgeur ruikt, terwijl je geen bron van de geur kunt bespeuren. Dat hebben andere mensen natuurlijk ook… Sorry, je bent daarin niet uniek.

Helaas hebben deze mensen niet allemaal het beste voor met je buitenkweekje en zullen ze er niet wakker van liggen om je die te ontnemen.

Het gebeurt vaak genoeg dat hobbykwekers in de gaten worden gehouden door ongure types die voornemens zijn wanneer de planten bíjna klaar zijn ze voor je te oogsten, drogen en zelfs lekker op te roken of door te verkopen. En dat, lieve mensen, is een serieuze bedreiging voor je buitenkweek en de hele mensheid als je het ons vraagt.

Ratten

Nét zo gevaarlijk zijn ratten. Niet die harige beesten waar Amsterdam van wemelt maar mensenratten, verklikkers, snitches. En dat zijn beesten die nog lager bij de grond zijn dan de dieren zelf. Ze worden zelfs door de staat opgeroepen om de minste wietgeurtjes te melden via Meld Misdaad Anoniem. Het staat symbool voor de klik-cultuur die in Nederland heerst en is gewoonweg de oorzaak van de meeste opgerolde kwekerijen.

Want het líjkt misschien soms of het toegestaan is om tot vijf wietplanten in je tuin te kweken, niets is echter minder waar. Wanneer de plant vanaf de straat te zien of te ruiken is, of iemand heeft er op een andere manier lucht van gekregen, mág de politie je namelijk vragen afstand te doen van de planten.

Meneertje blauwpet knipt je planten kapot, smijt ze weg en iedereen gaat weer verder met z’n leven. Dat hoef je niet te doen, maar zorgt ervoor dat je zónder voorgeleiding van de situatie af bent. Als je geen afstand doet zul je worden voorgeleid aan een officier van justitie en mag je jezelf (hopelijk) in een rechtbank verantwoorden.

Goede buur > Verre vriend

Peil dus even de buurt voordat je gaat kweken. Wonen er zuurpruimen uit het jaar kruik naast je, die jou de rook in de longen niet gunnen? Dan kun je beter helemaal niet buiten kweken, want ze gaan je planten ongetwijfeld ruiken. Bovendien zijn het vaak van die types die op de loer liggen voor elke misstap, waarmee ze je het leven zo zuur als hun pruim kunnen maken. In zo’n geval kun je misschien beter op kleine schaal binnen kweken. Je kweekt bijvoorbeeld in onze CNNBS G-Kit op discrete wijze, genoeg wiet per cyclus voor persoonlijk gebruik.

Zijn je buurtjes chille gasten? Dan kun je ze maar beter inlichten over je kweekhobby in de zomermaanden. Als je het kalm uitlegt, met goede argumenten en een grote glimlach kom je er vaak mee weg. Een deel van de oogst beloven, zaadjes, stekjes of de uitleg hoe ze volgend jaar mee kunnen doen wordt door de betere buur ook als steekpenning aangenomen… 😉

Een vredeoffer kan soms de meest ruwe relaties gladstrijken… [Foto: shutterstock/Eight Photo]

Geur beperken

Het loont dus sowieso om de geur van de wietplanten in je tuin te beperken tot een minimum als je liever onder de radar blijft. Je kunt er rekening mee houden door niet al te sterk geurende wietsoorten te kweken buiten, maar die geven alsnog een wietgeur af. Door lavendel rondom de wietplant te planten masker je ook al een deel van de geur. Tenslotte kun je de plant zo min mogelijk langs schuttingen en de straatkant plaatsen om toevallige passanten niet te tippen.

Deze tips geven geen garantie, maar maken de kans dat je planten worden ontdekt kleiner. Als je écht stiekem voor eigen gebruik wilt kweken zul je toch naar binnen moeten verhuizen. Het voordeel is dat je planten makkelijker te verzorgen zijn én je het hele jaar door kunt blijven kweken.

[Openingsfoto: shutterstock/Dizfoto]

The post Buitenkwekers: pas op je geur(-overlast)! appeared first on CNNBS.nl.


Kijk! Een welriekende jungle in Tuinesië…

$
0
0

Ben je ook zo benieuwd hoe het gewas er na al die grijze dagen in Tuinesië bijstaat? Nou, we kunnen alvast verklappen dat het landschap daar inmiddels in een welriekende jungle is veranderd. Hoogste tijd dus voor een update van de buitenwiet-correspondenten Kush en Purple.

Vanuit een groen en grijs Tuinesië verwelkomen we weer alle CNNBSten, Tuinesiërs, agrariërs en rollende stoners. Het is een drukke tijd voor ons tuinmannen, met zoveel grote wietplanten om te verzorgen. Ik (professor Purple) reis op dit moment door Europa en Dokter Kush ligt ziek op bed naar onze jungle te kijken. En wát een jungle is het geworden!

De grote smart pots van textiel hebben voor dikke planten gezorgd met mangrove-stijl wortels die de kas van top tot teen vullen met… wiet natuurlijk! Ondanks de drukte doen we toch een kort verslag, maar met lekker veel foto’s! En omdat het nu allemaal erg snel gaat met de ontwikkelingen, beloven we dat we over twee weken alweer terug zijn. Ik ben dan ook zelf weer in Tuinesië en hopelijk heeft Kush de dokter dan ook weer genezen.

Kas 3.0 (met uitbouw)

Om te beginnen hebben we weer lekker geknutseld deze week. De dames begonnen onze kas te ontgroeien. Met het goede weer van de afgelopen tijd (NOT) wilden we iedere zonnestraal natuurlijk benutten. Zodoende rolden we de kas op zonnige momenten open, om hem even later weer te moeten sluiten tegen de regen. Het resultaat is dat de planten – en dan vooral de dame in de 1000 liter smart pot – de kas in rap tempo ontgroeiden.

We hebben de kas daarom van een uitbouw voorzien, het is kas 3.0 inmiddels. De uitbouw bestaat uit een extra schuine balk aan de voorkant waarop het zeil kan rusten. Met deze aanpassing maken we het de dames een stuk aangenamer; er is meer ruimte voor de luchtcirculatie, en de dames raken het zeil niet langer aan. Dit soort aanpassingen kunnen het verschil betekenen tussen een geweldig oogstfeest, of een Tuinesië vol toprot. Luchtcirculatie en ruimte zijn twee belangrijke wapens tegen schimmels aan het einde van het seizoen.

Een welriekende jungle

De dames zijn inmiddels flink aan de weg aan het timmeren om ons heerlijke toppen te brengen. Het zal nog wel een poosje duren maar we beschikken over een goede portie geduld. Per slot van rekening staan we wat wiet betreft nooit droog.

Zoals je op veel foto’s zal zien hebben we ook dit jaar weer last van de nodige rupsen, de nachtvlinders (motten) lijken toepasselijk genoeg, vooral te smullen van de Night Queen. Dit jaar – anders dan we gewend zijn – vreten de rupsen voornamelijk de grote schutbladeren aan. De meesten zijn inmiddels verwijderd, maar we blijven alert.
We hebben vier van de mooiste planten gekozen om te laten zien: Violetta, Night Queen, Passion Fruit en Lemon Kush. Te beginnen met Violetta, die als zaadje van Ace Seeds met mij meereisde uit Barcelona.

 

Violetta: Deze dame hebben we als tweede in haar 300 liter grote smart pot gezet en is het meest ontwikkeld in het bloeiproces. We kunnen stellen dat ze als Spaanse dame, zeer goed ingeburgerd is inmiddels. Ze reageert uitstekend op ons klimaat. Als het goed is worden haar toppen straks mooi paars van kleur.

 

Night Queen: Deze wietsoort van Dutch Passion stond als eerste plant in haar eindpot, uiteraard ook een 300 liter smart pot. Zij heeft duidelijk een grote indica / afghanica invloed. Kijk maar eens naar haar grote bladeren. Ook de harsvorming is al aan de gang. Haar wortels groeien als mangrove wortels voor een deel boven de grond. Dit is prima en zorgt voor extra zuurstof aan de wortels.

 

Passion Fruit: Eveneens een variëteit van Dutch Passion. Als vierde ging ze naar haar eindpot, maar dan ook wel meteen een reusachtige eindpot van 1000 liter. De grootste smart pot die er is. Het is een gloednieuwe kruising met een roze gloed en een behoorlijke dosis hybride groeikracht.

 

Lemon Kush: Een wietsoort die meerdere zadenbedrijven voeren maar die in dit geval afkomstig is van Seedism, ik bracht haar mee uit Barcelona. Ze staat net als Violetta en Night Queen in een 300 liter smart pot en heeft een sterke citrusgeur. Het doet ons denken aan citroenmelisse. De internodes zijn lekker kort, een fijne plant om erbij te hebben.

Zaadplaat

Zó, genoten van onze jungle? Zoals jullie zien hebben alle planten beginnende toppen maar mogen ze ook nog wel even flink aanzwellen. Gelukkig hebben we nog geen last van rotte plekken, laten we hopen dat dat zo blijft. Uiteraard zijn we hier ook zeer alert op met zoveel mooie buitenwiet vlak naast elkaar. We zien jullie over twee weken weer met de vooruitgang van de buds. Tot dan, en geniet nog even van onze zaadplaat van deze keer: het toepasselijke nummer Trippin van Smoke Trees. Heerlijke klanken!

The post Kijk! Een welriekende jungle in Tuinesië… appeared first on CNNBS.nl.

Betere buitenwiet? Bloei binnen af!

$
0
0

Wanneer je aan het einde van de zomer over een leegstaand kweektentje binnen beschikt, ben je gezegend. Dan kun je je planten aan het einde van de zomer namelijk simpelweg naar binnen halen voor een grande finale!

Er zijn meer trucjes om buiten geweldige wiet te kweken, maar dit is wellicht het aller gemakkelijkst. Gedurende de hele zomer laat je een paar planten in potten genieten van zon, regen en wind zodat ze kosteloos kunnen uitgroeien tot sterke planten van een mooi formaat. Halverwege augustus begint de bloei en omdat de zon nog altijd de allerbeste kweeklamp is die er bestaat, zullen de planten lekkere grote toppen ontwikkelen.

Door binnen af te bloeien omzeil je het grootste obstakel voor buitenwiet: toprot.

Najaarsproblemen

Maar dan komt er aan het einde van september ook een einde aan de zomer en krijg je als buitenkweker van de lage landen te maken met regen, storm en veel vocht in de lucht. Dit betekent voor veel planten dan ook het einde van hun leven. Meestal gaat de schaar er voortijdig in om toprot te voorkomen. Beter een te vroeg geoogste plant dan een beschimmelde plant, of toch niet?

Beter een te vroeg geoogste plant dan een beschimmelde plant, of toch niet?

Buiten groeien, binnen bloeien

Er is echter ook een ander scenario mogelijk voor die laatste weken van je buitenplanten. Maar dan moet je wel over een lege binnenkweekruimte beschikken. Mocht je toch al van plan zijn om die deze winter in te richten, dan doe je er goed aan om dat nu vast te doen. Dan heb je namelijk meteen een mooi plekje om je buitenplanten tot volledige wasdom te laten komen.

De potten van buitenplanten bevatten weliswaar een miniatuur-dierentuin aan insecten en potentiële plagen. Maar omdat je je planten zolang als mogelijk is, buiten laat staan, overleven ze die laatste paar weken binnen meestal wel zonder al te veel problemen. Het is natuurlijk wel zaak om je planten, zodra je ze naar binnen haalt, dagelijks grondig te checken op ongedierte. Mocht je iets vinden, dan kun je alsnog besluiten om de schaar ter hand te nemen.

Eind september is een goed moment om wietplanten naar binnen te halen. Foto: Stephane Bidouze, Shutterstock

Wanneer je je planten nu naar binnen haalt, hebben ze er meestal al 4 maanden groei en een maandje bloei opzitten. De planten zijn dan groot en hebben al mooie, maar nog net niet volledig ontwikkelde toppen. Een paar weekjes binnenzon kan dan het verschil maken tussen middelmatige buitenwiet of geweldige buiten- én binnenwiet.

[Openingsfoto: O s s o b u k o, Shutterstock]

The post Betere buitenwiet? Bloei binnen af! appeared first on CNNBS.nl.

Wat is stamrot en wat doe je ertegen?

$
0
0

Toprot is één van de meest gevreesde vijanden van buitenkwekers en hun bloeiende wietplanten. Een stuk minder bekend, maar net zo desastreus is stamrot, dat net als toprot doorgaans veroorzaakt wordt door nat en koud najaarsweer. Controleer je wietplanten er dagelijks op, dan kun je stamrot in de kiem smoren.

Stamrot en wortelrot wordt veroorzaakt door de oh zo gevreesde schimmel Pythium. Sporen van Pythium zitten eigenlijk altijd wel in de lucht, maar groeien alleen wanneer de omstandigheden daar rijp voor zijn uit tot de herkenbare rotte plekken. Stamrot is dan ook een duidelijke aanwijzing voor een verhoogde kans op toprot. Stamrot tast de stam aan, waardoor takken of hele planten zullen afsterven wanneer je het onbehandeld laat. Gelukkig kun je stamrot bij een tijdige ontdekking snel stoppen.

Zo ziet stamrot eruit

Wie buiten bloeiende wietplanten heeft staan, doet er goed aan om deze dagelijks grondig te inspecteren op rotte plekken. Want juist wanneer de dagen in het najaar korter worden en wietplanten hun begeerde bloemen produceren lopen ze het meeste risico om door Pythium te worden aangetast.

Stamrot komt zoals de naam al aangeeft, tot uiting als rotte plekken op de hoofdstam of de zijtakken. Het manifesteert zich meestal rond de nodes, maar kan ook op de internodes voor problemen zorgen. De aangetaste plekken zijn niet langer groen maar bruin of grijs van kleur en zacht wanneer je erop drukt. Wanneer je er niets tegen doet worden de plekken groter en zullen ze de sapstroom onderbreken zodat alles boven de aantasting afsterft.

Zo voorkom je stamrot

Helemaal voorkomen dat een wietplant buiten last krijgt van stam-, wortel- of toprot is niet te doen. Wietplanten hebben in het najaar buiten nu eenmaal te maken met lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. Ook wanneer wietplanten onder een afdak staan, kunnen de juiste omstandigheden voor een uitbraak van Pythium op enig moment daar zijn. Maar zo’n afdak helpt wel.

Om wietplanten verder tegen een hoge luchtvochtigheid te beschermen, doe je er goed aan om de luchtcirculatie te verhogen. Binnen zou je een extra ventilator kunnen neerzetten, maar buiten gaat dit niet zo makkelijk. Kies daarom een plaats waar je wietplanten droog staan en waar het ook niet altijd windstil is. Om de wind een beetje te helpen, kun je de planten in de bloeifase van een deel van hun bladeren ontdoen.

Omdat Pythium goed gedijt bij grote temperatuurschommelingen, kan het helpen om wietplanten ’s nachts binnen te zetten. Zo voorkom je tevens ook dat ze ’s ochtends bedekt zijn met een natte laag dauw.

 

Zo bestrijd je stamrot

Wanneer je merkt dat een top slap hangt en afsterft ben je te laat. Maar als je stamrot herkent voor het zover is, kun je het nog goed behandelen. Zorg er na de behandeling dan wel voor dat je de omstandigheden ook verbetert anders komt de Pythium net zo hard terug.

De eerste stap bestaat uit het wegkrabben van de zachte bruine plekken. Stamrot is net als toprot zeer besmettelijk dus werk met een schoon mes en let op dat de schimmel niet met gezonde plantendelen in contact brengt. Pak er een glas met schoonmaak alcohol bij en ontsmet je mes tussendoor zoveel mogelijk om verdere verspreiding nóg meer te voorkomen.

De tweede stap tegen stamrot, is het schoonmaken van de weggeschrapte plekken. Dit doe je met waterstofperoxide 3% (drogist) of chloorwater (een klein scheutje op een liter water) in een plantenspuit. Spuit de plekken ermee in en laat ze dan even goed opdrogen.

De laatste stap is nu om de schone open wonden nu te dichten. Hiervoor kun je ze simpelweg insmeren met wat groene zeep of er gesmolten kaarsvet overheen laten druipen. Je kunt ook entwas gebruiken in plaats van de groene zeep of het kaarsvet.

[Openingsfoto: SEASTOCK, Shutterstock]

 

The post Wat is stamrot en wat doe je ertegen? appeared first on CNNBS.nl.

Trichomen in Tuinesië

$
0
0

Drie keer raden wat het nationale product van Tuinesië is? Juist ‘m: buitenwiet, en veel ook! De planten Violetta, Passion Fruit, Lemon Kush en Night Queen zijn enorm geworden en krijgen hun trichomen terwijl de dagen korten. Verder maak je kennis met een gastkweker met een paar prachtige bonsai’s en natuurlijk de zaadplaat als afsluiter.

Voor alle buitenspelers, boswachters en andere buitenwiet liefhebbers een vers verslag vanuit het welriekende Tuinesië. Zoals jullie merken worden de dagen korter. Voor buitenwiet kwekers zoals ons is dat geen enkele reden voor een najaarsdip, maar juist de spannendste tijd van het jaar. Onze toppen worden namelijk dagelijks dikker en plakkeriger nu. Ze liggen dit jaar zelfs iets voor op schema en zoals het er nu uitziet kunnen we op het heerlijke avondje onze eerste goed gecurede kruid roken.

De stand van zaken

We schakelen over naar buiten waar de dames lekker doorknallen. De verschillen tussen de wietsoorten worden met de dag duidelijker, al zijn alle planten uitgegroeid tot een enorm formaat. We kunnen op dit moment natuurlijk nog geen conclusies trekken maar de Lemon Kush en de Violetta lijken de kar te trekken qua rijpheid op het moment, kijk zelf maar:

  • Soort: Violetta
  • Zadenbedrijf: Ace seeds
  • Geur: eucalyptus en lavendel
  • Als tweede geplant

  • Soort: Night Queen
  • Zadenbedrijf: Dutch Passion
  • Geur: bloemig, rozemarijn, lavendel, Kush
  • Als eerste geplant
  • Soort: Passion Fruit
  • Zadenbedrijf: Dutch Passion
  • Geur: citrus, aardbeien, Diesel
  • Als vierde geplant
  • Soort: Lemon Kush
  • Zadenbedrijf: Seedism
  • Geur: citroenmelisse, Kush, bloemig
  • Als derde geplant

Kou & knak

Dan nog wat minder leuk nieuws helaas; de Passion Fruit heeft wat problemen met haar twee bovenste takken. Deze zijn namelijk afgekneld door een touwtje, hierdoor heeft ze vorige week een tak moeten opgeven. Dit is op zicht niet zo’n ramp want de toppen aan deze tak liggen inmiddels al lekker te drogen. Op dit moment gaat er veel energie naar de tweede tak. Uiteraard proberen we ervoor te zorgen dat deze zo min mogelijk stress heeft. De rijping aan deze tak gaat wat vlotter dan de rest van de plant, waarschijnlijk zullen we ook deze daardoor in de loop van de week vast oogsten.

Gastkweker

Omdat we in het voorjaar een heleboel wietplanten hebben weggeven, hebben we er weer een hoop vrienden bijgemaakt. We kiezen enkele van deze planten om te kijken wat ervan geworden is. Uiteraard kiezen we alleen de mooisten. De eerste gastkweker is dan ook een bijzondere, hij heeft van ieder van onze soorten een stek gekregen. De grote foto hieronder is een stek van de Passion Fruit, daaronder links de Violetta met daarnaast de Lemon Kush.

De stekken zijn uitgegroeid tot mooie bloeiende wietplanten zoals je ziet. Ze zijn dan misschien niet zo groot als de dames in Tuinesië maar bloeien wel voorspoedig. De beste twee van deze vier planten zullen na de oogst terug in de groeifase worden gezet. Zo hebben we als alles goed gaat, van de beste planten alvast een pracht exemplaar om volgend jaar mee te starten. En ge-reveged dan ook nog een keer!

Dat was het voor deze keer. Zoals altijd sluiten we ook weer af met een zaadplaat. Luister naar Poe Mans Dreams van Kendrick Lamar en rook wiet!

The post Trichomen in Tuinesië appeared first on CNNBS.nl.

Eerste oogst Tuinesië is een feit

$
0
0

In Tuinesië wordt het einde van het seizoen aangekondigd met – hoe kan het ook anders – de eerste oogst van het jaar. En dat is dit jaar de mooie dikke Night Queen die in een enorme 300 literpot heeft gestaan. Verder komen de heren Kush en Purple met een spannende verrassing, hebben ze weer een speciale kweker te gast en sluiten ze weer af met een heerlijke zaadplaat.

Rastamannen, buitenspelers en andere najaarsgenieters; zeker gezien het weer heeft het nog lang geduurd maar croptober is dan toch ook in Tuinesië aangebroken. We hebben de eerste oogst van het jaar er inmiddels opzitten.

Het zeizoen is nog niet afgelopen hoor maar het einde ervan nadert wel. Begin oktober, regen en sneeuw zou je zeggen. Niet dus, met een temperatuur van 27 graden (in de schaduw!) maken we toch een mooie finish dit buitenwietseizoen. Gelukkig hebben we elkaar kunnen behoeden van een te vroege oogst, en de planten nog een paar weken laten staan.

Wij zijn niet zo van kersttijd, maar ebben meer met oogsttijd. Voor ons is dit the most wonderfull time of the year. Want wij weten; na inspanning komt ontspanning. We hebben plannen gemaakt om iedere week één van onze planten te oogsten. Dit onder andere omdat de dames allemaal een andere oogstdatum nodig hebben. Zo zie je maar weer wat diversiteit in wietsoorten met zich meebrengt. De weergoden zijn ons in ieder geval gunstig gezind, de orkaan heeft voor een paar mooie zonnige dagen gezorgd.

Night Queen geoogst

De eerste dame die met onze schaar kennismaakte is de koningin van de nacht, gebroed door Dutch Passion en geteeld door de dokter (Kush) en de professor (Purple, zei de gek). We oogsten het grootste deel van de plant maar laten een paar takken staan om te bestuiven. Waarmee we haar kruisen weten we nog niet, maar dat deze plant nageslacht krijgt is zeker.

Night Queen was al vroeg rijp en had een dikke laag hars. Helaas was ze ook de eerste plant die last kreeg van kleine rotte plekjes. Ze draagt dikke trossen met bloemen, zoals die van een echte Afghanica. Brede bladvingers en een heerlijke zoete smaak met een kush-achtige, fruitige geur met tonen van chocola!

Na enkele mini-amputaties van rotte plekken kregen de trichomen ook de gewenste kleur. We hebben haar dan ook al geproefd, maar concluderen nog niets voordat de wiet droog en wel gerijpt is. Het curen zal nog de nodige smaakveranderingen met zich meebrengen en daar wachten we dan ook geduldig op. Op dit moment ruikt ze sterk naar een soort die we vaker als Brabants Wit (benaming voor indica stekken) hebben gekocht.

  • Soort: Night Queen
  • Zadenbank: Dutch Passion
  • Geplant: 14 februari 2017
  • Geoogst: 4 oktober 2017
  • Potmaten: achtereenvolgens 0,5, 1, 4, 11 en 300 liter
  • Geur : muskus, rozemarijn, tijm, kamille, kruidig, Blueberry, chocola

Gezegende onderduikster

Vaker dan eens kregen we dit seizoen de vraag waarom we geen vijfde wietsoort in de tuin hadden staan. Die hadden we wel hoor, we vinden verassingen gewoon veel te leuk. Deze verassing is ook nog eens een hele speciale. Een wietsoort die ons is geschonken door the man. Arjan – mister Green House – Roskam himself.

Op Spannabis in Barcelona vroeg hij, na wat uitleg over ons project wat wij zelf de lekkerste wietsoorten vonden. Das makkelijk natuurlijk, Cheese en zware diep smakende indica’s! Daarop kregen we de Green House Cheese en The Church in onze handen gedrukt.

Zo gezegd zo gezegend; we hebben de meest heilig klinkende van de twee een kans gegeven. Er ontstond een donkergroene topper met paarse tinten en heerlijke dikke indica toppen. Daarnaast heeft ze een aroma dat ons wel doet denken aan rode wijn en een hosti. Over heilige shit gesproken…

  • Soort: The Church
  • Zadenbedrijf: Green House
  • Geplant: maart 2017
  • Geur: kersen, Kush, indringend, kruidig

Tuinesië

Ondertussen bloeit de rest van Tuinesië natuurlijk gewoon door. En de planten gaan lekker ook, volgende week bespreken we de Lemon Kush. Eerst nog wat foto’s om jullie voorstellingsvermogen een handje te helpen.

Special Guest

Net als vorige week hebben we weer een gast. Frank with the dank zullen we hem noemen. Deze plantenman heeft zich ontfermd over een aantal autoflowers deze zomer. Daarbij heeft hij als een van de weinige (Nederlanders) dit jaar onze eigen kruising gekweekt en dat is Mazearly, een kruising tussen Mazar en Early Skunk.

Uiteraard hebben we als afsluiter ook nog een zaadplaat. Deze keer het nummer Sleep When U Die van de man die naar eigen zeggen 100 joints per dag rookt: 2 Chainz.

The post Eerste oogst Tuinesië is een feit appeared first on CNNBS.nl.

Video: Van stek tot blow

$
0
0

Nederlandstalige cannabis kweekvideo’s zijn schaars op Youtube. Dan maken we er zelf maar een moet Jona (aka Jona Stona) gedacht hebben. Hij maakte vervolgens een kweekvideo waar Rob (aka Eigen Huis en Tuin) nog een puntje aan kan zuigen: Van stek tot blow (en alles daar tussenin).

The post Video: Van stek tot blow appeared first on CNNBS.nl.

Mendo Dope oogst een mega-monsterplant!

$
0
0

Ieder jaar kweken de jongens van de Amerikaanse rapformatie Mendo Dope enorme wietplanten. Nee echt, het zijn altijd enorme monsterplanten. En ook in 2017 zijn het weer metershoge joekels geworden. Het oogsten is een tijdrovende klus dus een timelapse-video is wel zo handig. Geniet er maar van want zulke grote planten zul je hier niet snel zien.

The post Mendo Dope oogst een mega-monsterplant! appeared first on CNNBS.nl.


Tuinesisch oogstverslag vanuit praag

$
0
0

Buitenwiet-correspondenten Purple en Kush hebben de buit binnen en die valt geenszins tegen! Hoewel de planten geoogst zijn, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Night Queen, Lemon Kush, drogen, curen, Cannafest én een vette zaadplaat. Kortom, een van de laatste buitenwiet-verslagen van 2017, geniet ervan!

Stand van zaden

Beste cannabisten, hasjkikkers en ander gespuis… Het is zover, tijd om rapport uit te brengen over de grandioze oogst van dit jaar. We weten inmiddels hoeveel we gescoord hebben en zijn meer dan tevreden. De resultaten bewaren we nog even zodat de komende weken duidelijk wordt welke van van de planten/soorten het lekkerst smaakt. Daar gaat het uiteindelijk allemaal om nietwaar?

In dit verslag choppen we de Lemon Kush, nemen we de Night Queen en de Lemon Kush letterlijk onder de loep en zullen ons buigen over het voorbereiden op het oh zo belangrijke cure-proces (rijpingsproces). Tot slot  zullen we zoals altijd weer een fijne zaadplaat delen.

Night Queen onder de loep

De Night Queen is inmiddels al flink geconsumeerd 😉 Gelukkig is deze indica ontzettend sterk, we hoeven dus niet te veel tot ons te nemen om volledig van het pad te geraken. Na een vaporizer-sessie ben ik (Professor Purple) al meer dan eens in slaap gevallen. Dit komt normaal gesproken echt niet vaak voor, dus ik ben erg te spreken over de potentie van deze koningin van de nacht. De kruidige geur is door het curen inmiddels ontzettend zoet geworden. Helaas kunnen we de geur niet op CNNBS delen, maar de plaatjes gelukkig wel!

Lemon Kush

Een van de grootste verassingen dit jaar was natuurlijk de Lemon Kush. Met de belofte op kleverige toppen en een heerlijke geur hadden we vooralf al hoge verwachtingen van deze strain. Die belofte maakte de plant waar toen ze in de laatste twee weken haar harslaag nog eens flink liet aanzwellen. De bloemtrossen die deze dame draagt liegen er niet om, de plant maakte lange takken met opeengepakte buds. Bijna geen ruimte tussen de internodes maar takken vol wiet; zo zien we het graag!

De geur is wat ons betreft lemon + citroen in het kwadraat, een zoetzure frisse geur vult je neus en doet denken aan een  Sour Diesel maar dan zonder de chemische aroma’s die bekend zijn voor Diesel kruisingen.

De smaak is legendarisch al zeggen we het zelf: citroenmelisse en Kush samen in één frisse wietsoort. In plaats van gemengde smaken proef je bij het inhaleren eerst een sterke citrussmaak en wordt je bij het uitblazen op een aards en hars-achtig kush aroma getrakteerd.

Voorbereid curen

Tweeënhalve week geleden hebben we het gros van de dames geoogst. Het einde van het seizoen kwam jammer genoeg wat eerder dan verwacht en gehoopt. Omdat we op een lage temperatuur drogen is de meeste oogst nog steeds een beetje vochtig. Het is dus nog even wachten tot de wiet droog genoeg is om in onze cure potten te laten rijpen. Uiteraard kunnen we je wel vast ons recept voor perfect gerijpte buitenwiet geven.

  1. Check of je wiet droog genoeg is
  2. Regel luchtdichte glazen potten
  3. Vul de potten voor 80 tot 90 procent
  4. Laat ze op een kiertje staan gedurende het eerste uur
  5. Sluit de pot af en zet hem op een donkere koele plaats
  6. Schud gedurende twee weken dagelijks voorzichtig en zet de pot een kwartiertje open

Een greep uit de opbrengst van Tuinesië vorig jaar…

Cannafest

Op dit moment schrijf ik vanuit de trein naar Praag om een bezoek te brengen aan Cannafest. Hier ga ik op zoek naar de zaadbanken die ons de toppers van 2017 hebben bezorgd. Op mysterieuze wijze hebben we een pakketje met (ongerijpte) samples in de gouden stad weten te krijgen; wat een manier om croptober achter ons te laten! Ik ben net zo benieuwd naar de kwaliteit van het heilige kruid in de Tsjechische hoofdstad, als ik ben naar de geneeskrachtige bronnen die deze stad rijk is. Kortom; voor het  buitenseizoen van 2018 weer begint, even lekker de batterij opladen.

Wij gaan lekker wat vaporizers leegtrekken en Praagse pivo drinken. Luisteren jullie ondertussen naar de zaadplaat van deze keer. Het is het nummer Higher van Black The Ripper featuring Moss. Salute, en tot over twee weken.

The post Tuinesisch oogstverslag vanuit praag appeared first on CNNBS.nl.

Video: Buitenwiet oogsttijd in Oregon

$
0
0

De hele zomer werkt BrownGuy420 met zijn collega’s op de SOLO Farms in Oregon, voor één grote grande finale: de oogst. Op eerdere video’s valt te zien hoe de planten zo mooi en groot geworden zijn maar geen van die filmpjes zijn zo mooi als deze beelden van de oogstrijpe planten. Goed voor maanden knipwerk, ga d’r maar aan staan.

The post Video: Buitenwiet oogsttijd in Oregon appeared first on CNNBS.nl.

Curen, Voiletta en… wietoma Pief?

$
0
0

Het is jammer maar aan al het goede komt een eind. Ook in Tuinesië is het buitenwietseizoen is inmiddels echt wel voorbij; de planten zijn omgehaald, de aarde is opgeslagen en de rommel is geruimd. Tijd om één voor één de balans op te maken. Te beginnen met Violetta, de plant die als zaadje met professor Purple naar Nederland liftte. 

De twee voorgaande verslagen stonden in het teken van Lemon Kush en Night Queen; beiden heerlijk smakende strains. Een geestverruimende trip naar Praag heeft mijn (professor Purple) batterij weer helemaal opgeladen en ook de dokter (dokter Kush) heeft lekker genoten van zijn nieuwe vaporizer.

Het verslag dat je weldra zal lezen staat geheel in het teken van Violetta. De plant die als zaadje in mijn borstzak is meegereisd vanuit Spannabis in Barcelona. Maar eerst willen we even iets kwijt over het rijpingsproces van de oogst.

Curen: hoe en waarom?

Een wietplant maakt tijdens haar levensduur chlorofyl aan. Chlorofyl is het bladgroen waarmee planten lichtenergie in suikers omzetten. Deze suikers zijn nodig om te kunnen groeien en bloeien. Het groene chlorofyl is echter niet het allerlekkerste om te roken, het zorgt voor een scherp gevoel in de keel. Tijdens het cure proces wordt een deel van het chlorofyl afgebroken en komen de smaakstoffen meer naar voren. Zie het maar als het rijpen van een goede wijn, parmaham of oude kaas.

Gezien de heerlijke smaak die de restanten van vorig jaar nu hebben, veranderen we niets aan ons bekende rijpingsproces. Dan moet het goed komen want de wiet smaakt nu al voortreffelijk. Curen doen we als volgt.

  1. Check of je wiet droog genoeg is met de knaktest.
  2. Regel voldoende luchtdichte glazen (weck)potten.
  3. Vul de potten voor 80 tot 90 procent met de droge geknipte toppen.
  4. Laat ze op een kiertje staan gedurende het eerste uur.
  5. Sluit de pot af en zet hem op een donkere koele plaats.
  6. Schud gedurende twee weken dagelijks voorzichtig om en zet de pot tien minuten tot een kwartiertje open zodat de wiet kan luchten.

Grote planten = grote trichomen

We zijn weer heftig aan het onderzoeken geslagen; wat we duidelijk zien is dat de trichomen van onze buitenbomen dit jaar dikker en groter zijn dan de trichomen van de kleinere planten van vorig jaar. En toen hadden we ook nog een betere zomer. Inmiddels hebben we daar ook van experts bijval over gekregen.

Daarnaast zien we regelmatig dat er een grotere micron screen wordt aangeraden wanneer er extracten van buitenplanten worden gemaakt. In diverse bronnen valt te lezen dat grotere planten wel degelijk ook grotere trichomen aanmaken, zie het als een fruitboom die meer en dikkere vruchten draagt… Anderzijds zijn het natuurlijk ook de genetica en andere condities die het formaat van de trichomen bepalen.

Voiletta – Ace Seeds

  • Soort: Violetta (Purple Malawi x Purple Chitral)
  • Zadenbank: Ace seeds
  • Geplant: maart 2017
  • Geoogst: 4 oktober 2017
  • Potmaten: achtereenvolgens 1/2,  1, 4, 11 en 300 liter.
  • Geur/smaak: kruidig, eucalyptus, rooibos.
  • Effect: zware mentale euforische high zonder verlies focus.
  • Fenotype: donkere bladeren, korte internodes en met volle compacte toppen. Oranje bloeiharen, uiterlijk neigt meer naar indica dan sativa.

Al vroeg in het groei proces werd duidelijk dat deze dame bijzondere eigenschappen vertoonde. Lange takken gevuld met een lange keiharde top aan het uiteinde als kers op de taart. Ze heeft ons een gezonde oogst geleverd waar we ontzettend wazig van worden. De complexe smaken zijn ontzettend lastig te plaatsen. Waar we bij de Lemon Kush een duidelijke citrussmaak kunnen onderscheiden kunnen we de smaak van deze Spaanse diva moeilijk plaatsen. Maar stoned maakt ze ons zeker en ook een vreetkick blijft niet uit.

Het bijzondere van de complexe smaak van Violetta zit hem in de rooibos en honing-achtige nasmaak. Bij het uitblazen proef je tonen van eucalyptus en lavendel. Het effect is dromerig alsof je op een wolk zit maar dan met meer dan genoeg ruimte om dagelijkse taken en werkzaamheden uit te voeren.

Laten we nog één keer terugkijken naar Voiletta voor we je kennis laten maken met de gastkweker van deze week: Oma Pief.

Gastkweker Oma pief

Niet onze eigen oma maar wel een kwekende oma van een van onze vrienden. Gewoonlijk kweekte zij altijd vijf grote Amnesiabomen om lekker haar theetjes van te trekken. Dit jaar wilde ze het echter rustig aan doen en heeft oma Pief, vier compacte Amnesia bosjes gekweekt. Ondanks het geringe formaat is de smaak werkelijk geniaal, lekker schoon en goed gespoeld. De plant in de oranje pot op de voorgrond is een CBD OG Kush van Dinafem.

Zaadplaat

En dan is het alweer bijna tijd voor de zaadplaat en dat is deze keer de vette stoner hip hop plaat Enlightenment van Chuuwee. Deze man heeft inmiddels alweer zes dikke albums op zijn naam staan en het zijn stuk voor stuk pareltjes, komt ie.

 

The post Curen, Voiletta en… wietoma Pief? appeared first on CNNBS.nl.

Het allerlaatste kweekverslag van 2017

$
0
0

Het allerlaatste kweekverslag dat we je in 2017 voorschotelen is ook meteen het allerlaatste buitenwiet verslag én de ontknoping van de grootste buitenplant van het jaar: de Passion Fruit uit Tuinesië. Denk je dat in 2018 te kunnen overtreffen? Meld je dan nu vast aan als buitenwiet-correspondent en neem het op tegen de buitenwiet professionals Dr. Kush en Prof. Purple.

Buitenwiet in december? Natuurlijk, want ook in deze koude decemberdagen brengen we zomerse warmte en blikken we nog één keer terug en bespreken we het resultaat van het lichtspectrum van de kweeklamp van moeder natuur. Dank u zon!

Voornemens 2017 behaald

Bij ieder jaar horen goede voornemens en die van ons zijn waargemaakt. Met een een voldaan gevoel kijken we terug op het wietjaar 2017. Al onze, tijdens de jaarwisseling gemaakte voornemens om er een knaller van een buitenwiet-seizoen van te maken, werden volgehouden. Dit waren onze doelstellingen:

  • 4 Verschillende strains in grote potten
  • Genoeg te vapen /roken voor het hele jaar (+\- 1k)
  • Een schoon product met kwaliteit voorop
  • Meedoen aan de Home Grown Cup

Wietzaad werd verzameld en al in februari startten we met het opkweken van de eerste kanshebbers.

Home Grown Cup 2017

Al vorig jaar wilden we meedoen, we waren echter iets te laat en dus schreven we ons meteen in voor de editie van 2017. Dit jaar mochten we dan ook voor het eerst deelnemen. Met een heel goed resultaat, maar helaas niet gewonnen. Wel hebben we een geweldige dag gehad, onze tafelgenoten jureerden allemaal een andere categorie, genoeg afwisseling en meer dan genoeg te roken dus!

Ten tijde van onze aanmelding en ook aan het begin van het seizoen, wisten we nog niet met welke wietsoort we mee wilden doen. Dat wisten we zelfs een week van tevoren nog niet….
Zou het de vette maar toch bladerige Lemon Kush worden, met de meest spacy en creatieve high? Of toch de naar grapefruit smakende Passion Fruit met haar volle toppen en zware narcotisch effect? Op het laatste moment kozen we voor de Lemon kush, achteraf goed voor een tiende plek van vijftien deelnemers.

Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar men was op het evenement meer weg van de Passion Fruit dan van de lemon. Wellicht hadden we rekening er mee moeten houden dat er inderdaad een flinke berg aan wiet getest moest worden en dat een stevige top met een onbekender smaakje beter ontvangen zou worden tussen alle toppers. Goed, we zijn een ervaring en veel vrienden rijker, wie weet wat de HGC van 2018 voor ons in petto heeft?

Links de Lemon Kush, rechts de Pasion Fruit tijdens de Home Grown Cup.

Passion Fruit

  • Soort: Passion Fruit
  • Zadenbank: Dutch passion
  • Geplant: maart 2017
  • Geoogst: 4 oktober 2017
  • Potmaten: achtereenvolgens 1/2,  1, 4, 11, 30 en 1000 liter.
  • Geur/smaak: mango/sinaasappel/ grapefruit
  • Effect: narcotisch stoned
  • Fenotype: lichtgekleurde dunne bladvingers, oranje bloeiharen, uiterlijk neigt meer naar sativa dan indica

De Passion Fruit, hybride groeikracht, gezond groot en… zoet! Deze dame heeft er voor gezorgd dat de buren van Tuinesië niet zo blij waren. Na wat ernstig gevloek en wat gestamp op de trap kwam de buurman aangeven dat de geur dit jaar de spuigaten uit liep. Gelijk had hij ook wel een beetje, want zodra we de tuin instapten werden zelfs wij weggeblazen door de indringende wietgeur van sinaasappels en mango’s.

De Passion Fruit werd als laatste in de kas gezet, maar dan wel in een 1000 liter pot! Ze wist haar indica zusjes al snel in te halen en enorme trossen met toppen werden geproduceerd. Hoewel we ons het meeste zorgen maakten over de resistentie van deze dame tegen de bekende plagen van ons klimaat, kwam ze als krachtigst uit de test. Daarnaast had ze ook amper last van rupsen, in tegenstelling tot haar zusters.

Het bijzonder plakkerige fenotype wist ons vervolgens ook nog eens te verassen na dat ze geknipt en gedroogd was. Bij het wegen schatten we beiden tussen de 300, 400 gram. Uiteindelijk kwamen we op een weerzinwekkende 770 gram Passion Fruit! Deze goede oogst hebben we in onze beleving te danken aan een grondige last-minute dief-beurt en omdat we de toppen zoveel mogelijk ruimte hebben geboden om licht te verzamelen.

De high van deze strain duurt maar kort want nadat je een paar minuutjes hebt gekregen om jezelf in veiligheid te brengen, begint het zware narcotisch effect van de Passion zijn intrede te doen. Met deze soort is een smile van oor tot oor gegarandeerd!

Testkit Alpha Cat

Zó, en dan nu een momentje waarbij we echt even de dokter en de professor mochten uithangen. Kundig als we zijn, hebben we de vier gekweekte wietsoorten aan een test met de testkit van Alpha Cat onderworpen. Dat was een ingewikkeld maar leerzaam proces maar aan de hand van het duidelijke instructiefilmpje op de website was het zeer goed te doen. Na alle stappen doorlopen te hebben, kwamen we op een schrikbarende THC-score uit: Passion 11%, lemon 11,% violetta 14% night queen 12%

Als we deze standen verdubbelen, zoals de handleiding van Alpha Cat voorschrijft, komen we op THC percentages tussen de 22 en 28 procent! We vinden het erg sterk dat buitenwietjes zoveel THC kunnen bevatten maar we gaan de test zeker nog eens over doen.

Eindstand

Na alle drukte, het vele werk in de zomer en het drogen en curen van de laatste weken, mogen we eindelijk onze conclusie trekken. Ons doel is zeker gehaald. De Home Grown Cup hebben we gehaald, de 4 diverse soorten hebben de eindstreep gehaalde, en we hebben zeker weten genoeg te roken voor het hele jaar! De Passion Fruit heeft de helft van het oogstgewicht van 2017 verzorgd!

Dit was buitenwietjaar 2017, een heerlijk jaar, een gigantische opbrengst, nieuws over wietproeven in 2018 maar als het aan ons ligt gaat iedereen vooral een heleboel wiet proeven in 2018. Cheers!

The post Het allerlaatste kweekverslag van 2017 appeared first on CNNBS.nl.

Zó kweek je deze zomer metershoge wietplanten!

$
0
0

Het lijkt nog ver weg maar de tijd gaat sneller dan je denkt. Voor je het weet is het buitenwietseizoen weer aangebroken en mogen de bloemetjes weer buiten gezet worden. Zoals je weet worden vijf wietplanten buiten gedoogd, dus als je dit jaar nou een keer maximaal wil oogsten ga je voor vijf reuzenplanten!

Je ziet ze de laatste jaren steeds vaker in YouTube video’s van Amerikaanse kwekers opduiken maar ook in de lage landen kun je prima metershoge wietplanten kweken. En dat is nog interessant ook, aangezien slechts vijf wietplanten buiten gedoogd worden. Wat je nodig hebt zijn goede wietzaden, een tuin met veel licht en ruimte en een paar groene vingers.

Stap 1. Koop de juiste wietzaden

Een monsterlijk grote wietplant kweek je niet uit zomaar een zaadje, en zeker niet in ons klimaat. Je zult om te beginnen dus op zoek moeten naar een wietsoort die én lekker groot kan worden én goed bestand is tegen schimmels én vroeg genoeg klaar is voor de oogst. Autoflowers zijn uitgesloten wanneer je een megaplant wil kweken en ook mannelijke wietplanten kun je er niet bij hebben. Gefeminiseerde wietzaden dus met een korte bloeifase en goede schimmelresistentie.

Ga voor gefeminiseerde wietsoorten die kort bloeien en goed bestand zijn tegen ons natte klimaat.

Je kunt voor de klassiekers gaan zoals Hollands Hoop, Skunk of Super Skunk of Purple maar er zijn ook andere wietsoorten die het buiten goed doen. Wat dacht je van de goed gecamoufleerde Frisian Duck of de cupwinnaar Biddy Early van Serious Seeds? Sensi’s zusterbedrijf White Label maakt een lekkere Pure Power Plant en zelf hebben ze een smakelijke Jamaican Pearl die ook nog eens flink groot wordt. Anyhoe, er is keuze genoeg. Zolang de wietsoort maar aan de vereisten voldoet. Weet je het niet zeker? Kweek je toch gewoon vijf verschillende wietsoorten en laat je verrassen. Sativa dominante variëteiten worden doorgaans het grootst maar let op dat de bloeifase niet te lang duurt.

Stap 2. Start vroeg in het seizoen

Hoe je het ook wend of keert, wanneer je je wietplanten niet verduistert (en dat ga je waarschijnlijk niet met vijf monsterplanten doen) zullen ze ongeveer halverwege augustus, aan de bloeifase beginnen. Tot dan hebben ze de tijd om te groeien. Dus hoe eerder je ze laat ontkiemen, hoe groter ze kunnen worden. Start daarom niet in april of mei maar laat je zaden al in maart ontkiemen of zelfs in februari. Hier is een handige kalender om te zien wánneer je wát zou moeten doen.

Je zult je jonge wietplanten dan echter wel binnen moeten laten voorgroeien omdat het tot aan ijsheiligen nog te koud voor ze is buiten. Hiervoor heb je op zijn minst een paar spaarlampen (die met de koele witte daglicht kleur) nodig en een schakelklok om ze minimaal 18 uur per dag van licht te voorzien. Hang de spaarlampen of andere kweeklampen niet te ver van de planten af om ze mooi compact te houden. Klinkt misschien tegenstrijdig aangezien je monsterplanten wil kweken maar groeien dat zullen ze nog genoeg. Een briesje van een ventilator helpt om je wietplanten stevig en sterk te laten worden voor ze naar buiten kunnen.

Laat altijd wat meer zaden ontkiemen dan je nodig hebt, en kies de beste exemplaren.

Top de hoofdstam van je wietplant liever niet want een Y-splitsing in de stam wordt later een zwakke plek. De takken zullen zo groot en zwaar worden dat de stam hier gemakkelijk inscheurt. Gebruik in plaats daarvan liever wat low-stress trainingstechnieken om je wietplant breed te laten groeien.

Stap 4. Graaf gaten en plant in de volle grond

Hoe groter de pot die je gebruikt, hoe groter je wietplanten kunnen worden. Monsterplanten kweek je daarom in de grootste pot die er is: rechtstreeks in de aarde. In de meeste tuinen is de aarde echter zo compact dat er geen doorkomen aan is voor de wortels.

Graaf, voordat je je wietplanten in de grond zet daarom een paar grote gaten in de tuin. Hoe groter hoe beter, maar minimaal een vierkante meter (ezelsbruggetje). Schep de aarde die eruit komt goed om en voeg er wat compost en vaste meststoffen zoals bloed en beendermeel of kippenmestkorrels aan toe, dit alles is in het tuincentrum te koop. Doe er ook maar meteen wat krantensnippers bij want dat trekt wormen aan. Vul de gaten weer met de losse omgeschepte en verbeterde aarde en plant je voorgegroeide wietplant in het midden.

Kies voor de gaten een paar goede plekken in je tuin. Aangezien de wietplanten in de volle grond staan, kun je ze later niet even verplaatsen. De beste plekken liggen uit het zicht en in de zon. Wind is goed maar teveel wind kan er later voor zorgen dat takken breken. In de bloeifase helpt wind om toppen droog te houden.

Hoe groter het gat hoe beter, maar minimaal een vierkante meter! Beeld: Spliff Seeds

Stap 5. Kijk en handel als nodig

Wanneer je wietplanten eenmaal op hun plek staan, hebben ze zo’n vier maanden de tijd om verder te groeien. In het vochtige Nederlandse klimaat en met een beetje hulp van de zon zullen ze in rap tempo groter worden en uitgroeien tot metershoge wietplanten. Maak je over voeding maar geen zorgen; omdat ze in de volle grond staan zullen ze niets te kort komen. Let in de eerste twee weken na het planten wel goed op tijdens droge periodes en geef ze dan voldoende water.

Naarmate je wietplanten groter worden moet je ze verstevigen. Ze zullen zo groot worden dat ze later in het seizoen gemakkelijk breken tijdens een zomerstorm. Gebruik daarom grote bamboestokken voor ondersteuning en netten om de takken van je wietplanten bij elkaar te houden.

Bescherm grote wietplanten met stokken en netten tegen de wind die vroeg of laat gaat komen.

Maak je niet teveel zorgen om slakken of andere beestjes; de grote vijand voor wietplanten in Nederland en België is regenwater en vocht in de lucht, en dan met name tijdens de bloeifase. Wanneer de toppen beginnen te komen en daarna, zul je je wietplanten dan ook vrijwel dagelijks op schimmels zoals meeldauw en toprot moeten inspecteren. Desnoods moet je voortijdig oogsten maar aangezien je vijf monsterlijk grote wietplanten hebt, kán dat gewoonweg niet tegenvallen.

The post Zó kweek je deze zomer metershoge wietplanten! appeared first on CNNBS.nl.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live